MENU

Το να μιλάς και να γράφεις για ποδοσφαιρικές αποφάσεις στην Ελλάδα είναι ο πιο ανέξοδος τρόπος να ξεφύγεις από το αληθινό πρόβλημα. Εν ολίγοις… για να περνάει η ώρα και τζερτζελές να γίνεται είναι η μεταγραφή του Εσιέν, η απόκτηση του Άρνεσεν και η διαφαινόμενη απομάκρυνση Περέιρα, όσο όλοι αυτοί ζουν και εργάζονται σε ένα περιβάλλον που χρειάζεται απολύμανση. 

Έχουν όμως τη σημειολογία τους κάποιες αποφάσεις. Διότι ο Παναθηναϊκός για πρώτη φορά μετά τη μνημονιακή εποχή, ξηλώνεται επταψήφιο συμβόλαιο για να αγοράσει ποδοσφαιριστή. Δείχνει μια τάση. Ο ΠΑΟΚ για πρώτη φορά αποφασίζει να επενδύσει το πιο μεγάλο πακέτο σε έναν γνώστη του ποδοσφαίρου που πλέον θα καλείται να πάρει τις αποφάσεις, να χρεωθεί λάθη και να πιστωθεί πιθανές επιτυχίες. Κι ο Ολυμπιακός δείχνει πως δεν είναι διατεθειμένος να αλλάξει τίποτα. Θεωρεί πετυχημένο το μοντέλο του ράβε-ξήλωνε, έχει κλείσει τουλάχιστον 6-7 παίκτες με εισήγηση Περέιρα, τον οποίο διώχνει. 

Ο Πορτογάλος «κατηγορείται» και έχει στηθεί στο απόσπασμα, χωρίς φυσικά να ακούσουμε τη δική του γνώμη, ότι συναντήθηκε με σκωτσέζικες ομάδες (π.χ Ρέιντζερς), ενώ είναι σε ισχύ το συμβόλαιό του με τον Ολυμπιακό. Κι εκεί που ο Ολυμπιακός υπερασπιζόταν τον Πορτογάλο επειδή… έλεγχε τα δίχτυα στα ντέρμπι, τώρα τον εγκαλεί γιατί… έλεγχε τα δίχτυα της Ρέιντζερς. Δηλαδή υπερασπιζόταν σφόδρα το ήθος ενός ανθρώπου που σήμερα αμφισβητεί ανοιχτά. Μονά - ζυγά δικά μας. 

Είναι όμως, αυτός ο λόγος της πιθανής απόλυσής του ή μήπως αποτελεί έναν εύσχημο τρόπο να απομακρυνθεί μετά από το νταμπλ; Ο καθένας πιστεύει ό,τι θέλει… 

Μα το πρόβλημα δεν είναι για ποιο λόγο φεύγει ο Περέιρα. Αυτή είναι η μοίρα των προπονητών. Ερχονται, φεύγουν… Ο Ολυμπιακός όμως, συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε. Από το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού προκύπτει ότι είναι κλεισμένοι οι Τζανδάρης, Μανιάς, Γιαννιώτας, Μπρούνο Χαλκιαδάκης, Λόρια, Μαρτίνεζ, Μπεν. Ποιος τους διάλεξε ή έδωσε την έγκρισή του; Η λογική λέει ο Περέιρα. Και τώρα θα έρθει ένας άλλος προπονητής για να κρίνει αυτούς που ο Περέιρα έκρινε ότι θα… κριθούν το καλοκαίρι στην προετοιμασία. 

Μοιάζει με ποδοσφαιρικό παραλογισμό, αλλά δεν είναι. Πολύ απλά διότι στον Ολυμπιακό είναι φανερό πως πιστεύουν πως αυτή είναι η χρυσή συνταγή. Φύγε εσύ, έλα εσύ. Σε μια ομάδα που κατακτά μόνιμα πρωταθλήματα και κύπελλα και ενίοτε πετυχαίνει και σημαντικές νίκες στην Ευρώπη μοιάζει τουλάχιστον οξύμωρο να τα αλλάζει όλα κάθε καλοκαίρι. Σαν να μην πιστεύουν ούτε οι ίδιοι στις δυνατότητες των ποδοσφαιριστών και των προπονητών της, λες και κάτι… μεταφυσικό φέρνει τους τίτλους. 

ΥΓ. Για να λύσεις το πρόβλημα, πρέπει πρώτα να το αποδεχθείς. Πώς να λύσουν λοιπόν, το αγωνιστικό και ποδοσφαιρικό πρόβλημα στον Ολυμπιακό όταν αρνούνται να δουν κατάματα την αλήθεια; Και στον Πειραιά φαίνεται πως καταναλώνουν περισσότερο χρόνο σε οτιδήποτε δεν αφορά την ομάδα παρά το αντίθετο. Τώρα που το καλοσκέφτομαι είναι και το πρώτο καλοκαίρι που δικαιούνται απόλυτα να αφιερώσουν όλο τον χρόνο τους στα εξωαγωνιστικά ζητήματα που είναι απείρως σοβαρότερα από τα αγωνιστικά…

Ο Κύριος Περέιρα έγινε ανήθικος…