MENU

O Κάρολ Σβιντέρσκι ετοιμάζεται να γίνει κάτοικος Θεσσαλονίκης, καθώς αποτελεί τον εκλεκτό για τη θέση του σέντερ φορ, με τους "ασπρόμαυρους" να τον αποκτούν από τη Γιαγκελόνια.

Ο ΠΑΟΚ χτίζει μία... ιδιαίτερη παράδοση με Πολωνούς ποδοσφαιριστές, με τον 21χρονο επιθετικό να αποτελεί τον δέκατο στη σειρά.

Μάλιστα, αριθμητικά οι Πολωνοί είναι τρίτοι στη σειρά όσον αφορά τους ξένους οι οποίοι έχουν φορέσει τη φανέλα του Δικεφάλου, με τους Βραζιλιάνους να είναι στην πρώτη θέση (19) και τους Σέρβους (15) στη δεύτερη της σχετικής λίστας.

Κριστόφ Μποσιέκ

Ο Κριστόφ Μποσιέκ είναι ο πρώτος που φόρεσε τη φανέλα του ΠΑΟΚ, σε μία περίπτωση που είναι παρόμοια με τον Σβιντέρσκι. Ήρθε σε ηλικία μόλις 20 ετών (1994/95), ήταν διεθνής με τις μικρές εθνικές ομάδες της χώρας του και στον ΠΑΟΚ κατάφερε να καταγράψει 28 συμμετοχές, πετυχαίνοντας οχτώ γκολ.

Ρόμπερτ Ντιμκόφσκι/Λεσεν Πις

Μετά τη φυγή του, ο Δικέφαλος στράφηκε και πάλι σε πολωνική λύση για την επίθεση, αποκτώντας τον Ντιμκοφσκι με τη μορφή δανεισμού και έπαιξε σε 16 παιχνίδια, πετυχαίνοντας δύο γκολ. Μαζί του αποκτήθηκε και η... θρυλική φυσιογνωμία του Λεσεκ Πις, ο οποίος κατέγραψε 11 συμμετοχές για να αποχωρήσει την ίδια στιγμή για την Καβάλα.

Γκρεγκόρζ Σαμοτούλσκι

Το 1999/2000 ο ΠΑΟΚ προχώρησε στην απόκτηση του Γκρεγκόρζ Σαμοτούλσκι, με τον 23χρονο τότε τερματοφύλακα να γίνεται βασικός στο δεύτερο μισό της σεζόν, γράφοντας 13 συμμετοχές.

Μάρεκ Κοζμίνσκι/Μάριους Κουκιέλκα/Μάινταν

Το καλοκαίρι του 2002 φαίνεται ότι ήταν η χρονιά των Πολωνών στον Δικέφαλο, καθώς απέκτησε τρεις. O Μάρεκ Κοζμίνσκι ήρθε από την Ανκόνα, ωστόσο αποχώρησε στην επόμενη μεταγραφική περίοδο, για την Γκόρνικ Ζάμπρζε, ενώ πρόλαβε να αγωνιστεί σε έντεκα ματς, εκ των οποίων τα εννέα στο πρωτάθλημα, τις περισσότερες φορές ως αλλαγή και τις δύο στο Κύπελλο.

Οι “ασπρόμαυροι” έφεραν από την Πολωνία τον Μάριους Κουκιέλκα, ο οποίος έμεινε μία ολόκληρη σεζόν, πριν αποχωρήσει για τη Γερμανία και τη Νυρεμβέργη. Ο 26χρονος, τότε, αμυντικός, έγινε γρήγορα βασικός και αναντικατάστατος , βοηθώντας αρκετά σε αυτόν τον τομέα. Κατέγραψε 39 (!) συμμετοχές, τις 29 από αυτές βγάζοντας όλο το ενενηντάλεπτο. Στην θητεία του με την ομάδα της Θεσσαλονίκης, πέτυχε ένα γκολ, μοίρασε δύο ασίστ και σήκωσε το Κύπελλο Ελλάδας. Η δίψα του για το ποδόσφαιρο ήταν μεγάλη, άλλαξε αρκετές ομάδες στην καριέρα του, μεταξύ αυτών και η Ξάνθη, ενώ αποφάσισε να... κρεμάσει τα παπούτσια του στα 40 του χρόνια.

Το... τρίο έκλεισε με τον διεθνή τερματοφύλακα, με συμμετοχή στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002 στην Κορέα και στην Ιαπωνία, Μάινταν. Ωστόσο, έμεινε μόλις ένα χρόνο στον ΠΑΟΚ, χάνοντας γρήγορα τη θέση βασικού που είχε. Επέστρεψε στην πατρίδα του και σήμερα σχολιάζει στην πολωνική έκδοση του Eurosport το Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας.

Μάρτσιν Μίετσελ

Ένας από τους ποδοσφαιριστές που άφησε το... στίγμα του στον ΠΑΟΚ και δύσκολα θα τον ξεχάσουν όσοι από τους φιλάθλους του Δικεφάλου τον έζησαν.

Διακρινόταν για το πάθος του και την ευχέρεια στο σκοράρισμα. Ο Μάρτσιν Μίετσελ, αποκτήθηκε τον Ιανουάριο του 2005 από τον Ηρακλή, έχοντας ήδη κάνει αισθητή την παρουσία του στο πρωτάθλημα και κεντρίζοντας τα βλέμματα.

Με τον Δικέφαλο δέθηκε άμεσα, ενώ οι φίλαθλοι τον έβαλαν γρήγορα στην καρδιά τους. Την πρώτη χρονιά (μισή σεζόν) κατάφερε σε 13 συμμετοχές να πετύχει τρία γκολ, με τη δεύτερη να κινείται σε πιο... χαμηλά στάνταρ, ωστόσο πέτυχε ένα από τα ωραιότερα τέρματα της χρονιάς, στο φινάλε κόντρα στον Απόλλωνα Καλαμαριάς με εντυπωσιακό ψαλιδάκι.

Η τελευταία του σεζόν ήταν και η καλύτερη, με τον Πολωνό επιθετικό να καταγράφει 32 συμμετοχές (όλες ως βασικός), πετυχαίνοντας 15 γκολ.

Μίροσλαβ Σνάουτσνερ

Τελευταίος των... Πολωνών ήταν ο Μίροσλαβ Σνάουτσνερ, που ακολούθησε και αυτός το δρομολόγια Ηρακλής – ΠΑΟΚ.

Ο Σνάουτσνερ πήρε το... χρόνο του ώστε να προσαρμοστεί στη νέα του ομάδα και όταν αυτό έγινε, αποτέλεσε βασικό και αναπόσπαστο εργαλείο στην ομάδα.

Ήρεμος χαρακτήρας, άψογος επαγγελματίας και πάνω από όλα σωστός στη δουλειά του και στα θέλω του προπονητή.

Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο πως στα πέντε χρόνια που παρέμεινε στον Δικέφαλο, κατέγραψε 121 συμμετοχές, τις περισσότερες μένοντας στον αγωνιστικό χώρο σε όλο το ματς, ενώ μοίρασε τέσσερις ασίστ.

Πρόκειται για μία σχέση που δεν τελείωσε ποτέ, καθώς παραμένει στον ΠΑΟΚ ως βοηθός στην Κ20.

Άπαντες στον Δικέφαλο, περιμένουν να δούνε τον νεαρό Κάρολ Σβιντέρσκι και ελπίζουν πως στο μέλλον θα είναι ένας από αυτούς που θα μνημονεύονται για την προσφορά του στην ομάδα.

Το έντονο πολωνικό στοιχείο του ΠΑΟΚ