MENU

Ο ΠΑΟΚ έχασε την Μπρατισλάβα δεύτερο «κανονάκι» πρόκρισης στην επόμενη φάση, μετά από εκείνο κόντρα στην Κοπεγχάγη στην Τούμπα. Και στα δυο ματς δεν ήταν χειρότερος των αντιπάλων του, μάλλον καλύτερος ήταν, αλλά δεν πήρε αυτό που ήθελε εξαιτίας τσαπατσουλιάς, νευρικότητας, ατυχίας αλλά και έλλειψης ποιότητας. Παρά τα λάθη του (υπολογίστε ως χαμένη ευκαιρία και την ισοπαλία με την Σλόβαν στην Τούμπα που θα είχε απλοποιήσει τα πράγματα), ο «Δικέφαλος» μπορεί και πρέπει να προκριθεί.

Δεν είναι μονάχα τα χρήματα που θα κερδίσει παίζοντας στον επόμενο γύρο. Δεν είναι ούτε τα πολλά και σημαντικά οφέλη σε επίπεδο στάτους, βαθμολογίας, μελλοντικών κληρώσεων. Είναι πρωτίστως ότι αν δεν προκριθεί από αυτόν τον όμιλο θα πρόκειται για ξεκάθαρη αποτυχία, η οποία θα έρθει να προστεθεί στην αποτυχία να κοιτάξει (μέχρι στιγμής) στα μάτια τον Ολυμπιακό στο πρωτάθλημα. Και όλα αυτά προτού καν έρθουν τα Χριστούγεννα.

Θυμίζω, αυτοί υπήρξαν οι στόχοι που έθεσε ο ίδιος ο Λουτσέσκου: καλή ευρωπαϊκή πορεία και νταμπλ. Στην πορεία προστέθηκε ακόμα ένας: να διώξει από την ομάδα και το περιβάλλον της, την αρνητική ενέργεια (πες το και μίρλα) των περασμένων ετών. Το τελευταίο προφανώς όχι μόνο δεν θα συμβεί αν ο ΠΑΟΚ δεν περάσει στην επόμενη φάση, ενδέχεται κιόλας να εξελιχθεί σε τροχοπέδη για την πρόοδο του κλαμπ. Είναι δεδομένο ότι τυχόν αποκλεισμός θα προκαλέσει τέτοια εσωστρέφεια και απαξίωση, που δεν ξέρω πώς θα μπορέσει ο Λουτσέσκου να την διαχειριστεί.

Σε θεωρητικό επίπεδο, ο Ραζβάν καλά έκανε και έβαλε τον πήχη ψηλά. Πρακτικά, υποθέτω γνώριζε, ή κατάλαβε γρήγορα ότι υπερεκτίμησε το ρόστερ του και ο ουσιαστικός πρωταθλητισμός θα ήταν μια πολύ δύσκολη υπόθεση.

Ο πιο ρεαλιστικός στόχος που οφείλει να έχει ο ΠΑΟΚ φέτος είναι η δημιουργία της βάσης πάνω στην οποία θα χτίσει την προσπάθεια για διεκδικήσει ξανά την κορυφή: με ανανεώσεις, όπως του Ζίφκοβιτς, του Μιχαηλίδη, του Σβιντέρφσκι, υποθέτω του Ίνγκασον αν ο Ισλανδός γυρίσει καλά, ενδεχομένως του Σβααμπ, με ένα τελικό ξεκαθάρισμα ανάμεσα στους «αήττητους» (ποιοι μπορούν ακόμα να βοηθήσουν και ποιοι όχι) και φυσικά με τις απαραίτητες προσθήκες.

Πρόκειται για μια διαδικασία άχαρη μα απαραίτητη. Η επιτυχία της εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την Ευρώπη. Ο ΠΑΟΚ δεν μπορεί να μείνει χωρίς στόχους από τώρα.

Αυτό θα δυσκολέψει τον Λουτσέσκου σε όλα τα επίπεδα. Πώς θα κρατήσει τον κόσμο ζεστό, πώς θα κρατήσει την ομάδα του σε εγρήγορση, πώς τέλος πάντων θα σφυρηλατήσει εκ νέου την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα που χρειάζεται το γκρουπ, με μόνο κίνητρο τη δεύτερη θέση, η οποία δεν οδηγεί παρά μονάχα στο Conference League; Το κύπελλο δεν το βάζω στην κουβέντα, είναι μια διοργάνωση συγκυριών.

Άρα, η ανοικοδόμηση χρειάζεται και ωραίες ευρωπαϊκές βραδιές.

Ο σημερινός Ολυμπιακός χτίστηκε την πρώτη χρονιά του Μαρτίνς. Όταν δεν πήρε απολύτως τίποτα αλλά χάρη κυρίως στην πρόκριση επί της Μίλαν, ο Πορτογάλος κέρδισε χρόνο και εμπιστοσύνη για να φτιάξει την ομάδα που έχει πάρει δυο πρωταθλήματα και οδεύει ολοταχώς για το τρίτο.

Κόντρα στην συμπαθή Λίνκολν λοιπόν, ο ΠΑΟΚ δεν παίζει ακριβώς για το ζην, παίζει πάντως για το ευ ζην.

Στο κάτω – κάτω, αν δεν μας μείνει τίποτα άλλο φέτος, ας δούμε επιτέλους ένα ενδιαφέρον ευρωπαϊκό νοκ – άουτ στην Τούμπα, χειμώνα καιρό. Δεν μας συμβαίνει και κάθε χρόνο. 

Ο ΠΑΟΚ παίζει για το ευ ζην
EVENTS