MENU

Η υπόθεση του Τζίμερ Φριντέτ δεν ήταν μια απλή διαδικασία για το «τριφύλλι». Ο 30χρονος πρώην NBAer με το υψηλό κασέ ήθελε ειδικό... ψήσιμο για να πάρει την απόφαση να έρθει για πρώτη φορά στην καριέρα του στην Ευρώπη. Ωστόσο, οι «πράσινοι» έχουν έμπειρους ανθρώπους σε όλες τις θέσεις και κατάφεραν να τα βρουν μαζί του, ύστερα από συζητήσεις και δουλειά ημερών.

Το sdna.gr αποκαλύπτει το χρονικό της υπόθεσης του 30χρονου «killer», που έρχεται στην Ελλάδα για να... βομβαρδίσει τα αντίπαλα καλάθια. Πότε ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις; Πώς συνεχίστηκαν; Ποιοι έπαιξαν καθοριστικούς ρόλους; Ας τα δούμε όλα αναλυτικά...

Πώς... πάγωσαν οι διαπραγματεύσεις με τον Στρέλνιεκς και άρχισαν με τον Φριντέτ

Αρχικά, οι διαπραγματεύσεις Παναθηναϊκού - Φριντέτ ξεκίνησαν σχεδόν παράλληλα με την υπόθεση του Γιάνις Στρέλνιεκς. Για την ακρίβεια, οι πρώτες συζητήσεις των νταμπλούχων Ελλάδας με την πλευρά του Αμερικανού σουτέρ έγιναν μόλις εκείνος αποσύρθηκε από το Summer League στις 3 Ιουλίου. Στις πρώτες κουβέντες φάνηκε πως η υπόθεση θα χρειαστεί χρόνο και πολύ χρήμα.

Στις διερευνητικές επαφές των δύο πλευρών Ο Φριντέτ ζητούσε δύο εκατομμύρια δολάρια ετησίως, κάνοντας οποιαδήποτε συζήτηση απαγορευτική. Παράλληλα, το «τριφύλλι» προχωρούσε τις διαπραγματεύσεις με τον Στρέλνιεκς, έχοντας φτάσει σε αρχική συμφωνία με τον Λετονό, προτού ξεκινήσει ο ατζέντης του να κάνει τα... δικά του.

Λίγες μέρες αργότερα έγινε μια κρίσιμη εσωτερική συζητήση στο «πράσινο στρατόπεδο». Σε αυτήν αποφασίστηκε πως θα γίνει η τελική προσπάθεια για τον παίκτη που θα κάνει τη διαφορά: τον Τζίμερ Φριντέτ. Η υπόθεση του Στρέλνιεκς μπήκε στον... πάγο και ο Παναθηναϊκός αποφάσισε να παίξει τα ρέστα του για τον πρώην παίκτη των Φοίνιξ Σανς, ο οποίος σιγά - σιγά γινόταν ολοένα και πιο διαλλακτικός. Στην ουσία, τότε αποφασίστηκε να γίνει η προσπάθεια για «κάτι καλύτερο» από τον πρώην παίκτη του Ολυμπιακού, την οποία είχαμε «φωτογραφίσει» από το «Slam Dunk».

Η θέληση της οικογένειας του παίκτη και το «δώρο» του Γιαννακόπουλου στον κόσμο

Παρεμπιπτόντως, στο «τριφύλλι» γνώριζαν από την πρώτη στιγμή πως ο ποιοτικός γκαρντ έχει πρόταση 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων από την Κίνα. Ωστόσο, αυτό αποδείχθηκε ως ένα επιπλέον... όπλο του Παναθηναϊκού. Βλέπετε, ο Μορμόνος Φριντέτ, που δίνει μεγάλη βάση στην οικογένεια, είχε αποφασίσει ότι δεν θα επιστρέψει στην Κίνα και ότι ήθελε να διεκδικήσει κάτι διαφορετικό.

Το προηγούμενο Σάββατο (6/7), λοιπόν, ο Παναθηναϊκός κατέθεσε την πρώτη επίσημη πρόταση, που έκανε γνωστή το SDNA και η πλευρά του παίκτη φάνηκε ακόμα πιο ανοιχτή στις διαπραγματεύσεις. Εκεί υπήρξε και το πρώτο σημείο επαφής και φάνηκε πως υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες για να γίνει το «μπαμ». Η «πράσινη» πρόταση έφτανε το 1,5 εκατ. δολάρια το Σάββατο. Ο Αμερικανός «μπόμπερ» απάντησε πως τον ενδιαφέρει η προοπτική της Ελλάδας. Έψαξε πάρα πολύ για τις συνθήκες στο «τριφύλλι», αλλά και τη ζωή στην Αθήνα. Αφού πήρε τις διαβεβαίωσεις που ήθελε και από τη στιγμή που δεν επιθυμούσε να γυρίσει στην Κίνα, ζήτησε ένα συγκεκριμένο ποσό.

Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα οι «πράσινοι» αποφάσισαν να κάνουν το all in, με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο να δίνει την εντολή να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του παίκτη. Ως εκ τούτου, η πλευρά του Παναθηναϊκού ανέβασε την προσφορά της στα 1,75 εκατ. δολάρια τον χρόνο.

Εκείνη την ημέρα προέκυψε ένα νέο ζήτημα. Ο Φριντέτ ήθελε να έρθει στην Ελλάδα για μόνιμη εγκατάσταση και όχι για να κάνει ένα σύντομο πέρασμα. Γι' αυτό και ζητούσε κλειστό διετές συμβόλαιο με option μόνο από τη δική του πλευρά για τη δεύτερη σεζόν. Τότε ο Παναθηναϊκός βρέθηκε για πρώτη φορά μπροστά σε μια δύσκολη απόφαση στις διαπραγματεύσεις. Όμως, ο Αργύρης Πεδουλάκης και το τεχνικό τιμ είχαν ανάψει το «πράσινο φως», θεωρώντας πως ο συγκεκριμένος γκαρντ θα λύσει το επιθετικό πρόβλημα. Ταυτόχρονα, ο Γιαννακόπουλος είχε αποφασίσει πως θα κάνει ένα δώρο στον κόσμο της ομάδας, με μια υπέρβαση από... άλλη εποχή. Ο Παναθηναϊκός, λοιπόν, πήρε το ρίσκο να δεχτεί τα χρονικά «θέλω» του Φριντέτ, βάζοντας με τη σειρά του κάποιους όρους, που θα προστάτευαν τα συμφέροντα του συλλόγου.

Από εκεί και μετά όλα είχαν μπει στην τελική τους ευθεία. Το οικονομικό είχε καλυφθεί, η διάρκεια του συμβολαίου είχε συμφωνηθεί και ο άλλοτε NBAer ζήτησε μία - δύο μέρες να απαντήσει. Στο μεσοδιάστημα, μάλιστα, πήρε τηλέφωνο και τον Νικ Καλάθη, όπως αποκάλυψε το sdna.gr και βεβαιώθηκε πως στον Παναθηναϊκό θα βρει όλα όσα ψάχνει,.

Το απρόσμενο «θρίλερ» και το happy end

Ο Φριντέτ πήρε αυτά που ήθελε και την Τρίτη (9/7) έλυσε τον... γρίφο απαντώντας θετικά. Βέβαια, στον Παναθηναϊκό τόνιζαν ξανά και ξανά πως κρατούν χαμηλούς τόνους και πως θα «πανηγυρίσουν» μόνο όταν «πέσουν» οι υπογραφές. Το ζήτημα από το βράδυ της Τρίτης έμοιαζε διαδικαστικό, αλλά τελικά δεν ήταν...

Για την ακρίβεια, η υπόθεση μέσα σε μερικά 24ωρα εξελίχθηκε σε θρίλερ, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του SDNA! Είναι δεδομένο πως από την πρώτη ημέρα υπήρξε πλήρης ταύτιση απόψεων μεταξύ των δύο πλευρών, όμως οι λεπτομέρειες και η ανταλλαγή συμβολαίων έφεραν την κατάσταση σε οριακό σημείο. Το επιτελείο των έξι φορές πρωταθλητών Ευρώπης έχει κάνει πολλά μεγάλα deals στο παρελθόν, όμως η συγκεκριμένη περίπτωση ήταν εξαιρετικά δύσκολη λόγω και του γεγονός ότι η -αμερικανική- πλευρά του παίκτη δεν είχε συνεργαστεί με άλλη ευρωπαϊκή ομάδα.

Τις πρώτες μέρες μετά το προφορικό «ναι» το θέμα της υπογραφής φαινόταν διαδικαστικό. Όμως, το Σαββατοκύριακο (13-14/7) η υπόθεση έμπλεξε για τα καλά. Την Κυριακή η διαπραγμάτευση έφτασε σε οριακό σημείο και ο Παναθηναϊκός έπρεπε να πάρει ακόμα μία δύσκολη απόφαση. Οι «πράσινοι» έπρεπε να επιλέξουν αν θα αποσυρθούν ή αν θα κάνουν το τελικό τους... ποντάρισμα, για να φέρουν τον παίκτη στην Αθήνα. Ο άνθρωπος που πήρε την απόφαση πάνω του ήταν ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, που υπογράμμισε πως δεν γίνεται να αλλάξει ο σχεδιασμός τώρα και πως είναι διατεθειμένος να ικανοποιήσει τα «θέλω» του 30χρονου «killer».

Στην ουσία, ο ισχυρός άνδρας των νταμπλούχων Ελλάδας έκανε... χρυσό τον Φριντέτ και τον έφερε στην Ελλάδα. Επί της ουσίας, η μεταγραφή κόστισε στον Παναθηναϊκό πολύ περισσότερα χρήματα, από αυτά που περίμεναν στην αρχή οι «πράσινοι».

Κάπως έτσι, ο Παναθηναϊκός, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος και όσοι δούλεψαν για σχεδόν δύο εβδομάδες γι' αυτή την υπόθεση πανηγύρισαν τελικά για την επίτευξη ενός μεγάλου deal, που θύμισε κάτι από άλλες εποχές, με το «τριφύλλι» να κάνει δικό του έναν παίκτη - σημείο αναφοράς.

Οι άγνωστες λεπτομέρειες του deal Παναθηναϊκού - Φριντέτ: Από το θρίλερ στην υπογραφή!