MENU
ΑΝΑΛΥΣΗ LIVE LIVE
STOIXIMAN SUPER LEAGUE
«Γ. Καραϊσκάκης», Novasports 1HD
Ολυμπιακός
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
1 2
ΑΕΚ
ΑΕΚ
ΔΕΙΤΕ ΤΟ LIVE

Η ΑΕΚ μπήκε στον αγωνιστικό χώρο του Καραϊσκάκη προσπαθώντας να κάνει αυτό που δεν έκανε στο ματς Κυπέλλου, δηλαδή να κρατήσει μπάλα και να πιέσει ψηλά, αντιπαρατάσσοντας αυτό που είχε προγραμματίσει να κάνει ο Ολυμπιακός στο ξεκίνημα του αγώνα. Άλλωστε δεν είχαν περάσει πολλές μέρες από το χειρότερο ματς των «ερυθρόλευκων» το τελευταίο δίμηνο, αυτό στην Τρίπολη, στο οποίο είχαν αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα όταν ο αντίπαλος είχε κάνει με επιτυχία κάτι αντίστοιχο.

Αυτή τη φορά βεβαίως ο Γκαρσία ήταν πιο έτοιμος από την πλευρά του για αυτό που θα αντιμετώπιζε, χρησιμοποιώντας τρεις κλασικούς κεντρικούς μέσους στη μεσαία γραμμή ώστε να ανταπεξέλθει η ομάδα του στο πρέσινγκ, να κυκλοφορήσει πιο εύκολα η μπάλα προς την επίθεση και αντίστοιχα να πιέσει και αυτή περισσότερο. Και από τη στιγμή που οι τέσσερις μπακ δεν βοήθησαν ιδιαίτερα στο επιθετικό κομμάτι ανεβαίνοντας ώστε να δημιουργήσουν υπεραριθμίες, κάπως έτσι, με τις δύο ομάδες ουσιαστικά να αλληλοεξουδετερώνονται κύλησε το πρώτο εικοσάλεπτο, χωρίς την παραμικρή υποψία φάσης. Κάτι που φυσικά βόλευε την «Ένωση».

Αντίθετα με τις ευκαιρίες, υπήρξαν πάρα πολλά δυνατά μαρκαρίσματα και σφυρίγματα από τον διαιτητή, χωρίς να υπάρχει πολύς καθαρός χρόνος παιχνιδιού και με το ματς να μην θυμίζει σε τίποτα το αντίστοιχο για το Κύπελλο την προηγούμενη εβδομάδα. Το παιχνίδι κέντρου συνεχίστηκε για πολλή ώρα στο πρώτο ημίχρονο και από τη στιγμή που οι δύο μεσαίες γραμμές «έσβηναν» η μία την άλλη χωρίς να μπορούν να δημιουργήσουν το παραμικρό, το αποτέλεσμα ήταν ένα πολύ κακό από άποψη θεάματος ντέρμπι.

Ως προς τις λιγοστές φάσεις του πρώτου 45λεπτου, η πρώτη... υποψία τέτοιας ήταν για την ΑΕΚ ,όταν μετά από σέντρα του Γκάλο από δεξιά, το σουτ στην κίνηση του Αραούχο κατέληξε πολλά μέτρα άουτ. Οι επόμενες δύο και ουσιαστικά μοναδικές... κανονικές ευκαιρίες, άνηκαν αμφότερες στον Ολυμπιακό. Αρχικά, στο 25', σε μια αντεπίθεση των «ερυθρόλευκων» μετά από βολέ του Προτό για τον Μιραλάς, η προσπάθεια του Βέλγου κόπηκε, η μπάλα κατέληξε στον Πάρντο που μπήκε στην περιοχή, όμως ο Τσιντώτας έσωσε το διαγώνιο σουτ του Κολομβιανού. Έπειτα, στο 40ο λεπτό, μετά από γέμισμα του Κούτρη και λάθος διώξιμο του Μπακάκη, η μπάλα έφτασε και πάλι στον Πάρντο που δοκίμασε ένα φαλτσαριστό πλασέ με το αριστερό, όμως και πάλι ο Τσιντώντας έδιωξε δύσκολα κρατώντας το 0-0.

Η δύναμη, οι προσωπικές μονομαχίες, οι πολλές διακοπές και η τακτική αλληλοεξουδετέρωση στις επιλογές των δύο τεχνικών ήταν τα κυρίαρχα συστατικά του αγώνα και μετά την έναρξη του δεύτερου μέρους, χωρίς κανείς από τους δύο αντιπάλους να μπορεί να βρει το κάτι παραπάνω στην επίθεσή του. Μέχρι το 57' μάλιστα δεν υπήρξε καμία απολύτως φάση, όμως στο λεπτό αυτό, ήταν η σειρά της ΑΕΚ να δημιουργήσει κλασική ευκαιρία. Μετά από ωραία σέντρα του Μπακάκη από τα αριστερά στην καρδιά της άμυνας, ο Αραούχο βρέθηκε μόνος μετά από λάθος κίνηση των «ερυθρόλευκων» στόπερ, όμως η κεφαλιά του ήταν αδύναμη και πάνω στον Προτό.

Λίγα λεπτά μετά, οι δύο προπονητές έκαναν και τις πρώτες τους κινήσεις από τον πάγκο για να αλλάξουν τη ροή του αγώνα. Ο Γκαρσία έβγαλε τον κουρασμένο Οτζίτζα και έβαλε τον Ανσαριφάρντ για να παίξει πλέον ο Ολυμπιακός το κλασικό 4-2-3-1, ενώ ο Χιμένεθ αντικατέστησε τον Αραούχο με τον Λιβάγια. Από αυτές τις αλλαγές, οι γηπεδούχοι ήταν αυτοί που έδειξαν περισσότερο... μπλεγμένοι σε τακτικό επίπεδο, με την ΑΕΚ να εκμεταλλεύεται το γεγονός και να ξεθαρρεύει.

Στο δεκάλεπτο 60-70 η ομάδα του Χιμένεθ πατούσε καλύτερα στο γήπεδο, κυκλοφόρησε τη μπάλα πιο σωστά και βρήκε ακόμη μια σπουδαία ευκαιρία για να ανοίξει το σκορ. Ήταν η φάση του 69', με τον Κονέ να εκτελεί φάουλ, το Ζιλέ να κάνει λάθος διώξιμο στρώνοντας τη μπάλα στον Μασούντ ο οποίος νίκησε με κεφαλιά τον Προτό αλλά όχι και τον Σισέ που έδιωξε με το κεφάλι πάνω στη γραμμή και διατήρησε το 0-0.

Στα επόμενα λεπτά αυτή η εδαφική υπεροχή της ΑΕΚ συνεχίστηκε, με την «Ένωση» να διατηρείται με τη μπάλα στα πόδια στο μισό γήπεδο του Ολυμπιακού κερδίζοντας αρκετά μέτρα, αλλά και πάλι χωρίς να μπορεί να βρει κάτι με οργανωμένο ποδόσφαιρο. Με τα λεπτά να κυλούν, το ματς πλέον βρισκόταν στην κόψη του ξυραφιού και οι δύο ομάδες θα ήταν υποχρεωμένες να τα παίξουν όλα για όλα αφού η ισοπαλία επί της ουσίας τις άφηνε αμφότερες πιο μακριά από την κορυφή από ότι βρισκόντουσαν πριν τη σέντρα.

Τελικά, ο Ολυμπιακός ήταν αυτός που άνοιξε το σκορ, ωστόσο μόνο σε... καλό δεν του βγήκε! Μετά από μεγάλη χαμένη ευκαιρία του Μάριν στο 80', οι γηπεδούχοι μπήκαν μπροστά στο σκορ στο 81' όταν μετά από εκτέλεση κόρνερ του Φορτούνη, ο Ανσαριφάρντ πήρε το ριμπάουντ στη δική του κεφαλιά και με δυνατό σουτ έστειλε την μπάλα στη γωνία του Τσιντώτα που αυτή τη φορά δεν θα μπορούσε να κάνει κάτι για να γλιτώσει το 1-0.

Κάπου εκεί ήταν που... ξύπνησε η ΑΕΚ! Μετά από συνεχόμενα λάθη στην άμυνα του Ολυμπιακού, στο 88' η ΑΕΚ κέρδισε κόρνερ, μετά από συνεχόμενες κόντρες η μπάλα έφτασε στον Τσιγκρίνσκι και ο Ουκρανός μπακ έκανε το 1-1 με δυνατό βολέ από κοντά. Στα επόμενα λεπτά, ο Ολυμπιακός κατέρρευσε πλήρως και στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων η «Ένωση» που πίεσε, κατάφερε να βρει το γκολ... τίτλου! Ο Γκάλο έκανε το γύρισμα από δεξιά, ο Γιακουμάκης πετάχτηκε προ του Μποτία και με απλό κοντινό πλασέ έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα για το 1-2 και τη δεύτερη ανατροπή επί των «ερυθρόλευκων» μέσα στη σεζόν.

Το ταμείο του αγώνα

Σε ένα ματς που ουσιαστικά... ξεκίνησε στο τελευταίο εικοσάλεπτο μετά από 75 λεπτά στα οποία οι δύο ομάδες εξουδετέρωναν η μία την άλλη, η ΑΕΚ έδωσε στο φινάλε τη ψυχή της και όλες της τις δυνάμεις και κατάφερε να πάρει μια νίκη που πολύ απλά ισοδυναμεί με ένα τέλος εποχής για τον Ολυμπιακό και πιθανώς μια αρχή για τη δική της!

Αυτοί που έκριναν το ματς

Ο Τσιντώτας κράτησε την ΑΕΚ στο παιχνίδι όταν χρειάστηκε, ο Σιμόες ήταν ξανά μια μεσαία γραμμή μόνος του, ωστόσο οι δύο σκόρερ, Τσιγκρίνσκι και Γιακουμάκης, σε μια ανατροπή στο τελευταίο 5λεπτο μοιραία ήταν αυτοί που έκριναν το ματς.

Ο χειρότερος του αγώνα

Σε ένα ματς-τελικό για τη «ζωή» του στο πρωτάθλημα, ο Ολυμπιακός θα περίμενε από τον Κώστα Φορτούνη σίγουρα κάτι καλύτερο από το... απόλυτο τίποτα.

Ο έλεγχος των διαιτητών

Χωρίς ιδιαίτερα λάθη η διαιτησία του αγώνα, ο Παπαπέτρου προσπάθησε από το πρώτο λεπτό να παίξει 50-50 και έβγαλε το ματς χωρίς πρόβλημα.

Πως ξεκίνησαν

Για πρώτη φορά από όταν ήρθε στο Λιμάνι, ο Όσκαρ Γκαρσία κατέβασε τον Ολυμπιακό με το σχήμα που ο ίδιος θεωρεί ιδανικό για το ποδόσφαιρο που θέλει να βλέπει τις ομάδες του να παίζουν, το 4-3-3. Ο Προτό ξεκίνησε στο τέρμα, Κούτρης, Ομάρ ήταν αριστερά και δεξιά στα άκρα της άμυνας, με Σισέ – Μποτία στα στόπερ. Ρομαό, Ζιλέ και Οτζίτζα ήταν η τριάδα στα χαφ (σ.σ. ο Βέλγος λίγο πιο μπροστά) με τους Φορτούνη και Πάρντο στα άκρα της επίθεσης και τον Μιραλάς σέντερ φορ.

Εκπλήξεις είχε ετοιμάσει από την πλευρά του και ο Μανόχλο Χιμένεθ για την ΑΕΚ. Ο Ισπανός τεχνικός προτίμησε τελικά διάταξη 4-2-3-1 ξεκινώντας πίσω από τον Αραούχο τον Μασούντ αντί του Λιβάγια. Συγκεκριμένα, κάτω από τα δοκάρια ήταν ο Τσιντώτας, στην άμυνα οι Γκάλο (δεξιά), Τσιγκρίνσκι, Βράνιες, Μπακάκης (αριστερά), στα αμυντικά χαφ οι Σιμόες, Κονέ, στα άκρα οι Χριστοδουλόπουλος (δεξιά), Μπακασέτας (αριστερά) και ο Μασούντ πίσω από τον Αραούχο.

Οι συνθέσεις των ομάδων:

Ολυμπιακός (Όσκαρ Γκαρσία): Προτό, Ομάρ, Σισέ, Μποτία, Κούτρης, Ρομαό, Ζιλέ (71' Ταχτσίδης), Οτζίτζα (58' Ανσαριφάρντ), Φορτούνης, Πάρντο (79' Μάριν), Μιραλάς.

ΑΕΚ (Μανόλο Χιμένεθ): Τσιντώτας, Γκάλο, Τσιγκρίνσκι, Βράνιες, Μπακάκης, Σιμόες, Κονέ (72' Γαλανόπουλος), Χριστοδουλόπουλος, Μπκασέτας (85' Γιακουμάκης), Μασούντ, Αραούχο (62' Λιβάγια).

Διαιτητής: Αναστάσιος Παπαπέτρου (Αθηνών)

Βοηθοί: Πολυχρόνης Κωσταράς (Αιτ/νίας), Βασίλειος Καμπούρης (Ευβοίας)

Τέταρτος: Αναστάσιος Σιδηρόπουλος (Δωδεκανήσου)

Ολυμπιακός – ΑΕΚ 1-2