MENU

Για να μην τα πολυλογούμε: τα επεισόδια στο αγώνα νέων Ολυμπιακού – Μπάγερν δεν είναι διόλου ανεξήγητα, ούτε οφείλονται σε απλή χαζομάρα. Οι κάφροι που τα διέπραξαν, ήξεραν μια χαρά ότι σε κανονικό αγώνα Τσάμπιονς Λιγκ δεν θα μπορούσαν να τα κάνουν. Κι έτσι επέλεξαν το ματς των νέων που είχε λιγότερη αστυνόμευση και προφανώς μικρότερες συνέπειες για την ομάδα τους. Βλάκες και ανεγκέφαλοι λοιπόν; Ναι, ασφαλώς. Αλλά όχι τόσο, ώστε να μην μπορούν να προγραμματίσουν στοιχειωδώς τις «επιδρομές» τους – εδώ είναι Πειραιάς ρε, γαμώ την Μπάγερν σας!

Αναφέρω τα παραπάνω για να καταλήξω στο απλό και χιλιοειπωμένο: η βασική αιτία για επεισόδια όπως τα συγκεκριμένα, δεν είναι η έλλειψη παιδείας, ποδοσφαιρικής και άλλης, η οπαδική κουλτούρα, η κοινωνική και ηθική κρίση και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο. Όλα παίζουν ρόλο φυσικά, αλλά η βασική αιτία είναι απλώς η ατιμωρησία. Οι δράστες υπολόγισαν ότι στο συγκεκριμένο περιβάλλον, οι πιθανότητες να τιμωρηθούν ήταν μικρές (ενώ στην μεγάλη «πίστα» του κανονικού αγώνα, σαφώς περισσότερες) και αναλόγως έπραξαν.

Θα μπορούσα να επεκταθώ σε ολόκληρη ανάλυση σχετικά με το πώς αντιλαμβάνεται η ελληνική κοινωνία τους νόμους σε όλα τα επίπεδα. Για λόγους χρόνου θα αρκεστώ στην παρατήρηση του καθηγητή και συγγραφέα Νικόλα Σεβαστάκη στο facebook: «Yπάρχει μια μεγάλη μερίδα συμπολιτών που πιστεύουν πως κάθε νόμος είναι μια ξενέρωτη, κατασταλτική επιχείρηση που στοχεύει να μετατρέψει τον Έλληνα σε πειθήνιο δούλο της νέας τάξης πραγμάτων. Τι βάζουν στη θέση του νόμου; Τα σώψυχά τους ή το (υποκειμενικό, προσωπικό) τους δίκιο.

Έχουν δίκιο απέναντι στον κόσμο, στον άδικο "ντουνιά''. Αυτή είναι η θεμελιώδης αρχή της ελληνικής ψευτο-ριζοσπαστικής ιδεολογίας».

Αν νομίζετε πως το σουλατσάρισμα στους αγωνιστικούς χώρους με καδρόνια και λοστούς δεν συνδέεται άμεσα με τις μικρές μορφές παραβατικότητας, τις οποίες μαθαίνουμε από παιδιά να θεωρούμε είτε θεμιτή και επιθυμητή «αντίδραση», είτε σκέτη «κανονικότητα», φοβάμαι ότι θα διαφωνήσουμε.

Στην Ελλάδα εθιζόμαστε στην παραβίαση των νόμων εξ απαλών ονύχων. Η σύνδεση της πράξης με τις συνέπειές της , η οποία οδηγεί στην εμπέδωση της ατομικής ευθύνης είναι χαλασμένη από το εργοστάσιο! Στην όμορφη χώρα μας, ουδείς διδάσκεται ότι κάθε πράξη έχει συνέπειες και άρα οφείλουμε να είμαστε υπεύθυνοι των πράξεων μας. Δεν το διδάσκεται διότι στην πραγματικότητα δεν ισχύει. Σπανίως οι πράξεις έχουν συνέπειες στην Ελλάδα. Ο καθένας κάνει περίπου ό,τι θέλει - από κατάληψη στα σχολεία μέχρι παράνομο παρκάρισμα και από καταστροφή δημόσιου χώρου μέχρι ντου σε Γερμανούς οπαδούς – χωρίς να τιμωρείται. Κι αν σπάσει ο διάολος το ποδάρι του και τιμωρηθεί, συνήθως ξεσηκώνεται το σύμπαν για να του συμπαρασταθεί απέναντι στο «ανάλγητο σύστημα».

Προσθέστε στο μείγμα αυτής της προβληματικής κοινωνικοποίησης τις ακροδεξιές και εθνικιστικές συμπεριφορές που έχουν διεισδύσει στα οπαδικά πέταλα (no politica? Γελάνε και τα τσιμέντα) και αμέσως οι εικόνες από τα ανοιγμένα κεφάλια των Γερμανών γίνονται εύκολα εξηγήσιμες.

Πλην όμως τις εξηγήσεις τις ξέρουμε λίγο έως πολύ όλοι. Και από θεωρίες έχουμε χορτάσει. Επειδή δεν γίνεται να επιστρέψουμε όλοι στην παιδική ηλικία και να διαπαιδαγωγηθούμε από την αρχή, το ζήτημα είναι τι μπορεί να γίνει τώρα, με τα υπάρχοντα δεδομένα.

Η αφετηρία και η κατάληξη κάθε προσπάθειας για λύση είναι η εφαρμογή των νόμων Και η τιμωρία των υπευθύνων. Αυτό και μόνο. Τίποτα άλλο δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα τη δεδομένη στιγμή.

Η ΠΑΕ Ολυμπιακός έβγαλε μια σωστή ανακοίνωση, ελάχιστη ώρα μετά τα επεισόδια. Ε, και;

Η καταδίκη των ΠΑΕ μετά από τέτοια γεγονότα , δεν έχει πια στα μάτια που την παραμικρή αξία. Η σύλληψη και η τιμωρία των υπευθύνων θα έχει. Ο Ολυμπιακός οφείλει να συνεργαστεί με τις αρχές για να βρει τους ενόχους – το γεγονός, βέβαια, ότι ουδείς συνελήφθη την ώρα του κακού αποτελεί έναν τραγέλαφο από μόνο του. Εφόσον πρόκειται για ανθρώπους που δεν ανήκουν στην «οικογένεια του Ολυμπιακού» (όπως λέει η ανακοίνωση), τότε η «πραγματική οικογένεια του Ολυμπιακού» δεν θα έχει πρόβλημα να τους εντοπίσει και τους τιμωρήσει, σωστά; Θα μου επιτρέψετε να αμφιβάλω.

Η κυβέρνηση, που μέχρι στιγμής χειρίζεται μόνο επικοινωνιακά την υπαρκτή ανάγκη της κοινωνίας για τάξη (πουλάει «καταστολή» με πιο απλά λόγια), οφείλει επίσης, έστω και για συμβολικούς λόγους να κυνηγήσει το θέμα και να βρει τους ταραξίες. Με βάση το βίντεο, μοιάζει πολύ απλός ο εντοπισμός τους. Και πάλι, διατηρώ τις αμφιβολίες μου ότι θα συμβεί το αυτονόητο.

Δεν αφορά μόνο στον Ολυμπιακό, ούτε μόνο στην παρούσα κυβέρνηση όλο ετούτο. Καμία ΠΑΕ δεν προσπάθησε ποτέ να απομονώσει και να τιμωρήσει τους δικούς της χούλιγκαν, εκτός από την ΑΕΚ του Ντέμη με τα γνωστά αποτελέσματα και σε κάποιον βαθμό τον ΠΑΟ του «Τζίγγερ».

Και καμία κυβέρνηση μέχρι στιγμής δεν θέλησε να βάλει φρένο στην βία στα γήπεδα, ξεκινώντας από το «Α», δηλαδή την σύλληψη και την τιμωρία των αυτουργών (φυσικών και ηθικών). Συνήθως πάνε κατευθείαν στο «Ω», με βαρύγδουπα νομοσχέδια που δεν εφαρμόζονται ποτέ και δηλώσεις για μαχαίρια, κόκκαλα και λοιπές κλισέ φανφάρες.

Όσο λοιπόν οι ΠΑΕ απλώς «καταδικάζουν» και μετά σφυρίζουν αδιάφορα και όσο οι αρχές του τόπου δεν θέλουν να κάνουν αυτό για το οποίο, μεταξύ άλλων, έχουν εκλεγεί – να εφαρμόζουν τους νόμους , τίποτα απολύτως δεν πρόκειται να αλλάξει.

Επειδή μάλλον ουδείς θέλει κάτι να αλλάξει. Και όταν λέω ουδείς, εννοώ, δυστυχώς σε μεγάλο βαθμό και εμάς τους ίδιους.

Για σκεφτείτε το λίγο, προτού σχολιάσετε. Θέλετε πραγματικλα να ζείτε σε μια χώρα όπου οι νόμοι θα τηρούνται για όλους (μικρούς, μεγάλους, «χουλιγκάνους» κ.ο.κ.) και όσοι τους παραβιάζουν θα τιμωρούνται ανάλογα;

Θέλετε; Αλήθεια;


 


 

Ο Ολυμπιακός δεν θα έχει πρόβλημα να τους εντοπίσει, σωστά;
EVENTS