MENU

Γη της Ελιάς (επεισόδιο 777): Ο Γιάννης νιώθει αδικημένος και ξεσπάει μπροστά στις κάμερες. Με ένα τηλεοπτικό διάγγελμα καθηλώνει τους θεατές και προσπαθεί να μετατοπίσει τις ευθύνες, οι οποίες σε πολύ μεγάλο βαθμό τον βαραίνουν, προκειμένου να μην γνωρίσει τον ίδιο εξευτελισμό που γνώρισε και στο εξωτερικό. Ο κόσμος τον παρακολουθεί σαστισμένος, ανήμπορος να καταλάβει ποιο ακριβώς είναι το έργο που επιτελεί και τι στόχο έχει.

Δεν είναι ακριβώς η περίληψη των πεπραγμένων του, αλλά θα μπορούσε να είναι. Περίπου 15 μέρες μετά την περίφημη παρουσία του στον αγωνιστικό χώρο της Λεωφόρου και το διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό, ο Γιάννης Βρέντζος παραμένει στο προσκήνιο για όλους τους λάθος λόγους. Ήταν η Κυριακή 6 Νοεμβρίου, όταν το ντέρμπι Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού είχε ολοκληρωθεί και το Mega Channel επέλεγε να αφήσει σύξυλους τους τηλεθεατές της δημοφιλούς σειράς. Διέκοψε το πρόγραμμά του για να «παίξει» η δήλωση του παράγοντα των ερυθρολεύκων και να μην χάσει κανείς όσα… σπουδαία είχε να πει.

«Νομίζω ότι αυτό που έγινε ξεκάθαρο σήμερα είναι ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο, διοικείται από ένα φασιστικό παρακράτος που διέπεται από παρανομία και οργανωμένο έγκλημα. Αυτό βέβαια είναι λογικό όταν στα τελευταία τρία χρόνια λειτούργησε μέσα στην Κυβέρνηση ένα καθεστώς παρανομίας στο Μέγαρο Μαξίμου με επικεφαλής τον Γρηγόρη Δημητριάδη και άλλα λαθραία και παράνομα στοιχεία. Η ανοχή μας αυτή τελείωσε. Η προσωπική μου πρόταση είναι ο Ολυμπιακός να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα και να διεκδικήσει στα δικαστήρια την κάθαρση του ελληνικού ποδοσφαίρου».

Δεν είναι εύκολη δουλειά, όμως, η ηθοποιία και ας φαντάζει εύκολη. Για παράδειγμα, ο πρωταγωνιστής μας. Δεν μπορούσε να απομνημονεύσει το κείμενο, δεν υπήρχε πρόχειρος υποβολέας και αναγκάστηκε να διαβάζει τα λόγια του. Ίσως επειδή δεν έχουν όλοι το προνόμιο της ρητορικής. Αποδείχθηκε, άλλωστε, και σε όσα γράφτηκαν στο φύλλο αγώνα για την επίθεσή του στον διαιτητή της αναμέτρησης. «Shame on you what you did today», ήταν η πρώτη του ατάκα, συνοδευόμενη από το «you did what you came here for today». Δυνατά λόγια ανδρός, τα οποία το Cambridge σκέφτεται σοβαρά να εισάγει στο υλικό για listening στις επόμενες εξετάσεις για το «lower».

Αν κρίνουμε από την ευγλωττία του στην αγγλική, μπορούμε να καταλάβουμε και γιατί έφυγε άρον-άρον και ως αποτυχημένος από τη Νότιγχαμ. Μπορούμε να καταλάβουμε γιατί οι οπαδοί του αγγλικού συλλόγου πανηγύριζαν το καλοκαίρι του 2021 στην είδηση ότι θα αντικατασταθεί ως CEO, και προφανώς δεν είναι σύμπτωση ότι η καλύτερη χρονιά της ομάδας, η χρονιά που κατόρθωσε να ανέβει στην Premier League, ήρθε μετά την αντικατάστασή του. Μέχρι τότε; Η λογική scattergun στις μεταγραφές δεν έπειθε τους οπαδούς της Νότιγχαμ και δεν είναι τυχαίο ότι την ίδια λογική ακολούθησε φέτος και ο Ολυμπιακός. Αλλά δεν ήταν μόνο αυτό… Ο σπουδαίος Μάρτιν Ο’Νιλ είχε «δώσει» τον Βρέντζο ως το λόγο που δεν μπόρεσε να κάνει τη δουλειά που ήθελε στη Νότιγχαμ, οι κατηγορίες για οικογενειοκρατία μετά την απόφαση να προσληφθεί ο πεθερός του ως διαχειριστής εγκαταστάσεων επιβάρυναν τη θέση του και όλα όσα περιέγραφαν το έργο του Έλληνα παράγοντα στην Αγγλία, συνοψίζονται στα λόγια του Νικ Ράνταλ, προέδρου του συλλόγου. «Έγιναν πολλά λάθη και αρκετά εξ αυτών επαναλαμβανόμενα. Το σημαντικό είναι όταν κάνεις λάθη, να μαθαίνεις και να προσπαθείς να τα διορθώσεις. Αν είμαστε υπόλογοι για ένα γεγονός, και νομίζω ότι είμαστε, ήταν ότι ρίξαμε μεγάλο βάρος στα άμεσα αποτελέσματα».

Λίγο καιρό μετά ήρθαν οι αλλαγές. Ο Γιάννης Βρέντζος παύθηκε από τα καθήκοντα του ως CEO και έμεινε σε διαφορετική θέση, μέχρι να επιστρέψει στον Ολυμπιακό με τα γνωστά αποτελέσματα…

Ένας για όλους!

Χωρίς το όλοι για έναν… Διότι εδώ δε μιλάμε για τους τρεις σωματοφύλακες, αλλά για έναν άνθρωπο που μπήκε στο χώρο του ποδοσφαίρου λόγω των οικονομικών του γνώσεων και σταδιακά ένιωσε την ανάγκη να παίξει football manager. Ο συγκεντρωτισμός του Γιάννη Βρέντζου είχε ως αποτέλεσμα να αποχωρήσουν το καλοκαίρι πολύτιμα στελέχη για τον Ολυμπιακό και τα αποτελέσματα να είναι ορατά. Παρότι δεν υπάρχει άμεση σύνδεση ανάμεσα στον Γιάννη Βρέντζο και τη Λίνα Σαλούκου, είναι γνωστό ότι οι δυο τους είχαν διαφορετική φιλοσοφία και προσέγγιση για τον τρόπο λειτουργίας ενός σύγχρονου συλλόγου. Η μεν είναι σήμερα στο διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Συλλόγων και ο δε εκτίει την ποινή αποκλεισμού από τους αγωνιστικούς χώρους.

Δεν είναι, όμως, μόνο η Λίνα Σαλούκου που «έφυγε» για να κάνει χώρο στον Γιάννη Βρέντζο. Ακόμα μια περίπτωση που έχει συνδεθεί με τον παράγοντα του Ολυμπιακού, είναι του Φρανσουά Μοντεστό. Δεν είναι συμπτωματικό ότι και εκείνος αποχώρησε τον προηγούμενο Ιούνιο και άφησε τον μεταγραφικό σχεδιασμό των ερυθρολεύκων σε εκείνους που θεωρούσαν ότι ξέρουν καλύτερα. Το αποτέλεσμα; Ο Κορσικανός είναι σήμερα στην Μόντσα και για τις μεταγραφές του Ολυμπιακού το φετινό καλοκαίρι; Ε, δε χρειάζεται να αναφέρουμε τα αυτονόητα. Ο πρώην ποδοσφαιριστής των ερυθρολεύκων είχε αναλάβει όταν έφευγε ο Βρέντζος, οι δυο τους συνεργάστηκαν - αλλά όχι πετυχημένα - στην Νότιγχαμ και προφανώς δε θα γινόταν να συνυπάρξουν στο λιμάνι.

Όπως ανέφερε, άλλωστε, πριν ένα χρόνο η έγκυρη ιστοσελίδα «Athletic», σχετικά με την απομάκρυνση του Γιάννη Βρέντζου από τη θέση του CEO… «Κανείς δεν του χρεώνει έλλειμμα αφοσίωσης, όμως ταυτόχρονα βρίσκεται στο μικροσκόπιο των φιλάθλων για τον απότομο τρόπο διοίκησης και συγκεκριμένα την κάκιστη απόδοση του συλλόγου στην πιο εκτενή και συχνά χαοτική περίοδο μεταγραφικής δραστηριότητας στην ιστορία της ομάδας».

Χαοτική περίοδο μεταγραφικής δραστηριότητας… Είναι ξεκάθαρο το μοτίβο, έτσι δεν είναι; Ο Γιάννης Βρέντζος επέστρεψε στον Ολυμπιακό με στόχο να είναι το νούμερο δύο πίσω από τον Βαγγέλη Μαρινάκη, «εξαφάνισε» στελέχη που βοηθούσαν στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού, και το αποτέλεσμα τέσσερις μήνες μέσα στη σεζόν, είναι ξεκάθαρο…

Και μια ιστορία από τα παλιά…

Θεωρείται ένα από τα δεξιά χέρια του Βαγγέλη Μαρινάκη. Μην σας ξενίζει ο όρος: Όταν  έχεις να διαχειριστείς τόσες επιχειρήσεις δε σου φτάνει ένα δεξί χέρι… Κάποτε λογιζόταν ως ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων, που θέλει να μένει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και να κάνει άρτια τη δουλειά του στα οικονομικά. Σταδιακά ήθελε να περνάνε όλο και περισσότερα από τα χέρια του και να λογοδοτούν όλοι σε εκείνον. Κάπως έτσι βρέθηκε να πρωταγωνιστεί στις συνομιλίες που είδαν το φως της δημοσιότητες το 2016, συνομιλίες που (τότε) ήταν μέσω νόμιμων παρακολουθήσεων της ΕΥΠ. Σε εκείνες τις συνομιλίες προέκυπτε ο ρόλος του ως οικονομικός διαχειριστής και οι συνομιλίες του, βάσει των οποίων ο Ολυμπιακός λειτουργούσε με διπλά συμβόλαια, με εμβάσματα στο εξωτερικό για αποφυγή φορολογίας, ως και απόκτηση του ελέγχου κυπριακής ομάδας για να μπορεί ελέγχει την αγορά.

Οι συνομιλίες είναι γνωστές. Τα πεπραγμένα του Γιάννη Βρέντζου επίσης. Μπορεί να είναι και σύμπτωση αλλά η φετινή σεζόν του Ολυμπιακού συνδέεται εν πολλοίς και με τον συγκεντρωτισμό γύρω από το πρόσωπό του. Προς το παρόν, η μόνη επιτυχία που καταγράφει είναι το ιστορικό διάγγελμα μετά τη Λεωφόρο. Εκεί που θυμηθήκαμε όλοι τον παιδικό μας εαυτό όταν διαβάζαμε το ποίημα συλλαβιστά και τα υπόλοιπα παιδάκια χειροκροτούσαν…

Γιάννης Βρέντζος: Επιστροφές-καταστροφές!