Λίγο πριν την πρεμιέρα του ποδοσφαιρικου πρωταθλήματος, στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκεται το ζήτημα των τηλεοπτικών συμβολαίων. Πρόκειται για το μεγαλύτερο έσοδο των ελληνικών ομάδων.
Μάλιστα στις μέρες της πανδημίας η αναγκαιότητα για τηλεοπτικό συμβόλαιο είναι πολύ μεγαλύτερη. Χωρίς θεατές και με τα διαφημιστικά έσοδα στο ναδίρ, οι ομάδες έχουν μόνιμο προσκεφάλι την τηλεόραση.
Ακούστηκαν φωνές για νομοθέτηση της κεντρικής διαχείρισης. Αυτό σε μια ελεύθερη αγορά είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο. Όμως η πρακτική δείχνει ότι η ίδια η αγορά, θα "νομοθετήσει".
Μόλις ο ΠΑΟΚ και ο Παναθηναϊκός συνασπίστηκαν, η NOVA ανασκουμπώθηκε. Γνωρίζει ότι εδώ και 25 περίπου χρόνια το ποδόσφαιρο είναι το καλό της χαρτί. Και η αλήθεια είναι ότι και η ίδια η συνδρομητική τηλεόραση θα ήθελε πολύ την κεντρική διαχείριση.
Η Ελλάδα είναι μία μικρή αγορά. Μάλιστα υπάρχει έντονος προβληματισμός αν χωράνε δύο συνδρομητικές πλατφόρμες. Σε κάθε περίπτωση το τοπίο των τηλεοπτικών δικαιωμάτων στο ποδόσφαιρο θα αυτορυθμιστεί.
Τα εγχειρήματα με το ΠΑΟΚ TV και το Παναθηναϊκός ΤV με προσβαση και σε COSMOTE και σε NOVA είναι πολύ ενδιαφέροντα και ενδεχομένως αποδοτικά. Όμως θα χρειαστεί πολύς χρόνος ώστε ο τηλεθεατής να ενστερνιστεί την ιδέα του pay per view. Ειδικά όταν ήδη έχει πληρώσει την αρχική συνδρομή του.
Η στέγη της ΝΟVΑ για το πρωτάθλημα της Super League μοιάζει αυτονόητη. Αν εμπλακεί και η COSMOTE, τότε τα πράγματα θα γίνουν πιο σύνθετα. Όμως αν ρωτήσετε τους ιθύνοντες των συνδρομητικών καναλιών, είναι σίγουρο ότι θα συμφωνήσουν σε ένα πράγμα: Θέλουν το πρωτάθλημα πακέτο και όχι διασπασμένο.
Σε αυτή τη φάση ο συνεταιρισμός του ποδοσφαίρου έχει εσωτερικές διαφωνίες. Ισως τους ενώσει η ανάγκη για αξιοπιστία του προϊόντος ώστε να προσεγγίσουν την τηλεόραση με μεγαλύτερη ευκολία. Όπως και να έχει το πράγμα, μην περιμένετε κρατική παρέμβαση. Το πρόβλημα θα το λύσει η λογική της ελεύθερης οικονομίας.