MENU
Papanikolaou

Το Στάδιο Καραϊσκάκη εκείνη την ημέρα ήταν κατάμεστο. Πάνω από 5000 θεατές βρέθηκαν στο Φάληρο για να δουν με τα μάτια τους το διεθνές μίτινγκ στίβου μεταξύ μικτών ομάδων Αθήνας και Βελιγραδίου. Ο μεγάλος σταρ της 24ης Οκτωβρίου 1970 δεν ήταν άλλο από τον Χρήστο Παπανικολάου. Ο αθλητής του Παναθηναϊκού λίγες μέρες πριν κλείσει τα 30 του χρόνια ήθελε μία μεγάλη επίδοση.

Ο Έλληνας αθλητής με καταγωγή από τα Τρίκαλα δύο χρόνια πριν είχε καταλάβει την 4η θέση στο επί κοντώ στους Ολυμπιακούς αγώνες του Μεξικού. Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Ανατολικογερμανός Βόλφγκανγκ Νόρντβιγκ φέρεται να έκανε χρήση απαγορευμένων ουσιών, σύμφωνα με τον διάσημο συμπατριώτη του αθλητίατρο Μάνφρεντ Χέπνερ. Ο Ανατολικογερμανός επικοντιστής έσπασε δύο φορές το παγκόσμιο ρεκόρ το 1970. Η πρώτη ήταν στις 17 Ιουνίου με άλμα στα 5.45 μέτρα και η δεύτερη στις 3 Σεπτεμβρίου με άλμα 5.46 μέτρα.

Ο Παπανικολάου ήταν ένα επίπεδο πάνω από τους αντιπάλους του στον αγώνα. Το επί κοντώ ξεκίνησε στις 4 το απόγευμα και ο αθλητής από τη Θεσσαλία ξεκίνησε τις προσπάθειές του στις 5:30 ενώ οι αντίπαλοί του είχαν ολοκληρώσει τον αγώνα τους. Ήδη από τις 5:10 φυσούσε αντίθετος άνεμος γεγονός που δυσκόλευε τις προσπάθειες των αθλητών.

Ο Χρήστος Παπανικολάου ξεκίνησε τον αγώνα του με τον πήχη στα 5 μέτρα. Ενδεικτικό του γεγονότος ότι έπαιζε ουσιαστικά χωρίς αντίπαλος είναι ότι ο αθλητής που αναδείχτηκε δεύτερος σημείωσε 4,40 μέτρα. Ο αθλητής του Παναθηναϊκού δε δυσκολεύθηκε ούτε στα 5 μέτρα ούτε στα 5,20 οπότε αποφάσισε να δοκιμάσει ψηλότερα.

Έσφιξε δυνατά το κοντάρι του προτού ξεκινήσει το σταθερό τρέξιμό του προς τον πήχη. Κατά σχεδόν διαβολική σύμπτωση το ρολόι έδειχνε 5:49 το απόγευμα όταν οι κριτές μέτρησαν το άλμα στα 5,49 μέτρα! Ο Χρήστος Παπανικολάου ήταν πια κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ. Ήταν ο πρώτος Έλληνας αθλητής που είχε καταφέρει να σημειώσει ένα παγκόσμιο ρεκόρ μετά την σύσταση του ελληνικού κράτους.

Αμέσως επικράτησε ενθουσιασμός. Θεατές εισέβαλλαν στον αγωνιστικό χώρο και έτρεξαν να τον αγκαλιάζουν. Τρεις αθλητές από την Γιουγκοσλαβία τον συνεχάρησαν ενώ μέχρι και ο αφέτης από τον ενθουσιασμό του πυροβόλησε στον αέρα! Ένας φίλαθλος του χάρισε το χρυσό δαχτυλίδι που φορούσε ενώ οι ιαχές «Ελλάς-Ελλάς» και «Παπανικολάου» δονούσαν το Στάδιο Καραϊσκάκη. Στη συνέχεια ο Παπανικολάου δοκίμασε στα 5,54 μέτρα αλλά είχε τρεις αποτυχημένες προσπάθειες.

papanikolaou

 

«Μεγάλη ημέρα για μένα και τον ελληνικό αθλητισμό. Ήταν κάτι που περίμενα καρτερικά τόσες μέρες. Μια φορά η ατυχία, μια φορά ορισμένες συμπτώσεις μου είχαν στερήσει να δώσω χαρά στους Έλληνες φιλάθλους. Σήμερα όλα πήγαν κατ’ ευχήν. Δεν νομίζω ότι κανένας μπορεί να έχει αντίρρηση για το νέο μου ρεκόρ» σχολίασε ο Παπανικολάου για το ρεκόρ του. Η επίδοσή του φυσικά έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τον ελληνικό τύπο ενώ υπήρχαν αναφορές και στα ξένα ΜΜΕ.

«Τινάχθηκε στον ουρανό σαν πύραυλος» ανέφερε η Αθλητική Ηχώ. Το άλμα του Χρήστου Παπανικολάου έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό Track & Field news τον μήνα Νοέμβριο. Το ίδιο έντυπο τον κατέταξε στους πρώτου δέκα άλτες επί κοντώ επτά φορές μεταξύ του 1966 και του 1972. Μάλιστα το 1970 κατετάγη στη δεύτερη θέση.

Το παγκόσμιο ρεκόρ στο επί κοντώ άλλαξε χέρια στις 8 Απριλίου 1972. Ο Σουηδός Τσέλ Ίσακσον σημείωσε 5,51 μέτρα σε μίτινγκ στο Όστιν του Τέξας. Ο Παπανικολάου έχει το πανελλήνιο ρεκόρ το 1992. Ο Χρήστος Παλλάκης, επίσης αθλητής του Παναθηναϊκού με πέντε σερί πανελλήνιους τίτλους σημείωσε 5,52 μέτρα και νέο πανελλήνιο ρεκόρ.

Πηγές: sports-retro.gr, wikipedia

«Τινάχθηκε στον ουρανό σαν πύραυλος»: Η μέρα που ο Χρήστος Παπανικολάου έγινε παγκόσμιος ρέκορντμαν