MENU

Το 2022 είναι χρονιά-ορόσημο για το θέμα των γηπέδων των μεγάλων του ελληνικού ποδοσφαίρου. Διότι χωρίς σύγχρονα γήπεδα δεν μπορεί να υπάρχει εξέλιξη στο ποδόσφαιρο και για πολλούς υγιής ανταγωνισμός ανάμεσα στις ομάδες.

Εντός του 2022 η ΑΕΚ θα μπει στο δικό της σπίτι, στη μεγαλοπρεπή «Αγιά Σοφιά-Opap Arena» . Το προσεχές έτος είναι η χρονιά-ορόσημο για το μείζον θέμα της κατασκευής νέου γηπέδου και στον Παναθηναϊκό, ενώ στον ΠΑΟΚ ο Ιβάν Σαββίδης παρουσιάζεται αποφασισμένος για τη «Νέα Τούμπα».

Στην ΑΕΚ το όνειρο γίνεται πραγματικότητα

Ο κόσμος της ΑΕΚ αδημονεί για την ημέρα που θα δει την ομάδα να πατά για πρώτη φορά το χορτάρι της «Αγιά Σοφιά-Οpap Arena» και η στιγμή αυτή, πλέον, δεν είναι μακριά. Το 2022 η Ένωση θα μπει στο δικό της σπίτι και ο χρόνος γι' αυτό που έμοιαζε ως ακατόρθωτο στις εξαγγελίες του Δημήτρη Μελισσανίδη το 2013, μετρά πλέον αντίστροφα. 

Ήταν 3 Μαΐου του 2003, όταν η ΑΕΚ  έδινε την τελευταία της παράσταση στο «Νίκος Γκούμας» επικρατώντας με 4-0 επί του Άρη και δύο ημέρες μετά οι μπουλντόζες γκρέμισαν το γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια. Έπειτα, λοιπόν, από 19 χρόνια οι φίλοι της Ένωσης θα μπορούν να μπουν στο νέο στάδιο, περιμένοντας πώς και πώς να καθίσουν στις κερκίδες της «Αγιάς Σοφιάς - OPAP Arena».

Ένα γήπεδο που δεν θα ανεβάσει πολλά level μόνο την ΑΕΚ, αλλά και γενικότερα ολόκληρη την Νέα Φιλαδέλφεια. 

Η «Αγιά Σοφιά-Opap Arena» προκαλεί δέος. Έχει εντυπωσιακή οπτική και μοναδική ακουστική. Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της της κατασκευαστικής εταιρείας «Ερμώνασσα» που «τρέχει» το γήπεδο,  Αλέξανδρος Μεταξάς είχε δηλώσει πως «από όποια πλευρά του γηπέδου και να κάτσεις η οπτική είναι εντυπωσιακή. Αυτό που θα τρομάξει τους αντιπάλους είναι πάλι η ακουστική, θα νομίζουν πως είναι σε μια ποδοσφαιρική αρένα».

Η «Αγιά Σοφιά - OPAP Arena», όπως είναι ήδη γνωστό, θα έχει εστιατόριο και bar. Το πανοραμικό εστιατόριο, από το οποίο θα φαίνεται όλος ο αγωνιστικός χώρος, θα είναι από τις περιζήτητες θέσεις για παρακολούθηση αγώνα.

Επίσης στο εσωτερικό του γηπέδου θα υπάρχει ο  Ιερός Ναός Αγίας Σοφίας. Ο Λουκάς Μπάρλος , ο μεγαλύτερος των προέδρων της ΑΕΚ θα έχει αφιερωμένο στη μνήμη του το παρεκκλήσι, στα Προπύλαια του νέου γηπέδου.

Επίσης, θα υπάρχουν δύο μουσεία. Το Μουσείο της Ιστορίας της ΑΕΚ αλλά και το Μουσείο Ιστορίας Προσφυγικού Ελληνισμού που θα είναι ανοιχτά 365 μέρες το χρόνο. Και ειδικά το Μουσείο Ιστορίας Προσφυγικού Ελληνισμού θα είναι κάτι μοναδικό. Θα εστιάζει στην ακμή, την καταστροφή και την αναγέννηση του μικρασιατικού ελληνισμού καθώς και των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης. Όπως είχε δηλώσει πρόσφατα ο ο κάθε επισκέπτης θα μπορεί να βιώσει πολύ ζωντανά μια ιστορική αναδρομή.

«Έχει σχεδιαστεί με τρόπο που θα εντάσσει τον επισκέπτη σε ένα διαδραστικό πλαίσιο. Θα πρόκειται για ένα βιωματικό μουσείο και όχι για αφηγηματικό. Στα βασικά εκθέματα του μουσείου θα αποτυπώνεται ο πολιτισμός, η ευμάρεια και οι δραστηριότητες του ελληνισμού της Μικράς Ασίας» είχε πει χαρακτηριστικά ο αρχιτέκτονας.

Η είσοδος στο γήπεδο θα έχει μνήμες της ελληνικής Μικράς Ασίας. Κάθε θύρα θα φέρει και ένα τοπωνύμιο των αλησμόνητων πατρίδων (Σμύρνη, Πέργαμος, Αλικαρνασσός, Αϊβαλί). Μόνο μία θα φέρει αριθμό και θα είναι η Θύρα 21, προς τιμήν των οπαδών της ΑΕΚ.

Όσο για τα αποδυτήρια θα είναι άνετα και υψηλής αισθητικής για γηπεδούχους, φιλοξενούμενους και διαιτητές. 

Όσο για το έργο της υπογειοποίησης προχωρά με απίστευτους ρυθμούς. Ένα έργο που είχε σχεδιαστεί εδώ και περίπου είκοσι χρόνια για τον Δήμο της Νέας Φιλαδέλφειας, αλλά υλοποιείται παράλληλα με το σπίτι της ΑΕΚ.

Φάκελος «Νέα Τούμπα» - Διακοπή συζητήσεων «πολιτικού χαρακτήρα»

Αρκετά ταραχώδες ήταν το προηγούμενο διάστημα δεδομένου πως οι προσπάθειες για τη μετεγκατάσταση του ΠΑΟΚ στο Καυτανζόγλειο έπεσαν στο κενό. Ακολούθησε ένα γαϊτανάκι πολιτικών παιχνιδιών, το οποίο κορυφώθηκε μέσα από τη δημόσια τοποθέτηση του Λευτέρη Αυγενάκη πως «θέλουμε να βοηθήσουμε», την ώρα που οι Θεσσαλονικείς κατονομάζουν τον Υφυπουργό Αθλητισμού ως «εχθρό του ΠΑΟΚ».

Οι ασπρόμαυροι χρεώνουν στη διοίκηση του Καυτανζογλείου και στον πολιτικό τους προϊστάμενο, Λευτέρη Αυγενάκη, εγκλωβισμό και σκόπιμη καθυστέρηση, κάτι που έγινε σαφές από την στάση τους στις συζητήσεις που έγιναν με φόντο τη χρησιμοποίηση του γηπέδου από τον ΠΑΟΚ Β'.
Μια στάση που έφερε έντονο εκνευρισμό στις τάξεις του Δικεφάλου ενώ με εντολή του Ιβάν Σαββίδη ο ΠΑΟΚ Β´ άλλαξε έδρα και μετακινήθηκε στο γήπεδο του Μακεδονικού, αναγκάζοντας τους επιτελείς να επανεξετάσουν όλα τα δεδομένα και της μετεγκατάστασης της πρώτης ομάδας κατά την περίοδο της κατασκευής της Νέας Τούμπας.

Με αφορμή αυτή την εξέλιξη, έγινε σαφές πως χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία για το Καυτανζόγλειο να δεχθεί χρηματοδότηση από ιδιώτη επενδυτή για έργα άνω των δύο εκατομμυρίων ευρώ, που θα σταματούσαν την πορεία διάλυσης όλων υποδομών του Σταδίου επ´ωφελεία της πόλης και των αθλητών της Θεσσαλονίκης, αλλά και για την εξασφάλιση των απαιτήσεων FIFA-UEFA για αθλητικές εγκαταστάσεις τέτοιου επιπέδου, εξαιτίας παλινδρομήσεων και καθυστερήσεων πάνω από ένα χρόνο για μια απλή υπουργική απόφαση.

Σε κάθε περίπτωση, με τον ΠΑΟΚ να εξετάζει ακόμη και την προοπτική του ΟΑΚΑ, είναι δεδομένο πως άμεσα θα πρέπει να ληφθεί η απόφαση καθώς σε περίπου 6 μήνες προεργασίας, η ομάδα θα πρέπει να μετεγκατασταθεί για 3 έως 4 χρόνια. Παράλληλα αναμένεται και το Προεδρικό Διάταγμα που θα πρέπει να ενσωματώνει όλες εκείνες τις τροποποιήσεις που κάνουν εφικτή την ανέγερση της Νέας Τούμπας.

Επί της ουσίας, αλλαγές που θα ξεκαθαρίζουν αφενός την ευθύνη του κάθε φορέα στην χρηματοδότηση των έργων, τόσο του γηπέδου, όσο και του περιβάλλοντα χώρου και αφετέρου στις διευρυμένες δυνατότητες χρήσης γης του εν γένει χώρου. Την ίδια ώρα, έχει αποσταλεί πρόσκληση σε διαγωνισμό για το master plan του γηπέδου, σε εταιρίες με εμπειρία σε ανάλογα έργα ανακατασκευής γηπέδων σε αστικό ιστό.

Αποφασισμένος ο Ιβάν Σαββίδης - To  PLAN B

Στις τελευταίες επαφές και συζητήσεις, ο Ιβάν Σαββίδης εμφανίστηκε αποφασισμένος για τη Νέα Τούμπα, έχοντας βάλει σε προτεραιότητα την ανέγερση ενός νέου γηπέδου, γνωρίζοντας πως μπορεί να εκτοξεύσει τη δυναμική του συλλόγου. Μάλιστα, ο ισχυρός άνδρας του ΠΑΟΚ έθεσε ως ορόσημο τα 100α γενέθλια του συλλόγου, κοινώς το 2026 ο Δικέφαλος να βρίσκεται στο δικό του «στολίδι».

Στο τραπέζι έχει πέσει ακόμη και εναλλακτικό πλάνο, ενδεικτικό της διάθεσης του ΠΑΟΚ που εξετάζει και το «ισπανικό μοντέλο», δηλαδή το χτίσιμο του νέου γηπέδου θύρα – θύρα και να κινηθεί όπως αρκετές ισπανικές ομάδες τα τελευταία χρόνια (Ρεάλ Σοσιεδάδ, Θέλτα). Πλάνο που δίνει ταχύτητα και ευελιξία στον ΠΑΟΚ καθώς μέσα σε 16 μήνες, θεωρητικά θα μπορούσε να είναι έτοιμη η Νέα Τούμπα, ωστόσο, ελέγχεται καθώς θα στερηθεί εμπορικούς χώρους και κατ΄επέκταση τη χρήση τους.

Χρονιά-ορόσημο το 2022 για το μείζον θέμα της κατασκευής νέου γηπέδου στον Παναθηναϊκό

Χρονιά ορόσημο είναι το 2022 για τις εξελίξεις όσον αφορά το μείζον θέμα της κατασκευής νέου γηπέδου στον Παναθηναϊκό και απόκτησης σύγχρονων εγκαταστάσεων για τα τμήματα του Ερασιτέχνη.

Η πολυπλοκότητα του πρότζεκτ της Διπλής Ανάπλασης, αλλά και ορισμένα προβλήματα που προέκυψαν στους επιμέρους όρους των συμβάσεων των εμπλεκόμενων μερών, προκάλεσαν σημαντική καθυστέρηση στα αρχικά χρονοδιαγράμματα και πλέον οι δύο επόμενοι μήνες θεωρούνται καθοριστικοί για τις εξελίξεις.

Το Ελληνικό Δημόσιο, ο Δήμος Αθηναίων, ο Ερασιτέχνης και η ΠΑΕ Παναθηναϊκός έχουν συμφωνήσει επί της αρχής για τις διμερείς συμβάσεις, ενώ λύση φαίνεται πως δίνεται σε μία πολύ σημαντική εκκρεμότητα που χρίζει αποτύπωσης στα επίσημα έγγραφα.

Ενα «αγκάθι» που αφορούσε το δίκαιο αίτημα του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού να λαμβάνει εις το διηνεκές (για 49 χρόνια με προοπτική ανάλογης επέκτασης) ποσοστό 15% επί των εισπράξεων και των διαφημίσεων στον Βοτανικό, όπως ακριβώς ισχύει σήμερα για τη μάνα του λόχου στο γήπεδο της Λεωφόρου. 

Από την πλευρά της πολιτείας, μέσω του Υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίδη, υποστηρίζεται ότι υπάρχει ήδη η προφορική έγκριση από την αρμόδια επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης που εμπλέκεται σε ένα μέρος της χρηματοδότησης του πρότζεκτ, προκειμένου να αποτυπωθεί εγγράφως η συγκεκριμένη παράμετρος και ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός περιμένει την επίσημη διευθέτηση του ζητήματος πριν από τις 10 Ιανουαρίου. 

Τότε είναι προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου από τον πρόεδρο του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου, Παναγιώτη Μαλακατέ, όπου θα ενημερώσει για τις εξελίξεις και το περιεχόμενο των συμβάσεων τους φίλους της ομάδας και κατόπιν θα εισηγηθεί τη θέση της διοίκησης ενόψει της καθοριστικής Γενικής Συνέλευσης του Φεβρουαρίου. 

Είναι γνωστόν τοις πάσι ότι το «πράσινο φως» στη Γ.Σ. του ερασιτέχνη Παναθηναϊκού αποτελεί βασική προϋπόθεση για να προχωρήσει το πρότζεκτ. 

Εγκριση θα πρέπει να υπάρξει και από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων, αλλά σε διαφορετική βάση σε σχέση με τον ερασιτέχνη Παναθηναϊκό, μια και η παράταξη του Δημάρχου Κώστα Μπακογιάννη αποτελεί την πλειοψηφία. 

Σε περίπτωση που ξεπεραστούν όλα τα εμπόδια, συνταχθούν τα τελικά κείμενα των επιμέρους συμφωνιών και υπερψηφιστούν από τις Συνελεύσεις, τότε θα υπάρξει η πρώτη ουσιαστική μετάβαση από τη θεωρία στην πράξη. 

Κι αυτό διότι θα ακολουθήσει η δημοπράτηση της κατασκευής του νέου γηπέδου με βάση τις ήδη υπάρχουσες μελέτες (από ΠΑΕ Παναθηναϊκό και Δήμο Αθηναίων) όσον αφορά το ποδοσφαιρικό γήπεδο (κυρίως αυτό) και τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη. 

Εάν προχωρήσουν όλα τα παραπάνω, το αισιόδοξο σενάριο για τη δημοπράτηση είναι να έχει ξεκινήσει μέχρι τον Μάρτιο, ενώ η διάρκεια της διαδικασίας μέχρι να πέσουν τα πρώτα μπετά υπολογίζεται σε περίπου ένα χρόνο. Ιδωμεν.

Αγιά Σοφιά-Βοτανικός-Νέα Τούμπα: Τι φέρνει το 2022 (pics)