MENU

«Η δουλειά μου, είναι ένα όνειρο. Οταν κάνεις αυτό που απολαμβάνεις, είναι σαν να μην είναι δουλειά. Μου αρέσει να βρίσκω καινούριους παίκτες, μικρούς σε ηλικία και να τους εξελίσσω σε επαγγελματίες. Αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα για ‘μένα». Ας μην πάμε πολύ πολύ πίσω. Φέτος, στα προκριματικά του Champions League η Σαχτάρ Ντόνετσκ που ο ίδιος σχεδίασε είχε τον μικρότερο μέσο όρο ηλικίας από κάθε άλλη ομάδα - κάτω από τα 23 χρόνια. Ο Πορτογάλος δούλευε στην Ουκρανία από το 2018 και μπορεί σε κάποιον να έχει διαφύγει το όνομά του, όμως, ακόμα κι αν δεν το ξέρει, σίγουρα γνωρίζει κάποιo από τα κομμάτια της δουλειάς του. Ο 56χρονος εργάστηκε για πάνω από μια δεκαετία στο τμήμα scouting της Μπενφίκα, στην οποία τα deal του τον έκαναν γνωστό ως ο ‘Βασιλιά των μεταγραφών’.

Οπως γράφτηκε και στο κείμενο της είδησης του deal με τον ΠΑΟΚ, στους Αετούς έκανε κάποιες κινήσεις που έφεραν στο club εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και χάρισαν στο ποδόσφαιρο και τους fans, παίκτες παγκόσμιας κλάσης. Ονόματα που προκαλούν δέος όπως ο τερματοφύλακας της Ατλέτικο Μαδρίτης, Γιαν Ομπλακ, ο εξτρέμ της Παρί Σεν Ζερμέν, Ανχελ Ντι Μαρία αλλά και οι Νταβίντ Λουίζ και Αξελ Βίτσελ είναι παίκτες που ο ίδιος εντόπισε και έφερε στους Αετούς. Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι η μεταγραφή του Βίτσελ είναι το κορυφαίο ‘piece of business’ που έκανε καθώς πωλήθηκε στην Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης αντί 40 εκατ. ευρώ.

Ανάμεσα στα πολύ βαριά χαρτιά, δική του κίνηση ήταν και ένας παίκτης που έδωσε το okay για να αποκτηθεί και θα τον βρει μπροστά του τις επόμενες στην Τούμπα. Ο Αντριγια Ζίβκοβιτς. Ο Μπότο ανακάλυψε το 2016 τον 20χρονο εξτρέμ της Παρτιζάν και αντί πολύ μικρού ποσού τον πήρε και αυτόν στη Λισαβόνα. «Το πνευματικό κομμάτι σε έναν ποδοσφαιριστή είναι πολύ σημαντικό. Οταν βλέπεις κάποιον στο γήπεδο, σου δίνει μια ιδέα περί τίνος πρόκειται. Ομως όταν πλησιάζω κάποιον προσπαθώ να καταλάβω τα ψυχολογικά χαρακτηριστικά του. Η νοοτροπία ενός παίκτη μπορεί να αλλάξει εντελώς την αξία του».

Στην Σαχτάρ βρήκε ένα κλίμα το οποίο είναι ζεστό για όσους μιλούν τη γλώσσα του. Πριν τρία χρόνια μετακόμισε στην Ουκρανία και πήρε τον ρόλο του Chief Scout. Κονέ με Βραζιλία, μάτια παντού και συνέχεια στην παράδοση του club με παίκτες από τη χώρα του. Φερνάντο, Μάρλον, Μαϊκόν είναι τα πιο γνωστά ονόματα που έχει πάρει αντί περίπου 5 εκατ. ευρώ, ενώ το πιο ακριβό deal του είναι εκείνο του Πεδρίνιο για τον οποίο η Σαχτάρ έδωσε 18 «χαρτιά» στην Μπενφίκα.

Παρά την βραζιλιάνικη παράδοση, όσοι παρακολουθούν και γνωρίζουν το ουκρανικό πρωτάθλημα θα σου πουν ότι ο επόμενος παικταράς, που θα φύγει και θα φέρει ρευστό είναι ο Μάνορ Σόλομον. Ο Ισραηλινός μεσοεπιθετικός, ο οποίος κόστισε 6 εκατ. ευρώ για να αποκτηθεί από την Μακάμπι Πετάχ Τικβά και θα ποντάραμε μερικά ψιλά στο ότι θα τον δούμε άμεσα σε μεγάλη ομάδα. Εκτός από τους παίκτες όμως, ο Μπότο έκανε ένα πολύ μεγάλο deal για τον πάγκο.

Μιλάμε για το φετινό καλοκαίρι. Οταν ο Ρομπέρτο Ντε Τζέρμπι, απέκτησε το status του next-big-thing των ιταλικών πάγκων. Με επιρροή από Μπιέλσα και Γκουαρδιόλα, ο allenatore έπαιξε πολύ μοντέρνο ποδόσφαιρο με την Σασουόλο την οποία δεν κράτησε απλά στην κατηγορία. Ο Μπότο, έπεισε τον ανερχόμενο τεχνικό να αφήσει το calcio και να αναλάβει την Σαχτάρ και δικαιώθηκε άμεσα καθώς στα προκριματικά πέταξε εκτός συνέχειας την Μονακό του Νίκο Κόβατς και μπήκε στους ομίλους του Champions League.

Μέσα στα χρόνια, η δουλειά και οι κινήσεις του δεν πέρασαν απαρατήρητα. Και δεν μιλάμε για το μάτι του οπαδού που γουστάρει τα όσα βλέπει. Μιλάμε για ανθρώπους σημαντικών ομάδων από τα μεγάλα πρωταθλήματα. Κάποιους που όταν χρειάστηκαν αλλαγές στα πόστα, είχαν στην ατζέντα τους το όνομα του Μπότο. Ο Πορτογάλος έπαιξε στο ρεπορτάζ της Ρόμα για να αναλάβει ως τεχνικός διευθυντής και να κάνει reunion με τον τότε προπονητή, Πάουλο Φονσέκα, με τον οποίο συνυπήρξε στην Σαχτάρ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, επαφή μαζί του είχε κάνει και η Εβερτον, όμως με καμία από τις δύο δεν έγινε κάτι.

Οπως κάτι δεν έγινε, προφανώς και με κάθε ποδοσφαιριστή που είχε προτείνει στην ομάδα του. Μπορεί το δικό του μάτι να έκοβε, όμως οι από πάνω δεν τον άκουγαν πάντα. «Ηταν ένας παίκτης που βρισκόταν σε ένα γαλλικό club. Θα κόστιζε μόλις 3 εκατ. ευρώ, όμως ο πρόεδρος δεν τον ήθελε, καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολο να δώσεις αυτό το ποσό για κάποιον πολύ μικρό.

Ομως ήταν ο Ουσμάν Ντεμπελέ, παίζει σήμερα στην Μπαρτσελόνα». Εκτός από τον Ντεμπελέ, ο Μπότο είχε από νωρίς ξετρυπώσει το ταλέντο ενός ακόμα παίκτη που στο μέλλον θα γινόταν αστέρι της Μπαρτσελόνα. «Είχα πει στην Μπενφίκα να αγοράσει τον Κουτίνιο. ‘Πάρε αυτόν τον παίκτη, θα κάνει απίστευτα πράγματα’ είπα στον πρόεδρο. Και μου απάντησε. ‘Ηλίθιε, τι είναι αυτά που σκέφτεσαι; Είναι 16 ετών».

Το success story του «βασιλιά των μεταγραφών»: Ομπλακ, Ντι Μαρία, Βίτσελ έως Ντε Τζέρμπι και Σόλομον