MENU

Ήταν όμορφη η δεκαετία του ’80. Υπολειπόταν στις λεπτομέρειες της δεκαετίας του ’90, αλλά ήταν κι εκείνη γραφικότατη. Με τα κόμματά της, με τις πολιτικές της συγκεντρώσεις, με τα μεγάλα γυαλιά, με τα συνθήματα, με τις ατάκες, με τον Αντρέα, τον Κωνσταντίνο, τη Μιμή, τον Τσοβόλα, τους απατεώνες της… Ωραίες εποχές! Από τότε έχουν περάσει 29 χρόνια! Η δεκαετία μας δεν είναι τόσο όμορφη. Γι’ αυτό και κάθε ευκαιρία να αναβιώσουμε εκείνα τα όμορφα, αθώα χρόνια, προκαλεί το ενδιαφέρον. Ας πάρουμε, για παράδειγμα, μια συνηθισμένη μέρα σε μια επαρχιακή πόλη. Τη Δράμα, φερ’ ειπείν…

- Πόσο κάνει αυτός ο παίκτης;

- Πέντε εκατομμύρια!

- Πέντε εκατομμύρια; Πάρτε 15!

Ο Σάκης Μουστακίδης έκλεινε στον Ολυμπιακό το 1987 και ο Σταύρος Κοσκωτάς έκλεινε τα μπουζούκια για τον εαυτό του. «Όλοι έξω, το κέντρο παίζει μόνο για πάρτη μου...».

Έτσι, όμορφα και ρομαντικά, ξετυλίγεται το κουβάρι του αδερφού του διασημότερου καταχραστή στην ιστορία των ελληνικών δικαστικών υποθέσεων. Ο Γιώργος Κοσκωτάς είχε το όνομα, όμως ο Σταύρος ήταν εκείνος – που προφανώς – είχε τη χάρη. Η διαφορά τους; Ο μεν καταδικάστηκε σε 25 χρόνια κάθειρξης και πέρασε σχεδόν μια δεκαετία στη φυλακή, ο δε πέρασε περίπου μια ζωή στο εξωτερικό μέχρι να παραγραφεί η ποινή του. Ο μεν αποφεύγει τη δημοσιότητα, ο δε κατεβαίνει για δημοτικός σύμβουλος στον Πειραιά! Γιατί, στην Ελλάδα είσαι…

Το 2014, η είδηση έπαιξε παντού! Το δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ήταν εκείνο που αποκάλυψε την επιστολή του Υπουργείου Εξωτερικών προς τις διεθνείς πρεσβείες, όπου εκκρεμούσε το ένταλμα σύλληψης του Σταύρου Κοσκωτά από το 1990. Ήταν κι αυτός ένας τίτλος: Πριν καν η δικαιοσύνη αποφανθεί για τον Γιώργο, καταζητούσε τον Σταύρο. Και πριν ο Γιώργος διαφύγει στη Λατινική Αμερική κι από εκεί αργότερα – το μοιραίο του λάθος – στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο μικρός του αδερφός την είχε κάνει με ελαφρά πηδηματάκια.

Προορισμός; Οι απόψεις διίστανται. Τα δημοσιεύματα εκείνης της εποχής τον ήθελαν να πηγαίνει προς Βολιβία, αλλά υπήρχαν και οι πληροφορίες ότι πέρασε τα χρόνια του στην Κολομβία. Πληροφορίες που πιθανότατα είναι πιο κοντά στην αλήθεια με δεδομένο ότι η σύζυγός του, Luz Helena, καταγόταν από το Μεντεγίν. Υπήρχαν, μάλιστα, φήμες – και φήμες που πυροδοτούσαν ακόμα περισσότερη ίντριγκα για την Κολομβία του Πάμπλο Εσκομπάρ τη δεκαετία του ’90 – ότι η σύζυγός του ήταν κόρη ενός επιφανούς άντρα του Μεντεγίν, οπότε ο Σταύρος Κοσκωτάς μπορούσε να χρησιμοποιήσει την ισχύ του για να διαφεύγει των αρχών. Αναφερόμαστε, εξάλλου, σε μια χώρα στην οποία η διαφθορά, ειδικά εκείνη την εποχή, έφτανε σύμφωνα με επιστημονική έρευνα το 51%! Κι αν το νούμερο φαντάζει μικρό, μετατρέψτε το σε ένας στους δύο!

Φτάνει, όμως, με την Κολομβία και το Μεντεγίν. Δεν είναι, άλλωστε, εκεί υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος ο Σταύρος Κοσκωτάς, αλλά στον Πειραιά. Και παρότι δεν υπάρχει αντίστοιχη μελέτη η επιστημονική έρευνα, είναι σίγουρα απορίας άξιο το γεγονός ότι μπορεί να θέσει υποψηφιότητα, όπως και το γεγονός ότι ένας εκ των μεγαλύτερων δήμων της περιφέρειας Αττικής προσελκύει το λιγότερο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες.

Το ένταλμα που εκδόθηκε το 1990 για τον Σταύρο Κοσκωτά αφορούσε «την αξιόποινη πράξη της αποδοχής προϊόντων εγκλήματος εξακολουθητικής κακουργηματικής υπεξαιρέσεως ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας από ιδιοτέλεια, κατ’ εξακολούθηση και από κοινού, σε βαθμό κακουργήματος, σε βάρος ελληνικής τράπεζας» και παρότι ουδέποτε εκτελέστηκε, για το ελληνικό δημόσιο ο μικρός αδερφός του Γιώργο παραμένει παραβάτης. Σύμφωνα με λίστα που δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο οικονομικών τον Ιανουάριο του 2012, ο Σταύρος Κοσκωτάς – όπως και ο αδερφός του - οφείλει στο κράτος 2,4 εκατομμύρια ευρώ! Εσύ, αλήθεια, ποιον λογαριασμό πλήρωσες σήμερα;

Ο Σταύρος ήταν δεξί χέρι του Γιώργου σε όλες τις δραστηριότητες. Και υπήρξαν ποτέ από δαύτες. Ήταν αντιπρόεδρος στις παντός είδους τραπεζικές, εκδοτικές και αθλητικές επιχειρήσεις, φυσικά είχε λόγο και ρόλο στον Ολυμπιακό, αφού είναι γνωστό πως εκείνος ήταν αυτός που συναντήθηκε με τον Δημήτρη Σαραβάκο και του πρόσφερε «ξερά» προκαταβολή 50 εκατομμυρίων δραχμών για να κλείσει η μεταγραφή του στον Ολυμπιακό.

Τα δύο αδέρφια ξεκίνησαν μαζί τη διαδρομή τους προς την κορυφή, αρχικά στο χώρο των κατασκευών. Στις αρχές του ’80 τα δύο αδέλφια συγκρότησαν την πρώτη εταιρεία τους Real Estate, με αντικείμενο την ανέγερση 15 βιλών στην Εκάλη. Κατόρθωσαν να φτιάξουν μια περιουσία και να χτίσουν ένα μύθο γύρω από το όνομά τους. Η ιστορία του Γιώργου Κοσκωτά έληξε με τη σύλληψή του στη Μασαχουσέτη στις 23 Νοεμβρίου του 1988 και την έκδοσή του τρία χρόνια αργότερα στην Ελλάδα. Δικάστηκε, καταδικάστηκε, φυλακίστηκε, αποφυλακίστηκε και σήμερα έχει επιστρέψει στον τομέα των επιχειρήσεων.

Η ιστορία του Σταύρου Κοσκωτά συνεχίζεται… Το ένταλμα εκδόθηκε το 1990, ο ίδιος δεν συνελήφθη και δεν εκδόθηκε στην Ελλάδα ποτέ. Οι τίτλοι τέλους έπεσαν με μερικές αράδες… «Από τον χρόνο τελέσεως της πράξεως έως σήμερα παρήλθε χρονικό διάστημα 25 ετών και, πλέον, εξαλείφθηκε, σε κάθε περίπτωση, το αξιόποινο της πράξεως αυτής λόγω παραγραφής. Επομένως, πρέπει να διαγραφεί το εναντίον του Σταύρου Κοσκωτά βούλευμα από τα βιβλία φυγοδίκων της Εισαγγελίας Εφετών, η σχετική δικογραφία να τεθεί στο αρχείο και να ανακληθούν όλες οι παραγγελίες για σύλληψή του».

Το σήμα έφτασε σε όλες τις ευρωπαϊκής χώρες, όπως και σε εκείνες της Λατινικής Αμερικής και των Ηνωμένων Πολιτειών. Λήξης συναγερμού το 2014… Έναρξη συναγερμού το 2019.

Live your myth in… Piraeus!