MENU

Ο ερχομός και το φευγιό συμβαίνουν μία φορά, δεν γίνεται να τα χάσεις, δεν μπορεί κανείς να σου απαγορεύσει να βρίσκεσαι εκεί.

Ο ερχομός και το φευγιό σε σημαδεύουν για πάντα, ορίζουν αυτό που είσαι. Είναι δύο γεγονότα τόσο υπερβατικά που ξεπερνούν το σώμα σου, οι λέξεις σπάνια καταφέρνουν να περιγράψουν τα συναισθήματα που γεννούν.

Οφείλεις να βρίσκεσαι εκεί, ειδάλλως είσαι ατελής. Πάντα θα αισθάνεσαι ότι κάτι έχασες, κάτι λείπει. Κάτι που δεν αναπληρώνεται ποτέ. Κανείς δεν μπορεί να αναπληρώσει το κενό, δεν υπάρχει επαρκής δικαιολογία που μπορεί να σε κάνει να τα χάσεις.

Ένα αληθινά μεγάλο κλαμπ, ένας αληθινά μεγάλος οργανισμός δεν ορίζεται από τα αποτελέσματα, από τις νίκες, από τους τίτλους, από τα μισθολόγια ή τα μπάτζετ του. Ορίζεται από την «κλάση» του. Την ανθρωπιά του. Τις (αυτονόητες) συνθήκες εργασίας που παρέχει.

Ένα αναμφισβήτητο γεγονός είναι ότι η σύντροφος του Ντάνιελ Σούντγκρεν έφερε στον κόσμο την περασμένη Τετάρτη το πρώτο τους παιδί. 

Ένα άλλο αναμφισβήτητο γεγονός είναι ότι ο Σουηδός δεν αγωνίστηκε μία ημέρα αργότερα στον αγώνα πρωταθλήματος με τον ΟΦΗ στην Κρήτη.

Ένα τρίτο αναμφισβήτητο γεγονός είναι ότι ο δεξιός μπακ του Άρη τιμωρήθηκε με πρόστιμο 20.000 ευρώ.

Αν συνδυάσει κανείς τις τρεις αναμφισβήτητες αλήθειες προκύπτει πως ο Σουηδός μπακ τιμωρήθηκε με πρόστιμο που ισοδυναμεί μισθούς ενός και δύο χρόνων για τους περισσότερους εργαζόμενους, επειδή επέλεξε να βρίσκεται με την γυναίκα και το νεογέννητο παιδί του, αντί να βρίσκεται μαζί με την υπόλοιπη αποστολή στην Κρήτη! 

Η είδηση έπαιξε και στην Σουηδία. Το συγκεκριμένο σενάριο δεν διαψεύστηκε από πουθενά, η ΠΑΕ Άρης τηρεί σιγή ιχθύος. Για να σέρνεται τόσες ώρες δίχως κάποια εξήγηση, σημαίνει ότι πιθανότατα έχει βάση. Αν ισχύει - ένας εργασιακός μεσαίωνας! Ένα ρεσιτάλ απανθρωπιάς.

Μία τιμωρία που δεν αξίζει κανείς, ακόμα και κάποιος που αρνείται πεισματικά να ανανεώσει το συμβόλαιο του, το οποίο λήγει το προσεχές καλοκαίρι. Πως μπορεί κάποιος να επιβάλλει μία εκδικητική τιμωρία σε κάποιον που ζει την ευτυχέστερη στιγμή της ζωής του, επειδή πολύ απλά επιλέγει να βρίσκεται εκεί που πρέπει να είναι;

Πριν από μερικές εβδομάδες η Σουηδία έπαιζε την πρόκριση της στο Μουντιάλ απέναντι στο Κόσοβο. Ο αρχηγός της ομάδας, το αφεντικό της άμυνας Βίκτορ Λιντέλεφ ήταν απών, στο πλευρό της συζύγου του που έφερνε στον κόσμο το δεύτερο τους παιδί. Κανείς, δεν είπε το παραμικρό. Ήταν κάτι το αυτονόητο.

Ο ίδιος ο Σούντγκρεν έκανε το ντεμπούτο του στην Εθνική Σουηδίας -στα 30 του- επειδή ο βασικός μπακ Εμίλ Κραφτ έφυγε εσπευσμένα για να βρεθεί στο πλευρό της γυναίκας του που γεννούσε. Κανείς δεν είπε το παραμικρό. Ήταν κάτι το αυτονόητο.

Αστραπιαία ήρθε στο μυαλό η αντίδραση του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους πριν από τρία χρόνια, όταν έδωσε άδεια επ’ αόριστον στον Αουγκούστο Λίμα για να ζήσει την γέννηση του παιδιού του, εν μέσω της σειράς των ημιτελικών του πρωταθλήματος Λιθουανίας! 

Όταν ένας νεαρός δημοσιογράφος τον ρώτησε για ποιο λόγο έδωσε την άδεια του, ο Σάρας γούρλωσε τα μάτια σαν να του είχαν θίξει ότι πιο ιερό είχε: «Έχεις παιδιά; Όταν θα κάνεις, θα καταλάβεις. Είναι ότι ανώτερο μπορεί να ζήσει η ανθρώπινη ύπαρξη. Πιστεύεις ότι το μπάσκετ είναι το σημαντικότερο πράγμα που υπάρχει; Για ποιον; Για την Ζαλγκίρις; Σημαντικό; Ένα παιχνίδι; Όταν θα δεις να έρχεται στην ζωή το πρώτο σου παιδί, τότε θα καταλάβεις ποιο είναι το πιο σημαντικό πράγμα στην ζωή. Τότε έλα να μου ξαναπείς. Δεν υπάρχει τίποτα πιο μαγικό από την γέννηση ενός παιδιού. Ούτε οι τίτλοι, ούτε οτιδήποτε άλλο».

Φυσικά ούτε η μπάλα, ούτε η Super League, ούτε ο Άρης, ούτε κανείς. Η γέννηση ενός παιδιού είναι πάνω από όλους κι από όλα. 

Μέχρι να τοποθετηθεί επίσημα είτε ο Άρης είτε ο Σούντγκρεν, αυτό που αιωρείται είναι πως ο Σουηδός θα πληρώσει 20 χιλιάρικα την επιλογή του να μείνει στο πλευρό της γυναίκας του και του παιδιού του. Κι αυτό είναι -τουλάχιστον- ντροπιαστικό.

Διότι ο άνθρωπος οφείλει να είναι εκεί. Στον ερχομό και στο φευγιό.

Αδιαπραγμάτευτα…

Τίποτα πιο σημαντικό από το κλάμα ενός μωρού…