MENU

Όπως σας μεταφέραμε από χθες το βράδυ, κατατέθηκε στη Βουλή το νέο σχέδιο αθλητικού νόμου, το οποίο περιλαμβάνει και ένα άρθρο που αφορά το κρίσιμο για τον Παναθηναϊκό ζήτημα της Διπλής Ανάπλασης.

Και για το θέμα της Διπλής Ανάπλασης όσο και για το υπόλοιπο νέο σχέδιο αθλητικού νόμου αναμένεται να ξεκινήσει συζήτηση την Πέμπτη στην Βουλή στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων.

Αυτό πρακτικά καθιστά σαφές ότι από τη στιγμή που μπαίνει σε διαβούλευση ενδέχεται να υπάρξουν και κάποιες διαφοροποιήσεις, με βάση πάντα το τι θα προταθεί και τι θα ψηφιστεί.

Το SDNA ξεκαθαρίζει τα πράγματα και αναλύει τα τρία θετικά σημεία του νομοθετήματος, αλλά και το ένα σημείο που θα μπορούσε να είναι πιο σαφές:

  1. Είναι ξεκάθαρα θετικό το γεγονός ότι  όλες οι εμπορικές χρήσεις του γηπέδου ανήκουν στον Παναθηναϊκό, όπως σας έχει επισημάνει εξ αρχής το SDNA. Το ποσό λοιπόν που θα δίνει στο δήμο και στο δημόσιο ο Παναθηναϊκός θα οριστεί από την διμερής συμφωνία μεταξύ της ΠΑΕ και του Δήμου. Το 65% του ποσού αυτού θα καταλήγει στο ελληνικό δημόσιο και το υπόλοιπο 35 % στο Δήμο. 

 

«6. Τα έσοδα από κάθε μορφής εμπορικές λειτουργίες του γηπέδου ποδοσφαίρου κατανέμονται μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Δήμου Αθηναίων κατά εξήντα πέντε τοις εκατό (65%) και τριάντα πέντε τοις εκατό (35%) αντιστοίχως. Τα ως άνω ποσοστά ανταποκρίνονται στην αξία συνεισφοράς των μερών του προγράμματος διπλής ανάπλασης στο έργο κατασκευής του γηπέδου και στην πρόσθετη αξία που φέρουν οι Περιοχές Ανάπλασης Ι και ΙΙ σε κάθε εμπλεκόμενο μέρος, σε συνδυασμό με τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει ο Δήμος Αθηναίων για τη συνολική επιμέλεια της Περιοχής Ανάπλασης ΙΙ».


 

  1. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι το τριφύλλι θα «εκμεταλλευθεί» στον απόλυτο βαθμό και την ονοματοδοσία του νέου γηπέδου. Με λίγα λόγια ο Παναθηναϊκός θα είναι αυτός που θα διαπραγματευτεί τα δικαιώματα με την εκάστοτε εταιρία και φυσικά θα πάρει και τα ανάλογα χρήματα από τη διαδικασία αυτή . Και σε αυτό το κομμάτι δεν θα υπάρξει κάποιος διαγωνισμός.

 

᾽᾽4. Με σύμβαση που καταρτίζεται μεταξύ του Δήμου Αθηναίων και της ως άνω Π.Α.Ε., δύναται να επιτρέπεται σε αυτή να μισθώνει απευθείας τους ελεύθερους και μη προοριζόμενους για άλλους αθλητικούς σκοπούς χώρους, οι οποίοι ευρίσκονται στις πιο πάνω εγκαταστάσεις του γηπέδου του Τομέα Ανάπλασης Α΄ της Περιοχής Ανάπλασης ΙΙ, με σκοπό την εμπορική εκμετάλλευση των χώρων αυτών. Το ίδιο δικαίωμα δίδεται και για τις συμβάσεις ονοματοδοσίας των αθλητικών χώρων και των εγκαταστάσεων αυτών᾽᾽.

 

  1. Το τρίτο πάρα πολύ θετικό της υπόθεςης είναι ότι και επίσημα ο Παναθηναϊκός θα έχει την χρησικτησία του νέου γηπέδου στο Βοτανικό για 99 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι οι πράσινοι θα έχουν το δικαίωμα να κάνουν ότι θέλουν στο γήπεδο και να παραμένουν σε αυτό για σχεδόν ένα αιώνα ακόμα.

«1.Σε εκτέλεση του από 29.4.2013 π.δ. (ΑΑΠ 161), ο Δήμος Αθηναίων δύναται να παραχωρήσει υπό όρους τη χρήση, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των αθλητικών εγκαταστάσεων και των αθλητικών λειτουργιών του γηπέδου ποδοσφαίρου στον Τομέα Ανάπλασης Α΄ της περιοχής Ανάπλασης ΙΙ στον Βοτανικό, καθώς και τις προβλεπόμενες στην Περιοχή Ανάπλασης Ι της Λεωφόρου Αλεξάνδρας εγκαταστάσεις στο αθλητικό σωματείο με την επωνυμία «ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ (ΠΑΟ)» (εφεξής «σωματείο»), που ιδρύθηκε με την υπ’ αρ. 227/1924 απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών με έδρα την Αθήνα. Η διάρκεια της παραχώρησης ορίζεται σε ενενήντα εννέα (99) έτη και αρχίζει από την ημερομηνία υπογραφής της προβλεπόμενης στην παρ. 2 σύμβασης. Οι μοναδικοί λόγοι λήξης της παραχώρησης προ των ενενήντα εννέα (99) ετών είναι εάν το σωματείο διαλυθεί, τεθεί σε εκκαθάριση, ή παύσει για οποιονδήποτε λόγο να ασκεί τον καταστατικό του σκοπό. Μετά τη λήξη της παραχώρησης η χρήση, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των αθλητικών εγκαταστάσεων και των αθλητικών λειτουργιών του γηπέδου ποδοσφαίρου, όπως θα έχει διαμορφωθεί και σε όποια κατάσταση βρίσκεται τον χρόνο εκείνο, επανέρχονται στον Δήμο Αθηναίων, άνευ ουδεμίας αποζημιώσεως του σωματείου ή οποιουδήποτε τρίτου».

Το «θολό» σημείο στο νέο σχέδιο αθλητικού νόμου είναι ότι αναφέρεται πως μετά από 99 χρόνια θα επιστρέψει το γήπεδο στο Δήμο.
 

Ωστόσο, είναι κάτι το οποίο ισχύει και στην περίπτωση του γηπέδου του Ολυμπιακού,αλλά όσο θα αποχωρήσει από το Καραϊσκάκη αυτός τόσο θα αποχωρήσει από το Βοτανικό και ο Παναθηναϊκός.

Ο λόγος που θα μπορούσε να μην γίνει καμία αναφορά έχει να κάνει με το γεγονός ότι το τριφύλλι έχει ήδη για εκατό χρόνια τη χρησικτησία της Λεωφόρου και θα έχει για άλλα τόσα τη χρησικτησία του Βοτανικού (99) και αυτό παράλληλα, σημαίνει ότι μετά από 2 αιώνες το εκάστοτε γήπεδο ουσιαστικά θα είναι σαν δικό του. Με λίγα λόγια, αυτό το σημείο δεν χρίζει ανησυχίας και απόδειξη αυτού είναι η αντίστοιχη σύμβαση που υπάρχει και στο Καραϊσκάκη.

Όπως και να έχει αυτό που έχει δει από χθες το βράδυ το φως της δημοσιότητας δεν είναι το τελικό σχέδιο, αλλά η πρόταση που έχει γίνει. Από την συζήτηση και τις προτάσεις που θα πέσουν στο τραπέζι στη Βουλή υπάρχει ενδεχόμενο να υπάρξουν κάποιες διαφοροποιήσεις. Παρόλα αυτά, μέσα από αυτό το νομοθέτημα τα πράγματα γίνονται όλο και πιο ξεκάθαρα σε σχέση με το πως αναφερόντουσαν στο MOU που υπογράφηκε πριν από 8 περίπου μήνες μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Βοτανικός: Τα τρία θετικά και το μοναδικό «θολό» σημείο από το σχέδιο αθλητικού νόμου!