MENU

Ηταν πριν από λίγες ημέρες όταν ο Τζόρντι Μπερτομέου, απασφάλισε τη βόμβα του… “Το ΝΒΑ δεν θα αφήσει τους παίκτες να αγωνιστούν στα παράθυρα των Εθνικών Ομάδων. το ίδιο θα ισχύσει και με την Ευρωλίγκα. Ισως βοηθήσουμε με τους παίκτες από το Eurocup”. Τουλάχιστον έτσι μεταφράστηκαν αρχικά οι δηλώσεις του ισχυρού άνδρας της Ευρωλίγκας σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ραδιοφωνικό σταθμό της Ισπανίας.

Στο καθιερωμένο "πρωινό" που παραθέτει ο Τζόρντι, ανήμερα του τελικού της Ευρωλίγκας σε κάποιους δημοσιογράφους, επιχείρησε να ξεκαθαρίσει το τοπίο: "Μεταφράστηκαν λάθος οι δηλώσεις μου. Δεν είπα ποτέ ότι απαγορεύω στους παίκτες να παίξουν με την Εθνική ομάδα". Και πράγματι έτσι είναι. Δεν το είπε. Αλλά αυτή είναι η μισή αλήθεια, διότι μπορεί να μην το είπε ποτέ, αλλά στην πραγματικότητα αυτό κάνει, καταστρώνοντας το σχέδιο της Ευρωλίγκας της επόμενης σεζόν, αρνούμενος ταυτόχρονα να αποδεχτεί τα παράθυρα της FIBA.

"Δεν υπάρχουν παίκτες Α' και Β΄ κατηγορίας για εμάς" είπε ο Μπερτομέου σε μία προσπάθεια να εξωραϊσει την εικόνα της απόφασής του... "Ναι, αλλά Τζόρντι, εσύ δεν είσαι ο πρώτος που τους διαχωρίζεις όταν λες ότι ίσως επιτρέψεις στο πρόγραμμα του Eurocup να εναρμονιστεί με τα παράθυρα της Ευρωλίγκας, αλλά όχι της Ευρωλίγκας;" ρωτήθηκε.

"Κάνετε λάθος, εγώ δε χωρίζω τους παίκτες σε κατηγορίες. Και ούτε είπα ότι επιτρέπω στους μεν να αγωνιστούν στις εθνικές ομάδες, αλλά όχι στους δε. Είπα απλά, ότι το πρόγραμμα και μόνο αυτό, ίσως δεχτούμε να εναρμονιστεί με τα παράθυρα της Ευρωλίγκας. Σε κάθε περίπτωση είναι απόφαση των παικτών και εμείς δεν μπορούμε να τους σταματήσουμε" απάντησε.

Μόνο που οι προθέσεις του είναι ξεκάθαρες και ουσιαστικά με τον τρόπο που κινείται ορθώνει ένα τεράστιο απαγορευτικό σε κάθε σκέψη συμμετοχής των παικτών στις Εθνικές Ομάδες. Κι αυτό γιατί: Διότι στο μεν Eurocup θα σταματούν οι δραστηριότητες κατά τη διάρκεια των προκριματικών της FIBA, στην Ευρωλιγκα όμως όχι. Κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει περίπτωση ακόμα και την ίδια μέρα που οι Εθνικές ομάδες θα αγωνίζονται στους αγώνες να πρόκρισης, να διεξάγονται ταυτόχρονα, την ίδια ημέρα, ή έστω την προηγούμενη ή την επόμενη ματς της Ευρωλίγκας.

"Είναι δίκαιο να πετάς το μπαλάκι στους παίκτες να αποφασίσουν;" ήταν ακόμα μιά ερώτηση για τον Τζόρντι στο πρωινό της Κυριακής... "Δεν πετάω κανένα μπαλάκι. Εχουν κάθε δικαίωμα να αποφασίσουν μόνοι τους". Και φυσικά, όταν από τη μία πλευρα υπάρχει ο βιοπορισμός, η επαγγελματική συνείδηση και το συμβόλαιο, και από την άλλη το εθνικό χρέος που σχεδόν ανιοδιοτελώς υπηρετούν όλοι οι παίκτες, ξεκάθαρα το πρώτο θα επικρατήσει. Διότι οι παίκτες δε θα έχουν άλλη επιλογή. Η ουσία ειναι ότι με τον τρόπο του και με τις ευλογίες κάποιων (πολλών) ομάδων της Ευρωλίγκας, ο Μπερτομέου υψώνει Stop στη συμμετοχή των παικτών της Ευρωλίγκας στις Εθνικές ομάδες, επαναλαμβάνοντας συνεχώς το ίδιο επιχείρημα: "Γιατί δεν κατηγορείτε το ΝΒΑ που έχει ήδη ενημερώσει ότι δε θα επιτρέψει τις μετακινήσεις των παικτών;".

Δεν είναι μείζον θέμα προς στιγμήν αν ο Μπερτομέου, όσο περνά ο καιρός, χρησιμοποιεί ολοένα και περισσότερο στην ίδια πρόταση το ΝΒΑ και την Ευρωλίγκα επιχειρώντας μία τρόπον τινά εξομοίωση των δύο κόσμων.

Η ακτινογραφία των εξηγήσεων για αποφάσεις που κοινοποιεί ή υπερασπίζεται ο ίδιος, αποτυπώνει ουσιαστικά τη βούληση των ομάδων του όχι και την προσωπική του.

Οπως και να έχει όμως, ο Ασκός του Αιόλου άνοιξε καθώς, τόσο ο Ισπανικός Σύνδεσμος Παικτών, όσο και ο Ελληνικός, εξαπέλυσαν ευθεία επίθεση και μάλιστα σε πολύ έντονο και πολεμικό τόνο απέναντι στον Μπερτομέου.

“Ποιος είναι αυτός για να μας πει αν και πότε θα παίξουμε στην Εθνική ομάδα” είπε ο Αλφόνσο Ρέγες, πρόεδρος του Συνδέσμου των Ισπανών παικτών με μία ρητορική που εμφανίζει πολύ μεγάλο χάσμα και αποτυπώνει το στίγμα της πραγματικότητας που βιώνει πια το ευρωπαϊκό μπάσκετ με την κόντρα Euroleague-FIBA.

H ουσία όμως είναι ότι όλοι θεωρούν πως έχουν δικαίωμα να αποφασίσουν, όλοι αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, αλλά κανείς δεν ρωτάει τους παίκτες. Κι εν προκειμένω ο Τζόρντι Μπερτομέου, εξωθούμενος προφανώς από τις ομάδες, υποτίμησε την αληθινή αγάπη που έχουν οι παίκτες για τις Εθνικές ομάδες τους.

“Αυτό που ξέρω είναι ότι δεν μας έχει ρωτήσει κανείς για τίποτα” μου είπε ο Μίλος Τεόντοσιτς λίγο πριν αρχίσει η προπόνηση της ΤΣΣΚΑ, την Παρασκευή, στο Σινάν Ερντέμ. “Προς το παρόν δεν έχω άποψη για την υπόθεση με τα παράθυρα της FIBA, αλλά στο μυαλό μου παραμένει αυτή η σκέψη. Δεν μας ρωτάει κανείς”.

Η Ευρώπη δεν είναι Αμερική. Η Ευρωλίγκα δεν είναι ΝΒΑ… Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η κατάρριψη των συνόρων σε επαγγελματικό επίπεδο δεν έχει ενοποιήσει τις χώρες της Γηραιάς Ηπείρου, στην οποία, σε αντίθεση με την Αμερική, εξακολουθούν να υπάρχουν 56 διαφορετικά κράτη, με ισάριθμες διαφορετικές κουλτούρες, σημαίες κι εθνικούς ύμνους. Δεν μπορεί να υπάρξει καμία σύγκριση μεταξύ δύο κόσμων, όπου εξ απαλών ονύχων παρατηρείται τεράστια διαφορά στα όνειρα που ζωγραφίζουν τα παιδιά, πιάνοντας για πρώτη φορά μία μπάλα στα χέρια τους. Στην Αμερική, οι νεαροί ονειρεύονται το ΝΒΑ, στην Ευρώπη, το πρώτο όνειρο που κάνει ένα παιδί, είναι να παίξει στην Εθνική ομάδα (των Παίδων αρχικά, τη συνέχεια των Εφήβων και φυσικά στην Αντρών). Ο πήχης της καταξίωσης δεν έχει άλλο ύψος, έχει εντελώς διαφορετική κατεύθυνση.

“Ο ΠΣΑΚ έβγαλε μία ανακοίνωση που προσωπικά με εκφράζει σε πολύ μεγάλο βαθμό. Ολοι εμείς αγαπάμε την Εθνική ομάδα και θέλουμε να είμαστε παρόντες όταν μας ζητηθεί. Είναι άδικο να μας στερείται αυτό το δικαίωμα. Ο ΠΣΑΚ κάλυψε το θέμα επαρκέστατα” είπε ο Κώστας Παπανικολάου, αρκούντως ενημερωμένος για τις εξελίξεις. Ποιος μπορεί να ξεριζώσει τις αναμνήσεις ακόμα και από παίκτες που ανήκουν στην ελίτ πια, όταν οι πρώτες από τις τεράστιες συγκινήσεις που ένιωσαν ως αθλητές αφορούν σε επιτυχίες με τις εθνικές ομάδες. Η πρώτη επαφή με τον κόσμο, το πρώτο αίσθημα υπερηφάνειας, το αρχικό στάδιο καταξίωσης για όλους ανήλικους που περνούν το κατώφλι της ενηλικίωσης προήλθαν από τις εθνικές ομάδες. Σε αυτές τις ηλικίες οι δεσμοί που δημιουργούνται είναι αδιάρρηκτοι και διαχρονικοί.

“Δεν είμαι έτοιμος να μιλήσω για αυτό, καθώς το καλοκαίρι θα έχουμε συνάντηση οι ομάδες της Ευρωλίγκας για να αποφασίσουμε” απάντησε ο ισχυρός άνδρας της ΤΣΣΚΑ, Αντρέι Βατούτιν… “Ναι, αλλά ποια είναι η γνώμη σου Αντρέι;” επέμεινα… “Προτιμώ να μη μιλήσω για αυτό και θα ήθελα να το σεβαστείς” συνέχισε, ενώ λίγο πιο πέρα, ο αρχηγός της ΤΣΣΚΑ, Βίκτορ Χριάπα, και θρυλική μορφή του ρώσικου μπάσκετ είχε πιο σταράτα λόγια να πει… “Είμαι σε αναζήτηση ακόμα της πραγματικότητας. Αυτό που ξέρω όμως είναι ένα: Δεν μπορεί οι αγώνες της Εθνικής ομάδας να γίνονται χωρίς τους καλύτερους παίκτες των χωρών που συμμετέχουν. Απλά δε γίνεται. Δεν είναι καλό για το μπάσκετ. Δεν ξέρω ποια ειναι η λύση στο θέμα, αλλά μία κουβέντα έχω να πω: Βρείτε τα!”.

Δεν είχαν όλοι οι παίκτες απόλυτη γνώση επί του θέματος. Κάποιους μπορεί να μην τους απασχολεί, κάποιοι άλλοι απλώς δεν ήθελαν να τοποθετηθούν. Ομως ο Βαγγέλης Μάντζαρης έβαλε μία διάσταση που κρύβει μία τεράστια αλήθεια: “Αυτό που καταλαβαίνω εγώ είναι ότι εμείς ως παίκτες μπαίνουμε στη μέση μίας διαμάχης. Ισως να μην είναι κατάλληλη στιγμή να μιλήσουμε για αυτό. Ομως, υπάρχει έστω κι ένας που να μην ξέρει πόσο πολύ αγαπάμε όλοι μας την Εθνική ομάδα; Από τη μία όμως έρχεται το συμβόλαιο και από την άλλη η εθνική έτσι όπως τα φέρνουν τα πράγματα και δεν πρέπει επ’ουδενί να είναι έτσι. Συμφωνώ απόλυτα ότι η ελληνική κοινωνία, όπως και υπόλοιποι λαοί έχουν δικαίωμα να βλέπουν την Εθνική ομάδα να αγωνίζεται στο σπίτι της σε κάποιους αγώνες κι όχι να περιμένουν μία διοργάνωση το καλοκαίρι για να τη δουν από την τηλεόραση. Θα ήταν πολύ ωραίο να ενισχύσουμε και πάλι τους δεσμούς μας με τον κόσμο, παίζοντας κάποια ματς βαθμολογικού ενδιαφέροντος εντός έδρας. Ομως, κι έτσι όπως οδεύει η κατάσταση, οι παίκτες θα λυγίσουν από τραυματισμούς με τόσες και τόσες υποχρεώσεις. Πρέπει να βρεθεί μία λύση που θα είναι επωφελής για όλους”.

Ο Βασίλης Σπανούλης, ένας από τους πιο τρανούς στρατιώτες των εθνικών ομάδων μέχρι την απόσυρσή του ζήτησε… “Να υπάρξει κάποια στιγμή μέριμνα για την προστασία των παικτών. Η απαγόρευση είναι δικό τους θέμα και δεν είμαι σε θέση να την κρίνω τη δεδομένη στιγμή”.

Ο Τζίτζι Ντατόμε έχει γενικότερα μία ιδιαίτερη κουλτούρα και δεν ανησυχεί να πει αυτό που σκέφτεται… “Δεν μπορεί κανείς να απαγορεύσει στους παίκτες να παίζουν με τις εθνικές ομάδες των χωρών τους. Δεν μπορεί οι παίκτες να χωρίζονται σε δύο επίπεδα και να κατηγοριοποιούνται. Δε σκέφτεται κανείς ότι υπάρχει κίνδυνος στοχοποίησης; Ωραία και δεν παίζουν οι παίκτες της Ευρωλίγκας. Παίζουν άλλα παιδιά και τελικά αυτοί δεν καταφέρνουν να προκριθούν για την τελική φάση; Τι θα απογίνουν μετά αυτά τα παιδιά; Ποιος θα τα προστατεύσει; Για αυτό σε παρακαλώ… Μίλησα πριν λίγο και στην Γκατζέτα ντελο Σπορτ για το ίδιο θέμα. Αυτό που ειπώθηκε, απλά δεν μπορεί να συμβεί”.

Ο Ιωάννης Παπαπέτρου ακούει Εθνική ομάδα και τρέμει η ψυχή του. Εχοντας περάσει μάλιστα κάποια χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες η αγάπη του για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα μεγιστοποιήθηκε... “Δε θέλω να το σκέφτομαι ότι δε θα μπορώ να παίξω με την Εθνική ομάδα. Υπάρχει ανοιχτό θέμα όμως, το αντιλαμβάνομαι κι εύχομαι απλά να βρεθεί μία λύση το συντομότερο δυνατό”.

Προ ημερών σε μία συνέντευξή του ο Γιώργος Πρίντεζης είχε υποστηρίξει ότι όσο είναι καλά και υγιής θα αποτελεί μέλος της Εθνικής κι αυτή η άποψη δεν αλλάζει.... “Φυσικά και θέλω να παίζω στην Εθνική ομάδα και δεν χωράει η παραμικρή συζήτηση σε αυτό. Πρέπει όμως να βρεθεί η πιο κατάλληλη λύση. Δε γίνεται όμως και οι παίκτες να είναι όλο το χρόνο σε μία διαρκή καταπόνηση. Ολοι όσοι ασχολούνται με αυτό οφείλουν να βρουν την απάντηση. Δε γίνεται πάντως να θέλουν οι παίκτες να αγωνιστούν και να μην μπορούν. Δεν μπορεί να συμβεί αυτό”.

Ο Νάντο ντε Κολό τέλος συντάχθηκε: “Η Εθνική ομάδα είναι σπουδαία και σημαντική για όλους τους παίκτες. Η δική μου πρόταση είναι να συμβεί ό,τι και στο ποδόσφαιρο. Να παίρνουν άδεια οι παίκτες για να ακολουθούν όταν πρέπει τις εθνικές ομάδες, υπολογίζοντας και τις ημέρες ξεκούρασης που χρειάζονται. Είναι πάρα πολύ ωραίο για τον κόσμο να έχει επαφή με την Εθνική ομάδα. Είναι καλό για το μπάσκετ συνολικά”.

- "Πες μου ποια είναι η γνώμη σου" με ρώτησε κάποια στιγμή ο Τζόρντι λίγο πριν το φινάλε της συνάντηση στο Σινάν Ερντέμ την προηγούμενη Κυριακή...

- "Δε νομίζω ότι πρέπει να καταχραστώ τον χρόνο των συναδέλφων μου για να πω τη γνώμη μου. Δεν τους ενδιαφέρει. Πολύ σύντομα θα σου πω όμως, ότι οι Ελληνες έχουν να δουν την Εθνική ομάδα τους να παίζει εντός έδρας σε επίσημο ματς από το Προολυμπιακό Τουρνουά του 2008. Πριν από σχεδόν δέκα χρόνια. Κι αυτό πρέπει να τελειώσει κάποια στιγμή, διότι οι δεσμοί του κόσμου με τις Εθνικές Ομάδες πρέπει να αναζωογονηθούν, διότι είναι πολύ σημαντικό για το ευρωπαϊκό μπάσκετ" είπα εν συντομία...

- "Σε αυτό έχεις απόλυτο δίκιο και συμφωνώ απόλυτα" τόνισε με ειλικρίνεια. Ομως, δεν είναι διατεθειμένος να κάνει τίποτα για αυτό ο κατά τα άλλα, αξιοσέβαστος Τζόρντι.

Οπως αποδεικνύεται, ο Μπερτομέου δε ρώτησε… Απλά ανακοίνωσε: Τις προθέσεις των ομάδων. Υπάρχουν όμως και οι παίκτες… Κάποια στιγμή, πρέπει κι αυτοί να ερωτηθούν!

Τζόρντι, ρώτησες τους παίκτες;