MENU

Και επειδή ενδεχομένως κάποιοι να αισθανθούν αδικημένοι από μέρους μας σίγουρα δεν υφίσταται καμία πρόθεση να «ρίξουμε» ή να ανεβάσουμε κάποιον.

Δίχως αμφιβολία σ' αυτή την πορεία των 100 ετών της ΑΕΚ έχει ξεχωριστή θέση ο πρώτος πρόεδρος της ομάδας, Κωνσταντίνος Σπανούδης που μαζί με μερικούς άλλους παράγοντες ίδρυσαν την «Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπολιτών» στην Αθήνα, μετά την Μικρασιατική καταστροφή και την εγκατάσταση εδώ πολλών Ελλήνων από την Πόλη και την Μικρά Ασία. 

Ο διαπρεπής δημοσιογράφος και συγγραφέας από την Κωνσταντινούπολη, Κωνσταντίνος Σπανούδης,  ιδρυτής με άλλους και πρώτος πρόεδρος της ΑΕΚ, πρόσφερε πολλά στην ομάδα  μαζί με τον προσφυγικό Ελληνισμό. 

Δυστυχώς έφυγε από τη ζωή τις πρώτες μέρες της γερμανικής κατοχής στην Αθήνα στις 29 Απριλίου 1941, σε ηλικία 70 ετών και την επομένη ο  Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χρύσανθος, ξεκινά  από την αρχιεπισκοπή  για να πάει να τον κηδεύσει. Όμως, κατεβαίνοντας τα σκαλιά συναντά τον υπασπιστή του στρατηγού Τσολάκογλου ταγματάρχη Δημ. Γαργαρόπουλο, που του ζητεί εκ μέρους του, να πάει να ορκίσει την κυβέρνηση του. «Εγώ δεν έρχομαι να ορκίσω κυβέρνηση» απάντησε θαρραλέα ο  Πόντιος αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος. «Την κυβέρνησιν που ώρκισα ευρίσκεται εις την Κρήτη και συνεχίζει με τον βασιλέα τον πόλεμο… Και τώρα θα πάω να κηδεύσω τον φίλον μου Κώστα Σπανούδη…» Και μετέβη στο ναό  του Αγίου Αντωνίου  όπου βρισκόταν η σωρός του νεκρού… Σπανούδης γεννήθηκε στο Φανάρι της Πόλης το 1871, φοίτησε  στην Μεγάλη του Γένους Σχολή, συνέχισε μετά τις σπουδές του σε Γαλλία και Ιταλία και επέστρεψε στην Πόλη, όπου εργάστηκε στην εφημερίδα «Νεολόγος και μετά εξέδωσε  το 1904 την εφημερίδα « Πρόοδος». Η τολμηρή αρθρογραφία του στα εθνικά θέματα ενοχλούσαν την Υψηλή Πύλη  και άρχισαν οι διώξεις  με απειλές απέλασης. Το 1910 νυμφεύθηκε την  Σοφία Ιωαννίδου και απέκτησαν την Αθηνά (1921-1998)  που σταδιοδρόμησε ως ραδιοφωνικός παραγωγός στην ΕΡΤ.

Το 1922 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, συνεργάστηκε με τον Ελευθέριο Βενιζέλο, αρθρογραφούσε σε εφημερίδες και υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Αθλητικής Ένωσης Κωνσταντινουπολιτών ( Α.Ε.Κ.).  ΄Ηταν ανάμεσα σ’ εκείνους  που μαζεύτηκαν  στις 13 Απριλίου 1924, σε κατάστημα αθλητικών ειδών της οδού Βερανζέρου και αποφάσισαν να ιδρύσουν την « Ένωση». Δική του ήταν η ιδέα, να είναι ο Δικέφαλος Αετός το έμβλημα της ομάδας. Τότε με παρέμβαση του στον Βενιζέλο παραχωρήθηκε  από την  κυβέρνηση χώρος για την δημιουργία Σταδίου στη Νέα Φιλαδέλφεια. Διετέλεσε πρώτος πρόεδρος της ΑΕΚ και επί των ημερών του η ΑΕΚ κατέκτησε το κύπελλο Ελλάδος στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, νικώντας στο τελικό τον Άρη Θεσσαλονίκης  με 5-3.

Το 1932, παραιτήθηκε για να πολιτευθεί και εξελέγη βουλευτής του Κόμματος των Φιλελευθέρων του Ελευθερίου Βενιζέλου. Ασχολήθηκε ενεργά με τον αθλητισμό  ως παράγοντας και διετέλεσε αντιπρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, ενώ μεγάλος ήταν ο αγώνας του υπέρ των προσφύγων της Μικρασιατικής καταστροφής.

Σαν σήμερα απεβίωσε ο Κωνσταντινουπολίτης Κων. Σπανούδης, πρώτος πρόεδρος της ΑΕΚ

Η σύζυγος του Σοφία ήταν δημοσιογράφος στην εφημερίδα « Πρωία» μετά το 1939, ενώ τα προηγούμενα χρόνια εργαζόταν στην εφημερίδα « Ελεύθερον Βήμα του Δημ. Λαμπράκη και μεταπολεμικά στην εφημερίδα « τα Νέα» με αντικείμενο την κριτική μουσικής. ΄Ηταν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες προαγωγής και διαδόσεως της μουσικής παιδείας στην Ελλάδα. Παράλληλα με το σύζυγο της ασχολήθηκε με τον αθλητισμό και υπήρξε αρχηγός  της γυναικείας Ολυμπιακής αποστολής που πήρε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936 στο Βερολίνο.

Ο παλιός δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης τιμώντας τον Κων. Σπανούδη ονόμασε την μικρή πλατεία των Κάτω Πατησίων κοντά στον Σταθμό του Ηλεκτρικού σε «πλατεία Κων. Σπανούδη». 

Ο άνθρωπος που οραματίστηκε το γιγάντωμα του σταδίου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια τη δεκαετία του ’50

Δίχως αμφιβολία ένα από τα πρόσωπα των προέδρων που θα μείνουν στην ιστορία είναι αυτό του Νίκου Γκούμα που υπήρξε πρόεδρος της ΑΕΚ την περίοδο 1956-1963 και συνδέθηκε με την επέκταση του γηπέδου της Νέας Φιλαδέλφειας, το οποίο έφερε τ’ όνομά του. Επίσης, το 1963, επί προεδρίας του, η ΑΕΚ κατέκτησε το πρώτο μεταπολεμικό πρωτάθλημα.

Ο εφοπλιστής από την Ανδρο ήταν αυτός που οραματίστηκε το γιγάντωμα του σταδίου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια τη δεκαετία του ’50 και επί της προεδρίας του μετατράπηκε αυτό από μια αλάνα με δύο μικρές εξέδρες και με μια παράγκα για αποδυτήρια, σε ένα μεγαλοπρεπές στάδιο, το πιο σύγχρονο της εποχής του. Ηταν πρόεδρος από το 1956 έως και το 1963 και καθοδήγησε το έργο της κατασκευής του μεγάλου πετάλου προς την πλευρά του Αλσους και της τοποθέτησης χλοοτάπητα για πρώτη φορά στο γήπεδο της ΑΕΚ. Με την ολοκλήρωση των έργων στα τέλη του 1961, το γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια μπορούσε να φιλοξενήσει παραπάνω από σαράντα χιλιάδες θεατές!

Στις 3 Ιανουαρίου του 1962 έγιναν τα εγκαίνια με μεγάλη λαμπρότητα στο φιλικό με την Μπαρτσελόνα (στη φωτογραφία τον βλέπουμε με την Πριγκίπισσα Σοφία (φωτό), μετέπειτα σύζυγο του βασιλιά της Ισπανίας Χουάν Κάρλος). Το 1963, επίσης επί προεδρίας Γκούμα, κατακτήθηκε από την ΑΕΚ ο πρώτος τίτλος Α’ Εθνικής!

Η τελευταία προσφορά που έκανε ο Νίκος Γκούμας στην ΑΕΚ ήταν η κατασκευή του στεγάστρου στη θύρα 18 του παλιού σταδίου της Νέας Φιλαδέλφειας τον Σεπτέμβριο του 1991. Από εκείνη τη μέρα, το ιστορικό γήπεδο της ΑΕΚ έφερε το όνομά του, μέχρι την κατεδάφισή του το 2003.

Η ΑΕΚ οφείλει πολλά στον Νίκο Γκούμα και όπως τονίζει ο «δικέφαλος» και οπαδοί του «…θα τον θυμόμαστε πάντα με ευγνωμοσύνη και αγάπη».

Ο «θείος Λουκάς»

Ο Λουκάς Μπάρλος δεν ήταν απλώς ένας πρόεδρος για την ΑΕΚ. Υπήρξε ο αναμορφωτής της «Ένωσης» που θυσίασε την περιουσία του προκειμένου να την ανεβάσει στην κορυφή. Ο “θείος Λουκάς” της ΑΕΚ ήταν μοναδική περίπτωση ποδοσφαιρικού παράγοντα. Από τον Μάρτιο του 1974 που βρέθηκε επικεφαλής της διοικήσεως των «κίτρινων», έθεσε ως στόχο της ζωής του η ομάδα να επανέλθει δυναμικά στο προσκήνιο, διακόπτοντας την κυριαρχία του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού.

Το ξεκίνημα μόνο εύκολο δεν ήταν για τον μεγαλομέτοχο της εταιρείας που αξιοποιούσε κοιτάσματα βωξίτη στον Παρνασσό. Ο Μπάρλος όμως ήταν ο ιδανικός άνθρωπος, στην κατάλληλη θέση. Κάτι που σύντομα αποδείχθηκε…

Πρώτο σημαντικό βήμα ήταν η επιλογή του προπονητή. Ο Τσεχοσλοβάκος Φράντισεκ Φάντροκ τον δικαίωσε πλήρως, δημιουργώντας μία εξαιρετική ομάδα. Με τη βοήθεια του Μπάρλου που του πρόσφερε τα «καλύτερα υλικά» προχωρώντας σε σπουδαίες μεταγραφές. Σε μία τριετία αποκτήθηκαν ο Γιώργος Δέδες, ο Γιώργος Σκρέκης, ο Μπάμπης Ιντζόγλου και ο περιζήτητος Θωμάς Μαύρος από τον Πανιώνιο, ο Τάκης Νικολούδης από τον Ηρακλή, ο Χρήστος Αρδίζογλου από τον Απόλλωνα, ο Νίκος Χρηστίδης από τον Άρη και το καλοκαίρι του 1978 ο Μίμης Δομάζος ως ελεύθερος από τον Παναθηναϊκό.

Ταυτόχρονα η ΑΕΚ ενισχύθηκε και με σπουδαίους ξένους. Αρχικά με τους Γερμανούς Βάλτερ Βάγκνερ και Τίμο Τσανλάιντερ και στη συνέχεια με τον Ουρουγουανό Μίλτον Βιέρα (μετά το πέρασμα του από τον Ολυμπιακό) και τον ασύγκριτο Γιουγκοσλάβο επιθετικό Ντούσαν Μπάγεβιτς. Έτσι δημιουργήθηκε η μεγάλη ΑΕΚ του Μπάρλου. Έως τον Ιούνιο του 1981 που παράμεινε στην προεδρία της, έγινε ο «σημαιοφόρος» της απογείωσης της. Η «Ένωση» έφτασε στους ημιτελικούς του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ το 1977 (αποκλείστηκε από τη Γιουβέντους), κατέκτησε νταμπλ το 1978, ενώ ήταν Πρωταθλήτρια και το 1979!!!

Ο άνθρωπος που έβαλε υποθήκη το σπίτι του για να ολοκληρωθεί η σκεπαστή εξέδρα στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας (ήταν πανέτοιμος να κατασκευάσει και κλειστό γυμναστήριο αλλά τον σταμάτησαν οι αντιδράσεις του τότε Δημάρχου της πόλης) είχε πετύχει τον ποδοσφαιρικό στόχο του, έχοντας όμως χάσει την προσωπική περιουσία του.

Μάκης Αγγελόπουλος, ο αναμορφωτής της μπασκετικής ΑΕΚ και ο Φιλίππου

Θεωρείται, ο αναμορφωτής της ΑΕΚ. Εκείνος που παρέλαβε το σύλλογο στα όρια της απόλυτης απαξίωσης, όταν δεν υπήρχαν ούτε γραφεία και οι συναντήσεις γίνονταν σε ταχυφαγεία της Νέας Φιλαδέλφειας και την έκανε ξανά «Βασίλισσα». Ο Μάκης Αγγελόπουλος είναι εκείνος που σήκωσε την ΑΕΚ στις πλάτες του, έραψε το τρίτο ευρωπαϊκό αστέρι στη φανέλα, έφερε το πρώτο Διηπειρωτικό τρόπαιο και έσπασε το δίπολο με την κατάκτηση δύο κυπέλλων.

Αν σε αυτά προσθέσετε την ένωση με την ιστορία μέσω του επικού «1968», την προοπτική εισόδου στο δικό της γήπεδο και την ανάπτυξη σε όλους τους τομείς, τότε γίνεται απόλυτα αντιληπτό γιατί ο Μάκης Αγγελόπουλος σάρωσε τα πάντα στο διάβα του και εκλέχτηκε από εσάς ως ο σημαντικότερος παράγοντας στην ιστορία της μπασκετικής ΑΕΚ με το εκπληκτικό 69%! Δεν υπήρξε κανένας συναγωνισμός, ο Μάκης ήταν πρώτος και με διαφορά.

Βέβαια, στο μπάσκετ της ΑΕΚ σίγουρα θα έχει ξεχωριστή θέση και ο Γιάννης Φιλίππου, αν και θα υπάρχουν αυτοί που ενδεχομένως να διαφωνήσουν... Κάνοντας ναν μίνι απολογισμό της θητεία του Φιλίππου στο τιμόνι των κιτρινόμαυρων, ο τέως -πλέον- ισχυρός άνδρας της Ένωσης θα κερδίσει αναμφίβολα εξέχουσα θέση ανάμεσα στους παράγοντες εκείνους που κατά την περίοδο της θητείας του, η ομάδα γνώρισε σπουδαίες επιτυχίες.

Όαση στον «βούρκο» του ελληνικού μπάσκετ η ΑΕΚ και ο Μάκης Αγγελόπουλος

Δεν είναι τυχαίο, πως όσο χρονικό διάστημα ο Φιλίππου βρισκόταν στο τιμόνι, η ΑΕΚ κατέκτησε ένα πρωτάθλημα (2002), δύο κύπελλα (2000, 2001) και ένα κύπελλο Σαπόρτα (2000) βγαίνοντας από την αφάνεια του "Γεώργιος Μόσχος" και επιστρέφοντας δριμύτερη στην ελίτ του ελληνικού μπάσκετ. Δεν είναι τυχαίο πως συνεργάστηκε με κορυφαίους τεχνικούς της Ευρώπης (Ιωαννίδης, Ιβκοβιτς, Σάκοτα). Δεν είναι τυχαίο πως στην ΑΕΚ ήρθαν παίκτες εγνωσμένης αξίας (Κουτλουάι, Αρλάουκας, Χόλντεν) συμπληρώνοντας αρμονικά το ελληνικό σύνολο απαρτιζόμενο από τους Κακιούζη, Χατζή, Ντικούδη και Τσακαλίδη.

Λάθη όλοι κάνουν, ειδικά όταν υπάρχει πίστη στο καλύτερο και προσπάθεια υλοποίησής του. Η ατυχής αντιμετώπιση των υποθέσεων των… παιδιών της ομάδας, όπως των Κακιούζη, Χατζή, Ντικούδη και Ζήση, πλήγωσε τον ήδη απομακρυσμένο κόσμο, που τον θεώρησε απόλυτα υπεύθυνο για την αγωνιστική ύφεση των τελευταίων ετών και για άλλα πολλά. Αλλά οι τίτλοι έχουν το όνομά του.

Η 4η Αυγούστου του 2004

Ήταν 4 Αυγούστου 2008, όταν ο Ντέμης Νικολαΐδης αναλάμβανε πρόεδρος στην ΑΕΚ και καταφέρνοντας να σώσει τον σύλλογο από τα χρέη του και να κάνει και πάλι την «Ένωση» κανονική ομάδα.

Καλοκαίρι του 2004 με την ΑΕΚ να βρίσκεται σε δυσμενή κατάσταση αγωνιστικά, αλλά το σημαντικότερο οικονομικά. Η κάθοδος είχε ξεκινήσει για τον σύλλογο,  λύση δεν μπορούσε να βρεθεί, μέχρι που εμφανίστηκε ο Ντέμης Νικολαΐδης.

Ο πρώην επιθετικός της «Ένωσης» που μόλις είχε κατακτήσει το Euro 2004 και αγωνιζόταν στην Ισπανία και την Ατλέτικο Μαδρίτης, αποφασίζει μαζί με έναν όμιλο επιχειρηματιών, να επιστρέψει στην Ελλάδα με σκοπό να αναλάβει χρέη προέδρου στην ΑΕΚ, από την στιγμή που ο Μάκης Ψωμιάδης είχε αποχωρήσει.

Ο Αλέξης Κούγιας εκλέγεται πρόεδρος της ΠΑΕ, όμως πολύ γρήγορα αποχωρεί, με τα χρέη του κλαμπ να τρέχουν. Ο Ντέμης, στις 4 Αυγούστου του 2008 αναλαμβάνει και υπόσχεται πως οι πληρωμές θα ξεκινήσουν σύντομα, με τον κόσμο να ενθουσιάζεται καθώς βλέπει φως στον ορίζοντα. Πριν από όλα αυτά όμως, ο σύλλογος αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα και το μέλλον της ομάδας κρέμεται από τεντωμένο σχοινί.

Τα χρέη του συλλόγου αποτελούν το σημαντικότερο ζήτημα, με την ΠΑΕ να επιτυγχάνει κάποιους διακανονισμούς με ποδοσφαιριστές, με τους μετόχους να πληρώνουν ενώ το ίδιο έκανε και ο Ντέμης Νικολαΐδης, που έβγαλε από την τσέπη του περί τα 3.5 εκατ. ευρώ.

Επόμενη κίνηση, η ανακοίνωση του Ίλια Ίβιτς σε χρέη τεχνικού διευθυντή και η συμφωνία με τον Φερνάντο Σάντος έτσι ώστε να αναλάβει την ομάδα.  Λίγες ημέρες πριν την εκλογή του, κάνει κάλεσμα προς τον κόσμο έτσι ώστε να βάλει πλάτη και να βοηθήσει με τα εισιτήρια διαρκείας.

Ο Ντέμης καταφέρνει να τους ενώσει όλους, γίνονται συλλαλητήρια για την σωτηρία της ομάδας και την υπαγωγή στο άρθρο 44. Ο δρόμος της πτώχευσης πλησιάζει, όμως τελικά η ΑΕΚ σώζεται, με τα χρέη να μειώνονται.

Ο Ντέμης καταφέρνει να τακτοποιήσει τα χρέη και τις οφειλές της ομάδας, με την «Ένωση» να πραγματοποιεί μία εξαιρετική σεζόν. Λίγο πριν το τέλος του πρωταθλήματος κάποια ανεπιτυχή αποτελέσματα στερούν από την ΑΕΚ τη δυνατότητα να διεκδικήσει το πρωτάθλημα, όμως το στοίχημα είχε κερδηθεί.

Η ΑΕΚ είχε σωθεί, είχε γίνει και πάλι ομάδα και όλοι ενωμένοι κατέκλυζαν τις εξέδρες του ΟΑΚΑ.

Ο «πρόεδρος των προέδρων», Δημήτρης Μελισσανίδης

Δίχως αμφιβολία ο Δημήτρης Μελισσανίδης είναι ο «πρόεδρος των προέδρων» της ΑΕΚ. Είναι ο πρόεδρος των έργων και των τίτλων.

Ο «τίγρης»  προτιμά να μιλά για τα έργα του και όχι για κάποιες χαρές που σίγουρα είναι πολύ σημαντικές και απαραίτητες για τις μεγάλες ομάδες, αλλά δεν γίνεται και να επιτυγχάνονται κάθε χρόνο. Σημασία έχει τι μένει πίσω, δημιουργώντας την προοπτική για το μπροστά. Σε αυτό το κομμάτι, ουδείς στην Ελλάδα μπορεί να συναγωνιστεί όσα καταφέρνει ο διοικητικός ηγέτης της ΑΕΚ. Η ουσία είναι ότι αυτός ο άνθρωπος όχι απλώς επέστρεψε την κανονικότητα στην ΑΕΚ αλλά μαζί κι όλα τα εχέγγυα για να ονειρεύεται, να ελπίζει, να νικά και να υπάρχει ούσα ισχυρή. 

Η ΑΕΚ με προσωπικές του ενέργειες, με δική του επιμονή επέστρεψε στη Νέα Φιλαδέλφεια ούσα σχεδόν 20 χρόνια «τσιγγάνα», εν΄ώ στα Σπάτα ετοιμάζεται η δική της πόλη με το κωδικό όνομα ΑΕΚ Sportcity, έργο το οποίο θα περιλαμβάνει εξελιγμένες αθλητικές εγκαταστάσεις μαζί με ένα χλιδάτο ξενοδοχείο 5 αστέρων. Το νέο έργο, που πρόκειται να υλοποιηθεί μέσα στα επόμενα χρόνια, περιλαμβάνει ένα πολυτελές ξενοδοχείο στα πρότυπα των παλιών Ξενία, δύο νέα γήπεδα ποδοσφαίρου, τένις, πισίνες και μια ακόμα εξέδρα στο Σεραφείδιο, που, όπως τόνισε, θα γίνει το γήπεδο, το οποίο θα δηλώνει η πρώτη ομάδα ως δεύτερη έδρα.

Μελισσανίδης: «Η ΑΕΚ απόψε ιδρύεται ξανά-Το γήπεδο δεν χρωστά ούτε ένα ευρώ»

Όσο για τους τίτλους, δεν χρειάζεται να πούμε πολλά, μιλούν από μόνοι τους οι αριθμοί!

Ανέλαβε το 1992 την ΑΕΚ , όταν έγινε ιδιοκτήτης μαζί με τον Γιάννη Καρρά και πρόεδρος του συλλόγου. Την επόμενη χρονιά πρόεδρος ήταν ο Καρράς και επέστρεψε πάλι στην προεδρία της Α.Ε.Κ. το 1994 για να αποχωρήσει τελικώς και από την ιδιοκτησία το 1995. Τι είχε καταφέρει τότε η ΑΕΚ επί ημερών του; Να πάρει δύο πρωταθλήματα, αυτά του 1993 και του 1994.

Και φθάνουμε στο 2013. Λόγω των μεγάλων οικονομικών χρεών της ομάδας, αποφασίστηκε την περίοδο 2013–14 να μην αγωνιστεί στη Football League, στην οποία είχε αρχικά υποβιβαστεί, αλλά να συμμετάσχει στην πρώτη τη τάξει ερασιτεχνική κατηγορία, στη Γ' Εθνική κατηγορία και να χρεοκοπήσει ως Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρεία (ΠΑΕ), ώστε να απαλλαγεί από το μεγαλύτερο μέρος των χρεών της (98%).αχρ.

Την ομάδα ανέλαβε ο επιχειρηματίας Δημήτρης Μελισσανίδης, που είχε ασχοληθεί και στο παρελθόν με τον σύλλογο, με στόχο την επιστροφή της στη Superleague και την εδραίωσή της.

Το καλοκαίρι του 2013 η ΑΕΚ προχώρησε σε 2 πωλήσεις ποδοσφαιριστών της (Κλωναρίδη, Κουτρουμπή) στον αντίπαλο Παναθηναϊκό έναντι 1 εκατομμυρίου ευρώ για τον καθένα, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι παίκτες παρόλο που είχαν να το δικαίωμα να μείνουν ελεύθεροι (λόγω υποβιβασμού) θέλησαν να βοηθήσουν την ομάδα να ενισχυθεί οικονομικά ώστε να στήσει ένα αξιοπρεπές σύνολο.

Η AEK κέρδισε εύκολα την άνοδό της για τη Football League, την περίοδο 2013–14, ενώ παράλληλα ξεκίνησαν τα σχέδια και οι αρχικές προσπάθειες για την έναρξη εργασιών στη Νέα Φιλαδέλφεια, ώστε να κατασκευαστεί το νέο της γήπεδο. Προς τα τέλη της περιόδου η ΠΑΕ ΑΕΚ τέθηκε υπό καθεστώς εκκαθάρισης και τελικά, στις 23 Μαΐου 2014 η «Αθλητική Ένωσις Κωνσταντινουπόλεως - ΑΕΚ Ποδοσφαιρική Ανώνυμος Εταιρεία» διαγράφηκε από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο. Στις 18 Ιουλίου 2014 ανακοινώθηκε η σύσταση της ποδοσφαιρικής ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «Αθλητική Ένωσις Κωνσταντινουπόλεως - ΑΕΚ Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρεία».

Την περίοδο 2014–15 κατέλαβε την πρώτη θέση του Νότιου ομίλου της Football League και χωρίς να ηττηθεί στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, ούσα η πρώτη ομάδα στην ιστορία που πετυχαίνει το αήττητο σε επίπεδο Β' Εθνικής κατηγορίας. Στα πλέι–οφ ανόδου που ακολούθησαν αναδείχθηκε επίσης πρώτη, εξασφαλίζοντας την επιστροφή της στη Superleague έπειτα από δύο χρόνια απουσίας. Με την επιστροφή της στη μεγάλη κατηγορία τερμάτισε στην τρίτη θέση της κανονικής περιόδου του πρωταθλήματος, συμμετέχοντας στα πλέι οφ (με την ολοκλήρωση των οποίων υποχώρησε στην τέταρτη θέση), κορυφαία όμως στιγμή της χρονιάς υπήρξε η κατάκτηση του Κυπέλλου (2015–16) επικρατώντας στον τελικό του Ολυμπιακού με 2–1, πέντε χρόνια μετά την τελευταία της επιτυχία στον ίδιο θεσμό, με προπονητή τον Στέλιο Μανωλά.

Στο πρωτάθλημα της περιόδου 2016–17 τερμάτισε στη δεύτερη θέση έπειτα από τη διαδικασία των πλέι οφ (τέταρτη στην κανονική περίοδο), εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή της στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Στο θεσμό του Κυπέλλου έφτασε για δεύτερη συνεχή χρονιά μέχρι τον τελικό, όπου ηττήθηκε από τον ΠΑΟΚ.

Την περίοδο 2017–18 κατέκτησε το πρωτάθλημα έπειτα από 24 χρόνια.Επίσης συμμετείχε στον τελικό του κυπέλλου για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, όπου ηττήθηκε (0–2) από τον ΠΑΟΚ, με προπονητή τον Μανόλο Χιμένεθ. Επίσης συμμετείχε στους ομίλους του Γιουρόπα Λίγκ τερματίζοντας πίσω από την Μίλαν αήττητη και προκρίθηκε στους 32 όπου αποκλείστηκε από την Ντιναμό Κιέβου με συνολικό σκορ 1–1 (η Ντιναμό Κιέβου προκρίθηκε λόγω του γκολ εκτός έδρας που είχε πετύχει στην Αθήνα).

Η περίοδος 2018–19 της ΑΕΚ ξεκίνησε με προπονητή τον Μαρίνο Ουζουνίδη αντί του Μανόλο Χιμένεθ με θετικά αποτελέσματα, καθώς στις πρώτες ευρωπαϊκές αναμετρήσεις για το Champions League συνέχισε το ρεκόρ συνεχόμενων αήττητων αγώνων, που είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη χρονιά με αήττητο 10 αγώνων στο Europa League (2017–18), καθώς συμπλήρωσε 14 συνεχείς αγώνες χωρίς να ηττηθεί, έπειτα από τις προκρίσεις εναντίον Σέλτικ και Βίντι στα προκριματικά της διοργάνωσης 2018–19,[42] η πορεία της ωστόσο στη φάση των ομίλων δεν υπήρξε ανάλογη, με αποτέλεσμα το αήττητο ρεκόρ να λάβει τέλος στον πρώτο αγώνα για τον 5ο όμιλο εναντίον του Άγιαξ, τερματίζοντας τελικά στην τελευταία θέση του ομίλου, πίσω από Μπάγερν Μονάχου, Άγιαξ και Μπενφίκα.[43] Η πίεση απέναντι στον τεχνικό της ομάδας Μαρίνο Ουζουνίδη μεγάλωσε τον Δεκέμβριο ύστερα από συνεχόμενα αρνητικά αποτελέσματα, με αποτέλεσμα τον Φεβρουάριο του 2019 να αποχωρήσει από την τεχνική ηγεσία και να επιστρέψει ο Μανόλο Χιμένεθ, για τρίτη συνολικά φορά στην καριέρα του.

Με την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος η ΑΕΚ τερμάτισε στην τρίτη θέση της βαθμολογίας, ενώ κατάφερε να φτάσει στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, όπου ηττήθηκε από τον ΠΑΟΚ με 1–0.

Την περίοδο 2019–20, η ΑΕΚ τερμάτισε στην τρίτη θέση της βαθμολογίας, ενώ κατάφερε να φτάσει στον τελικό του Κύπελλο Ελλάδος 2019–20 για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, όπου ηττήθηκε από τον Ολυμπιακός με 1–0.

Την περίοδο 2021–22, με νέο προπονητή τον Βλάνταν Μιλόγιεβιτς, η Ένωση δεν κατάφερε να προκριθεί στο ΟΥΕΦΑ Γιουρόπα Κόνφερενς Λιγκ. Αποκλείστηκε στον δεύτερο προκριματικό γύρο από τη Βελέζ Μόσταρ.

Την σεζόν 2022–23, η ΑΕΚ με την επιστροφή της στην φυσική της έδρα στην Νέα Φιλαδέλφεια στο νέο της γήπεδο, κατέκτησε το Νταμπλ για 3η φορά στην ιστορία της με την κατάκτηση του πρωταθλήματος και του κυπέλλου Ελλάδας.

Η ΑΕΚ έγινε 100: Από τον Κωνσταντίνο Σπανούδη στον πρόεδρο των προέδρων, Δημήτρη Μελισσανίδη και τον «θείο Λουκά»