MENU

«Αυτός θα μας αφήσει όλους στον πάγκο» έγραψε ο Αντουάν Γκριεζμάν για το νέο παιδί-θαύμα του γαλλικού ποδοσφαίρου ανεβάζοντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφία του με τον άσο της Μονακό λίγο μετά το ντεμπούτο του Μπαπέ με την εθνική ομάδα της Γαλλίας κόντρα στο Λουξεμβούργο, τον Μάρτιο του 2017.

Ο Γάλλος επιθετικός της Ατλέτικο δεν χρειάζεται, προς το παρόν τουλάχιστον, να ανησυχεί για το δικό του μέλλον στους «τρικολόρ», ωστόσο είναι βέβαιο πως ο νεαρός άσος της Παρί Σεν Ζερμέν αφήνει ήδη το στίγμα του στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Και είναι, μάλιστα, ήδη τέτοια τα επιτεύγματά του που δεν θα ήταν πρόωρο να ισχυριστεί κάποιος ότι η δική του… εκτίναξη μπορεί να σημάνει το τέλος της κυριαρχίας του Μέσι και του Ρονάλντο, την έναρξη μιας νέας εποχής που θα «σημαδευτεί» από αυτό το παιδί, που μέχρι πριν από λίγα χρόνια κοιμόταν έχοντας πάνω από το κρεβάτι του την αφίσα του Πορτογάλου σούπερ σταρ.

Για όσους αγαπούν τα στατιστικά, «μιλούν» και οι αριθμοί για να δείξουν ότι στα 19 τους ο Μέσι και ο Ρονάλντο δεν είχαν καταφέρει ούτε στο ελάχιστο αυτά που έχει πετύχει ο Μπαπέ. Είναι παγκόσμιος πρωταθλητής με τους «τρικολόρ», ο ίδιος αναδείχθηκε κορυφαίος νέος παίκτης του Μουντιάλ της Ρωσίας, έχει κατακτήσει κάθε τίτλο που υπάρχει στη Γαλλία και για όσους δεν πείθονται με αυτά, ακόμα και τα γκολ του είναι περισσότερα από αυτά που είχαν πετύχει ο Αργεντινός και ο Πορτογάλος στην ίδια ηλικία.

Στα 19 τους χρόνια ούτε ο Μέσι, ούτε ο Ρονάλντο είχαν σημειώσει τόσα γκολ είτε στο πρωτάθλημα, είτε στο Τσάμπιονς Λιγκ, είτε με τη φανέλα των εθνικών ομάδων τους.

Στο πρωτάθλημα ο Γάλλος έχει βάλει μέχρι σήμερα (για την ακρίβεια μέχρι χθες μετά τα τέσσερα κόντρα στη Λιόν) 52 γκολ. Ο Μέσι είχε 25 και ο Ρονάλντο 17 στα 19 τους.

Στο Τσάμπιονς Λιγκ ο Μπαπέ έχει σημειώσει 12 τέρματα, με τον Αργεντινό να έχει μόλις 2 και τον Πορτογάλο κανένα (!) στην ίδια ηλικία.

Μια από τα ίδια και με την εθνική ομάδα της χώρας του. Με τη φανέλα των «τρικολόρ» ο Μπαπέ έχει πετύχει 9 γκολ, ενώ ο Κριστιάνο είχε 7 και ο Μέσι 4.

Και, φυσικά, κανένας από τους δύο καλύτερους ποδοσφαιριστές του κόσμου την τελευταία δεκαετία δεν είχε κάνει αυτό το… ξεπέταγμα που έχει κάνει ο νεαρός Γάλλος τις τρεις τελευταίες σεζόν.

Κανένας από τους δύο δεν άξιζε, επίσης, περισσότερα από 200 εκατομμύρια ευρώ στα 19 του ο Κριστιάνο Ρονάλντο κόστισε 90 εκατομμύρια ευρώ όταν η Ρεάλ Μαδρίτης τον πήρε από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σε ηλικία 24 χρόνων). Χωρίς να έχει κατακτήσει κανέναν τίτλο, η Παρί Σεν Ζερμέν έδωσε 180 εκατομμύρια ευρώ και τον πήρε από τη Μονακό. Αδιανόητη, εξωπραγματική, απίστευτη, εξωφρενική τιμή... Και όποιο άλλο επίθετο, επίσης, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει την... παράνοια μιας μεγάλης ευρωπαϊκής ομάδας για να αποκτήσει έναν παίκτη μόλις 18 ετών.

Ο «νέος Ανρί», όπως τον έχει αποκαλέσει ο Αρσέν Βενγκέρ, για όσους λατρεύουν τις συγκρίσεις με σούπερ σταρ του παρελθόντος είναι γέννημα θρέμμα των ακαδημιών της Μονακό, ο νεότερος ποδοσφαιριστής που έχει φορέσει την φανέλα των Μονεγάσκων σε επαγγελματικό επίπεδο, πριν καλά καλά συμπληρώσει τα 17 χρόνια του, και είναι επίσης ο νεότερος σκόρερ στην ιστορία της ομάδας του πριγκιπάτου, σκοράροντας κόντρα στην Τρουά και παίρνοντας αυτή την πρωτιά από τον Ανρί.

Τον Φεβρουάριο του 2016, η αξία του Μπαπέ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα transfermarkt, ήταν 250.000 ευρώ. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχε φτάσει λίγους μήνες μετά να προσφέρει 110 εκατομμύρια ευρώ για να τον αποκτήσει, κάτι που σημαίνει αύξηση της αξίας του κατά 19.900 %. Και τελικά πήγε στην Παρί με πολλά περισσότερα!

Το καλοκαίρι του 2015, πάντως, ο πατέρας του Μπαπέ διαμαρτυρόταν δημόσια, μέσω της εφημερίδας «L' Equipe», επειδή ο μικρός ήταν τρίτη επιλογή του Ζαρντίμ, πίσω από τους Φαλκάο και Ζερμέν.

«Χωρίς να θέλουμε να φανούμε αγενείς, νομίζω ότι θα έπρεπε να παίζει περισσότερο. Εξάλλου είναι κάτι που η ομάδα του υποσχέθηκε για να παραμείνει σε αυτή» ήταν τα λόγια του πατέρα, ο οποίος κατάγεται από το Καμερούν και λειτουργεί σε αυτή τη φάση ως μάνατζέρ του.

«Καταλάβαμε από την αρχή ότι έχει πολύ μεγαλύτερο ταλέντο από τους συνομήλικούς του» λέει ο Ζιρές Κεμπό Εκόκο, που είναι ετεροθαλής αδερφός του.

«Τα ποσά που καταβάλλονται για μεταγραφές είναι παράλογα. Κανένας άνθρωπος δεν αξίζει αυτά τα χρήματα. Οι σύγχρονοι ποδοσφαιριστές είναι σαν τα εμπορικά αγαθά. Αυτό δεν πρέπει να μας επηρεάσει. Δεν πρέπει να βάζουμε τον εαυτό μας κάτω από μεγάλη πίεση μόνο και μόνο επειδή αμειβόμαστε με υψηλά ποσά» είχε πει προ καιρού ο Τόμας Μίλερ. Δεν έχει κι άδικο. Κάπως έτσι, βέβαια, η κουβέντα μετατοπίζεται από το ποδόσφαιρο στη λογιστική. Μα είναι και αυτή πτυχή σημαντική για τους συλλόγους. Τα έσοδά τους γιγαντώνονται, οι ποδοσφαιριστές είναι τα προϊόντα τους, όπως λέει ο Μίλερ, το παζάρι λοιπόν γίνεται με όρους αγοράς. Μοντέρνο ποδόσφαιρο, κυρίες και κύριοι. Σε όλα του!

Μένει μόνο ένα βάρος στην πλάτη ενός πιτσιρικά, ο οποίος κατάλαβε πια ότι πρέπει να κατεβάσει τις αφίσες, να φύγει από το παιδικό δωμάτιό του και να μπει πια στον κόσμου του αληθινού ποδοσφαίρου. Αν μέχρι σήμερα ζούσε ένα παραμύθι, τώρα αρχίζει η ζωή...

Kι αν είναι πρόωρο να πει κάποιος ότι θα ξεπεράσει τον Μέσι ή τον Ρονάλντο, είναι επίσης βέβαιο ότι έχει τη δυναμική, το ταλέντο, την ικανότητα για να το κάνει…

Tέλος εποχής; Ο Μπαπέ έτοιμος να «σβήσει» Μέσι και Ρονάλντο