MENU

Πάντα έλεγα πως είναι δύσκολο να κάνεις ένα ψυχογράφημα σε ανθρώπους που παίζουν με δις. Δεν είναι όμως κακό να προσπαθήσεις να συνδέσεις τον τρόπο που σκέφτεται μέσα από τα γεγονότα. Άλλωστε, δεν πρόκειται ποτέ να μιλήσει για αυτό που συμβαίνει. Επιλέγει να μιλήσουν οι πράξεις.

Αυτή είναι η στρατηγική του. Οι άνθρωποί του στην επικοινωνία επέβαλαν τον όρο εξορθολογισμός που έχει ως κεντρικό άξονα το οικονομικό σκέλος. Με αφορμή το FFP βέβαια, που είναι κάτι υπαρκτό και χρίζει διαχείρισης.

Το FFP λοιπόν ήταν η αφορμή για να μπει ο ΠΑΟΚ σε ένα καθεστώς διαφορετικό από αυτό που μας είχε συνηθίσει. Στην ανάγκη να σκεφτεί πιο ποδοσφαιρικά και να μειώσει τα κόστη του.

Το έκανε με εξαιρετικά εμφατικό τρόπο, όμως υπάρχει η αίσθηση, πως θα μπορούσε να ρίξει κάποια επιπλέον χρήματα και να μπει στους αγώνες με την Κράσνονταρ με καλύτερες προϋποθέσεις. Ή να μη πουλήσει παίκτη, όπως έγινε στη περίπτωση Άκπομ.

Ναι θα μπορούσε να το αποφύγει και ως γνωστόν τα λάθη στον ΠΑΟΚ πληρώνονται όλα. Όμως στη γενική εικόνα, οι επί μέρους αστοχίες, δεν πιστεύω πως έχουν καμία σχέση με το πως σκέφτεται ο Ιβάν. Και δε νομίζω ποτέ, πως αν ο προπονητής έλεγε στον Ιβάν πως θέλω τον Άκπομ και για αυτά τα παιχνίδια, αυτός θα έλεγε όχι.

Ο Ιβάν αισθάνθηκε την πίεση του FFP, όμως όχι μόνο αυτή. Από αυτά που καταλαβαίνω, είναι πως αηδίασε με τα περυσινά. Δεν πιστεύω ότι περίμενε μία κυβέρνηση να στήσει μία επιτροπή για να ρίξει την ομάδα του την ώρα που ξεκινούσε ένα παιχνίδι. Και αναφέρομαι στη κυβέρνηση, γιατί αυτή διατηρεί τον Αυγενάκη στη θέση του. Άρα δεν τίθεται πλέον θέμα για τις προθέσεις της.

Ο Σαββίδης είναι παίκτης. Είναι επιχειρηματίας που επενδύει μεγάλα νούμερα. Σίγουρα δεν μπορεί να βγει ανοιχτά κατά της κυβέρνησης, αλλά νομιμοποιείται να μην της έχει εμπιστοσύνη. Και όπως κάνουν όλοι οι παίκτες, έρχεται μία στιγμή που πρέπει να παίξει άμυνα. Γιατί οι θεσμοί μεροληπτούν υπέρ του ανταγωνισμού.

Παρότι μου λείπουν κάτι δις από τον λογαριασμό μου, εγώ αυτό θα έκανα στη θέση. Να μπω άλλα 40 εκατ. μέσα για ποιον ακριβώς λόγο; Για να φτάσει το δικαστήριο για την πολυιδιοκτησία και να ζήσουμε τα γνωστά; Ας περάσει και βλέπουμε.

Μέτωπο δεν μπορεί να ανοίξει με την κυβέρνηση γιατί προχωράει και το γραφειοκρατικό κομμάτι του γηπέδου. Όσο τραγικό και να ακούγεται, σε μία χώρα που η επένδυση είναι σχεδόν ανέκδοτο, για να κάνεις μία πρέπει να παίξεις τον αφελή για να γίνει η δουλειά σου.

Αν λοιπόν αναλογιστείς πως ακολουθεί και μία επένδυση για το γήπεδο άνω των 120 εκατ ευρώ, αν αναλογιστείς το περιβάλλον που υπάρχει αυτή τη στιγμή, αν προσθέσεις και το FFP, καταλήγεις στο συμπέρασμα γιατί ο Ιβάν παίζει άμυνα.

Αυτό δεν σημαίνει πως θα μείνει για πάντα έτσι. Προφανώς και δεν παράτησε την ομάδα όπως γράφεται από πολλούς.

Η στάση του στα θέματα του ΠΑΟΚ, μεταφράζεται ως μία γενική οπισθοχώρηση σε ότι κάνει στην Ελλάδα. Διασκέδασα όταν είδα στα κόκκινα μέσα, δημοσιεύματα γεμάτα περηφάνια, πως ο Αμερικάνος Υπουργός εξωτερικών ζήτησε λέει την αποχώρηση του Ιβάν από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Εκτός του ότι αμφισβητώ πως συνέβη αυτό, έχει πλάκα το πόσο χαίρονται αυτοί όταν εμφανίζεται ο «μπαμπάς» για να μας πει τι θα κάνουμε στον τόπο μας. Οι τραβεστί πατριώτες.

Το να είσαι δούλος, είναι επιλογή σου. Το να είσαι ευτυχισμένος δούλος, ξεπερνά τα όρια της βλακείας και πρέπει να δημιουργεί νέα λέξη.

Κανένας Ιβάν δεν θα φύγει από το λιμάνι και θα έβαζα και τα δις που δεν έχω στοίχημα, πως θα πάρει κι άλλα. Έτσι από ένστικτο. Είπαμε προσπαθώ να μπω στο μυαλό του, δεν συμμετέχω και στα μίτινγκ του.

Και θα κλείσω με την υπόθεση Βιεϊρίνια. Την ώρα που γράφω, ο ΠΑΟΚ δεν έχει βγάλει κάποια ανακοίνωση αποχαιρετισμού, άρα θα αφήσω ένα παραθυράκι.

Τον Άντρε τον αγαπάμε, τον ΠΑΟΚ τον αγαπάμε, άρα δεν είναι και ότι πιο κομψό να τους διαχωρίσουμε. Λάθη έγιναν σίγουρα για να φτάσει αυτή η σχέση στο τέλμα και λάθη κάνουν όλες οι πλευρές. Χρειάζεται ένας στην αρχή για να ξετυλιχτεί το κουβάρι.

Εγώ θα εστιάσω σε κάτι που με ξενίζει και ίσως ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να κάνει αυτοκριτική για το πως το καταφέρνει.

Από το 2012 που ήρθε ο Ιβάν, το 95% των στελεχών που έχει έρθει στην ομάδα δεν είναι απλά καλοπληρωμένο, είναι χρυσοπληρωμένο. Η ηγεσία πληρώνει ακόμη και για πράγματα που δεν έχει υποσχεθεί ποτέ.

Πως είναι δυνατόν λοιπόν, ενώ συμβαίνει αποδεδειγμένα αυτό και κοστίζει στο κλαμπ, να μη μπορεί να αποσυνδεθεί με τα στελέχη του, χωρίς συναισθηματική ένταση. Χωρίς να έχει βελούδινους χωρισμούς.

Παράλληλα, γιατί το έψαξα πολύ στην υπόθεση του Άντρε, ο ΠΑΟΚ δεν είναι αυτός που τους απαξιώνει στρατηγικά. Για τον Βιεϊρίνια ακούστηκαν όργια που δεν είχαν καμία σχέση με την αλήθεια. Και αυτά δεν βγήκαν από τον ΠΑΟΚ σε καμία των περιπτώσεων. Και δεν αναφέρομαι σε επίσημες διαρροές που δεν υπήρχε μισή, αλλά σε πληροφορίες που ακούστηκαν από το στόμα παραγόντων του. Αν εξαιρεθεί η άρνηση του Άντρε στη πρώτη πρόταση, κάτι άλλο ουσιαστικά δεν ακούστηκε εντός Μικράς Ασίας.

Ο ΠΑΟΚ πληρώνει, ο ΠΑΟΚ δεν απαξιώνει, όμως στο τέλος, ο ΠΑΟΚ συνεχώς είναι υπόλογος. Προφανώς και κάτι κάνει λάθος και πρέπει να το βρει.  

 

Στο μυαλό του Ιβάν
EVENTS