MENU

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενεί τον ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ την Κυριακή και είναι αυτονόητο ότι πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο ματς απέναντι σε μία ομάδα που για μένα είναι σχεδόν από τώρα πρωταθλήτρια.

Με το πρόγραμμα που έχει ο ΠΑΟΚ είναι πολύ δύσκολο να μην κατακτήσει το πρωτάθλημα.

Τα παιδιά του Παναθηναϊκού δεν έχουν να χάσουν τίποτα, ούτε έχουν κάτι να φοβηθούν.

Θα παίξουν χωρίς άγχος απέναντι σε μία πολύ καλή ομάδα που παίζει ανοιχτά και είναι δεδομένο ότι με τέτοιες ομάδες θα προκύψουν περισσότεροι χώροι, σε σχέση με τους αντιπάλους που επιλέγουν αμυντική προσέγγιση απέναντι στον Παναθηναϊκό, κλείνονται πίσω και δεν αφήνουν χώρους.

Το σημαντικό για μας είναι ότι γυρίζουν οι Ισνούα και Γιόχανσον, δύο πολύ σημαντικοί παίκτες για τα άκρα που έλειψαν από την ομάδα στα προηγούμενα ματς.

Το κίνητρο του αήττητου πρωταθλήματος του συλλόγου το 1964 δεν είναι κάτι που θεωρώ ότι θα βρίσκεται στο μυαλό των παικτών του Παναθηναϊκού την ώρα το αγώνα.

Για μένα, όταν μπαίνεις στον αγωνιστικό χώρο δεν υπάρχουν πράγματα να σκέφτεσαι.

Βέβαια, πολλές φορές συμβαίνουν… από μόνα τους κάποια πράγματα, που έχουν σύνδεση με το παρελθόν και δεν αποκλείεται να συμβεί κάτι τέτοιο την Κυριακή.

Αλλά δεν νομίζω ότι είναι κάτι που θα έχουν στο μυαλό τους οι παίκτες.

Πριν το ματς μπορεί να το σκεφτούν ή να το συζητούν, αλλά όταν μπαίνεις στο γήπεδο τα πάντα φεύγουν από το μυαλό σου και υπάρχει μόνο το κάθε… δευτερόλεπτο του ματς.

Από πλευράς τακτικής προσέγγιση, θεωρώ ότι ο Παναθηναϊκός όταν θα έχει την κατοχή της μπάλας θα έχει ως σχηματισμός το 1-3-4-3, με λίγο πιο ψηλά τους δύο φουλ μπακ και λίγο πιο μέσα τους δύο εξτρέμ.

Κι όταν η ομάδα θα βρίσκεται σε φάση άμυνας και δεν θα έχει τη μπάλα, θα έχει ως σχηματισμό το 1-5-4-1.

Στο ντέρμπι του πρώτου γύρου στην Τούμπα, ο Γιώργος Δώνης είχε επιλέξει το 1-4-4-2, με Μακέντα και Καμπετσή στην επίθεση, αλλά ήταν το πρώτο ντέρμπι, σχετικά νωρίς στη σεζόν.

Τώρα είμαστε σε άλλη φάση όπου υπάρχει λίγο παραπάνω πίεση.

Στο σχέδιο του Γιώργου Δώνη όμως, εκτιμώ ότι μπορεί να υπάρξουν κάποιες ομοιότητες με το πρώτο ημίχρονο στην Τούμπα, ανεξάρτητα από το σχηματισμό της ομάδας.

Εννοώ ότι στην Τούμπα ο Παναθηναϊκός προσπάθησε στο πρώτο ημίχρονο να αποφύγει την πίεση στη μεσαία γραμμή και επέλεξε να κάνει μεγάλες μπαλιές από την άμυνα προς την επίθεση.

Να μεταφέρει τη μπάλα στο επιθετικό τρίτο, χωρίς να περνάει το «χτίσιμο» του παιχνιδιού από το κέντρο, για να αποφύγει την πίεση του ΠΑΟΚ.

Στο δεύτερο ημίχρονο όμως, αυτό άλλαξε. Ο Παναθηναϊκός προσπάθησε να παίξει από πίσω, ο ΠΑΟΚ πρέσαρε ψηλά, χάθηκε ο έλεγχος και υπήρχε μεγάλο πρόβλημα.

Ηταν λάθος αυτή η αλλαγή στο σχέδιο και ήταν ένα πολύ καλό μάθημα για τα παιδιά και για τον Γιώργο Δώνη, που σίγουρα ανάλυσε το πρώτο ματς, έχει δει ότι το πλάνο στο πρώτο ημίχρονο ήταν καλύτερο και πιστεύω ότι θα το εφαρμόσει ξανά την Κυριακή στο ΟΑΚΑ.

Οπως έχω πει από την αρχή της σεζόν, κάθε ντέρμπι για αυτά τα παιδιά είναι ένα μάθημα και μία μεγάλη απόκτηση εμπειρίας.

Σε ένα ντέρμπι δεν μπορείς να προβλέψεις πολλά πράγματα, αλλά εκτιμώ ότι θα γίνει ένα ωραίο ματς για τον κόσμο.

Δεν μπορώ να πω ότι είναι πλεονέκτημα για τον Παναθηναϊκό το ότι θα αντιμετωπίσει μία ομάδα που παίζει ανοιχτά, μόνο και μόνο επειδή με ομάδες που κλείνονται πίσω εμφανίζονται προβλήματα, αλλά σίγουρα είναι κάτι που αρέσει στον Παναθηναϊκό να αντιμετωπίζει αντιπάλους που αγωνίζονται επιθετικά.

Το μόνο δεδομένο είναι ότι στα ντέρμπι πρέπει να είσαι συγκεντρωμένος και στα 90 λεπτά και πρέπει επίσης να εκμεταλλευτείς τις ευκαιρίες που θα προκύψουν.

Μπορεί να υπάρχουν μόνο 1-2 ευκαιρίες κι όχι 5-6, άρα η ομάδα πρέπει να είναι πολύ συγκεντρωμένη τόσο στην αξιοποίηση των ευκαιριών όσο και στην αμυντική της λειτουργία.

Δεν υπάρχει περιθώριο για πολλά λάθη. Πρέπει να τα αποφύγουμε και να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες.

Ενα μικρό αβαντάζ για τον Παναθηναϊκό είναι το γεγονός ότι ο ΠΑΟΚ έπαιξε 120 λεπτά με τον Πανιώνιο, αλλά το πόσο φρέσκος θα είναι ο ΠΑΟΚ εξαρτάται από το προπονητικό του τιμ και τον τρόπο προετοιμασίας του.

Σε επίπεδο παικτών ο ΠΑΟΚ σίγουρα υπερτερεί, έχει έχει καλούς παίκτες, με πολύ καλή ποιότητα και γι αυτό άλλωστε είναι πρώτος στη βαθμολογία του πρωταθλήματος.

Σε όλες τις γραμμές είναι πολύ δυνατός, έχει καλά τρεξίματα, καλή οργάνωση και μπορούμε να πούμε ότι δεν του λείπει κάτι. Για τα ελληνικά δεδομένα είναι πλήρης.

Ο ΠΑΟΚ είναι το φαβορί, αλλά τα παιδιά του Παναθηναϊκού δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν και πιστεύω ότι μόνο κέρδος μπορεί να έχουν απ’ το κυριακάτικο ντέρμπι.

Φαβορί είναι ο ΠΑΟΚ, αλλά δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε!