MENU

Χαρακτηριστικό, μάλιστα, είναι το δημοσίευμα στην πλέον έγκυρη ιστοσελίδα της χώρας, το «sport.ro» που σε ρεπορτάζ του ανέφερε: «Την επόμενη σεζόν, ο τελικός του Conference League θα φιλοξενηθεί από την «Αγία Σοφία» στην Αθήνα, το «σπίτι» της ΑΕΚ, χωρητικότητας 32.500 θέσεων, που εγκαινιάστηκε φέτος».

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με πληροφορίες το ίδιο φέρεται να ειπώθηκε και στη μετάδοση του χθεσινού τελικού της βραζιλιάνικης έκδοσης του ESPN, ενώ εκτενές ρεπορτάζ υπήρξε και στην Ιταλία και δη στην ιστοσελίδα «https://www.ilsussidiario.net/».

Να σημειωθεί, βέβαια, πως η UEFA δεν έχει ανακοινώσει ακόμα το γήπεδο που θα φιλοξενήσει τον επόμενο τελικό του Europa Conference League. Ωστόσο αυτό αναμένεται να γίνει τις επόμενες μέρες.

Να επισημανθεί επίσης πως στα συν της ΑΕΚ είναι το γεγονός ότι πρόσφατα το γήπεδό της έλαβε πιστοποίηση 4 αστέρων από την UEFA!

Ενα γήπεδο για να μπορέσει να φιλοξενήσει ματς των play off του Champions League ή οποιοδήποτε ματς στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης θα πρέπει να είναι κατηγορίας 4 αστέρων. Αντίστοιχα τεσσάρων αστέρων απαιτείται για να φιλοξενήσει οποιοδήποτε ματς των ομίλων του Europa League αλλά και τελικό Ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Οι απαιτήσεις για τα 4 αστέρια της UEFA σε γήπεδο:

-Ελάχιστη χωρητικότητα 30.000 θέσεων.

-Κάθε κάθισμα πρέπει να είναι ατομικό και με πλάτη, δεν λαμβάνονται υπόψη οι πάγκοι.

-Ο αγωνιστικός χώρος πρέπει να έχει μέγεθος 105x68m.

-Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ του γηπέδου και εξέδρας 6 μέτρα κατά μήκος των πλευρών και 7,5 μέτρα πίσω από τα δύο τέρματα.

-Οχι περιμετρικές περιφράξεις γύρω από το γήπεδο (επιτρέπονται οι τάφροι).

-Top class αποδυτήρια ποδοσφαιριστών και διαιτητών, πανομοιότυπα για κάθε ομάδα, με επιφάνεια τουλάχιστον 100 m2.

-Απευθείας, προστατευμένη και ασφαλής διαδρομή πρόσβασης για παίκτες και διαιτητές από το πάρκινγκ στα αποδυτήρια και από εκεί στο γήπεδο.

-Επαρκές και καλά εξοπλισμένο δωμάτιο για έλεγχο ντόπινγκ και αναλογικά για τον εκπρόσωπο της UEFA.

-Προβολείς όχι λιγότερο από 1.400 lux για την κύρια θέση της κάμερας και όχι λιγότερο από 1.000 lux για άλλα μέρη του σταδίου. Επίσης, εφεδρικό σύστημα προβολέων ικανό να εκκινείται κάθε φορά και να παρέχει τις ίδιες παραμέτρους.

-Σύγχρονο και αποτελεσματικό σύστημα δημόσιων διευθύνσεων που επιτρέπει τη μεταφορά πληροφοριών τόσο στις εξέδρες, κάτω από αυτές και γύρω από το στάδιο. Ο ήχος πρέπει να είναι καθαρός και κατανοητός και να ακούγεται ανεξάρτητα από το επίπεδο θορύβου του πλήθους. Εφεδρικό ανεξάρτητο σύστημα για περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

-Έγχρωμο σύστημα παρακολούθησης (CCTV), που καλύπτει όλους τους κοινόχρηστους χώρους του γηπέδου και γύρω απ’ αυτό. Το σύστημα πρέπει να είναι σε θέση να παρέχει σαφείς φωτογραφίες των περιοχών που παρακολουθούνται, ανά πάσα στιγμή.

-Αίθουσα ελέγχου με οθόνες, ηχεία, βίντεο και πληροφορίες. Η αστυνομία και οι πυροσβεστικές υπηρεσίες πρέπει να έχουν τους εκπροσώπους τους μέσα στο δωμάτιο ή ακριβώς δίπλα σε αυτό, ενώ η αίθουσα ελέγχου πρέπει να παρέχει άμεση και ανεμπόδιστη θέα.

-Διεθνώς κατανοητή σήμανση σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους του γηπέδου και γύρω από αυτό.

-Τουλάχιστον δύο τμήματα της εξέδρας, από 50 θέσεις το καθένα, ειδικά διαμορφωμένα για άτομα με ειδικές ανάγκες και τους συνοδούς τους. Τα καθίσματα να είναι καλυμμένα και να έχουν πρόσβαση σε άρτια εξοπλισμένες τουαλέτες.

-Οι τουαλέτες για τους οπαδούς και των δύο φύλων να παρέχονται σε επαρκή αριθμό και αξιοπρεπή στάνταρ. Οι τουαλέτες χωρίς καθίσματα δεν γίνονται αποδεκτές.

-Υψηλή ποιότητα χώρου εργασίας για τους εκπροσώπους του Τύπου, συμπεριλαμβανομένων άρτιων θέσεων για κάμερες, τηλεοπτικά στούντιο και άλλων παροχών για τις ανάγκες μετάδοσης. Ο αριθμός των θέσεων Τύπου ποικίλλει ανάλογα με το ματς.

-Το γήπεδο να προσφέρει υψηλότερη ποιότητα στους VIP χώρους, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 200 θέσεων στο VIP lounge.

-Πρόσθετος χώρος φιλοξενίας για 400 άτομα, ικανός να φιλοξενήσει εκδηλώσεις και για τις δύο ομάδες (2×200 θέσεις).

Οι ευρωπαϊκοί τελικοί που διεξήχθησαν στην Ελλάδα

  • 1971 - Κύπελλο Κυπελλούχων: Τσέλσι - Ρεάλ 2-1 (Γ. Καραϊσκάκης, πρώτο ματς 1-1)
  • 1973 - Κύπελλο Κυπελλούχων: Μίλαν - Λιντς 1-0 (Καυταντζόγλειο Στάδιο)
  • 1983 - Κύπελλο Πρωταθλητριών: Αμβούργο - Γιουβέντους 1-0 (ΟΑΚΑ)
  • 1987 - Kύπελλο Κυπελλούχων: Αγιαξ - Λοκομοτίβ Λειψίας 1-0 (ΟΑΚΑ)
  • 1994 - Champions League: Μίλαν - Μπαρτσελόνα 4-0 (ΟΑΚΑ)
  • 2007- Champions League: Μίλαν - Λίβερπουλ 2-1 (ΟΑΚΑ)
«Την επόμενη σεζόν ο τελικός του Conference League θα φιλοξενηθεί στην "OPAP Arena"»