MENU

Είναι ρίσκο… Το έχουν πάρει πια πολλοί Έλληνες παίκτες τα τελευταία χρόνια, αλλά δεν… βγήκε σε όλους. Ήταν αρκετοί και αυτοί οι οποίοι μπορεί να είχαν τα εχέγγυα και τελικά να μην έκαναν την αναμενόμενη καριέρα σε μια ξένη ομάδα. Παίζουν ρόλο η προσωπικότητα, η προσαρμογή, τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά… 

Και έχουν υπάρξει και αυτοί, πριν από τον Πέλκα, τον Γιώργο Γιακουμάκη και τους άλλους που δοκίμασαν την τύχη τους στο εξωτερικό πρόσφατα, που κατάφεραν και να καθιερωθούν και να αφήσουν… στίγμα. 

Το SDNA ξεχώρισε κάποιους εξ αυτών που πια έχουν αποσυρθεί από την ενεργό δράση… 

Άκης Ζήκος
Ένας εκ των κορυφαίων Ελλήνων μέσων, ο μοναδικός Έλληνας ποδοσφαιριστής που έχει αγωνιστεί σε τελικό Τσάμπιονς Λιγκ. Άφησε την ΑΕΚ το 2002 και μετακόμισε στη Μονακό, όπου για τέσσερα χρόνια έκανε εξαιρετικές εμφανίσεις. Την πρώτη χρονιά η παρουσία του εκεί τερματίστηκε πρόωρα μετά τον τραυματισμό του στο γόνατο, τον Φεβρουάριο του 2003 πανηγύρισε ωστόσο την κατάκτηση του γαλλικού Λιγκ Καπ. Μετά το χειρουργείο και το διάστημα αποθεραπείας που ακολούθησε, επανήλθε στην ενεργό δράση την περίοδο 2003-04 και ήταν μέλος της σπουδαίας ομάδας των Μονεγάσκων που έφτασε στον τελικό της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης, όπου ηττήθηκε από την Πόρτο με 3-0.

Γιώργος Σαμαράς
Ο Έλληνας επιθετικός δεν έχει αγωνιστεί ποτέ στο ελληνικό πρωτάθλημα, αλλά κατάφερε να αφήσει «σημάδι» στο εξωτερικό. Ειδικά στην Σέλτικ, όπου αγωνίστηκε από το 2008 μέχρι και το 2014 και έγινε ένας από τους αγαπημένους παίκτες της κερκίδας της ομάδας. Πολύ καλή ήταν και η παρουσία του στο ολλανδικό πρωτάθλημα με τη φανέλα της Χέρενφεν για τέσσερις σεζόν, ενώ από την ολλανδική ομάδα πήρε μεταγραφή στην Μάντσεστερ Σίτι το 2006, όπου έμεινε για δύο χρόνια πριν πάει στη Σκωτία. 

Νίκος Μαχλάς
Μετά από έξι σεζόν στον ΟΦΗ αποφάσισε το 1996 να αφήσει την Ελλάδα για την Ολλανδία. Την περίοδο 1997-98 κάνοντας εντυπωσιακές εμφανίσεις και σκοράροντας 34 τέρματα σε 32 αγώνες ανακηρύχθηκε πρώτος σκόρερ στην Ολλανδία αλλά και πρώτος σκόρερ στην Ευρώπη κερδίζοντας το Χρυσό Παπούτσι! Ακολούθησε η μεταγραφή στον Άγιαξ, έναντι περίπου 2,9 δισ. δραχμών (8,5 εκατομμυρίων ευρώ) που αποτέλεσε εκείνη την εποχή την ακριβότερη Έλληνα ποδοσφαιριστή όλων των εποχών. Με τον Αίαντα κατέκτησε το πρωτάθλημα και δυο φορές το κύπελλο, ενώ έπαιξε για μια σεζόν ως δανεικός και στη Σεβίλλη. 

Φάνης Γκέκας
Επί έντεκα σεζόν έπαιξε στο εξωτερικό ο διεθνής Έλληνας επιθετικός με κορυφαία του την περίοδο 2006-2007, δηλαδή την πρώτη του, όταν αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στη Μπούντεσλιγκα έχοντας 20 γκολ σε 32 παιχνίδια με τη φανέλα της Μπόχουμ. Ακολούθησε μεταγραφή στην Λεβερκούζεν, στην οποία βγήκε πρώτος σκόρερ τη σεζόν. Έπαιξε και στην Άιντραχτ Φρανκφούρτης και μετά στην Τουρκία με τις Ακχισάρ Μπελεντίγιεσπορ και Κόνιασπορ πετυχαίνοντας διψήφιο νούμερο τερμάτων για τρεις συνεχόμενες σεζόν. Μια από τα ίδια και στην ελβετική Σιόν, όπου είχε 13 γκολ σε 30 παιχνίδια. 

Γιώργος Καραγκούνης
Έχοντας μείνει ελεύθερος το2003 μετά τη λήξη του συμβολαίου του με τον Παναθηναϊκό αποφάσισε να δοκιμάσει στο εξωτερικό και να δώσει νέα… ώθηση στην καριέρα του. Πήγε πρώτα στην Ίντερ από το 2002 μέχρι και το 2005 και κατόπιν στη Μπενφίκα, με την οποία πραγματοποίησε εξαιρετικές εμφανίσεις για δύο σεζόν. Γύρισε στον Παναθηναϊκό, έπαιξε για άλλα πέντε χρόνια και όταν όλοι τον είχαν… τελειωμένο δοκίμασε και την εμπειρία της Πρέμιερ Λιγκ φορώντας τη φανέλα της Φούλαμ το 2012. Κι ενώ είχε υπογράψει αρχικά μονοετές συμβόλαιο οι εξαιρετικές εμφανίσεις που έκανε είχαν ως αποτέλεσμα να του προταθεί νέο συμβόλαιο από την αγγλική ομάδα, στην οποία τελικά παρέμεινε ως το 2014. 

Κώστας Κατσουράνης
Συμπαίκτης με τον Καραγκούνη στην Μπενφίκα υπήρξε ο Κώστας Κατσουράνης, ο οποίος αποκτήθηκε το 2006 από την ΑΕΚ. Τρεις σεζόν έμεινε στην ομάδα της Πορτογαλίας και το 2008-09 κατέκτησε  το Κύπελλο. Τη σεζόν αυτή, που ήταν και η τελευταία του στην ομάδα ψηφίστηκε και ως ο καλύτερος παίκτης της Μπενφίκα.

Ντέμης Νικολαΐδης
Πήρε την απόφαση να φύγει από την Ελλάδα το 2003 όταν έμεινε ελεύθερος από την ΑΕΚ. Έφτασε κοντά στη μεταγραφή του στην Παρί Σεν Ζερμέν, αλλά τελικά προτίμησε την Ατλέτικο Μαδρίτης, με την οποία υπέγραψε συμβόλαιο ενός έτους. Σε μια χρονιά γεμάτη τραυματισμούς, κατάφερε να κάνει αισθητή την παρουσία του και να εντυπωσιάσει με τις ικανότητές του. Πέτυχε έξι γκολ σε 22 παιχνίδια στο πρωτάθλημα, αγωνιζόμενος κυρίως ως επιθετικό δίδυμο με τον νεαρό και ανερχόμενο τότε Φερνάντο Τόρες. Στο τέλος της σεζόν οι «ροχιμπλάνκος» του πρότειναν ανανέωση συμβολαίου, αλλά ο ίδιος είχε πάρει την απόφασή να αποσυρθεί.

Άγγελος Χαριστέας
Ο σκόρερ του τελικού του EURO 2004 αγωνίστηκε σχεδόν για μια δεκαετία μακριά από την Ελλάδα. Πρώτα στη Βέρντερ Βρέμης από το 2002 μέχρι και το 2005, κατακτώντας μάλιστα και τη Μπούντεσλιγκα το 2004. Στη συνέχεια, έκανε εξαιρετικές εμφανίσεις και στο ολλανδικό πρωτάθλημα, όπου αγωνίστηκε στον Άγιαξ (2005-2006) και στην Φέγενορντ (2006-2007). Κατόπιν γύρισε στη Γερμανία και φόρεσε τη φανέλα των Λεβερκούζεν, Νυρεμβέργη και Σάλκε.

Ζήσης Βρύζας
Από την Ξάνθη και τον ΠΑΟΚ στην Περούτζια, όπου ο Σέρζε Κόσμι βρήκε στο πρόσωπο του  τον ιδανικό επιθετικό, διαπιστώνοντας την ικανότητά του να αγωνίζεται χωρίς την μπάλα και να συμβάλλει στη δημιουργία ευκαιριών για την επίτευξη γκολ. Στα τέσσερα χρόνια που αγωνίστηκε στην Περούτζα αύξησε την παραγωγικότητα του, βελτίωσε την τεχνική του και είχε 108 παιχνίδια και 25 γκολ. Έτσι ήρθε η μεταγραφή στη Φιορεντίνα (2003-04) για να ακολουθήσουν Θέλτα (2004-05) και Τορίνο (2005-06) πριν επιστρέψει στην Ελλάδα. 

Νίκος Νταμπίζας
Το 1998 αποκτήθηκε από τη Νιούκαστλ. Στα πέντε χρόνια που αγωνίστηκε στην ομάδα της Πρέμιερ Λιγκ ήταν το μεγαλύτερο διάστημα αναντικατάστατος. Έπαιξε και σε δύο τελικούς Κυπέλλου το 1998 και το 1999, χωρίς όμως η ομάδα του να σηκώσει το τρόπαιο. Το 2003 αποκτήθηκε από τη Λέστερ, τη φανέλα της οποίας φόρεσε για δύο σεζόν, πριν επιστρέψει στη χώρα μας και αγωνιστεί μέχρι τέλους της καριέρας του στην Λάρισα.

Στέλιος Γιαννακόπουλος
Μετά από επτά χρόνια στον Ολυμπιακό, τον Μάιο του 2003, έφυγε για την Πρέμιερ Λιγκ και τη Μπόλτον. Ο «Stelios» αγωνίστηκε για πέντε σεζόν με την Μπόλτον και μία με την Χαλ και τις πρώτες τέσσερις ήταν αναντικατάστατος. Κάπως έτσι συνολικά το… κοντέρ έγραψε 139 συμμετοχές και 20 γκολ στη μεγάλη κατηγορία της Αγγλίας. 

Πριν από τον Πέλκα και τον Γιακουμάκη: οι Έλληνες που αποθεώθηκαν στο εξωτερικό (vids)