MENU

Το ποδόσφαιρο ανέκαθεν ήταν ανδροκρατούμενο άθλημα. «Αντρικό σπορ», σχολίαζαν οι πάντες όταν αναφέρονταν σε αυτό. Λογικές και νοοτροπίες… αραχνιασμένες, βγαλμένες από άλλες εποχές και περιόδους που ευτυχώς ανήκουν στο παρελθόν. Τόσο για το άθλημα όσο κυρίως για την ίδια την κοινωνία. 

Παγκοσμίως η συμμετοχή των γυναικών στο ποδόσφαιρο, έχει πολλαπλασιαστεί. Σε όλους τους τομείς. Ο προφανής είναι το αγωνιστικό σκέλος, όπου τα πρόσφατα ρεκόρ προσέλευσης θεατών, παρακολούθησης του Παγκοσμίου Κυπέλλου και του Euro των γυναικών, μιλούν από μόνα τους. Επιπρόσθετα, το γυναικείο ποδόσφαιρο γίνεται συνολικά βίωμα για τη νεολαία, ακόμη και μέσα απ’ τα video games όπου πλέον περιλαμβάνονται οι γυναικείες ομάδες, οι γυναίκες-αστέρια του βασιλιά των σπορ. Επιτέλους αποκτά και τις βασίλισσές του. 

Στην Ελλάδα όπως πάντα… αργούμε, όμως σημασία έχει να ακολουθούμε αυτά τα σωστά παραδείγματα. Αφήνοντας στην άκρη τον «μεσαίωνα» του σεξισμού και των στερεοτύπων. Αποτελεί χαρά για κάθε ορθά σκεπτόμενο άνθρωπο, η εξέλιξη που επιδεικνύει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Σε σημείο να αναθέτουν πλέον σημαντικούς ρόλους και να εμπιστεύονται τις δεδομένες ικανότητες γυναικών. Ασχολούμενοι όχι με το γεγονός πως είναι γυναίκες, αλλά με τα αποτελέσματα της δουλειάς τους. 

Η στελέχωση από γυναίκες, είναι πλέον συνηθισμένη διαδικασία και ούτε συζητιέται, ούτε ξενίζει κανέναν. Ακόμη κι όταν συνέβη κάτι τέτοιο στο πρόσφατο παρελθόν, η αντίδραση ήταν η πρέπουσα. 

Σε επίπεδο στελεχών λοιπόν, στην ΕΠΟ είναι CEO η Δόμνα Τσιώνη. Πριν κάποια χρόνια γυναίκα στην ΕΠΟ συναντούσε κανείς μόνο σε ταξίδια Εθνικών ομάδων, όταν στελέχη των ΕΠΣ έπαιρναν μαζί τις συζύγους τους για να δουν την πόλη που αγωνιζόταν το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα. Οτιδήποτε άλλο ακουγόταν… εξωγήινο. 

Παράλληλα, αντιπρόεδρος της Ε.Ε. της Ομοσπονδίας, είναι η Βίκη Δημητρακοπούλου. 

Στην Super League αναπληρώτρια Πρόεδρος είναι η Κάτια Κοξένογλου, με μακρά παρουσία στο χώρο του ποδοσφαίρου. Παράλληλα είναι αντιπρόεδρος και CEO της ΠΑΕ Ατρόμητος. 

Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ έχει αντιπρόεδρο και CEO την Μαρία Γκοντσάρεβα, σημαντική παρουσία και στέλεχος του «Δικέφαλου» στα χρόνια της δόξας του επί Ιβάν Σαββίδη. 

Στην ΠΑΕ ΑΕΚ είναι η Ανθή Παπακώστα, μέλος του Δ.Σ. και σημαντικό στέλεχος των «κιτρινόμαυρων». Για αρκετά χρόνια προσέφερε στον Ολυμπιακό η Λίνα Σουλούκου, η οποία αποχώρησε απ’ την «ερυθρόλευκη» ΠΑΕ γιατί αξιολογήθηκε από την Ρόμα, με τους «τζιαλορόσι» να την κάνουν CEO και general manager. 

Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός έχει ξανά την Αθηνά Μπαλωμένου σε ρόλο β’ αντιπροέδρου και νομικής συμβούλου. Και φυσικά στην ΠΑΕ Άρης, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος είναι η Ειρήνη Καρυπίδη.  

Επιπλέον στον Ατρόμητο είναι εδώ και χρόνια αντιπρόεδρος της ΠΑΕ η Κάτια Κοξένογλου, η οποία έχει και ρόλο αναπληρώτριας προέδρου στη Super League.

Προφανώς και κανείς δε χάρισε τίποτα στις συγκεκριμένες κυρίες, όπως και σε καμία γυναίκα που εργάζεται και υπηρετεί ως στέλεχος είτε στην Ομοσπονδία, είτε στην λίγκα, είτε σε ΠΑΕ, οπουδήποτε. Με την αξία τους προσφέρουν από τα πόστα τους και φυσικά διατηρούνται σε αυτά για αυτόν ακριβώς το λόγο. Άλλωστε το ποδόσφαιρο είναι ένας σκληρός χώρος, όπου για να επιβιώσει κάποιος πρέπει να έχει ικανότητες. Δε χαρίζεται το παραμικρό, ειδικά όταν υπάρχουν οι απαιτήσεις και ο έλεγχος κορυφαίων επιχειρηματιών της χώρας. 

Συγχρόνως, μεγαλύτερη σημασία και αξία δίνεται και στο ποδόσφαιρο γυναικών εντός των συνόρων. Εκεί που ουσιαστικά μόνο ο ΠΑΟΚ ασχολήθηκε σοβαρά, έχουν αρχίσει να ακολουθούν κι άλλα σημαντικά κλαμπ της χώρας. Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, Αστέρας Τρίπολης, ΟΦΗ, ΑΕΛ και όχι μόνο. 

Η πόρτα του ποδοσφαίρου έχει ανοίξει, γιατί επιτέλους έφυγαν οι παρωπίδες, τα στερεότυπα και οι απαρχαιωμένες αντιλήψεις. Στο κάτω-κάτω η μπάλα είναι γένους θηλυκού. Γι’ αυτό είναι τόσο επιτυχημένη και λατρεμένη από δισεκατομμύρια ανθρώπους. Είναι αδύνατο να μην την υπηρετούν με κάθε τρόπο και από κάθε πόστο, ικανές γυναίκες οι οποίες έχουν να προσφέρουν πολλά. 
 

Η μπάλα είναι γένους θηλυκού