MENU

Είναι από τις φορές που δεν ξέρεις τι να πεις. Πώς να το… αξιολογήσεις σε «ποινικό», αλλά και σε ανθρώπινο επίπεδο. Είναι από τις στιγμές που η τόσο σοκαριστική αλήθεια μοιάζει με ψέμα. Κι όμως δεν είναι…

Μπήκαν τα κτήνη να ληστέψουν και δυστυχώς δεν σταμάτησαν εκεί. Οι πληροφορίες και οι λεπτομέρειες από το έγκλημα στα Γλυκά Νερά σε φτάνουν στο σημείο της αποστροφής. Να λες «φτάνει, δε μπορώ να ακούσω άλλα».

Έπνιξαν το κορίτσι με το μαξιλάρι κι έδεσαν τον άντρα της που έγινε μάρτυρας της φρίκης, διαβάσαμε χθες πρωί-πρωί. Κι έρχεται μετά η μέγιστη φρικαλεότητα: έβαλαν το πιστόλι στο κεφαλάκι του μωρού.

Το θέμα απασχόλησε όλο το πανελλήνιο. Κι εσείς εδώ στο SDNA αμέσως δείξατε ενδιαφέρον. Ειδικά στην είδηση με την «απόλυτη κτηνωδία» σοκαριστήκατε, είναι βέβαιο από τα σχόλια και τις αντιδράσεις σας τόσο στο σάιτ όσο και στα social media. Στο twitter; Η κόλαση σε άλλο επίπεδο.

Ολοι είμαστε εξαγριωμένοι, είναι αλήθεια. Ακόμα και η Ελληνική Αστυνομία δηλώνει πως τέτοια βαναυσότητα είναι σπάνια στα μέρη μας. Να, όμως, που συνέβη και αυτό. Δεν ξέρω αν η εγκληματικότητα έχει «ανέβει πίστα», πάντοτε υπήρχε άλλωστε, ξέρω ότι τα Γλυκά Νερά «ταξίδεψαν» στην Αγγλία και τις ΗΠΑ και η αγριότητα μού θύμισε την υπόθεση της μικρής Άννυς.

Ξέρω ότι όλοι χθες βράδυ πριν κοιμηθούμε θα διπλοτσεκάραμε την κλειδωμένη πόρτα του σπιτιού και τα αμπαρωμένα παράθυρα, ή μπορεί να ακούσαμε κάτι μέσα στη «μαύρη» ησυχία της νύχτας και να πεταχτήκαμε, να ανησυχήσαμε.

Ξέρω ότι στη χώρα και πολύ περισσότερο στο λεκανοπέδιο που είναι το πιο φορτισμένο πληθυσμιακά, υπάρχουν περιοχές που για να «ταξιδέψει» έως εκεί η Αστυνομία πρέπει να έχει «διαβατήριο».

Η περίεργη «σύνθεση» του παζλ που περιέχει τα παραπάνω με τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη και τα συμβόλαια θανάτου σε δημοσιογράφους και μη, είναι αναμενόμενη. Ισως και δικαιολογημένη έως ένα σημείο.

Το θέμα είναι, από εκεί και πέρα τι γίνεται; Τώρα τι θα επακολουθήσει; Θα αλλάξει το μοντέλο αστυνόμευσης που τόση κριτική δέχεται ειδικά το τελευταίο διάστημα; Αύριο-μεθαύριο που θα συλληφθούν τα ανθρωπόμορφα τέρατα, ποιας αντιμετώπισης θα τύχουν; Η κοινωνία είναι εξαγριωμένη και πολύ φοβάμαι ότι αυτά τα μπουμπούκια θα πληρώσουν τα σπασμένα πολλών μηνών.

Τα ερωτήματα, πέρα από αυτά που γεννά η ανθρώπινη φύση (δλδ πώς είναι δυνατόν να σημαδεύεις ένα μωρό, τη στιγμή που και ο… Τόνι Μοντάνα αρνείται να σκοτώσει τη γυναίκα και τα παιδιά του στόχου του στην ταινία), είναι αδύνατον να σταματήσουν να βομβαρδίζουν τον εγκέφαλό σου.

Ποιος δικηγόρος θα τους αναλάβει; Ποιος συνήγορος θα βρει λέξεις για να σχηματίσει πρόταση που θα αναφέρεται σε υπερασπιστική γραμμή;

Την επιχείρηση για λιντσάρισμα από απλό οργισμένο κόσμο τη… βλέπω με γυμνό μάτι, όπως και οι πιο πολλοί. Λίγο να παρατηρήσεις τα τιτιβίσματα και τα ποσταρίσματα σε όλα τα κοινωνικά δίκτυα, θα καταλάβεις.

Αλλά θα φοβηθείς κιόλας. Και θα αναρωτηθείς: ποια τιμωρία αξίζει σε άνθρωπο που διαπράττει κάτι τέτοιο; Πώς μπορεί αυτός ο άνθρωπος να συμμορφωθεί, να σωφρονιστεί; Πρέπει η τιμωρία του να είναι ανάλογη της πράξης του, όπως λέγεται στα social, ώστε να παραδειγματιστούν άπαντες;

Η Δημοκρατία και φυσικά η νομική θωράκιση ενός ευνομούμενου κράτους έχει όλες τις απαντήσεις. Είτε στον απόλυτο βαθμό, είτε με παραθυράκια του νόμου, τις έχει. Σε αυτές τις περιπτώσεις, όμως, -καλώς ή κακώς- η μεγάλη σύγκρουση έγκειται μεταξύ του νόμιμου κα του ηθικού…

SDNA Google news
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ SDNA logo ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ποια είναι η τιμωρία για τα κτήνη στα Γλυκά Νερά;
EVENTS