MENU

27/11/2000 ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 2-4

Το αίμα του Κασναφέρη και το... σπασμένο κεφάλι του Κούδα

Είναι η 8η αγωνιστική της σεζόν 2000-01 όταν ο Ολυμπιακός φεύγει νικητής από την Τούμπα με 4-2 έπειτα από ένα άκρως επεισοδιακό ματς. Οι γηπεδούχοι διαμαρτύρονται για «κατευθυνόμενη» διαιτησία, η οποία μεταξύ άλλων αποβάλει τον Γ.Χ. Γεωργιάδη με δύο κίτρινες για «θέατρο» εντός περιοχής. Το παιχνίδι λήγει εν μέσω... πολέμου σε εξέδρες και αγωνιστικό χώρο, ο Κασναφέρης αποχωρεί αιμόφυρτος, ενώ κατά την αποχώρησή τους οι οπαδοί του Ολυμπιακού καταστρέφουν την προτομή του Γιώργου Κούδα. Η διαμόρφωση του σκορ σε ένα κατά τα άλλα εντυπωσιακό ματς είναι 0-1, 1-1, 1-2, 2-2, 2-3 και 2-4. Εντυπωσιακά γκολ από Γεωργάτο και Τζόρτζεβιτς για το 0-1 και το 2-3.

24/05/1992 ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 0-2

Έσπασε η κατάρα 23 χρόνια μετά

Όλες οι παραδόσεις κάποτε σπάνε. Με τον Όλεγκ Μπλαχίν στον πάγκο του και γκολ από τους Σαββίδη και Βαΐτση, ο Ολυμπιακός σπάει επιτέλους μια κατάρα που τον κυνηγούσε στην Τούμπα για 23 χρόνια (Σεπτέμβριος 1969 – Μάιος 1992) διάστημα στο οποίο ο ΠΑΟΚ μετρούσε απέναντι στους «ερυθρόλευκους» 19 νίκες και 2 ισοπαλίες. Το εκτός έδρας ματς απέναντι στον «Δικέφαλο» θεωρούνταν επί πολλά χρόνια στο Λιμάνι ως η μοναδική «εντός προγράμματος» ήττα της σεζόν, έχοντας «καταφέρει» να δεχθεί και έξι γκολ στις Σέρρες από έναν ΠΑΟΚ με πολλούς αναπληρωματικούς στη σύνθεσή του.

30/10/1998 ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 1-2

Το χέρι του Τάκολα, ο Παπαδάκος και διακοπή στο 83'

Ο Ολυμπιακός έφυγε ξανά νικητής από την Τούμπα, σε ένα ακόμη επεισοδιακό παιχνίδι μεταξύ των δύο ομάδων. Ο διαιτητής Παπαδάκος διακόπτει το ματς στο 83', δευτερόλεπτα αφότου έχει ακυρώσει γκολ του Τάκολα με το χέρι, έπειτα από υπόδειξη του βοηθού Βλάχου. Τρία λεπτά νωρίτερα, ο ρέφερι έχει υποδείξει πέναλτι σε φάση που ξεκίνησε από οφσάιντ του Γκόγκιτς, με τον Γεωργάτο να ευστοχεί, πετυχαίνοντας το γκολ που θα έδινε τη νίκη στους «ερυθρόλευκους». Ο πανζουρλισμός που ακολουθεί είναι ιστορικός, με τους οπαδούς του ΠΑΟΚ να κυνηγούν όποιον βρίσκουν μπροστά τους και δεν φοράει ασπρόμαυρες φανέλες. Ο «Δικέφαλος» τιμωρείται με αφαίρεση 3 βαθμών και τιμωρία τριών αγωνιστικών στην έδρα του.

06/12/1987 ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 6-1

«Εξάρα» στις Σέρρες, η μεγαλύτερη νίκη του ΠΑΟΚ

Ο Κοσκωτάς σαρώνει την αγορά και φέρνει στον Ολυμπιακό ότι κυκλοφορεί, όμως ο τιμωρημένος ΠΑΟΚ, διαλύει τους «ερυθρόλευκους» στις Σέρρες, χωρίς καν να παίζει με όλους τους βασικούς του. Μπάνον (7'), Μαυρομάτης (14'), Σίγγας (19'), Μπανιώτης (40') και Μπορμπόκης (74', 88') σμπαραλιάζουν την άμυνα του Ολυμπιακού (ο οποίος πέτυχε το γκολ της τιμής με τον Τσαλουχίδη στο 49') για να προσφέρουν στον ΠΑΟΚ τη μεγαλύτερη νίκη της ιστορίας του επί του Ολυμπιακού.

27/01/1965 ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 0-4

Ανώτερος Ολυμπιακός, η μεγαλύτερη νίκη του στην Τούμπα

Η μεγαλύτερη σε έκταση εκτός έδρας νίκη του Ολυμπιακού επί του ΠΑΟΚ, πριν από ακριβώς μισό αιώνα. Ήταν η 15η αγωνιστική του πρωταθλήματος και οι «ερυθρόλευκοι» δεν άφησαν περιθώρια αμφισβήτησης σε αυτό το παιχνίδι. Με σκόρερ τους Μποτίνο, Γιούτσο, Αγανιάν και Σιδέρη υποχρεώνουν τον ΠΑΟΚ στη μεγαλύτερη εντός έδρας ήττα του ΠΑΟΚ στην Α' Εθνική. Στο τέλος του ματς ο κόσμος του «Δικεφάλου» χειροκροτεί τους «ερυθρόλευκους», ενώ στο αεροδρόμιο της Αθήνας τους υποδέχονται πάνω από χίλιοι οπαδοί τους.16/04/2014 ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 1-0

«Ευτυχώς που χάσαμε»

Ένα πραγματικό... διαμάντι στα ντέρμπι ΠΑΟΚ – Ολυμπιακού στην Τούμπα, το οποίο πρόσφερε αυτό ακριβώς που οι περισσότεροι περίμεναν: δακρυγόνα πριν τη σέντρα, 75 λεπτά καθυστέρησης,  ασταμάτητο «σουλάτσο» γύρω από τον αγωνιστικό χώρο από όποιον είχε διάθεση να... ξεπιαστεί, ψάρια στον «ερυθρόλευκο» πάγκο, τρεις αποβολές, μαγκιές, κλωτσιές, ελάχιστο ποδόσφαιρο, μια νίκη του ΠΑΟΚ που τον έστειλε στον τελικό του Κυπέλλου και την ιστορική ατάκα του Μίτσελ: «Είναι η πρώτη φορά που είπα στους παίκτες μου ‘ευτυχώς που χάσαμε, γιατί θα είχαμε νεκρούς’».

https://www.youtube.com/embed/uZCPpLvggbw

20/04/1997 ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 0-0

«Ελέ»... οριζοντίως και fair play Φραντζέσκου

Είναι η 30η αγωνιστική της σεζόν 1996-97 και η Τούμπα είναι ως συνήθως ασφυκτικά γεμάτη. Ο νεοεμφανιζόμενος Δημήτρης Ελευθερόπουλος βρίσκεται κάτω από τα δοκάρια του Ολυμπιακού και όπως φαίνεται δεν... μασάει. Απέναντί του έχει πιθανότατα τον καλύτερο Έλληνα εκτελεστή φάουλ όλων των εποχών, τον Κώστα Φραντζέσκο, ο οποίος έχει ήδη σκοράρει άλλες 12 φορές με αυτό τον τρόπο στο πρωτάθλημα εκείνη τη χρονιά. Σε μια τέτοια είναι που οριζοντιώνεται ενστικτωδώς για να «βγάλει» ένα πολύ δύσκολο σουτ στη γωνία του. Μετά την απόκρουση η Τούμπα βουβαίνεται από την αμηχανία, όμως ο Φραντζέσκος προσφέρει μια σπάνια στιγμή γνήσιου fair play στα ελληνικά γήπεδα, πλησιάζοντας τον νεαρό γκολκίπερ για να του σφίξει το χέρι και να τον συγχαρεί. Σημειωτέον, στις δηλώσεις του μετά το ματς, ο «Ελέ» δήλωνε ότι δεν είδε καν την πορεία της μπάλας αλλά άπλωσε το χέρι από ένστικτο.

20/04/1969 ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 2-1

Κούδας, η επιστροφή

Τον Ιούλιο του 1966 ο Γιώργος Κούδας αποδέχεται πρόταση του Ολυμπιακού και πιάνει Λιμάνι. Εκεί δεν αγωνίστηκε παρά μόνο σε 3-4 φιλικά, αφού η μεταγραφή επί της ουσίας δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, μετά από «λαϊκά δικαστήρια» και... άνωθεν παρεμβάσεις. Όσο αυτός δεν φορούσε τη φανέλα του ΠΑΟΚ, στα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό γινόταν κανονικός πόλεμος, ξεκινώντας έτσι την ιστορική κόντρα των δύο συλλόγων. Δυο χρόνια μετά, τον Ιούλιο του 1968 ο Γ.Γ.Α. Κώστας Ασλανίδης απειλεί πως αν ο Κούδας δεν παίξει στον ΠΑΟΚ, τότε θα χάσει τη θέση του στην Εθνική ομάδα. Ο παίκτης επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη και η μεγάλη κόντρα ξεκινά. Κατά την επιστροφή του στην Τούμπα τυγχάνει υποδοχής αντίστοιχης του... κανονικού Μεγαλέξανδρου στις κατακτημένες περιοχές. Άνοιξε το σκορ στο πρώτο λεπτό και ενώ ο Σιδέρης ισοφάρισε για τον Ολυμπιακό, πέτυχε και το νικητήριο δύο λεπτά πριν το φινάλε. 26/04/1976 ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 3-1

Στο δρόμο προς την πρώτη κούπα

Η σεζόν 1976/76 είναι ιστορικής σημασίας για τον ΠΑΟΚ, φτάνοντας για πρώτη φορά στην Ιστορία του στην κορυφή του ελληνικού ποδοσφαίρου κατακτώντας τον τίτλο. Καθ' οδόν προς αυτόν, ο «Δικέφαλος» παίρνει μια πολύτιμη νίκη επί του Ολυμπιακού με 3-1 και σκόρερς τους Κερμανίδη, Σαράφη και Γκουερίνο, παρότι βρέθηκε πίσω στο σκορ. Όλα τα γκολ του ΠΑΟΚ σημειώθηκαν από το 27' έως το 45'.

31/05/1981 ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 1-0

Η μέρα που ο Λόραντ «έσβησε» στον πάγκο

Μια «μαύρη» μέρα για τον ΠΑΟΚ παρά τη νίκη επί του μισητού αντιπάλου. Στο ματς για την 32η αγωνιστική της σεζόν 1980-81 τα πάντα επισκιάζονται από τον θάνατο του θρυλικού Ούγγρου τεχνικού του «Δικεφάλου», Γκιούλα Λόραντ, στον πάγκο της ομάδας από ανακοπή καρδιάς. Ο σπουδαίος Μαγυάρος, μέλος της «Αράντσιπατ» της δεκαετίας του '50, ο άνθρωπος που είχε οδηγήσει τον ΠΑΟΚ στο πρώτο του πρωτάθλημα, σωριάζεται στο χορτάρι στα μισά του πρώτου ημιχρόνου, παγώνοντας το γήπεδο. Παρότι του προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες και διακομίστηκε στο ΑΧΕΠΑ, η άκρως ταλαιπωρημένη καρδιά του -όπως δήλωσαν οι γιατροί- δεν άντεξε. Χωρίς να γνωρίζουν τι έχει συμβεί, οι παίκτες του ΠΑΟΚ συνεχίζουν στο δεύτερο ημίχρονο και με ένα γκολ του Βασιλάκου στο 67' παίρνουν τη νίκη επί του Ολυμπιακού.

Οι 10 στιγμές στο ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός (vids+pics)