MENU

Ο Αριστείδης Καμάρας «έζησε» τον Βαγγέλη Πανάκη όσο λίγοι. Ο χαμός του «μπουλντόζα» είναι ο χαμός του μεγάλου του αδερφού, για τον παλαίμαχο άσο του «τριφυλλιού». Από μικρό παιδάκι, ο Καμάρας, μεγάλωσε με τον Βαγγέλη Πανάκη, καθώς ήταν «κολλητός» του αδερφού του, Γεώργιου Καμάρα. Που να φανταζόταν ότι λίγα χρόνια αργότερα θα έκαναν μαζί το γύρο του θριάμβου στο «Καραϊσκάκης», στο μοναδικό αήττητο πρωτάθλημα που κατέκτησε ποτέ ελληνική ομάδα...

Ο Αριστείδης Καμάρας «άνοιξε» την καρδιά του στον Αργύρη Λοΐζο και μίλησε, στο SDNA, για τον Βαγγέλη Πανάκη και τις αναμνήσεις του μαζί του.

«Είναι πολύ βαρύ και βαθύ το πένθος ολόκληρης της Παναθηναϊκής οικογένειας. "Έφυγε" ένας από τους πυλώνες του Παναθηναϊκού και ένας από τους πρωτεργάτες της χρυσής εποχής του συλλόγου, με το αήττητο πρωτάθλημα.Είναι ακόμα βαρύτερο το πένθος για μένα. Τον είχα σαν μεγάλο αδερφό. Ήταν προσωπικός φίλος του αδερφού μου, Γεώργιου Καμάρα, και μεγαλώσαμε μαζί».

«Κρεμασμένος» σε μια ακακία, για να τον δει

«Δεν θα ξεχάσω ποτέ την πρώτη φορά που τον είδα να αγωνίζεται. Τον είχε πάρει ο Παναθηναϊκός από τον ΠΑΟ Καλογρέζας και τον δοκίμαζε σε ένα φιλικό με την ΑΕΚ. Ήταν η μεταβατική περίοδος του Παναθηναϊκού τότε. Είχαμε κάνει κοπάνα, με κάποιους φίλους, από το σχολείο για να παρακολουθήσουμε το παιχνίδι. Ήμασταν κρεμασμένοι σε μια ακακία, έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ, για να μπορούμε να βλέπουμε τον αγώνα. Αγωνιζόταν έξω δεξιά, παρά το γεγονός ότι ήταν αριστεροπόδαρος. Αυτό που είδα ήταν ένα ψηλό, δυνατό παιδί, αλλά ταυτόχρονα ήταν γρήγορος και "μπουκαδόρος"».

Αντίπαλοι στη Λεωφόρο

«Η πρώτη φορά που τον γνώρισα εντός γηπέδου ήταν σε ένα ματς του Παναθηναϊκού με τον Απόλλωνα, στη Λεωφόρο. Εγώ τότε ήμουν στον Απόλλωνα και είχα αναλάβει το μαρκάρισμά του. Σε μία φάση, η μπάλα ήταν στον αέρα και ο Πανάκης πήγε να κάνει τακουνάκι. Εγώ μπήκα με το κεφάλι στη φάση και χτύπησα. Θυμάμαι ότι μάτωσα, αλλά δεν ήταν σοβαρός τραυματισμός».

Ο ρόλος που του έδωσε ο Μπόμπεκ και το παρατσούκλι «μπουλντόζας»

«Αυτός που του έδωσε ξεχωριστό ρόλο ήταν ο Στέφαν Μπόμπεκ. Εκείνος ήταν που τον έβαλε στην κορυφή της επίθεσης. Στο ρόλο του σέντερ φορ μεγαλούργησε ο Βαγγέλης και του δόθηκε το παρατσούκλι «μπουλντόζας». Το «μπουλντόζας» βγήκε από κάποιον συνάδελφό σας (δημοσιογράφο) της εποχής. Ήταν τέτοια η σωματοδομή του και ο τρόπος που αγωνιζόταν, που το παρατσούκλι βγήκε... από μόνο του. Ήταν ανατροπέας. Όταν αγωνιζόταν σου έδινε την εντύπωση ότι παίρνει μαζί του τον αμυντικό που τον μαρκάρει. Μετά τον Βαγγέλη τέτοιο σέντερ φορ ξαναείδαμε στο πρόσωπο του Αντωνιάδη».

Το αήττητο πρωτάθλημα

«Δεν θα ξεχάσω ποτέ το αήττητο πρωτάθλημα. Τελευταία αγωνιστική παίξαμε στο Καραϊσκάκης και χάρη στο δικό του γκολ νικήσαμε με 0-1 και πήραμε το πρωτάθλημα αήττητοι. Ήταν ο ήρωάς μας. Οι στιγμές μετά το παιχνίδι ήταν μοναδικές. Είχαμε τη σημαία του Παναθηναϊκού υψωμένη ψηλά και κάναμε το γύρο του θριάμβου».

«Ένας γίγαντας με τρυφερή καρδιά»

«Ήταν αψεγάδιαστος, ένας τέλειος άνθρωπος. Εκπληκτικός συνάδελφος και φίλος. Ήταν ένας γίγαντας με τρυφερή καρδιά και καταπληκτική ψυχή. Τον λάτρεψαν όλοι και δεν υπήρχε κανείς που να μην τον σέβεται. Όλοι αναγνώριζαν την αξία του και δεν τον αποδοκίμασε κανείς, όπου και αν αγωνίστηκε. Είχε ιδιόρρυθμο χιούμορ και ήταν πολύ ευχάριστος άνθρωπος. Είχε πάντα μια καλή κουβέντα να πει για όλους, δεν άκουσα ποτέ κακό λόγο για κανέναν. Αποτέλεσε παράδειγμα για τα νέα παιδιά, τόσο για τα αγωνιστικά του προσόντα, όσο και για το ήθος και τον χαρακτήρα του. Ήταν προστάτης των νέων παιδιών, βοηθούσε τους νεότερους και τους καθοδηγούσε».

Ο Παναθηναϊκός ήταν όλη του η ζωή

«Αφιέρωσε την ζωή του στον Παναθηναϊκό. Ήταν ένας άνθρωπος σταθμός για τον σύλλογο. Ακόμα και όταν σταμάτησε το ποδόσφαιρο, δεν έπαψε να ασχολείται με τον Παναθηναϊκό. Υπήρξε προπονητής στις ακαδημίες της ομάδας, αλλά και όταν δεν είχε κάποιο πόστο ήταν πάντα στο πλευρό του Παναθηναϊκού. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι διετέλεσε για πολλά χρόνια πρόεδρος των παλαιμάχων της ομάδας».

Τα προβλήματα υγείας

«Ταλαιπωρήθηκε πολύ με την υγεία του τα τελευταία δύο χρόνια. Είχε πρόβλημα με τα νεφρά του και την καρδιά του. Έκανε αιμοκαθάρσεις και υπέφερε».

Η αγάπη του κόσμου

«Είμαι βαθύτατα συγκινημένος από την αγάπη του κόσμου. Η αναγνώριση και η εκτίμηση στο πρόσωπο του Βαγγέλη φαίνεται από όσα γράφονται και λένε για τον χαμό του. Το ενδιαφέρον των φιλάθλων είναι συγκινητικό, είναι ένας φόρος τιμής για τον μεγάλο Βαγγέλη Πανάκη».

Καμάρας: «Έχασα τον μεγάλο μου αδερφό, ήταν ένας γίγαντας με τρυφερή καρδιά»