MENU

Ένας ολόκληρος πλανήτης στη δίνη του κορωνοϊού. Η κατάσταση σε κάθε χώρα μοιάζει με ένα διαφορετικό σενάριο ταινίας θρίλερ. Σε κάποιες εξ αυτών το πρόβλημα είναι τεράστιο, ενώ σε κάποιες άλλες τα πράγματα είναι πιο ήπια.

Στο Ιράν ο κόκκινος συναγερμός έχει ηχήσει εδώ και πολλές μέρες, με τον ιό να πλανάται πάνω από τη χώρα της Μέσης Ανατολής σε μια πολύ ιδιαίτερη περίοδο. Οι Ιρανοί γιόρταζαν το Νεβρόζ (Περσικό Νέο Έτος για την ακρίβεια). Όμως ο ιός δεν κάνει διακρίσεις σε γιορτές, φυλές και πρόσωπα, έχοντας σπείρει τον πανικό.

Τα πράγματα στην χώρα είναι πολύ άσχημα. Ήδη τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 35.408, ενώ οι νεκροί έχουν φτάσει στους 2.517, με τους αριθμούς να παρουσιάζουν σταθερά αυξητική τάση.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης του Χασάν Ροχανί. Σε αυτό στάθηκε ακόμα και ο Σοτζέι Μασούντ, σε μήνυμά του στο Instagram. Ο Ιρανός άσος, που πέρασε από τον Πανιώνιο και την ΑΕΚ, θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς επιφανείς ανθρώπους της χώρας, με τις απόψεις του να έχουν ιδιαίτερη σημασία. Και μάλιστα δεν διστάζει να καυτηριάζει την στάση του Ροχανί, προτρέποντας τον κόσμο να μείνει στο σπίτι.

Ο Ρεζά Κααστέχ είναι δημοσιογράφος της ιστοσελίδας Iran Front Page (ifpnews.com) παρακολουθώντας από την Τεχεράνη όλες τις εξελίξεις. Στο πλαίσιο αυτό περιέγραψε την κατάσταση που βιώνει η χώρα του στο SDNA, εστιάζοντας στα λάθη της κυβέρνησης που οδήγησαν στην κατάσταση αυτή, ενώ εξήγησε τι σημαίνει για την οικονομία του Ιράν η έξαρση του ιού.

Στην ανάλυσή του Ρεζά Κααστέχ αναφέρει: «Η κατάσταση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αρκετά χαοτική! Η κυβέρνηση κατά τις πρώτες μέρες της έξαρσης του ιού δεν ήταν ειλικρινής απέναντι στον κόσμο. Επίκειντο εκλογές στη χώρα και υπό τον φόβο μιας ταραχώδους κατάστασης η κυβέρνηση απέκρυψε την αλήθεια. Έτσι, ο κόσμος κυκλοφορούσε κανονικά στους δρόμους, δίχως να φοβάται τον ιό, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Σταδιακά η στάση της κυβέρνησης στο θέμα άλλαξε, παρακινώντας τον κόσμο να προστατευτεί. Καθημερινά υπήρξαν ενημερώσεις μέχρι και τις εκλογές.

Μέχρι ώρας πάνω από 35 χιλιάδες κάτοικοι έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό και πάνω από 2.500 άνθρωπο έχουν πεθάνει εξαιτίας του ιού. Ο αριθμός είναι πολύ πιθανό να είναι μεγαλύτερος, καθώς τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι αποτέλεσμα μόνο εργαστηριακών εξετάσεων, που σημαίνει ότι υπάρχει και κόσμος που δεν έχει κάνει εξετάσεις και όμως είναι θετικός στον ιό.

Στο Ιράν γιορτάζουμε το Νεβρόζ και ο κόσμος ως συνήθως ταξιδεύει σε χωριά και σε πολλά μέρη της χώρας. Υπάρχουν πολλοί τουριστικοί προορισμοί. Η κυβέρνηση αρνήθηκε να επιβάλλει καραντίνα και να προχωρήσει σε απαγόρευση κυκλοφορίας, παρά τις ανησυχίες που υπήρχαν για την άμεση έξαρση του ιού σε όλη τη χώρα. Η κυβέρνηση δεν προχώρησε σε καραντίνα ακόμα και στην πόλη Κομ, όπου ξεκίνησε να εξαπλώνεται ο ιός. 

Υπάρχουν γεγονότα, αλλά και φήμες για το γιατί η κυβέρνηση της χώρας αρνήθηκε να επιβάλλει την καραντίνα. Το πρώτο είναι η σοβαρή έλλειψη χρημάτων στη χώρα. Δεν έχουν τα funds για να καλύψουν όλα όσα χρειάζονται για να υπάρξει καραντίνα. Δεν υπήρχαν τα χρήματα για την επιβολή μέτρων. Ακόμα και στην Τεχεράνη που το πρόβλημα ήταν μεγάλο δεν συνέβη το παραμικρό. 

Την πρώτη εβδομάδα που υπήρχε ο ιός στην χώρα ο κόσμος πήγαινε εκδρομές. Από τις αρχές της δεύτερης όμως η κυβέρνηση αποδέχτηκε να πάρει πιο σκληρά μέτρα και να επιβάλλει περιορισμούς στις μετακινήσεις. Δεν είναι σε πλήρη καραντίνα η χώρα ακόμα. Ο κόσμος κυκλοφορεί στους δρόμους, αλλά η κινητικότητα στα μαγαζιά, με εξαίρεση εκείνα που έχουν είδη πρώτης ανάγκης, έχει σταματήσει και έχουν κλείσει. Η κυβέρνηση έχει απαγορεύσει στον κόσμο να φύγει από την χώρα και ταλαιπωρήθηκαν αρκετοί τουρίστες από την Τεχεράνη που ήθελαν να επιστρέψουν στις χώρες τους. Βρίσκονται ακόμα σε καραντίνα.

Η αιτία για την τόσο αργοπορημένη αντίδραση, κατά τη γνώμη μου, ήταν πως η έλλειψη χρημάτων σχετιζόταν με προβλήματα της κεντρικής τράπεζας της Ινδίας, καθώς υπήρχαν κάποια «παγωμένα περιουσιακά στοιχεία» στις ΗΠΑ.

Θα έλεγα πως πλέον πολύς κόσμος στη χώρα τηρεί τους κανόνες υγιεινής, ακούει τους επιστήμονες, αλλά και τις συμβουλές της κυβέρνησης και μένει σπίτι. Τώρα για παράδειγμα τα ταξίδια έχουν μειωθεί κατά 50-60% σε όλη τη χώρα. Υπάρχουν και αυτοί που κάνουν ακόμα ταξίδια, αλλά αυτό εμπεριέχει τεράστιο ρίσκο. Βάζουν σε κίνδυνο της ζωή άλλων ανθρώπων, εκτός από τη δική τους. Ο κόσμος μένει σπίτι, ενώ υπάρχουν και αυτοί που προσπαθούν να μην βγαίνουν έξω συχνά και το κάνουν μόνο για να πάνε στη δουλειά τους, ή για να ψωνίσουν τα απολύτως απαραίτητα. Στη δεύτερη εβδομάδα του Νεβρόζ η κυβέρνηση έκανε πιο σκληρά τα μέτρα για να μείνει ο κόσμος σπίτι.

Η φετινή χρονιά δεν μοιάζει σε τίποτα με την προηγούμενη. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Πολλοί άνθρωποι έχουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και η καραντίνα προκάλεσε τεράστιες ζημιές στις δουλειές τους. Υπήρχαν αυτοί που πόνταραν πολλά για την οικονομική τους κατάσταση στο Νεβρόζ και αυτό τους κόστισε πολλά. Υπήρχαν μεγάλες απώλειες από οικονομικής πλευράς. Θα φανεί σταδιακά πόσο σοβαρές είναι οι ζημιές στη χώρα. Η κυβέρνηση θα ελαφρύνει τους φόρους, αλλά δεν θα προχωρήσει σε προσωπικές επιταγές για τους ανθρώπους.

Ο κόσμος έχει χάσει την εμπιστοσύνη του προς την κυβέρνηση. Το επίπεδο εμπιστοσύνης μειώνεται όλο και περισσότερο, λόγω των χειρισμού στο θέμα του κορωνοϊού. Υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια στους πολίτες του Ιράν. Ο ιός ίσως βελτιωθεί σταδιακά. Κοιτάμε την κατάσταση και στις άλλες χώρες. Βλέπουμε ότι οι χώρες με καλύτερο σύστημα υγείας αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες. Οι γιατροί και οι νοσοκόμοι, αλλά και όσοι σχετίζονται με την υγεία, θυσιάζονται αυτές τις μέρες. Πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει μέλη της οικογένειάς τους, λόγω του ιού. Η κυβέρνηση όφειλε να χειριστεί καλύτερα το θέμα, να δει ότι είναι σοβαρό. Το νούμερο των κρουσμάτων αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο τις επόμενες μέρες. Ο κόσμος ελπίζει ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας θα τον κρατήσει μακριά από τον ιό και θα σταματήσει το πρόβλημα το συντομότερο δυνατό».

«Τεράστια τα λάθη της κυβέρνησης, άφησαν τη χώρα στο έλεος του κορωνοϊού...»
EVENTS