MENU

Τα έσοδα των ομάδων της Πρέμιερ Λιγκ με βάση την τρέχουσα συμφωνία που λήγει το επόμενο καλοκαίρι διαμορφώνονται στα 3,1 δις στερλίνες χωρίς να υπολογίζονται άλλα 2 δις στερλίνες επιπλέον, που προέρχονται από την πώληση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων στις χώρες εκτός Αγγλίας.

Η Πρέμιερ Λιγκ έχει σε ισχύ 200 συμφωνίες τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Αυτό, πρακτικά, σημαίνει πως περισσότερες από 195 χώρες σε όλο τον κόσμο μεταδίδουν κάποια ή όλα τα ματς της Πρέμιερ Λιγκ.

Την περασμένη αγωνιστική περίοδο, το 98% των παιχνιδιών της Πρέμιερ Λιγκ μεταδόθηκε και εκτός Αγγλίας και αυτό εξηγεί το γιατί η αξία των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της για την τριετία 2013/16, για τις χώρες εκτός Αγγλίας, φθάνει σχεδόν τα 2 δις στερλίνες.

Σημειώστε πως μόνο Ταιλάνδη, Σιγκαπούρη, Μαλαισία και Χονγκ Κονγκ πληρώνουν 780 εκατ. ευρώ για τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Η Αλβανία και η Β.Κορέα είναι οι μόνες χώρες που δεν έχουν κάποια μορφής συμφωνία μετάδοσης αγώνων ή στιγμιοτύπων με την Πρέμιερ Λιγκ. Μπορείτε να φανταστείτε, λοιπόν, τι σημαίνει τόσο κοινό για μία πολυεθνική επιχείριση η οποία θα έχει επιλέξει να διαφημίζεται, με κάποιο τρόπο, μέσω μίας αγγλικής ομάδας. Το κοινό είναι που καθορίζει την τιμή στα τηλεοπτικά δικαιωματα και κατ’αναλογίαν στα έσοδα των ομάδων.

Την Τρίτη, στις 10/2 ολοκληρώθηκε η δημοπρασία για την πώληση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της τριετίας 2016-19. Οπως αναμενόταν η νέα συμφωνία έφθασε σε ύψος ρεκόρ, αφού οι ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ θα εισπρλαξουν 5,13 δις στερλίνες.

Σημειώστε ότι σε αυτό το ποσόν δεν περιλαμβάνονται τα χρήματα που θα προέλθουν από την πώληση των δικαιωμάτων σε χώρες εκτός Αγγλίας που υπολογίζεται να φθάσουν τα 2,5 δις στερλίνες, τουλάχιστον.

Τι σημαίνει η νεα συμφωνία για τις ομάδες της Πρεμιερ Λιγκ; Σε ευρώ για να κάνουμε τις συγκρίσεις.

Οτι η τελευταία ομάδα του βαθμολογικού πίνακα του αγγλικού πρωταθλήματος, κάθε χρόνο, θα εισπράττει από τα τηλεοπτικά δικαιώματα 130 εκατομμύρια ευρώ τουλάχιστον. Το γεγονός αυτό αποτελεί μεγάλο κίνητρο για τις ομάδες που διεκδικούν την άνοδο στην Πρέμιερ Λιγκ.

Παράλληλα, η πρωταθλήτρια θα εισπράττει ετησίως το λιγότερο 195 εκατομμύρια ευρώ. Να το ξαναγράψω. Τα ποσά αυτά θα καταβάλλονται ΕΤΗΣΊΩΣ.

Τα τηλεοπτικά δικαιώματα στην Πρέμιερ Λιγκ μοιράζονται ως εξής: Το 50% του συνολικού ποσού μοιράζεται εξίσου σε όλους. Το υπόλοιπο 50% μοιράζεται μισό με βάση την βαθμολογική θέση και το υπόλοιπο μισό, σύμφωνα με τον αριθμό των παιχνιδιών τους που δείχνει η τηλεόραση.

Οι συμφωνίες της Πρέμιερ Λιγκ λειτούργησαν ως μοντέλο γα όλους τους υπόλοιπους αλλά και για τοι Τσάμπιονς Λιγκ. Από το 1992 οι αγγλικές ομάδες, είδαν μέσα σε λίγα χρόνια να μπαίνουν στα ταμεία των ομάδων τρομακτικά ποσά σε σχέση με το παρελθόν.

Αυτός ο γρήγορος και υπερβολικός πλουτισμός που επρεπε να χειριστούν ομάδες χωρίς ανεπτυγμένες δομες επιχείρησης και ανθρώπους ανειδίκευτους στις αρχές, ευνόησε την ανάπτυξη και διάδοση του ιού της απληστίας. Πάρα πολλοί ξόδευαν αλόγιστα.

Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση απληστίας είναι εκείνη που προκάλεσε την καταστροφή της Λιντς, όταν το 2000 η ομάδα έφτασε να έχει στην διάθεσή της έναν στόλο 72 εταιρικών αυτοκινήτων και ένα λίαρ τζετ για να μετακινούνται τα μέλη της διοίκησης. Τέτοιας μορφής φαινόμενα, αν και όχι σε ανάλογη έκταση μπορεί να εντοπίσει κάποιος σε κάθε αγωνιστική περίοδο.

Η νέα τριετής συμφωνία πώλησης τηλεοπτικών δικαιωμάτων, όμως, που θα αρχίσει να ισχύει από την τριετία 2016/19 έχει θέσει σε επιφυλακή τους υπεύθυνους της Πρέμιερ Λιγκ. Ο λόγος; Μα, τα χρήματα που είναι κατά 70% περισσότερα από όσα της παρούσας συμφωνίας.

Σύμφωνα με τον δευθυντή της λίγκας Ρίτσαρντ Σκουνταμορ, στόχος είναι να περοιοριστεί μεσοπρόθεσμα η δαπάνη για μισθούς και μακροπρόθεσμα οι απώλειες.

Ολες οι μελέτες για τα οικονομικά των ομάδων, συμπίπτουν στην διαπίστωση ότι τα ελείμματα προκαλούνται κυρίως γιατί οι ομάδες ξοδεύουν πάνω από το 50% των εσόδων τους σε μισθούς και συμβόλαια.

Υποθέτω πως όλοι αντιλαμβανονται πόσο ευκολα μπορούν πλέον οι ελληνικές ομάδες να συναγωνιστούν τις αγγλικές, στην μεταγραφική αγορά και τις ευρωπαικές διασυλλογικές διοργανώσεις.

Μία συμφωνία για πονοκέφαλο