MENU

Ακόμη και στην Αγγλία, λιγότερες ομάδες διεκδικούν το πρωτάθλημα. Είναι σπάνιο να συναντήσεις λίγκα στην οποία πάνω από δύο ομάδες «σφάζονται» για τον τίτλο. Ή που χρειάστηκε να φτάσουν μόλις δύο αγωνιστικές πριν το τέλος των αγώνων κατάταξης για να προκύψει και μαθηματικά η πρώτη ομάδα που υποβιβάζεται. Την ώρα που άλλες τρεις «μάχονται» για να αποφύγουν το μοιραίο. 

Ειδικά στην κορυφή, τα τέσσερα κορυφαία κλαμπ της χώρας, μπορούν να ολοκληρώσουν τους επόμενους πέντε αγώνες (έξι απομένουν για ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό) σε οποιοδήποτε πιθανό συνδυασμό. Ο πρώτος μπορεί να βγει τέταρτος και το ανάποδο. Παράλληλα ο πέμπτος Άρης, είναι στον τελικό κυπέλλου. 

Η φήμη και τα δικαιώματα που έχει δώσει σε όλους μας η Super League εδώ και χρόνια, είναι στοιχεία που δε διαγράφονται εύκολα. Δε θα ήταν και σωστό. Όμως αυτή η αρνητική «γεύση» που μας έχει αφήσει μέσα στο πέρασμα των ετών, δεν πρέπει να μη μας επιτρέπει να επισημάνουμε το αυτονόητο: Ζούμε το κορυφαίο πρωτάθλημα όλων των εποχών και απολαμβάνουμε αυτή τη στιγμή ένα απ’ τα συναρπαστικότερα, αν όχι το συναρπαστικότερο, της Ευρώπης. 

Φυσικά αναφερόμαστε στην αγωνία και στο σασπένς, όχι στην ποιότητα, την οργάνωση κτλ. Φανταστείτε δηλαδή να υπήρχε και η σωστή οργάνωση, να έλειπε η τοξικότητα που διοχετεύεται από συγκεκριμένες πλευρές, ή οι κινήσεις των ομάδων που μας κάνουν να θυμόμαστε πως βρισκόμαστε στην Ελλάδα. Όπως για παράδειγμα οι επιστολές για τη διαιτησία, το αν θα σφυρίξουν ξένοι ή Έλληνες και πάει λέγοντας. 

Το πλέον τρελό βέβαια, είναι πως ενώ βιώνουμε αυτή την πρωταθληματάρα φέτος, έχουμε ακούσει απίστευτα πράγματα. Σε μορφή καταγγελιών, σε διάθεση αποχώρησης απ’ τον αγωνιστικό χώρο με παίκτες να σταματούν την πρόθεση της διοίκησης και φυσικά μέχρι την ανακοίνωση πως θα γίνουν μηνύσεις για στήσιμο πρωταθλήματος. 

Πάντως αν το σήμερα του ποδοσφαίρου μας, με αυτό το πρωτάθλημα, θεωρείται το «στημένο» και τα προηγούμενα πολλά χρόνια με τις γνωστές συνθήκες βασιλείας του σκοταδισμού, ήταν τα… καθαρά, τότε πραγματικά χίλιες φορές «στημένα» να είναι όλα. 

Τώρα το αν ρωτήσει κάποιος τους φιλάθλους, ίσως να έχουν κάτι διαφορετικό για «στημένο» πρωτάθλημα στην Ελλάδα, ίσως να σας αναφέρουν κάποια άλλα παραδείγματα όπου στο τέλος συμπτωματικά η ίδια ομάδα πανηγύριζε, όμως αυτές είναι… καφενειακές συζητήσεις. Διότι όσες ενδείξεις ή αποδείξεις κι αν προέκυπταν κατά καιρούς, σβήνονταν με το χρόνο. 

Παράλληλα όμως, δεν είναι και αιτία για πανηγυρισμούς από κανέναν το σπουδαίο πρωτάθλημα που ζούμε σε επίπεδο «μάχης» και σασπένς. Τίποτα δεν έγινε με πλάνο, τίποτα δεν ήρθε από το μεράκι κάποιων για το ποδόσφαιρο. Εξαίρεση εκείνοι που βάζουν τα λεφτά τους έχοντας βελτιώσει τις ομάδες τους σημαντικά. 

Τα κακώς κείμενα υπάρχουν, πρέπει να διορθωθούν και το σασπένς δε θα λειτουργήσει ως το χαλάκι που θα μπουν από κάτω τα προβλήματα. Γιατί εδώ υπάρχει πάντα και ο μεγάλος κίνδυνος: Σε ένα τόσο συναρπαστικό πρωτάθλημα, με τόση αγωνία και ενδιαφέρον απ’ τον κόσμο, η κάθε λοξοδρόμηση που θα θυμίζει παρελθόν, θα φανεί δέκα φορές περισσότερο.

Το πιο «στημένο» απ’ όλα αν είναι έτσι, ας το… στήνουμε συχνότερα