MENU
Χρόνος ανάγνωσης 33’

Το αφιέρωμα του SDNA για τα 93 χρόνια της ΑΕΚ (pics, vids)

0

Ολα άρχισαν το 1924. Δύο χρόνια μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, μια παρέα Κωνσταντινουπολιτών της Αθήνας αποφάσισε να ιδρύσει ένα σωματείο που θα θύμιζε τις χαμένες πατρίδες και τον πολιτισμό χιλιάδων χρόνων, ο οποίος έσβησε μέσα στις στάχτες.

Στις 13 Απριλίου 1924, στο κατάστημα αθλητικών ειδών του Κωνσταντίνου Δημόπουλου και των αδερφών Αιμίλιου και Μενελάου Ιωνά στην Οδό Βερανζέρου 24, οι Πολίτες αθλητές πήραν την ιστορική απόφαση και ένας νέος μεγάλος σύλλογος είχε ήδη αποκτήσει ζωή. Το καταστατικό υπέγραφαν πάνω από σαράντα μέλη της Κωνσταντινουπολίτικης κοινότητας της Αθήνας.

Έμβλημα ήταν ο Δικέφαλος Αετός της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και χρώματα το κίτρινο και το μαύρο. Πρώτος πρόεδρος της ΑΕΚ ήταν ο δημοσιογράφος, και μετέπειτα βουλευτής και υπουργός στην κυβέρνηση Βενιζέλου, Κώστας Σπανούδης, αντιπρόεδρος ο καθηγητής Νίκος Ελεόπουλος, ενώ μέλη του πρώτου διοικητικού συμβουλίου αποτελούσαν οι Τιμολέων Τάγαρης, Μενέλαος Καροτσιέρης, Μίλτος Ιερεμιάδης και ο Κωνσταντίνος Δημόπουλος (από την ιστοσελίδα της ΠΑΕ ΑΕΚ).

Σαν σήμερα λοιπόν, στις 13 Απριλίου του 1924, ο Δικέφαλος Αετός που σηκώνει έκτοτε στις πλάτες του τις μνήμες της Προσφυγιάς και του πανάρχαιου ξεριζωμένου Ελληνισμού της Ιωνίας ανοίγει για πρώτη φορά τα φτερά του, έστω και ως Ιδέα, ο σύλλογος με τα αυτοκρατορικά εμβλήματα και χρώματα παίρνει ζωή και από το ταπεινό πατάρι του καταστήματος των αδελφών Ιωνά ξεκινάει αυτό το μακρύ ταξίδι των 93 ετών, με χαρές και λύπες, νίκες και ήττες, ένδοξες στιγμές και μεγάλες απογοητεύσεις, δεκάδες τίτλους και διακρίσεις, αλλά και δάκρυα που δεν έχουν ακόμα στεγνώσει για τον υποβιβασμό των δύο πιο λαοφιλών τμημάτων του, της καλαθοσφαίρισης (2011) και του ποδοσφαιρικού (2013).

Πολύ ενδεικτικά, καθώς ο σκοπός ενός αφιερώματος για κάτι τόσο μεγάλο δεν μπορεί να είναι η στείρα καταγραφή στατιστικών (τα οποία είναι εύκολο πλέον να βρει κανείς στο Internet), ειδικά για την μοναδική ομάδα στην Ελλάδα που οι φανατικοί υποστηρικτές της συνήθισαν να αποκαλούν «αρρώστια», να αναφέρουμε:

Η ΑΕΚ έχει ενεργά τμήματα για 13 αθλήματα (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, χάντμπολ, futsal, στίβο, ποδηλασία, πινγκ-πονγκ, πυγμαχία, ξιφασκία, σκάκι, άρση βαρών, water polo).

Το ποδοσφαιρικό τμήμα έχει κατακτήσει 29 πανελλήνιους τίτλους: 11 πρωταθλήματα, 15 Κύπελλα, δύο Σούπερ Καπ, ένα Λιγκ Καπ. Έφτασε στους ημιτελικούς του Κυπέλλου UEFA την σεζόν 1976-77

Το τμήμα μπάσκετ έχει κατακτήσει δύο Κύπελλα Κυπελλούχων Ευρώπης, το 1968 και το 2000, και 11 πανελλήνιους τίτλους: 8 πρωταθλήματα και 3 Κύπελλα. Έπαιξε στον τελικό της Ευρωλίγκα το 1998

Τρίτη θέση στο Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης το 2000 και ένα Λιγκ Καπ το 2014 για το ανδρικό βόλεϊ, πρωτάθλημα και Σούπερ Καπ το 2012 για το γυναικείο βόλεϊ

Δύο πρωταθλήματα και τρία Κύπελλα την πενταετία 2009-14 για το τμήμα χάντμπολ του συλλόγου, πέντε συνεχόμενα πρωταθλήματα Σπάθης γυναικών (2012-16)

Το τμήμα ποδηλασίας έχει κατακτήσει δέκα πανελλήνια πρωταθλήματα από το 1960 έως το 1981 και το πυγμαχικό ακόμα έξι, από το 1978 έως το 2006.

Δέκα πανελλήνια πρωταθλήματα ανωμάλου δρόμου Ανδρών - Δέκα τίτλοι (4 ανοικτού στίβου, 3 κλειστού στίβου, 3 ανωμάλου δρόμου) για το γυναικείο τμήμα στίβου

Η πραγματική σημασία της ΑΕΚ όμως δεν μπορεί να μετρηθεί με τους τίτλους που έχει κατακτήσει, όσοι κι αν είναι αυτοί. Ας παίξει λοιπόν ο ένας και μοναδικός Ύμνος του συλλόγου, όπως τόσες εκατοντάδες φορές στα γκολ της ομάδας στη Νέα Φιλαδέλφεια και ας επιχειρήσουμε με σεβασμό να σταχυολογήσουμε αυτούς και αυτά που δεν πρέπει να ξεχαστούν, μέσα σε 93 χρόνια Ιστορίας...

21 μεγάλες μορφές

Κωνσταντίνος Σπανούδης: Ο εμπνευστής, ο ιδρυτής, ο πρώτος Πρόεδρος της Αθλητικής Ένωσης Κωνσταντινουπόλεως... Απόφοιτος της Μεγάλης του Γένους Σχολής, εκδότης της εφημερίδας «Πρόοδος» στην Πόλη, βουλευτής του κόμματος των Φιλελευθέρων, προσωπικός φίλος του Εθνάρχη Ελευθέριου Βενιζέλου και ο άνθρωπος που τον έπεισε να παραχωρήσει στον σύλλογο την δενδρόφυτη έκταση στον Ποδονίφτη όπου κατασκευάστηκε τελικά το γήπεδό του. Έφυγε από τη ζωή στα 70 του χρόνια, στις 24 Απριλίου 1941, καταβεβλημένος και συγκλονισμένος από την επικείμενη είσοδο του γερμανικού στρατού στην Αθήνα.

Κώστας Νεγρεπόντης: Μέγιστος ποδοσφαιριστής της Πέρα Κλουμπ, προγόνου της ΑΕΚ, με θητεία στην Φενερμπαχτσέ και γαλλικούς συλλόγους, θρυλική μορφή της προπολεμικής περιόδου του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο μικρόσωμος «Νεγκρό» υπήρξε ο πρώτος πραγματικός ηγέτης της Ένωσης, από το 1926 έως το 1932, σκοράροντας στον τελικό του Κυπέλλου με τον Άρη το 1931 και οδηγώντας την ομάδα του στην κατάκτηση του πρώτου τροπαίου στην Ιστορία της. Στη συνέχεια έγινε προπονητής της, κατακτώντας δύο πρωταθλήματα (1939,1940) και ισάριθμα Κύπελλα (1939, 1956), ενώ εργάστηκε και στην Εθνική.

Κλεάνθης Μαρόπουλος: Ο «Ξανθός Αετός» της προπολεμικής ΑΕΚ, ένας επιθετικός τεράστιας κλάσης με υπέροχο στιλ και φινέτσα, γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη το 1919 που από τα 15 μέχρι τα 37 του υπηρέτησε πιστά την ομάδα (παρότι η γερμανική Κατοχή του «έκλεψε» τα καλύτερα χρόνια της καριέρας του), κατακτώντας δύο πρωταθλήματα (1939, 1940) και τρία Κύπελλα (1939, 1949, 1950 - ανοίγοντας το σκορ για το 4-0 απέναντι στον Άρη). Μετείχε στο Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου για πολλά χρόνια, διατελώντας ουσιαστικά για κάποια διαστήματα Πρόεδρός του, έφυγε από τη ζωή τον Ιανουάριο του 1991.

Τρύφων Τζανετής: Ο απόλυτος «στρατιώτης» της Ένωσης, στην οποία συνυπήρξε ως εξαιρετικός ποδοσφαιριστής (σέντερ φορ και στη συνέχεια σέντερ μπακ) για 15 χρόνια με τον στενότατο φίλο του Κλεάνθη Μαρόπουλο (με τον Σάντορ Κότσις ανάμεσά τους στην φωτογραφία) και ήταν ο πρώτος σκόρερ της στην κατάκτηση του πρωταθλήματος το 1940. Μετά το τέλος της καριέρας του, ο Τζανετής ήταν πάντοτε εκεί όποτε τον καλούσε η ΑΕΚ να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της, συνήθως σε δύσκολες στιγμές, και διατέλεσε προπονητής της κατά σειρά τις περιόδους: 1954-55, 1956-57, 1961-62 και από το 1965 έως το 1967

Σπύρος Κοντούλης: Εξαιρετικός μέσος της σπουδαίας ΑΕΚ στα τέλη της δεκαετίας του 1930, πολέμησε στην πρώτη γραμμή στο ελληνικό Έπος του '40 και μάλιστα τραυματίστηκε στο πόδι, μαχόμενος υπέρ πίστεως και πατρίδας. Τον Απρίλιο του 1944, έξι μήνες πριν το τέλος της Κατοχής, συνελήφθη από τους Ναζί και μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο του Χαϊδαρίου, όπου κρατούταν ο αδερφός του και ο συμπαίκτης του, Κώστας Χριστοδούλου. Εκτελέστηκε με ριπή αυτόματου από τα χιτλερικά κτήνη και έγινε Μάρτυρας της Ελευθερίας προσπαθώντας να δραπετεύσει από το καμιόνι, ενώ τον πήγαιναν για εκτέλεση τον Ιούνιο.

Νίκος Γκούμας: Ο «Πατριάρχης» της ΑΕΚ, ανέλαβε την Προεδρία το 1956, την εποχή της σχεδόν απόλυτης κυριαρχίας του Ολυμπιακού στο ελληνικό ποδόσφαιρο και κατάφερε να φέρει την ομάδα στην κορυφή το 1963, όταν και κατέκτησε το πρώτο μεταπολεμικό πρωτάθλημά της, μετά από 23 ολόκληρα χρόνια. Έντυσε στα κιτρινόμαυρα τους υπεράσους Κώστα Νεστορίδη και Μίμη Παπαϊωάννου, ανέλαβε τη χορηγία των έργων για τη δημιουργία σκεπάστρου στην Θύρα 18 του ιστορικού γηπέδου της Ένωσης το 1991 (δέκα έτη πριν τον θάνατό του) και κέρδισε με το σπαθί του την ύψιστη τιμή, να πάρει το Στάδιο το όνομά του.

Στέλιος Σεραφείδης: Ενδεχομένως δεν ήταν ο καλύτερος τερματοφύλακας στην Ιστορία της ΑΕΚ, ωστόσο κανένας ποδοσφαιριστής δεν αγάπησε ποτέ αυτόν τον σύλλογο όσο ο Στέλιος από το Αιγάλεω, ο οποίος για πάνω από 65 χρόνια έχει αφιερώσει τη ζωή του στην υπηρεσία του μεγαλείου της Ένωσης... Κατέκτησε τρία πρωταθλήματα και ισάριθμα Κύπελλα στην μακρά παρουσία του κάτω από τα δοκάρια της ομάδας (1951-1972), εργάστηκε στις Ακαδημίες και ως προπονητής τερματοφυλάκων της, αποτελεί εδώ και δεκαετίες την «ψυχή» του Συνδέσμου Παλαιμάχων και στα 82 του την ακολουθεί ακόμα παντού...

Κώστας Νεστορίδης: Οι φίλαθλοι που τον είδαν εν δράσει την οκταετία της ακμής του με την κιτρινόμαυρη φανέλα (1957-65) ορκίζονται ότι «σαν τον Νεστορίδη, κανένας δεν θα βγει»! Επιθετικός πραγματικά παγκόσμιας κλάσης, με ασύλληπτη τεχνική κατάρτιση και εκτελεστική δεινότητα, αναδείχθηκε πέντε συνεχόμενες φορές πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος και ευτύχησε να το κατακτήσει τελικά το 1963, σκοράροντας με απευθείας εκτέλεση κόρνερ στο μπαράζ τίτλου με τον Παναθηναϊκό. Ο απολογισμός των 228 τερμάτων σε 263 εμφανίσεις του θρυλικού «Νέστορα» με την ΑΕΚ απλά αναδεικνύει το μεγαλείο του.

Γιώργος Μόσχος: Μέλος της σπουδαίας ομάδας μπάσκετ της ΑΕΚ στις αρχές της δεκαετίας του 1960, η οποία υπό τις οδηγίες του Μίσσα Πανταζόπουλου κατέκτησε τέσσερα συνεχόμενα πρωταθλήματα και έφτασε στο πρώτο Final Four του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1966, διεθνής καλαθοσφαιριστής και πολύ αγαπητός σε συμπαίκτες και αντιπάλους. Προσβλήθηκε από καρκίνο στους λεμφαδένες και έφυγε από τη ζωή στις 28 Δεκεμβρίου του 1966, σε ηλικία μόλις 29 ετών. Ο σύλλογος τίμησε όπως όφειλε το αδικοχαμένο παλικάρι, δίνοντας το όνομά του στο κλειστό γήπεδο μπάσκε,τ το οποίο κατασκευάστηκε το 1989.

Γένε Τσάκναντι: Τον έφερε στην Ελλάδα ο Νίκος Γκούμας το καλοκαίρι του 1962, για να επαναφέρει την ΑΕΚ στην κορυφή του πρωταθλήματος, και ο σκληροτράχηλος Ουγγρογερμανός προπονητής, με την έμφαση στη φυσική κατάσταση, την απόλυτη μεθοδικότητα και τις αυστηρές αρχές θα το κάνει με εμφατικό τρόπο, βοηθούμενος και από την συνύπαρξη για πρώτη φορά των τεράστιων Νεστορίδη-Παπαϊωάννου στην επιθετική γραμμή. Επέστρεψε στον σύλλογο το 1967 και τον οδήγησε αμέσως σε νέα κατάκτηση του πρωταθλήματος, με σφραγίδα αυτού τον θρίαμβο με 4-1 επί του Ολυμπιακού στο παλιό Καραϊσκάκη.

Γιώργος Αμερικάνος: Ο μεγαλύτερος καλαθοσφαιριστής στην Ιστορία της Ένωσης και για κάποιος ο κορυφαίος Έλληνας όλων των εποχών, ο άνθρωπος που της χάρισε ουσιαστικά την προσωνυμία Βασίλισσα οδηγώντας την στην κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων το 1968 (29 πόντοι στον τελικό με την Σλάβια Πράγας) αλλά και σε έξι από τα οκτώ πρωταθλήματά της. Μια εμβληματική μορφή για το μπάσκετ της πατρίδας μας, ασυναγώνιστος σκόρερ και ισχυρή προσωπικότητα με πολλές διεθνείς συμμετοχές και διακρίσεις. «Έσβησε» στα 70 του χρόνια, τον Οκτώβριο του 2013, με τη φανέλα με το «10» να αποσύρεται.

Μίμης Παπαϊωάννου: Ο βραχύσωμος, σεμνός Πόντιος από τη Νέα Νικομήδεια Ημαθίας που αγαπούσε τα τραγούδια του Στέλιου Καζαντζίδη, ο κορυφαίος Έλληνας ποδοσφαιριστής όλων των εποχών σύμφωνα με την FIFA. Σημαία και ηγέτης της ΑΕΚ από το 1962 έως το 1979, άφησε εποχή για το θεαματικό αλλά παράλληλα ουσιαστικό παιχνίδι του με σήματα κατατεθέν τα σουτ με το καταπληκτικό αριστερό πόδι του και τις «οριζόντιες» κεφαλιές (αν και όταν χρειαζόταν, όπως με την ΚΠΡ το 1977, μπορούσε να σταθεί και στον αέρα), κατακτώντας πέντε πρωταθλήματα. Έγραψε και τραγούδησε επίσης τον Ύμνο του συλλόγου.

Λουκάς Μπάρλος: «ΑΕΚ-Μπάρλος, σύλλογος μεγάλος»... Ο Πρόεδρος των Προέδρων στην Ιστορία της Ένωσης, δεν ήταν υποστηρικτής της όταν ανέλαβε τον Μάρτιο του 1974 αλλά έμελλε να την αγαπήσει όσο ελάχιστοι, διαθέτοντας ολόκληρη την προσωπική του περιουσία (σε σημείο να υποθηκεύσει το ίδιο του το σπίτι) προκειμένου να δημιουργήσει μια πανίσχυρη ομάδα που θα μάγευε επί μια τριετία (1976-79) Ελλάδα και Ευρώπη, να φέρει σπουδαίους ντόπιους και ξένους ποδοσφαιριστές και προπονητές, αλλά και για να κατασκευάσει την περίφημη διώροφη «Σκεπαστή» εξέδρα στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας...

Φράντισεκ Φάντρονκ: Ο αρχιτέκτονας της εκπληκτικής Εθνικής Ολλανδίας που θαυμάστηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1974 ήρθε εκείνο το καλοκαίρι στην ΑΕΚ και της έβαλε τη σφραγίδα του με έναν τρόπο ο οποίος δύσκολα θα επαναληφθεί στο μέλλον, οδηγώντας την στα ημιτελικά του Κυπέλλου UEFA το 1976-77. Είναι χαρακτηριστικό το ότι η υπερομάδα του δεύτερου μισού της δεκαετίας του '70 μνημονεύεται ακόμη ως «η ΑΕΚ του Φάντρονκ», και ήταν πραγματικά δική του, παρότι τα πρωταθλήματα του 1978 και του 1979 κατακτήθηκαν από τους Τσαϊκόφσκι και Πούσκας-Σταματιάδη αντιστοίχως!

Θωμάς Μαύρος: Ο «Θεός» των οπαδών της ΑΕΚ, ένας ανεπανάληπτος γκολτζής (πρώτος σκόρερ εξ άλλου στην ιστορία της Α΄ Εθνικής και τέσσερις φορές αρχισκόρερ της κατηγορίας) ο οποίος σημείωσε πάνω από 190 τέρματα για λογαριασμό της Ένωσης στην 11ετή παρουσία του (1976-87). Δύο πρωταθλήματα, δύο Κύπελλα με δικά του γκολ στους τελικούς με τον ΠΑΟΚ, εκπληκτική παράδοση στα ντέρμπι με Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και πιστός στρατιώτης του συλλόγου σε δύσκολα χρόνια συνθέτουν ένα υπέροχο ψηφιδωτό, το οποίο δεν αμαυρώνεται από την σαφώς ατυχή εμπλοκή του στα διοικητικά το 2012.

Ντούσαν Μπάγεβιτς: Ο σπουδαίος επιθετικός της μεγάλης ΑΕΚ των τελών της δεκαετίας του '70 έγινε δέκα χρόνια αργότερα ο πιο επιτυχημένος προπονητής στην Ιστορία της, δημιουργώντας ένα σύνολο που κατέπληξε όλη τη φίλαθλη Ελλάδα με την απόδοσή του και έφερε τέσσερα πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο στη Νέα Φιλαδέλφεια, από το 1988 έως το 1996. Η λατρεία των Ενωσιτών μετατράπηκε σε μίσος μετά την αποχώρησή του για τον Ολυμπιακό εκείνο το καλοκαίρι, επέστρεψε πάντως δύο φορές στην τεχνική ηγεσία του συλλόγου (2002-04, 2008-10) και πλέον κατέχει τη θέση του Εκτελεστικού Διευθυντή.

Στέλιος Μανωλάς: Από το 1980 μέχρι το 1998, φόρεσε μόνο την κιτρινόμαυρη φανέλα και καμία άλλη, σε πάνω από 600 επίσημους αγώνες, κερδίζοντας 11 εγχώριους τίτλους. Ο κορυφαίος Έλληνας κεντρικός αμυντικός της εποχής του, με δυναμικό, παθιασμένο παιχνίδι και η «κολώνα» της οπισθοφυλακής της ΑΕΚ τόσο στα «πέτρινα χρόνια» της δεκαετίας του '80 όσο και στους θριάμβους της οκταετίας Μπάγεβιτς. Ως υπηρεσιακός προπονητής της ομάδας, την οδήγησε πέρυσι στην κατάκτηση του Κυπέλλου με νίκη (μετά από άριστη ψυχολογική προετοιμασία και ψυχωμένη εμφάνιση) στον τελικό κόντρα στον Ολυμπιακό.

Τόνι Σαβέβσκι: Ο κορυφαίος ξένος ποδοσφαιριστής στην Ιστορία της ΑΕΚ, ήρθε σχεδόν άγνωστος στην Ελλάδα από την Βαρντάρ Σκοπίων τον Δεκέμβριο του 1988 και επί 12 χρόνια αποτέλεσε το «μυαλό» στην μεσαία γραμμή των κιτρινόμαυρων, με πάνω από 350 συμμετοχές, 51 γκολ και όντας βασικός πρωταγωνιστής στην κατάκτηση τεσσάρων πρωταθλημάτων και τριών Κυπέλλων. Σεμνός, αδαμάντινος χαρακτήρας, εκπληκτικά ουσιαστικός ποδοσφαιριστής και ιδανικός συμπαίκτης, διατέλεσε προπονητής της Ένωσης για λίγους μήνες το 2001, ενώ την υπηρέτησε και από άλλα πόστα (Ακαδημίες, scouting) μέχρι και σήμερα.

Δημήτρης Μελισσανίδης: Ο δυναμικός Πόντιος επιχειρηματίας από την Νίκαια, μαζί με τον συνεργάτη του Γιάννη Καρρά (με τον οποίο εναλλασσόταν στην Προεδρία), οδήγησε την ΑΕΚ σε δύο συνεχόμενα πρωταθλήματα κατά την πρώτη του παρουσία στον σύλλογο, το 1993 και το 1994, συνδυάζοντας τις επιτυχίες με θεαματικό ποδόσφαιρο. Τις μαύρες ημέρες του Απριλίου του 2013, μετά τον υποβιβασμό, ήταν και πάλι αυτός που ανέλαβε να «αναστήσει» την Ένωση και τρία χρόνια αργότερα την είδε ξανά Κυπελλούχο Ελλάδας. Η μεγαλύτερη πρόκληση για τον «Τίγρη» όμως λέγεται «γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια»...

Γιάννης Φιλίππου: Δεν αγαπήθηκε ποτέ από την εξέδρα, έκανε αρκετές άστοχες κινήσεις ως διοικητικός ηγέτης της ΚΑΕ, ειδικά προς το τέλος της θητείας του, και αποχώρησε το 2007 αφήνοντας μάλλον «καμμένη γη», ωστόσο κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει ότι ο Γιάννης Φιλίππου παρέλαβε ένα παρηκμασμένο τμήμα μπάσκετ το 1995 και το μετέτρεψε σε υπερδύναμη. Ο τελικός της Ευρωλίγκα το 1998, το Κύπελλο Σαπόρτα το 2000, τα δύο Κύπελλα (2000, 2001) και η επιστροφή στην κορυφή το 2002 αποτελούν τις μοναδικές πραγματικές επιτυχίες της ΑΕΚ τα τελευταία 35 χρόνια και ήρθαν χάρη (και) σε αυτόν.

Ντέμης Νικολαΐδης: Η τελευταία Σημαία της ποδοσφαιρικής ΑΕΚ, αρνήθηκε τον Ολυμπιακό προκειμένου να μεταγραφεί σε αυτήν από τον Απόλλωνα Αθηνών το καλοκαίρι του 1996, όντας δηλωμένος οπαδός της, και για επτά χρόνια αποτέλεσε το «βαρύ πυροβολικό» της κιτρινόμαυρης επίθεσης σε Ελλάδα και Ευρώπη. Πέτυχε 175 τέρματα σε 265 εμφανίσεις, κατέκτησε τρία Κύπελλα, αγαπήθηκε παράφορα από τους φιλάθλους της ομάδας και μετά το τέλος της καριέρας του ήταν μπροστάρης στην επιτυχημένη προσπάθεια σωτηρίας του συλλόγου από τα χρέη το 2004, διατελώντας Πρόεδρός για την επόμενη τετραετία.

21 ματς ανθολογίας

30/11/1924, ΑΕΚ-Αίας Αθηνών 2-0: Η αρχή του Μύθου.... Στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας η ΑΕΚ αντιμετωπίζει σε φιλική αναμέτρηση τον Αίαντα Αθηνών και σημειώνει παράλληλα την πρώτη από τις χιλιάδες νίκες που έμελλε να γράψει η Ιστορία της μέχρι τον αποψινό ημιτελικό Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό, με σκορ 2-0. Η ενδεκάδα: Θ. Ασδέρης, Μ. Ιερεμιάδης, Α. Χατζόπουλος, Καραγιαννίδης, Α. Μήλας, Ν. Κίτσος, Α. Κεχαγιάς, Α. Ιππιάδης, Ν. Μπαλτάς, Κ. Δημόπουλος, Β. Παρασκευάς. Στην άκρη ο ιδρυτής του Παναθηναϊκού, Απόστολος Νικολαΐδης, ο οποίος εκτελούσε χρέη διαιτητή.

08/11/1931, ΑΕΚ-Άρης 5-3: Το πρώτο Κύπελλο Ελλάδας, αυτό της σεζόν 1931-32 (παρότι ο τελικός διεξήχθη Νοέμβριο) κατακτάται από την Ένωση με νίκη 5-3 επί του πανίσχυρου τότε Άρη στον τελικό. Δύο τέρματα ο Μπαλτάς, από ένα Ηλιάσκος, Νεγρεπόντης και αυτογκόλ του Οικονόμου. Ο παρθενικός από τους δεκάδες τίτλους που κατέκτησε και κατακτά μέχρι τις ημέρες μας ο σύλλογος με τα κιτρινόμαυρα.

28/05/1939, ΑΕΚ-ΠΑΟΚ 2-1: Η «βούντερ-τιμ» (ομάδα θαύμα) που διέθετε στα τελευταία προπολεμικά χρόνια η ΑΕΚ κατακτάει το νταμπλ της σεζόν 1938-39, με νίκη κόντρα στον ΠΑΟΚ στον τελικό Κυπέλλου, χάρη σε τέρματα των Χατζησταυρίδη και Μανέττα, λίγες ημέρες πριν τις διπλές αναμετρήσεις με τον Ηρακλή που της χάρισαν και το πρωτάθλημα. Την επόμενη περίοδο ο Δικέφαλος Αετός φτερούγισε ξανά στην κορυφή, για να διακόψει την πορεία του το Έπος του '40 και η γερμανική κατοχή που το ακολούθησε.

23/06/1963, ΑΕΚ-Παναθηναϊκός 3-3: Πρωτάθλημα μετά από 23 ολόκληρα χρόνια για την ΑΕΚ και ντελίριο ενθουσιασμού από τους οπαδούς της στο ιστορικό μπαράζ της ανακαινισμένης Νέας Φιλαδέλφειας με τον ισοβαθμούντα στην κανονική Παναθηναϊκό (η ισοπαλία ευνοούσε τους κιτρινόμαυρους). Στον πάγκο ο πρωτοπόρος Γένε Τσάκναντι, δυο γκολ ο μέγας Μίμης Παπαϊωάννου, στην πρώτη του χρονιά στην ομάδα, το τρίτο ο ανεπανάληπτος Κώστας Νεστορίδης με απευθείας εκτέλεση κόρνερ.

http://www.youtube.com/embed/k53M2EWiRYk?modestbranding=0&showinfo=0&playsinline=1

04/04/1968, ΑΕΚ-Σλάβια Πράγας 89-82: Μια ελληνική ομάδα φτάνει στην κορυφή της Ευρώπης και το ένδοξο ελληνικό μπάσκετ ζει την πρώτη πραγματικά μεγάλη εποποιία του. Στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων της σεζόν 1967-68, η ΑΕΚ, με τον Νίκο Μήλα στον πάγκο, τους Αμερικάνο, Τρόντζο, Χρηστέα, Λαρεντζάκη, Ζούπα, Βασιλειάδη, Τσάβα στο δυναμικό της και μπροστά σε 80.000 φιλάθλους στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο, νικάει την υπερδύναμη της εποχής Σλάβια Πράγας με 89-82 και κερδίζει, δίκαια και για πάντα την προσωνυμία «Βασίλισσα»...

16/03/1977, ΑΕΚ-Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς 3-0 (πεν. 7-6): Η μεγαλύτερη στιγμή στην ευρωπαϊκή Ιστορία του ποδοσφαιρικού τμήματος της ΑΕΚ, η πρόκριση στα ημιτελικά του Κυπέλλου UEFA το 1976-77 (όπου αποκλείστηκε από την Γιουβέντους) μετά την επική ανατροπή του 3-0 της Αγγλίας και την πρόκριση στα πέναλτι κόντρα στην Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς, στη μεγάλη βραδιά του υπέροχου Νίκου Χρηστίδη, ο οποίος ήρθε από τον πάγκο σε μια μεγαλειώδη έμπνευση του Φράντισεκ Φάντρονκ και απέκρουσε δύο στη σχετική διαδικασία.

17/05/1978, ΑΕΚ-Ολυμπιακός 6-1: Η σφραγίδα της ανωτερότητας της ασύλληπτης ΑΕΚ του Λουκά Μπάρλου στον δρόμο για την κατάκτηση του νταμπλ εκείνης της περιόδου μπαίνει στον ημιτελικό του Κυπέλλου με τη μεγαλύτερη νίκη επί του Ολυμπιακού, το απίστευτο 6-1 (από 0-1) στη Νέα Φιλαδέλφεια. Τρία γκολ ο Θωμάς Μαύρος, από ένα Μπάγεβιτς, Τάσος και Νικολούδης για την ομαδάρα του Ζλάτκο Τσαϊκόφσκι, η οποία έκανε... περίπατο σε εκείνο το πρωτάθλημα, ενώ νίκησε με 2-0 τον ΠΑΟΚ στον τελικό της διοργάνωσης.

18/09/1985, ΑΕΚ-Ρεάλ Μαδρίτης 1-0: Η ΑΕΚ έγινε «της Ρεάλ το φόβητρο» μετά από ένα φιλικό παιχνίδι στην Αθήνα τον Μάιο του 1965 (3-3), ωστόσο είκοσι χρόνια αργότερα έμελλε πραγματικά να νικήσει, έστω και χωρίς αντίκρυσμα (καθώς στον επαναληπτικό της Μαδρίτης συνετρίβη με 5-0) την Βασίλισσα της Ευρώπης για το Κύπελλο UEFA. To γκολ της ιστορικής νίκης με 1-0 στο Ολυμπιακό Στάδιο ο Παύλος Παπαϊωάννου, credits στην προσπάθεια του Μάρτον Εστερχάζι και στην... λακκούβα που άλλαξε την πορεία της μπάλας!

07/05/1989, Ολυμπιακός-ΑΕΚ 0-1: Ο Τάκης Καραγκιοζόπουλος, επιστρέφοντας μετά από πολύμηνο τραυματισμό, πετυχαίνει το γκολ της ζωής του στα τελευταία λεπτά του ντέρμπι τίτλου με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ και δέκα «πέτρινα χρόνια» χωρίς πρωτάθλημα παίρνουν τέλος για την ΑΕΚ των Στράτου Γιδόπουλου και Ντούσαν Μπάγεβιτς... Οι σκηνές πανηγυρισμών που ακολούθησαν από 25.000 υποστηρικτές των κιτρινόμαυρων στο γήπεδο, αλλά και για πολλές ώρες μετά στους δρόμους της Αθήνας, είναι απλά αδύνατον να περιγραφούν με λέξεις...

07/06/1992, ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 2-2: Η αρχή της σύγχρονης βασιλείας της μεγάλης ΑΕΚ των τριών συνεχόμενων πρωταθλημάτων, με δεκάδες πούλμαν και πάνω από 5.000 οπαδούς της να περνούν τον Γαλλικό ποταμό σε μια ανεπανάληπτη στα χρονικά των μετακινήσεων σκηνη και να κάνουν απόβαση στην Θύρα 8 της Τούμπας για τη φιέστα του πρώτου εξ αυτών, τον Ιούνιο του 1992, στο παιχνίδι της τελευταίας αγωνιστικής με τον ΠΑΟΚ. Ακολούθησαν δύο ακόμη σερί κατακτήσεις της κορυφής για την αρμάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς, το 1993 και το 1994.

15/05/1996, ΑΕΚ-Απόλλων Αθηνών 7-1: Τέλος εποχής για την κορυφαία version της ΑΕΚ τα τελευταία 35 χρόνια με την Ένωση να διαλύει τον εξαιρετικό εκείνη την εποχή Απόλλωνα Αθηνών στον τελικό του Κυπέλλου πραγματοποιώντας κυριολεκτικά ονειρώδη εμφάνιση. Χατ-τρικ από τον Βασίλη Τσιάρτα λίγο πριν την αποχώρησή του για την Σεβίλλη, δύο τέρματα από τον Μπατίστα (ο οποίος αποβλήθηκε στο 52'), από ένα Κετσπάγια και Κωστής. Στα 21 χρόνια που ακολούθησαν, οι κιτρινόμαυροι παρουσίασαν αρκετές φορές ισχυρές συνθέσεις αλλά δεν έφτασαν ποτέ ξανά σε τέτοια ύψη απόδοσης...

21/04/1998, ΑΕΚ-Μπενετόν Τρεβίζο 69-66: Παραμονή του Αγίου Γεωργίου στην Βαρκελώνη, η οποία έχει καταληφθεί από σχεδόν 3.000 παθιασμένους υποστηρικτές της και η ΑΕΚ του Γιάννη Ιωαννίδη, με ψυχωμένη εμφάνιση και τον Μπάνε Πρέλεβιτς να πετυχαίνει το καθοριστικό τρίποντο ένα λεπτό πριν τη λήξη του ημιτελικού, επικρατεί με 69-66 της Μπενετόν Τρεβίζο του Ζέλικο Ομπράντοβιτς και κόντρα στα προγνωστικά προκρίνεται στον τελικό της Ευρωλίγκα, όπου θα ηττηθεί με 58-44 από την πανίσχυρη Κίντερ Μπολόνια.

10/03/2000, ΑΕΚ-Γαλατασαράι 3-1 σετ: Η κορυφαία στιγμή για το τμήμα πετοσφαίρισης του συλλόγου, το οποίο συμμετέχει πλέον στην δεύτερη εθνική κατηγορία. Στο Final Four του Κυπέλλου Κυπελλούχων στα Άνω Λιόσια, τον Μάρτιο του 2000, η ΑΕΚ της Καρδιάς, με τον Στέλιο Προσαλίκα στον πάγκο και μεγάλο αστέρι τον Ουκρανό Γιούρι Φιλίποφ, υποκύπτει στην ανωτερότητα της ιταλικής Κούνεο στον ημιτελικό αλλά νικάει με 3-1 σετ την Γαλατασαράι στον μικρό τελικό και κατακτά το χάλκινο μετάλλιο.

11/04/2000, ΑΕΚ-Κίντερ Μπολόνια 83-76: Στην Λωζάνη, 32 χρόνια μετά το Καλλιμάρμαρο, η ΑΕΚ του Ντούσαν Ίβκοβιτς γίνεται ξανά Βασίλισσα της Ευρώπης, επικρατώντας με 83-76 της Κίντερ Μπολόνια στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων και παίρνοντας άτυπη ρεβάνς για την ήττα στην Ευρωλίγκα δύο χρόνια πριν. Η χήρα του Ραϊμούντο Σαπόρτα δίνει το τρόπαιο στον αρχηγό και πρώτο σκόρερ της ελληνικής ομάδας σε εκείνο το ματς Νίκο Χατζή, μέσα σε πραγματικό ντελίριο ενθουσιασμού από τους Ενωσίτες φιλάθλους, με την ιαχή «ΑΕΚΑΡΑ φέρε μας το Κύπελλο, το Ευρωπαϊκό» να τραντάζει το κλειστό...

05/06/2002, ΑΕΚ-Ολυμπιακός 79-70: Μετά από μια συγκλονιστική σειρά τελικών, η ΑΕΚ του Ντράγκαν Σάκοτα επιστρέφει από την Κόλαση του 0-2 κόντρα στον Ολυμπιακό, ισοφαρίζει στο ΣΕΦ και με συνολικές νίκες 3-2 μετά το 79-70 του ΟΑΚΑ κατακτά το πρώτο της πρωτάθλημα μετά το μακρινό 1970. Στυλοβάτες της απίστευτης ανατροπής, η οποία πανηγυρίστηκε έξαλλα από τους υποστηρικτές της, οι Μιχάλης Κακιούζης, Δήμος Ντικούδης, Νίκος Χατζής, Βασίλης Κικίλιας, Νίκος Ζήσης, Τζέι Αρ Χόλντεν, Άντριου Μπετς και Τζιμ Μπιλμπά.

22/10/2002, Ρεάλ Μαδρίτης-ΑΕΚ 2-2: Τρεις εβδομάδες μετά το επικό 3-3 στο «Νίκος Γκούμας», η ΑΕΚ του Ντούσαν Μπάγεβιτς φιλοξενείται από την Ρεάλ Μαδρίτης στο «Μπερναμπέου» και βρίσκεται πίσω στο σκορ με 2-0 στο ημίχρονο. Οι αλλαγές του Βόσνιου τεχνικού και το πάθος των ποδοσφαιριστών φέρνουν εκείνο το απίστευτο 2-2, με τέρματα των Κώστα Κατσουράνη και Βάλτερ Σεντένο, ενώ η Ένωση γίνεται η μοναδική ελληνική ομάδα που ολοκλήρωσε αήττητη όμιλο Τσάμπιονς Λιγκ, με έξι ισοπαλίες σε ισάριθμες αναμετρήσεις την σεζόν 2002-03.

21/11/2006, ΑΕΚ-Μίλαν 1-0: Μαγική βραδιά στο Ολυμπιακό Στάδιο, όπου μπροστά σε 60.000 φιλάθλους της η ΑΕΚ, με τον Λορένσο Σέρα Φερέρ στον πάγκο, «γονατίζει» την μεγάλη Μίλαν η οποία κατέκτησε τελικά το Τσάμπιονς Λιγκ στο ίδιο γήπεδο λίγους μήνες αργότερα, χάρη στην απευθείας εκτέλεση φάουλ του Ζούλιο Σέζαρ. Είχε προηγηθεί το πρώτο τρίποντο του συλλόγου στη φάση των ομίλων της διοργάνωσης, το 1-0 επί της Λιλ είκοσι ημέρες νωρίτερα, με την πρόκριση να χάνεται τελικά στις Βρυξέλλες μετά το 2-2 με την Άντερλεχτ.

30/03/2008, ΑΕΚ-Ολυμπιακός 4-0: Με ηγέτη τον τεράστιο Ριβάλντο, η Ένωση ήταν το κορυφαίο σύνολο στην Super League της περιόδου 2007-08 σε κάθε σημαντική στατιστική κατηγορία και κατέκτησε τους περισσότερους βαθμούς από όλες τις ομάδες μέσα στο γήπεδο όμως ο τίτλος του πρωταθλητή ταξίδεψε τελικά στον Πειραιά με δικαστική απόφαση... Το 4-0 απέναντι στον Ολυμπιακό για την 27η αγωνιστική, με «όργια» του Βραζιλιάνου μέσου και γκολ των Μπλάνκο, Εντίνιο, Λυμπερόπουλου, Καφέ, απλώς επιβεβαίωσε την ανωτερότητά της.

02/05/2009, ΑΕΚ-Ολυμπιακός 4-4 (πεν. 14-15): Στον πιο συγκλονιστικό τελικό Κυπέλλου στην ιστορία της διοργάνωσης, η υπερπροσπάθεια της Ένωσης δεν στέφεται τελικά με την κατάκτηση του τίτλου, καθώς ο Ολυμπιακός αποδεικνύεται πιο ψύχραιμος σε μια ατέλειωτη διαδικασία πέναλτι που έσπασε καρδιές. Το σύνολο του Ντούσαν Μπάγεβιτς προηγήθηκε με 2-0 στο ημίχρονο και 3-2 στο 90', δέχθηκε μια απίστευτη ισοφάριση από τον Ματ Ντάρμπισαϊρ σε νεκρό χρόνο, ισοφάρισε με 4-4 στην παράταση αλλά τελικά δεν ήπιε το νέκταρ της νίκης...

07/05/2011, ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 22-23: Ο Χριστόφορος Μπακαούκας σκοράρει στο τελευταίο δευτερόλεπτο «παγώνοντας» το καμίνι της Μίκρας (σε ένα ματς που η ισοπαλία αρκούσε στον ΠΑΟΚ) και οι Μάγκες του τμήματος χάντμπολ της ΑΕΚ παίρνουν το πρώτο πρωτάθλημα του συλλόγου σε ομαδικό άθλημα μετά το 2002, έξι χρόνια ύστερα από την ίδρυσή του και δύο μετά το Κύπελλο στις Σέρρες κόντρα στον Φίλιππο Βέροιας. Το 2013 ακολούθησε η κατάκτηση του νταμπλ και το 2014 ένα ακόμη Κύπελλο, με νίκη επί του Διομήδη Άργους στον τελικό.

17/05/2016, ΑΕΚ-Ολυμπιακός 2-1: Η επιστροφή της ΑΕΚ στην πρώτη κατηγορία, μετά από μια διετή περιπλάνηση σε κατηγορίες ανάξιες του μεγέθους της, αλλά και στον ρόλο της διεκδικήτριας τίτλων επισφραγίζεται την 17η Μαΐου του 2016, με την κατάκτηση του 15ου Κυπέλλου στην Ιστορία της, χάρη στη δίκαιη νίκη επί του Ολυμπιακού στο κεκλεισμένων των θυρών ΟΑΚΑ. Ο Στέλιος Μανωλάς αποδεικνύεται και ως προπονητής αντάξιος της κληρονομιάς του σε εκείνον τον τελικό, Μάνταλος και Τζιμπούρ τα τέρματα που έφεραν την κούπα.

11 πράγματα που είναι απλά... ΑΕΚ

Ο κιτρινόμαυρος τοίχος στη Νέα Ιωνία με το μήνυμα «ΑΕΚ σημαίνει Προσφυγιά ξεριζωμένη»

Ο 16χρονος Βασίλης να υψώνει την σημαία της στην κατάμεστη Τούμπα τον Γενάρη του 1975

Η μυρωδιά από γιασεμί στη Νέα Φιλαδέλφεια στους πρώτους ευρωπαϊκούς αγώνες του Αυγούστου

Το Δωματιάκι της ORIGINAL στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας, το πούλμαν «συννεφάκι», το εφημεριδάκι της

Οι νίκες των «Μοϊκανών» του μπάσκετ κόντρα στους πανίσχυρους Παναθηναϊκό (1988) και Άρη (1991) στο «Γιώργος Μόσχος»

Ο Μπάμπης να κάνει κερκίδα στη Θύρα 21 του «Νίκος Γκούμας», ο Μίμης να ξεκινάει το «ΑΕΚΑΡΑ σ' αγαπώ...» από την Σκεπαστή

Το ηρωικό ταξίδι στο βομβαρδιζόμενο από το NATO Βελιγράδι και το αντιπολεμικό φιλικό με την Παρτιζάν τον Απρίλιο του 1999

Ο Ντέμης με το χέρι υψωμένο να ζητάει από τον διαιτητή Δούρο να ακυρώσει το αντικανονικό γκολ του στον τελικό Κυπέλλου με τον Ιωνικό το 2000

Η επίσκεψη στο Πατριαρχείο τον Οκτώβριο του 2004, με τον Βαρθολομαίο να διατρανώνει οτι «η ΑΕΚ είναι κυρίως Ιδέα και οι Ιδέες δεν πεθαίνουν...»

Ο πανηγυρισμός του Χριστόφορου Μπακαούκα με τα χέρια ανοικτά όποτε σκόραρε για τους Μάγκες του τμήματος χάντμπολ

Τα δάκρυα του επί 40 χρόνια φυσιοθεραπευτή του συλλόγου Νίκου Πανταζή στο γήπεδο του Ατρομήτου το μαύρο βράδυ του υποβιβασμού

11 μαύρες σελίδες σε ένα χρυσό βιβλίο

Η τελευταία θέση στο Εθνικό Πρωτάθλημα της σεζόν 1931-32 και οι αγώνες διαβάθμισης για την αποφυγή του υποβιβασμού με το Γουδή

Η βαρύτερη ήττα στην Ιστορία της, το 6-0 από τον Ολυμπιακό στο «Γ. Καραϊσκάκης» και η τραγωδία της Θύρας 7 τον Μάρτιο του 1981

Τα σοβαρά επεισόδια μετά τον αγώνα με την Μαρσέιγ για το Κύπελλο Πρωταθλητριών και η τιμωρία από την UEFA τον Νοέμβριο του 1989

Η απόπειρα δωροδοκίας ποδοσφαιριστών του Πανσερραϊκού από τον Γενικό Αρχηγό της ΑΕΚ Γιάννη Χρυσοβιτσάνο τον Απρίλιο του 1986

Ο «βρώμικος» αποκλεισμός στο Κύπελλο από τον Ολυμπιακό του Κοσκωτά με ήττα 3-1 στη Νέα Φιλαδέλφεια τον Φεβρουάριο του 1988

Το εγκληματικό γκρέμισμα του «Νίκος Γκούμας» με ευθύνη (κυρίως) του Προέδρου της Ερασιτεχνικής Γιάννη Γρανίτσα τον Μάιο του 2003

Η επίθεση οπαδών στον προπονητή της ομάδας τους Ντούσαν Μπάγεβιτς στο φιλικό παιχνίδι με την Καλλιθέα τον Αύγουστο του 2010

Ο υποβιβασμός του ένδοξου τμήματος μπάσκετ της ΑΕΚ στην Α2, μετά από μια εξαετία συνεχούς παρακμής, τον Απρίλιο του 2011

Η αφαίρεση του δικαιώματος συμμετοχής στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις λόγω οφειλών σε ποδοσφαιριστές τον Μάρτιο του 2012

Ο ναζιστικός χαιρετισμός του Γιώργου Κατίδη μετά το τέρμα του στην εντός έδρας αναμέτρηση με την Βέροια τον Μάρτιο του 2013

Η ήττα από τον Πανθρακικό στο Ολυμπιακό Στάδιο στις 14 Απριλίου 2013 και ο ατιμωτικός υποβιβασμός της ποδοσφαιρικής ομάδας

Πέντε Πρόεδροι - Πέντε κούπες στο ποδόσφαιρο

Κοσμάς Χατζηχαραλάμπους (+) - Πρωτάθλημα 1971

Μιχάλης Αρκάδης (+) - Κύπελλο 1983

Στράτος Γιδόπουλος - Πρωτάθλημα 1989

Κώστας Γενεράκης - Πρωτάθλημα 1992

Μιχάλης Τροχανάς - Κύπελλο 1996

Οι αρχηγοί της Βασίλισσας σηκώνουν το Κύπελλο

17/07/1981, ΑΕΚ-Ηρακλής 84-78, Μηνάς Γκέκος

02/04/2000, ΑΕΚ-Παναθηναϊκός 59-57, Νίκος Χατζής

29/04/2001, ΑΕΚ-Παναθηναϊκός 66-64, Νίκος Χατζής - Μιχάλης Κακιούζης

Πέντε μεγάλες ευρωπαϊκές βραδιές στον Ναό της

29/09/1971, Κύπελλο Πρωταθλητριών, ΑΕΚ-Ίντερ 3-2 (29' Βεντούρης, 45' Παπαϊωάννου, 89' Νικολαΐδης - 17' Ματσόλα, 76' Μπονισένια)

13/09/1978, Κύπελλο Πρωταθλητριών, ΑΕΚ-Πόρτο 6-1 (3', 20' Μπάγεβιτς, 16' Αρδίζογλου, 39' Τάσος, 58' Νικολάου, 60' Μαύρος - 50' Τόνι)

27/09/1988, Κύπελλο Πρωταθλητριών, ΑΕΚ-Δυναμό Δρέσδης 5-3 (27' Μανωλάς, 34' πεν. Οκόνσκι, 37', 60' Σαββίδης, 81' Σαβέβσκι - 10' Γκίτσοβ, 63' Λίμπεραμ, 85' Μίνγκε)

24/08/1994, Τσάμπιονς Λιγκ, ΑΕΚ-Ρέιντζερς 2-0 (45+2', 70' Σαραβάκος)

02/10/2002, Τσάμπιονς Λιγκ, ΑΕΚ-Ρεάλ Μαδρίτης 3-3 (6' Τσιάρτας, 25' Μαλαδένης, 28' Νικολαΐδης - 15', 40' Ζιντάν, 60' Γκούτι)

11 δυνατές παρεμβάσεις των Ενωσιτών φιλάθλων

30 συνθήματα της κιτρινόμαυρης εξέδρας

Έλα να νιώσεις πώς ειν' η ζώη κι όλα τα ωραία μες στη Σκεπαστή

Όλοι στον Ναό, έχουν για Θεό, τον Δικέφαλο / Εμπρός Αϊτέ Δικέφαλε

ΑΕΚΑΡΑ σε χιόνια και βροχές, ΑΕΚΑΡΑ στις δύσκολες στιγμές

ΑΕΚ γερά, με τσαμπουκά / Μοναδική Βασίλισσα σε όλη την Ευρώπη

ΑΕΚΑΡΑ αγάπη μου γλυκιά / Για πάρτη σου μονάχα τραγουδώ

Σαν βρεθείς στης Φιλαδέλφειας τα μέρη / Το μεθύσι της χαράς

Γιατί μονάχα αυτή η ομάδα μου ομορφαίνει τη ζωή

Μακριά σου ο χρόνος ΑΕΚ δεν περνάει κανονικά / Κόλλησε η βελόνα

Εμπρός Δικέφαλε Αετέ / Δεν σταματώ να τραγουδώ ποτέ

Δεν θέλω τζάκι, δεν θέλω σόμπα, θέλω μονάχα της ORIGINAL τη μπόμπα

Σε αγαπώ, ΑΕΚΑΡΑ σ' αγαπώ κι έχω Θεό Δικέφαλο Αετό

Μια ομάδα στον κόσμο αγαπώ / Την καρδιά αν ρωτήσεις θα πει

Τρελάθηκα, τρελάθηκα Δικέφαλε μαζί σου καταστράφηκα

9-10-11 οι Θύρες που αγαπώ / ΑΕΚΑΡΑ παίξε μπάλα μες στον Ναό

Σου λέω δεν μπορώ / Μικρόβιο στο αίμα

Σε μια γωνιά της Σκεπαστής, ΑΕΚΑΡΑ πάντα θα με βρεις

Η καψούρα μου για τον Δικέφαλο / Δεν αντέχω μακριά σου ούτε λεπτό

ΑΕΚ, αγάπη μου γλυκιά / Οι οπαδοί σου θα είναι κοντά

Όσο ζω θα τραγουδώ / Ήμουν και θα 'μαι πάντα εδώ

Εσύ, εσύ, της μοίρας μου γραφτό / Το έχασα το τρένο

Δικέφαλε με τρέλανες από μικρό / Φόρτσα ΑΕΚΑΡΑ

Μια ιστορία από την Πόλη μας μεγαλώνει από παιδιά

Κίτρινη, κίτρινη Θεά / ΑΕΚ είσαι μία και μοναδικιά

Από μικρό παιδάκι, εσένα αγαπώ, καψούρης από τότε

Είσαι στη ζωή μου ΑΕΚΑΡΑ η αρχή / Τέλος και αρχή

Για σένα ζω, για σένα τραγουδώ, ΑΕΚ σ' αγαπώ

Η λογική με σένα είναι τρέλα / Στο άπειρο κι ακόμα παραπέρα

ΑΕΚ και στην Αμερική / Για τα παιδιά στην ξενιτιά

Και το ξέρεις καλά / Η αιτία που είμαι στον κόσμο αυτό

Να παίζει η ΑΕΚΑΡΑ στα Φιλαδέλφεια

http://www.youtube.com/embed/_ajoYnP5j2Q?modestbranding=0&showinfo=0&playsinline=1

Η Ιστορία γράφει τους Ήρωες

Πέτρος Μασάδης

Μάρκος Κυκιβαράκης

Νίκος Ξηροκώστας

Ως επιμύθιο του αφιερώματος, θα δανειστούμε μερικές φράσεις από το Μανιφέστο της ORIGINAL 21 (γραμμένες από τον Δημήτρη Χατζηχρήστο την δεκαετία του '80), οι οποίες περιγράφουν με τρόπο πιο χαρακτηριστικό από την οποιανδήποτε βαρύγδουπη ανάλυση τι μπορεί να σημαίνουν αυτά τα τρία γράμματα για τους ΑΕΚτζήδες:

«ΑΕΚ=όχι πριμ»

«ΑΕΚ=όχι προσανατολισμός με εποχιακά κέρδη»

«ΑΕΚ=όχι συμφέροντα και μελλοντικά σχέδια»

«Μην πολιτικοποιείτε την ΑΕΚ. Η ΑΕΚ είναι Ιδέα»

«Η Ένωση είναι κάτι παραπάνω απο διαφυγή απο τη πραγματικότητα. Αποτελεί μια σφριγηλή προσφυγική γροθιά στο στομάχι του αστικού αθλητικού κατεστημένου»

«ΑΕΚ δεν σου ταιριάζει ο επαγγελματισμός, ΑΕΚ δεν μπορεί κανείς να σε ταυτίσει με τον ΔΙΑ, που έχει το χιλιάρικο, ΑΕΚ δεν σου ταιριάζει οικονομικός επίτροπος, ΑΕΚ δεν χρειάζεσαι λογιστές, γραφεία, ΑΕΚ βρίσκεσαι καθημερινά στο δρόμο, στα πρόσωπα μας, στα γραφεία μας, στα θρανία, στα αμφιθέατρα, στα κιβώτια που κουβαλάμε, ΑΕΚ να το θυμάσαι, είμαστε όλοι εμείς το πρόσωπο σου, η σφραγίδα σου, το τιμολόγιο σου...»

Χρόνια πολλά, χρόνια καλά στην Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπόλεως - Και στα 95, σπίτι της...

Το αφιέρωμα του SDNA για τα 93 χρόνια της ΑΕΚ (pics, vids)