MENU

Ο ίδιος υπήρξε πάντα ένα υπόδειγμα εντός αγωνιστικών χώρων στα χρόνια που έπαιξε μπάλα. Το παρατσούκλι «Jefecito», ο μικρός αρχηγός, που τον συνόδευε δεν ήταν υποτιμητικό, αλλά έδειχνε τη συμπάθεια που του είχαν όλοι, αποδείκνυε τα συναισθήματα που απέπνεε σε αυτούς που ήταν γύρω του. 

Ένας παίκτης που ήξερε να μένει στην αφάνεια για να βοηθήσει τους συμπαίκτες του να λάμψουν, με ιδιαίτερη ποδοσφαιρική νοημοσύνη κι ας μην είχε πολλά τεχνικά χαρίσματα, με έμφυτη ηγετική ικανότητα, ένας αφοσιωμένος «υπηρέτης» της ομάδας, της κάθε ομάδας. 

Για τους προπονητές, για τους συμπαίκτες, για τους φιλάθλους ο νυν τεχνικός της Κ20 της Αργεντινής είναι μια απόδειξη , όχι η μόνη φυσικά, για το πως ένας ποδοσφαιριστής μπορεί να φτάσει να αγωνίζεται στο κορυφαίο επίπεδο, αλλά να μην «αλλοιωθεί» ως άνθρωπος. 

Παρά τις επιτυχίες, παρά τους τίτλους, την δόξα, τα χρήματα, ο Μαστσεράνο υπήρξε πάντα ένας άνθρωπος ταπεινός, ένα από τα χαρακτηριστικά που θέλει τώρα να... διδάξει στους «μαθητές». Αυτοί είναι οι πιτσιρικάδες της εθνικής ομάδας της Αργεντινής λίγο πριν μεγαλώσουν και γίνουν άνδρες. 

Ο παλαίμαχος Αργεντινός άσος έχει αναλάβει να διαμορφώσει, στο μέτρο που αυτό είναι δυνατό καθώς δεν έχει καθημερινή επαφή μαζί τους ως ομοσπονδιακός τεχνικός, τη νέα γενιά των ποδοσφαιριστών της πατρίδας τους. Όχι απλά να τους προπονεί, αλλά να τους «φτιάξει» και ως ανθρώπους. Να τους μεταδώσει τις δικές του αξίες, αυτές που πιστεύει ότι αύριο θα τους κάνουν καλύτερους ανθρώπους. Είναι ο ρόλος του παιδαγωγού, όχι μόνο του προπονητή. 

Να τους δείξει πόσο προνομιούχοι είναι που κάνουν αυτό που αγαπούν, πόσο σημαντική είναι η ευκαιρία που έχουν για να ξεχωρίσουν, αλλά ταυτόχρονα ότι πρέπει να μάθουν να σέβονται όλους τους ανθρώπους που δουλεύουν γύρω τους, να εκτιμούν τον συνάνθρωπό τους, να μαθαίνουν τις αξίες της ζωής λειτουργώντας ως κοινωνικά όντα. 

Είναι ένας δικός τους κώδικας, είναι δικοί του κανόνες που πρέπει να εφαρμόζονται από όλους. Τι πρέπει να κάνουν οι παίκτες των μικρών εθνικών ομάδων της Αργεντινής; 

-Καθημερινά πρέπει να μελετούν τα μαθήματά τους, να φροντίζουν για τις εργασίες τους, να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις του στο σχολείο ή στο πανεπιστήμιο. 

-Είναι υποχρεωτικό να μάθουν αγγλικά. 

-Στον ελεύθερο χρόνο τους, στην διάρκεια των ταξιδιών ή κατά την παραμονή των αποστολών στο ξενοδοχείο θα πρέπει να διάβάζουν βιβλία. 

-Πρέπει να καθαρίζουν μόνοι τους τα παπούτσια τους μετά τις προπονήσεις και μετά τους αγώνες. 

-Οι ίδιοι οφείλουν να τακτοποιούν καθημερινά τα δωμάτιά τους. 

-Μετά τα γεύματα, πρέπει οι ίδιοι να μαζεύουν τα πιάτα και όσα σκέυη έχουν χρησιμοποιήσει. 

-Επίσης, σερβίρουν οι ίδιοι το φαγητό τους. 

-Παρακολουθούν σεμινάρια καλής συμπεριφοράς και σωστής χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Οι προπονήσεις βοηθούν τους ποδοσφαιριστές να εξελιχθούν στο άθλημα που αγαπούν, αλλά είναι αυτή η διαδικασία απολύτως χρήσιμη για να συνειδητοποιήσουν τις συνθήκες της κοινωνίας της οποίας είναι μέλη. Χωρίς να ζουν αποκομμένοι από την κοινωνική πραγματικότητα, χωρίς να υπάρχουν σε μια «φούσκα» μακριά από το γίγνεσθαι όλων των άλλων, να αντιληφθούν την ευθύνη που έχουν ως πολίτες. Και είναι η παιδεία το μέσο για να το πετύχουν. 

Είναι, επίσης, ένας εξαιρετικός τρόπος για να μην χαθεί ο δρόμος προς τον στόχο. Όχι ότι δεν θα συμβεί για κάποιους. Μα όσο πιο ευρείες γνώσεις διαθέτεις, όσο περισσότερα γνωρίζεις για τον κόσμο, τόσο μεγαλύτεροι είναι οι ορίζοντες που ανοίγονται μπροστά σου. Και αυτό, βέβαια, δεν ισχύει μόνο στο ποδόσφαιρο. Ισχύει για όλους μας. Για να είμαστε και καλύτεροι επαγγελματίες, αλλά και καλύτεροι άνθρωποι.  

Ένα διαφορετικό μάθημα... προπονητικής: πρώτα καλοί άνθρωποι, μετά καλοί ποδοσφαιριστές
EVENTS