Ένας από τους κορυφαίους Έλληνες διαιτητές όλων των εποχών και νυν αρχιδιαιτητής στο πρωτάθλημα της Ρουμανίας, Κύρος Βασσάρας, μίλησε στην εκπομπή «SDNA σε θέση Libero» στο Libero 107,4, με αφορμή την απόφαση των διαιτητών να απέχουν από την επόμενη αγωνιστική της Super League, ενώ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο ενδεχόμενο επιστροφής του στην Ελλάδα.
Αναλυτικά όσα είπε:
«Το μπούλινγκ και η βία στους διαιτητές δεν οδηγεί πουθενά, ίσα ίσα καταστρέφει το ποδόσφαιρο. Πρέπει να ξέρουμε τι ζητάμε, αν θέλουν οι παίκτες να παίρνουν οι διαιτητές αποφάσεις με φόβο. Πρέπει να υπάρξουν μέτρα και να προστατευθούν οι διαιτητές, αλλά να αξιολογηθούν και τα λάθη τους. Είναι μία αντίδραση που πρέπει να την δούμε, γιατί οι άνθρωποι αυτοί που απειλούνται δεν μπορούν να διαιτητεύσουν με ασφάλεια».
Τί πρέπει να γίνει από το κράτος για να σταματήσουν αυτά τα περιστατικά;
«Πρέπει να βάλουμε υπεύθυνους αυτούς που θα υποσχεθούν για τα μέτρα που θα βάλουν ότι όντως θα γίνουν. Για μένα υπάρχουν βασικοί κανόνες, πρόληψη και παιδεία. Ο κόσμος θα πρέπει να ξέρει ποια μέτρα θα έχουν παρθεί, αυτά που αποτρέπουν τον καθένα να σπάσει, να απειλήσει, να χτυπήσει. Και επίσης θέλω να βλέπω και εγώ σαν πολίτης τα παραδείγματα πρόληψης και καταστολής. Έχει γίνει κάποια σύλληψη; Κάποια ενέργεια; Δεν έχω δει κάποιον που έχει παραβεί τους κανόνες να βγει δημοσίως να απροτρέψει κάποιον άλλον».
Γιατί οδηγήθηκε εδώ η Ελληνική διαιτησία και σφυρίζουν στα μεγάλα ματς ξένοι διαιτητές;
«Είναι λάθος άποψη ότι οι ξένοι διαιτητές είναι καλύτεροι από τους Έλληνες. Για μένα το πρωτάθλημα χρειάζεται καλούς διαιτητές. Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να υπάρχει σωστή αξιολόγηση των λαθών αλλά και επιβράβευση των καλών διαιτησιών. Επίσης πρέπει να υπάρχει ένα πρόγραμμα που θα εντοπίζει τα ταλέντα από τις χαμηλότερες κατηγορίες και να δίνει κίνητρα σε όλους. Είχα πει ότι δεν θα έχουμε Έλληνες διαιτητές σε λίγα χρόνια, το συζήτησα και με τον πρόεδρο της ΕΠΟ, Τάκη Μπαλτάκο».
Για την επιλογή του ξένου αρχιδιαιτητή:
«Η επιτροπή διαιτησίας χρειάζεται ξένο αρχιδιαιτητή. Οι πιθανότητες να δεχθεί επιρροή από κάποιον είναι πολύ λιγότερες από έναν Έλληνα. Αλλά, θα δώσω ένα παράδειγμα. Εγώ είμαι στη Ρουμανία και είμαι ξένος, αλλά στο πρωτάθλημα δεν σφυρίζει κανένας ξένος διαιτητής, μόνο γηγενείς ρέφερι».
Αν υπάρχουν σκέψεις να επιστρέψει στην Ελλάδα στο πόστο του αρχιδιαιτητή:
«Δεν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για να επιστρέψω στην χώρα μου σε μία τέτοια θέση. Είμαι πάντοτε όμως διαθέσιμος να βοηθήσω, αλλά ως εκεί. Έχω ξεκινήσει από το 2014 μία δουλειά που έβαλα στόχους στη Ρουμανία. Έχω μία ομάδα που δουλεύει με εμένα και για εμένα. Φτάσαμε σε πάρα πολύ ψηλούς στόχους, θέλω να αναπληρώσω αυτή την προσπάθεια. Υπάρχουν πολύ καλές συνθήκες να συνεχίσω. Την Ελλάδα πάντα την υποστηρίζω, αλλά δεν έχω καμία διάθεση να επιστρέψω».
Αν υπάρχει τοξικότητα στο Ρουμάνικο πρωτάθλημα:
Τοξικότητα δεν υπάρχει, αντιπαλότητα ναι. Δεν έχουμε κάποιο παράδειγμα βίας κατά διαιτητή, υπάρχουν δηλώσεις οι οποίες όμως επιφέρουν ποινές.
Αν πιστεύει ότι θα βγει κάτι από την αποχή των διαιτητών:
«Πιστεύω ότι θα υπάρξει κάποια βελτίωση, θα γίνει το πρώτο βήμα, αλλά εξαρτάται από αυτούς που θα συμμετάσχουν είναι μέχρι το που θα φτάσουνε. Και θα πρέπει να ξέρουν οι διαιτητές ποια διαδικασία να ακολουθούν όταν απειλούνται. Πρέπει να γίνει ενημέρωση από την ΕΠΟ σε αυτό και τις Αρχές».
Αν λειτουργούν υπό τον φόβο οι Έλληνες διαιτητές:
«Έτσι είναι, υπάρχουν αποφάσεις με φόβο και είναι από τον ορισμό ενός διαιτητή μέχρι και μετά το παιχνίδι. Γι' αυτό θα πρέπει να υπάρχει προστασία από τους φορείς. Αν θέλουμε να αλλάξουμε κάτι, πρέπει να αλλάξουμε πρώτα εμείς οι ίδιοι και οι φυσικοί πρωταγωνιστές».
Για την αυτοβιογραφία του:
«Είναι μία απόφαση που πήρα πριν από καιρό, ήθελα να μεταφέρω αυτά που έχω βιώσει μέσα σε ένα περιβάλλον μίας οικογένειας που ζούσε από την διαιτησία. Είναι μία υποχρεώση προς την οικογένειά μου και τον πατέρα μου. Ήθελα να περιγράψω όλα τα εμπόδια που ξεπέρασα όχι μόνο για τους νέους διαιτητές αλλά για όσους ασχολούνται με τον αθλητισμό. Δεν κάνεις ποτέ το χατίρι αυτών που θέλουν να σε σταματήσουν».