MENU

Τι άλλαξε τα τελευταία χρόνια στη Θεσσαλονίκη και οδήγησε κάποια συγκεκριμένα συμφέροντα να στραφούν προς αυτή; Απλά είναι τα πράγματα, αφού το μοναδικό πράγμα που άλλαξε στη πόλη την τελευταία δεκαετία, είναι η έλευση ενός δυνατού παίκτη. Του Ιβάν Σαββίδη.

Ο Σαββίδης, διακρίνοντας πως η βόρεια Ελλάδα είναι ουσιαστικά παρθένα σε επενδύσεις, τοποθετήθηκε σε αυτή, με βάση τη Θεσσαλονίκη εδώ και δέκα χρόνια. Οι δύο πρώτες του κινήσεις μάλιστα, ήταν εξαιρετικά συμβολικές έτσι ώστε να φανεί το στίγμα του. Ο ΠΑΟΚ και το Μακεδονία Παλάς. Ακολούθησε το λιμάνι που ουσιαστικά τον ισχυροποίησε αφάνταστα. Και δεν είναι μόνο αυτά. 

Η κυριαρχία του Ιβάν Σαββίδη στα επιχειρηματικά του Βορρά, σε συνδυασμό με την παρουσία του στα MME, προφανώς και δεν άρεσε σε πολλούς.

Σε αυτόν που δεν άρεσε σίγουρα και φαίνεται, είναι στον Ευάγγελο Μαρινάκη. Αρχικά το αντιλαμβανόσουν από την διαχείριση στα ΜΜΕ του Ομίλου Κουρτάκη. Η προσπάθεια να πείσει τους σημερινούς κυβερνητικούς πως ο Ιβάν Σαββίδης είναι άνθρωπος του ΣΥΡΙΖΑ ή πως ετοιμάζει τη… Λέγκα του Βορρά, δηλαδή νέο κόμμα – κάτι εντελώς ψευδές – έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί ως απειλή, ήταν ξεκάθαρη.

Όμως το πράγμα δεν σταμάτησε εκεί. Η προσπάθεια άλωσης της Θεσσαλονίκης είναι πλέον ορατή.

Ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή για να γίνουν κατανοητά.

Το ξεκίνημα εμπλοκής Μαρινάκη στη καθημερινότητα της Θεσσαλονίκης, έγινε επίσημα όταν ο ραδιοφωνικός σταθμός North 98,0 πέρασε στα χέρια του άμεσου συνεργάτη του Γιάννη Κουρτάκη. Το όχι και τόσο πετυχημένο project βέβαια, δεν ήταν αρκετό για να επηρεάσει την κοινωνία της πόλης.

Έγινε επίσης κίνηση για να αποκτηθεί ο όμιλος Μακεδονία, αλλά εκεί μάλλον δεν τα ζύγισαν καλά τα πράγματα οι συνεργάτες που επέλεξε. Εκεί δεν πήγε ο ίδιος ο Κουρτάκης, αλλά πολύ καλά φιλαράκια του από την εδώ τοπική αγορά. Όμως συνάντησαν μία σκληρή ομάδα επενδυτών που έχει ως βάση την Βόρεια Ελλάδα και το πιο παραδοσιακό μιντιακό brand του βορρά, παρέμεινε εκεί που έπρεπε.

Στη συνέχεια, στην αντίληψή μου υπέπεσαν κάποιες ιδιαίτερες σχέσεις με site και δημοσιογράφους της Θεσσαλονίκης. Μέσα από μία γενικότερη συνεργασία, περνούσαν τα μηνύματα που ήθελαν μέσα απο αυτά.

Δεν μπορώ να αμελήσω την ιδιαίτερη σχέση που χτίστηκε με την ιστορική ομάδα του Άρη. Μία σχέση κομβική για να πατήσει καλύτερα στη πόλη, αφού υπάρχει ένας σοβαρός σε μέγεθος πυρήνας. 

Πολλά μπορούμε να πούμε για αυτή τη σχέση, ουσιαστικά δεν την αρνείται κανείς. Αντιθέτως, μάλλον την διαφημίζουν στη λογική πως η πόλη είναι θετική απέναντι στον συγκεκριμένο επενδυτή και τον μηχανισμό του.

Για να καταλάβεις με ποιους τα έχει βρει από τους βουλευτές Θεσσαλονίκης ο συγκεκριμένος Όμιλος, είναι πάρα πολύ εύκολο. Διαβάζεις απλά τα ΜΜΕ τους και καταλαβαίνεις. Ήδη δύο εξ αυτών, φαίνεται να έχουν ιδιαίτερη σχέση ενώ με τον έναν δοκίμασαν μαζί τα καλύτερα σουτζουκάκια της πόλης πρόσφατα.

Καμιά φορά, μου δημιουργείται η εντύπωση, πως την τελευταία διετία ο Μαρινάκης ασχολείται περισσότερο με τη Θεσσαλονίκη, απ ότι με τον Πειραιά. Κάτι λογικό αν θεωρήσουμε πως το νότιο λιμάνι δεν χρειάζεται άλλης προσοχής. 

Στη τελευταία παρουσία του στη πόλη, ο Κουρτάκης οργάνωσε εκδήλωση της νέας του ιστοσελίδας. Εκεί, είδα με τα ματάκια μου περνώντας, την Σάρα και τη Μάρα. Μία εκδήλωση επίδειξης δύναμης στο κέντρο της πόλης μας.

Παράλληλα, στη ΔΕΘ, σχεδόν όλος ο κεντρικός δρόμος ήταν κλεισμένος από τον ίδιο και τις εταιρίες του, ενώ είχαμε μέχρι και επίσκεψη στα Δυτικά της πόλης, κάτι που μου φάνηκε συμβολικό λόγω της μεγάλης ασπρόμαυρης βάσης που υπάρχει εκεί.

Όλα τα παραπάνω, μαζί και με άλλα πολλά, με οδηγούν στο συμπέρασμα πως υπάρχει μία προσπάθεια να παίξει ρόλο στα της πόλης. Και στο δικό μου μυαλό αυτό μεταφράζεται ως φρένο σε οτιδήποτε συμπεριλαμβάνει τον Ιβάν, άρα και τον ΠΑΟΚ.

Από το μάτι του παρατηρητή λοιπόν, έχουμε την εξής κατάσταση. Με τη συγκεκριμένη κυβέρνηση έχουμε ζήσει την υπόθεση Αυγενάκη, κάτι σκανδαλώδες απ όποια πλευρά κι αν το πιάσεις, έχουμε εκνευριστική στασιμότητα σε ό,τι αφορά στη νέα Τούμπα και παράλληλα, έχουμε μία προσπάθεια άλωσης της πόλης από συμφέροντα κοντά σε αυτή – την κυβέρνηση - που ουδέποτε επένδυσαν πραγματικά στη πόλη. Αντιθέτως της επέφεραν σοβαρά πλήγματα.

Την ίδια στιγμή, χθες μάθαμε πως κυβέρνηση και ΚΙΝΑΛ άναψαν πράσινο φως έτσι ώστε το Καραϊσκάκη να αποκτήσει μεγαλύτερη εμπορική δυναμική. Έτσι απλά, ένα πρωί.

Μία κίνηση της Νόνης Δούνια, που αναρωτιέμαι αν υπάρχει μισός κυβερνητικός βουλευτής της Θεσσαλονίκης που να μπορεί να κάνει κάτι αντίστοιχο. Όχι μόνο για τον ΠΑΟΚ. Και για τον Άρη και για τον Ηρακλή.

Και για να μη σας κουράζω άλλο, σίγουρα δεν υπάρχει.

Που οδηγούμαστε; Από το κλίμα που εισπράττω δεξιά-αριστερά, διακρίνω μία ένταση. Το που θα καταλήξει αυτή, δεν μπορώ να το προβλέψω.

Μπορώ να προβλέψω σίγουρα πως ο Ιβάν Σαββίδης και ο μέσος Θεσσαλονικιός με νορμάλ νου, δεν θα μείνουν άπραγοι στα όσα συμβαίνουν.

Επίσης μπορώ να προβλέψω πως σύντομα, όλοι οι τοπικοί φορείς θα αναγκαστούν να πάρουν θέση. Γιατί στη δουλειά που επέλεξαν, υπάρχουν και αυτές οι στιγμές.

SDNA Google news
ΜΑΘΕΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ - ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ SDNA logo ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Η πολιορκία της Θεσσαλονίκης
EVENTS