MENU

Όταν μια παγκόσμια πρωταθλήτρια σαν την Κατερίνα Στεφανίδη καταθέτει μια πρόταση, γεννά προβληματισμούς, ενδεχομένως και ιδέες. Κι από τη στιγμή που σήκωσε ψηλά τον πήχη όπως συνηθίζει, ίσως γεννάται μια ευκαιρία να ξεκινήσει μια συζήτηση που άλλοι υπό τον φόβο της κοινωνικής κατακραυγής κι άλλοι από συστολή αρνούνται να ανοίξουν.

Ας ξεκινήσουμε με το γενικό συμπέρασμα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κυβέρνηση έκανε δουλειά μέσα στον κορονοιό. Πήρε μέτρα, κράτησε χαμηλά τους αριθμούς, ο μικρός αριθμός ΜΕΘ άντεξε. Ο κόσμος συμμορφώθηκε εν γένει, έκλεισε μαγαζιά, πήρε αποστάσεις, τήρησε κανόνες. Στην πρώτη φάση πήγαμε καλά. Και η κυβέρνηση πήρε ίσες αποστάσεις απέναντι σε όλα τα κοινωνικά στρώματα.

Στη δεύτερη φάση ξαφνικά σαν κάτι να άλλαξε. Ο κόσμος ίσως λιγάκι απηύδησε, ήρθαμε λίγο πιο κοντά, κάναμε μεγάλα τραπέζια, πάρτι, οι επιχειρήσεις άνοιξαν μη αντέχοντας άλλο την οικονομική ασφυξία, κάποια μέτρα τηρούνται, κάποια άλλα όχι και τόσο ευλαβικά.

Άνοιξαν τα θερινά σινεμά. Με τους θεατές να κάθονται όπως παλιά. Δίπλα δίπλα.

Άνοιξαν τα θέατρα. Το διαπίστωσε κι ο πρωθυπουργός στην Επίδαυρο. Μαζί με 5.000 κόσμο.


Τέλος του μήνα έρχεται στο Ηρώδειο για ένα διήμερο και η Μπελούτσι.

Στο Άλσος μπορεί να παίζεται η καλύτερη παράσταση του καλοκαιριού αυτό το διάστημα, προτείνεται ανεπιφύλακτα για τρελό γέλιο και διασκέδαση. https://www.viva.gr/tickets/show/alsos/takis-zaxaratos-zo-gia-sena-summer-edition/

Άνοιξαν τα μπουζούκια, ξεκίνησαν και συναυλίες. Στις 15/9 τραγουδάει η υπέροχη Αλκηστις Πρωτοψάλτη, αν σας ενδιαφέρει εδώ μπορείτε να βρείτε εισιτήρια https://www.viva.gr/tickets/music/irodeio/alkistis-protopsalti-me-aroma-anatolis/?evId=341393. Υπήρξε πλήθος ψυχαγωγικών εκδηλώσεων.

Τα μπαρ δέχθηκαν κόσμο, οι ξαπλώστρες στις παραλίες λειτούργησαν, έστω με κάποιες αποστάσεις.

Αν δεν το έχετε καταλάβει ο αθλητισμός είναι η μοναδική ψυχαγωγική εκδήλωση που συνεχίζει να τιμωρείται. Γιατί; Με ποια κριτήρια θεωρείται ότι στα γήπεδα κολλάει ο ιός και στα θέατρα όχι;

Η Κατερίνα Στεφανίδη απηύθυνε πρόσφατα τη βάση από όλα τα παραπάνω ερωτήματα σε ένα συμπυκνωμένο tweet. Μια παγκόσμια πρωταθλήτρια που τιμά όσο λίγοι τη χώρα μας, που δεν έχει πολιτικά κίνητρα, αλλά όπως σωστά έγραψε, μάλλον δεν υπολογίζεται η φωνή της γιατί δεν παίζει ποδόσφαιρο και μπάσκετ (Κι αυτοί που παίζουν όμως μήπως μιλάνε;).

Ποια είναι η λογική όμως να κρατάς στριμωγμένους πχ 5.000 κόσμο έξω από το Καραϊσκάκη όπως έγινε στη φιέστα αντί να τους έχεις διασκορπισμένους μέσα; Σε ποια από τις δυο περιπτώσεις θα υπήρχε μεγαλύτερος κίνδυνος;

Η Πολιτεία κάπου έχασε το μέτρο, κλείνοντας πχ μπαρ και εστιατόρια στις 12 τα μεσάνυχτα λες και το θέμα ήταν το ωράριο και μαζί χάθηκαν όλα τα μέτρα που πηγαίνουν περίπατο. Γιατί κάθε φορά πλέον που θα αφήνει τον κόσμο έξω από ένα γήπεδο που θα μπορούσε να κάθεται ένας θεατής ανά δεύτερη ή τρίτη κενή θέση, θα γεμίζει μια καφετέρια με πλήθος κόσμου που θα στριμώχνεται να δει το ματς.

Αφήνουμε στην άκρη την οικονομική καταστροφή που έχουν υποστεί ΠΑΕ, ΚΑΕ και κατ επέκταση χιλιάδες εργαζόμενοι, από αθλητές μέχρι τους κονφερανσιέ, τους σεκιούριτι και τις καθαρίστριες.

Αυτός ο κοινωνικός ρατσισμός όμως δεν έχει κανένα νόημα. Ξεφεύγει από κάθε λογική, και ζημιώνει ολόκληρο το κίνημα του αθλητισμού.

Ένας αγώνας χωρίς κόσμο, είναι φαγητό χωρίς αλάτι. Γεμίζει το στομάχι αλλά ο ουρανίσκος δεν γεύεται τις μυρωδιές. Δεν υπάρχει ποδόσφαιρο, μπάσκετ, ομαδικός ή και ατομικός αθλητισμός χωρίς θεατές. Γιατί; Διότι για αυτούς γίνονται οι αγώνες! Δεν γίνονται για να ξεδώσουν οι αθλητές.

Η αρχική θέση του Λεμπρόν Τζέιμς στο ξέσπασμα της πανδημίας ήταν ότι «αν παίξουμε σε γήπεδα χωρίς κόσμο, καλύτερα μην παίξουμε». Τα οικονομικά συμφέροντα νίκησαν αλλά περάσαμε αυτό το στάδιο και η λύση δεν μπορεί να μονιμοποιηθεί. Να πάρουμε μέτρα, ναι! Το «πολύ» και το «καθόλου» είναι πρόβλημα.

Λύση είναι να ανοίξουμε τα γήπεδα με αυστηρούς ελέγχους στην είσοδο.

Με θεατές που θα φοράνε μάσκες όπως στα λεωφορεία, τα πλοία, τα τρένα, τα αεροπλάνα.

Με θερμομέτρηση στην είσοδο.

Με καμπίνες απολύμανσης.

Με απόσταση τουλάχιστον μιας καρέκλας σε όλα τα γήπεδα ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός.

Με τα γήπεδα να έχουν αμέτρητα δοχεία με αντισηπτικά.

Με άμεσες ποινές κεκλεισμένων των θυρών για όσες ομάδες παραβιάζουν τα πρωτόκολλα είτε με υπεράριθμους είτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο.

Με παρατηρητές στις εξέδρες και ομάδες σεκιουρίτι που θα επιβλέπουν.

Με διαρκείς ανακοινώσεις από τα μεγάφωνα.

Σε ένα ποσοστό 20%-30%-40%-50% σταδιακά και ανάλογα με τη χωρητικότητα του εκάστοτε γηπέδου.

Δεν υποτιμάμε τον ιό. Ούτε τον θεωρούμε «φάντασμα» σαν τον γκοσταμπάστερ Κουτσιανικούλη. Τον καταπολεμούμε συνεχίζοντας να ζούμε.

Στα γήπεδα μάλιστα υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά έναντι όλων των υπολοίπων χώρων διασκέδασης: Είναι υποχρεωτική η αρίθμηση των θέσεων και τα στοιχεία εισόδου, κάτι που συνεπάγεται ότι αμέσως μετά μπορεί να γίνει ακόμα και ιχνηλάτηση όσων κάθονταν γύρω από έναν πιθανό ασθενή που κολλά τον ιό.

Σε κάθε περίπτωση όμως, στα γήπεδα μπορεί να αντιμετωπιστεί με πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια ο ιός έναντι των night clubs, των σινεμά, των θεάτρων, και όλων των χώρων ψυχαγωγίας γιατί εκεί η είσοδος γίνεται... χύμα στο κύμα!

Ας μη γελιόμαστε. Αν στα καράβια επετράπη είσοδος σε ποσοστό 80% επί του συνόλου των θέσεων, δεν γίνεται να είναι κλειδαμπαρωμένα τα γήπεδα λες και μέσα μπαίνουν λεπροί!

Η κοινωνική κόπωση από τα μέτρα, τις οικονομικές επιβαρύνσεις, την αυξανόμενη ανεργία, μπορεί να αντιμετωπιστεί ανοίγοντας ελαφρώς μέσω του αθλητισμού και τις βαλβίδες αποσυμπίεσης.

Ας κάνουμε λοιπόν την αρχή. Κι όπως δώσαμε το σωστό παράδειγμα σαν κοινωνία σε όλο τον πλανήτη με τα αποτελέσματα του Μαρτίου και του Απριλίου να δημιουργούν εικόνα ελκυστικού προορισμού για τη χώρα, έτσι και τώρα μπορούμε σταδιακά να πετάξουμε τα λουκέτα.

Είναι σπάνιες οι ευκαιρίες που έχουμε σαν χώρα να ακουστούμε παντού. Σκεφτείτε τι όμορφη εικόνα μπορεί να δημιουργηθεί αν τηρηθούν τα σωστά μέτρα. Αν η Ελλάδα των ελαχίστων διεθνών διακρίσεων ανοίξει τις πύλες στον αθλητισμό. Όπως έκαναν πιλοτικά, η Γαλλία, η Αγγλία, η Ιταλία, εμείς πλέον μπορούμε να το εξελίξουμε και να το πάμε στο επόμενο επίπεδο.

Κι αυτό δεν χρειάζεται να γίνει αύριο, αλλά αμέσως μετά την 15η Σεπτεμβρίου (ημερομηνία που θεωρείται κομβική για την καμπύλη των κρουσμάτων), όταν δηλαδή έχει περάσει ο άμεσος κίνδυνος με την σημερινή έκρηξη των κρουσμάτων και προγραμματιστούν όλα με τον σωστό τρόπο.

Σε ένα γήπεδο 33.000 θέσεων μπορεί να ανοίξει αρχικά το μισό ή το 1/3. Σε ένα γήπεδο σαν το ΟΑΚΑ η υγεία του κόσμου μπορεί να διαφυλαχθεί με πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια από μια εκκλησία.

Η στιγμή για το ξεκλείδωμα των γηπέδων έφτασε. Όχι άκριτα και όχι με ασυδοσία. Μόνο με μέτρο, αποστάσεις και τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

#opencourts

Η ώρα για το ξεκλείδωμα των γηπέδων έφτασε
EVENTS