MENU
Χρόνος ανάγνωσης 7’

ΜακΓκί στο SDNA: «Δεν έχει σημασία πως θα αρχίσεις αλλά πως θα τελειώσεις την χρονιά»

0

Ο Αμερικανός σέντερ μπορεί μέσα στο παρκέ να… τρομοκρατεί τους αντίπαλους παίκτες με την δύναμη του μέσα στην ρακέτα, τα τρομερά του καρφώματα αλλά και τις αμυντικές του ικανότητες, αλλά έξω από αυτό είναι «παιδί μάλαμα».

Ήρεμος και με καλή διάθεση δεν χρειάστηκε ιδιαίτερη πειθώ για να τον μεταφέρουμε από το παρκέ στην ARIS BC Boutique «The Legend Store» και ξανά στο γήπεδο, για μερικές φωτογραφίες. Και όταν τον ρώτησα για το κοριτσάκι που… έρχεται, μιας και τον Γενάρη θα γίνει πατέρας, το πρόσωπο του έλαμψε από ευτυχία και μάλιστα όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες είναι έτοιμος να κάνει και τα πρώτα ψώνια όσον αφορά τον ρουχισμό της μπέμπας.

Η ΑΕΚ και η ανησυχία του κόσμου

Η κουβέντα μας με τον Γκάρι ΜακΓκί ξεκινάει από το ελληνικό πρωτάθλημα, όπου ο Άρης έχει ρεκόρ 2-5 και καλείται με την επανέναρξη να αντιμετωπίσει την ΑΕΚ εντός έδρας. Ο Αμερικανός κατανοεί την ανησυχία του κόσμου των «κιτρίνω», λόγω της περσινής χρονιάς, αλλά πιστεύει στις δυνατότητες της ομάδας.

- Ο Άρης έχει ρεκόρ 2-5 μέχρι τώρα. Γιατί συνέβη αυτό;

«Είχαμε ένα δύσκολο πρόγραμμα στην αρχή του πρωταθλήματος απέναντι στις δυνατές ομάδες του πρωταθλήματος όπως ο Παναθηναικός, ο Ολυμπιακός, ο ΠΑΟΚ, το Περιστέρι το οποίο είναι αήττητο. Αλλά παραμένουμε συγκεντρωμένοι, η αυτοπεποίθηση μας είναι σε καλό επίπεδο και συνεχίζουμε την δουλειά για να μπορέσουμε να πάρουμε και τα αποτελέσματα που θέλουμε. Θέλουμε να γίνουμε καλύτεροι σαν ομάδα, να… ενωθούμε σαν ομάδα ακόμα περισσότερο και πραγματικά περιμένουμε με ανυπομονησία να έρθει ο επόμενος αγώνας με την ΑΕΚ».

- Ακόμα ένα ντέρμπι, εντός έδρας με την ΑΕΚ…

«Είναι ακόμα ένα ντέρμπι που έχουμε στο πρόγραμμα, είχαμε αυτό με τον ΠΑΟΚ, τώρα παίζουμε με την ΑΕΚ και το θετικό είναι ότι παίζουμε εντός έδρας, περιμένω τον κόσμο του Άρη να έρθει και να μας στηρίξει. Περιμένω η ατμόσφαιρα να είναι εκπληκτική, αυτό θα μας βοηθήσει σημαντικά να φτάσουμε στην νίκη».

- Ο κόσμος μετά την περσινή χρονιά, όπου η ομάδα βάδιζε για αρκετές αγωνιστικές σε… επικίνδυνα μονοπάτια, είναι λογικό να είναι ανήσυχος βλέποντας το 2-5…

«Καταλαβαίνουμε την ανησυχία των φιλάθλων του Άρη. Πρόκειται για μία από τις ιστορικότερες ομάδες στην Ελλάδα και σίγουρα πρέπει να είναι σε υψηλότερη θέση. Είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε κάθε λεπτό μέσα στο παρκέ, και εφόσον το κάνουμε θα έρθουν και οι νίκες, είμαι σίγουρος για αυτό. Όλοι περιμένουμε να έρθουν να παιχνίδια, να παίξουμε μπροστά στον κόσμο μας και να τους δώσουμε αυτό που θέλουν να δουν».

- Σε ποιον τομέα πιστεύεις πρέπει να βελτιωθεί ο Άρης;

«Η ομάδα στηρίζεται κυρίως στην άμυνα της, σίγουρα σε κάποια παιχνίδια είχαμε και καλές επιθετικές επιδόσεις αλλά πρέπει να δουλέψουμε περισσότερο στον αρχικό τομέα μας. Μέσα από την άμυνα μας θα μπορέσουμε να γίνουμε καλύτεροι και στην επίθεση, οπότε εκεί πρέπει να ρίξουμε το βάρος, την προσοχή μας και την δουλειά μας. Μέσα από τις προπονήσεις θα μπορέσουμε να δουλέψουμε και στην επίθεση, αλλά ο χαρακτήρας της ομάδας, η βάση της είναι η άμυνα».

- Δύο νίκες εκτός, καμία εντός. Πως το εξηγείς;

«Είχαμε δύσκολο πρόγραμμα κυρίως εντός έδρας με Παναθηναικό, Ολυμπιακό. Το Περιστέρι παρότι αήττητο είχα την ελπίδα ότι θα το κερδίζαμε. Παλέψαμε αλλά κάτι μας έλειπε στο τέλος. Συνεχίζουμε δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο».

«Η Ευρώπη θα μας κάνει… καλό»

Για τον Γκάρι ΜακΓκί όπως και αρκετούς άλλους παίκτες του Άρη, η ευρωπαική συμμετοχή σε τέτοιο επίπεδο ήταν μία καινούργια εμπειρία, η οποία πιστεύει πως θα βοηθήσει την ομάδα μέσα στην χρονιά.

- Πως αντιμετώπισες την πρώτη σου... γεμάτη ευρωπαική συμμετοχή, τους δύο αγώνες μέσα σε μία εβδομάδα;

«Ήταν κάτι συναρπαστικό, ειδικά για μένα που ήταν η πρώτη μου χρονιά σε μία ομάδα που έπαιξε αρκετά παιχνίδια και σε μία ευρωπαική διοργάνωση. Ήταν μία πολύ καλή εμπειρία για μένα και την ομάδα, σίγουρα δεν είχαμε τα αποτελέσματα που θέλαμε. Όμως θεωρώ ότι ήταν μία σημαντική εμπειρία, γιατί αρκετοί από εμάς δεν είχαμε βιώσει κάτι ανάλογο τα προηγούμενα χρόνια».

- Πιστεύεις ότι οι ευρωπαικοί αγώνες είχαν κακό αντίκτυπο στην ομάδα;

«Δεν νομίζω ότι μας επηρέασε αρνητικά. Όλοι μας όταν υπογράψαμε και ήρθαμε στον Άρη ξέραμε ότι θα έχουμε δύο αγώνες την εβδομάδα, ότι θα παίζουμε στην Ευρώπη και προετοιμαστήκαμε. Προσπαθήσαμε αλλά δεν τα καταφέραμε, αυτή είναι η αλήθεια. Αλλά νομίζω ότι αυτή η εμπειρία θα μας βοηθήσει για το υπόλοιπο του πρωταθλήματος»

- Μετά από ένα βαρύ πρόγραμμα γεμάτο αγώνες και ταξίδια, τώρα ήρθε η διακοπή…

«Ναι αυτή η διακοπή μας κάνει καλό, να… φορτίσουμε τις μπαταρίες μας, να βρούμε ξανά την συγκέντρωση μας. Τώρα θα έχουμε μόνο έναν αγώνα, είναι μία ευκαιρία που πρέπει να την εκμεταλλευτούμε για να παρουσιαστούμε καλύτεροι. Μέσα από τις προπονήσεις, να γίνουμε καλύτεροι, να μετατρέψουμε το γεγονός ότι θα έχουμε έναν αγώνα, σε πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων».

- Ο κόουτς Αγγέλου είπε ότι ο Άρης μπορεί να μάθει από την αποτυχία της Ευρώπης. Σε ποιο τομέα πιστεύεις ότι θα μας βοηθήσει η ευρωπαική εμπειρία;

«Πιστεύω ότι θα μας βοηθήσει αυτή η εμπειρία στο κομμάτι της συγκέντρωσης μέσα στον αγώνα. Όχι μόνο για 20 ή 25 λεπτά αλλά πρέπει να έχουμε συγκέντρωση και για τα 40 λεπτά. Επίσης θα μας βοηθήσει στο να… τελειώνουμε τους αγώνες. Με την Κατάγια εκτός έδρας για παράδειγμα είχαμε τέτοια ευκαιρία αλλά δεν το καταφέραμε και χάσαμε. Ήταν μία καινούργια εμπειρία για πολλούς παίκτες και πρέπει να μάθουμε από αυτήν για να έχουμε καλά αποτελέσματα στο ελληνικό πρωτάθλημα.

«Όλα λειτουργούν εξαιρετικά στον Άρη»

Ο Γκάρι ΜακΓκί πήρε την απόφαση να έρθει στον Άρη, γνωρίζοντας τα προβλήματα που πέρασε πέρυσι η ομάδα κυρίως από οικονομικής πλευράς. Αλλά μέχρι τώρα όλα λειτουργούν εξαιρετικά.

- Πήρες την απόφαση να έρθεις στον Άρη, παρότι ήξερες ότι πέρυσι η ομάδα είχε προβλήματα. Φέτος πως είναι η κατάσταση;

«Η ομάδα είναι εξαιρετική ως οργανισμός, όλα λειτουργούν εξαιρετικά από την αρχή ως το τέλος. Όλα τα παιδιά στην ομάδα είναι εξαιρετικοί χαρακτήρες, οι συμπαίκτες μου, τα μέλη του τεχνικού σταφ, έχουμε μία εξαιρετική συνεργασία. Ήθελα να έρθω σε μία ομάδα όπου να μου παρέχει ότι χρειάζομαι για να συνεχίσω να αναπτύσσομαι ως αθλητής και καλαθοσφαιριστής, όπου θα μπορώ να γίνω καλύτερος και αυτά τα βρήκα εδώ, στον Άρη».

- Δεν είχες… δεύτερες σκέψεις όταν υπέγραφες, ότι μπορεί να ήταν για σένα ένα ρίσκο;

«Ήξερα για τα περσινά προβλήματα που είχε η ομάδα, αλλά μέχρι τώρα δεν έχουμε αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα. Όλοι κάνουν την δουλειά που πρέπει να κάνουνε, κι εμείς από την πλευρά μας πρέπει να δουλεύουμε και να παρουσιαζόμαστε όσο μπορούμε πιο έτοιμοι για να παλεύουμε σε κάθε αγώνα για την νίκη» και πρόσθεσε: «Κάθε φορά που παίζεις μπάσκετ στην Ευρώπη έχει ένα… ρίσκο. Το έχω αντιμετωπίσει στα επτά χρόνια που παίζω μπάσκετ εδώ και πάντα είναι στο μυαλό σου. Αλλά πρέπει να έχει πίστη, να δείχνεις εμπιστοσύνη, ότι όλα τα πάνε καλά ως το τέλος. Εδώ όλα πάνε καλά και αυτό που μένει είναι να αρχίσουν να έρχονται και οι νίκες, θα δώσουμε στους φιλάθλους μας αυτό που θέλουν».

- Φέτος ουσιαστικά πρόκειται για μία νέα ομάδα, τέσσερις καινούργιοι Αμερικανοί, ένας Γάλλος, αρκετοί Έλληνες. Έχετε ταιριάξει στα αποδυτήρια;

«Η ατμόσφαιρα στα αποδυτήρια είναι εκπληκτική, όλοι βοηθάμε ο ένας τον άλλον, έχουμε καλές σχέσεις και εκτός παρκέ. Όλοι δουλεύουμε σκληρά, και προσπαθούμε να κάνουμε ο ένας καλύτερος τον άλλο. Όταν δουλεύεις συνέχεια και υπάρχει και ένα τόσο καλό κλίμα, θα έρθουν και τα καλά αποτελέσματα. Αρκεί να επιμείνεις. Όπως έγινε πέρυσι στην Κύμη όπου ήμουν, δεν τα παρατήσαμε, παλέψαμε και δικαιωθήκαμε στο τέλος της χρονιάς όπου για μία νίκη δεν τερματίσαμε πέμπτοι. Δεν έχει σημασία πως ξεκινάς αλλά πως τερματίζεις την χρονιά».

- Έχεις αναφερθεί αρκετές φορές στον παράγοντα κόσμος του Άρη. Τι περιμένεις από τους φιλάθλους ενόψει ΑΕΚ;

«Θέλουμε να μας βοηθήσουν, να μας στηρίξουν όπως έκαναν στον αγώνα με το Περιστέρι. Ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι για τον αντίπαλο, να έρθει σε ένα γεμάτο γήπεδο, να αντιμετωπίσει τους φιλάθλους μας που δεν σταματάνε να φωνάζουν. Και για εμάς είναι ένα μεγάλο «συν» μέσα στον αγώνα».

«Αλλάζεις ως άνθρωπος»

Ο Γκάρι ΜακΓκί ανήκει στους… τυχερούς Αμερικανούς καλαθοσφαιριστές μιας και η κόρη του θα γεννηθεί στην Θεσσαλονίκη, το ευτυχές γεγονός αναμένεται στα μέση του Γενάρη. Μία εμπειρία που θα του αλλάξει σίγουρα την ζωή, ενώ όπως τονίζει και ο ίδιος θα τον βοηθήσει και ψυχολογικά μιας και θα τους έχει δίπλα του.

- Απ’ όσο γνωρίζω σύντομα θα γίνεις και πατέρας. Ποια τα συναισθήματα σου;

«Είμαι ενθουσιασμένος, περάσαμε μία περίοδο αναμονής 7-8 μηνών και τώρα φτάσαμε στο τελικό στάδιο και ανυπομονώ πραγματικά. Είναι πιστεύω ένα εκπληκτικό συναίσθημα, αλλάζεις ως άνθρωπος, να πρέπει να φροντίσεις το παιδί σου, να του προσφέρεις τα πάντα. Να είσαι υπεύθυνος για έναν άλλο άνθρωπο».

- Το γεγονός ότι θα γεννηθεί στην Θεσσαλονίκη είναι σίγουρα ένα υπέρ…

«Θα είναι πολύ καλό για μένα που είναι εδώ η γυναίκα μου και θα γεννήσει στην Θεσσαλονίκη. Θα τους έχω μαζί μου και θα μπορώ να τους φροντίσω από κοντά. Θα νιώσω σίγουρα πιο άνετα μιας και θα είναι εδώ, θα έχω έναν επιπλέον λόγο να παίξω καλύτερα».

ΜακΓκί στο SDNA: «Δεν έχει σημασία πως θα αρχίσεις αλλά πως θα τελειώσεις την χρονιά»