MENU

Ως μια μεταφορά της ζωής, στο ποδόσφαιρο υπάρχει δικαιοσύνη και αδικία. Υπάρχει τύχη και ατυχία. Χρειάζεται πάντα κάποιος να παρεμβαίνει για να αποκαθίσταται η τάξη;

Προφανώς, όποιος είχε πιστέψει ότι με τη χρήση του βίντεο ριπλέι δεν θα υπήρχαν πια προβλήματα, ήταν αφελής. 

Χρησιμοποιείται το VAR για να «διορθώνονται» τα... εξώφθαλμα διαιτητικά λάθη. Και καταλήγουμε να βλέπουμε σε κάποιες περιπτώσεις να γίνονται τελικά ακόμα μεγαλύτερα! 

Η αναφορά δεν γίνεται (μόνο) για την Ελλάδα. Όχι, όχι. Σε αυτό το θέμα μπορούμε να νιώθουμε υπέροχα που δεν είμαστε αποκλειστικά προνομιούχοι να απολαμβάνουμε λανθασμένες αποφάσεις που ελήφθησαν μετά τη χρήση του VAR. 

Τις τελευταίες ημέρες στην Ισπανία έχει ξεσηκωθεί σάλος για όσα συνέβησαν στην αναμέτρηση της Λεγανές με τη Λεβάντε. Έχει γίνει, μάλιστα, χαμός τόσο μεγάλος ώστε η ομάδα του Δημήτρη Σιόβα να ζητά επανάληψη του αγώνα! 

Ποιος θα περίμενε ότι θα έμπαινε το VAR στο ποδόσφαιρο και θα προκαλούσε τόσο μεγάλο πρόβλημα ώστε μια ομάδα να φτάνει σε σημείο να ζητά την επανάληψη ενός αγώνα! 

Παραβλέποντας τις φωνές των πολέμιων που υποστηρίζουν ότι με την εφαρμογή του VAR χάθηκε πια η ουσία του ποδοσφαίρου (που είναι ένα άθλημα λαθών και άρα δεν χρειάζεται η τεχνολογία να επέμβει για να διορθώσει), αλλά και το συναίσθημα (μπορεί να χρειαστεί να περάσει ακόμα και πεντάλεπτο για να πανηγυρίσουν παίκτες και οπαδοί ένα γκολ ή να μείνουν... ξενερωμένοι με την ακύρωσή του), πολλοί φαίνεται πως ξέχασαν πως πίσω από το VAR δεν είναι ένας υπολογιστής, αλλά και πάλι ένας άνθρωπος. Επομένως, λάθη ή «λάθη» θα εξακολουθούν να γίνονται. 

Δείτε, λοιπόν, τι συνέβη στην Ισπανία... 

Η Λεγανές ηττήθηκε με 2-1 στην έδρα της από τη Λεβάντε και τώρα ζητά να επαναληφθεί το παιχνίδι. Κι αυτό διότι φαίνεται πως δόθηκε πέναλτι σε βάρος της λανθασμένα μέσω VAR, ενώ η επικοινωνία του διαιτητή VAR με τον αγωνιστικό χώρο έγινε μέσω κινητού τηλεφώνου. Ομορφιές; 

Οι φιλοξενούμενοι άνοιξαν το σκορ στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Ροζέρ Μαρτί. Η παράβαση σφυρίχτηκε ύστερα από ανατροπή του σκόρερ από τον Σιόβα. 

Ωστόσο, δεν είναι μόνο η υπόδειξη του πέναλτι που προκάλεσε αντιδράσεις. Φαίνεται πως στη συγκεκριμένη φάση υπήρξε σοβαρό τεχνικό πρόβλημα στην επικοινωνία ανάμεσα στην κεντρική αίθουσα του VAR και τον διαιτητή.

Σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ, η επικοινωνία χάθηκε εντελώς. Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει η Λεγανές η επικοινωνία έγινε μέσω κινητού τηλεφώνου του τέταρτου διαιτητή με τον διαιτητή VAR! Δεν έχει γίνει γνωστό το περιοχόμενο της συνομιλίας, ωστόσο σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας "Marca" o VAR, Άλβαρεθ Ιθκιέρδο, είπε στον διαιτητή, Μουνουέρα Μοντέρο, ότι ήταν πέναλτι. Τα σουβλάκια στη Λαμία ήταν απλά χαριτωμένα μπροστά σε αυτό το σκηνικό. 

Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Ισπανίας διέψευσε ότι υπήρξε τεχνικό πρόβλημα και κάλεσε τις εμπλεκόμενες πλευρές, εφόσον το επιθυμούν, να λάβουν αντίγραφα ήχου και εικόνας από το VAR. 

Η υποψία εξακολουθεί να υπάρχει. Δεν εξαφανίστηκε με την εφαρμογή του VAR. Απλά τώρα δεν υποψιαζόμαστε μόνο τον διαιτητή του αγωνιστικού χώρου και τους βοηθούς του, αλλά και αυτός που παρακολουθούν το βίντεο ριπλέι. Κι έτσι κάτι ακόμα χάνουμε από την ουσία του ποδοσφαίρου. 

Τώρα το VAR είναι πρωταγωνιστής, το ίδιο το άθλημα κομπάρσος. 

Αν, μάλιστα, το αίτημα της Λεγανές γίνει δεκτό και αποφασιστεί ότι πρέπει να επαναληφθεί το παιχνίδι με τη Λεβάντε, τότε θα πρόκειται για ένα προηγούμενο που δημιουργεί νέες συνθήκες γύρω από το VAR. Και τότε τα μάτια μας θα έχουν ακόμα πολλά να δουν! 

 

 

Και VAR χρησιμοποιήθηκε και λάθος υπόδειξη έκανε και το παιχνίδι μπορεί να ξαναγίνει!
EVENTS