MENU
Χρόνος ανάγνωσης 5’

Ένα όνειρο ζωής, ένα σχέδιο διπλής σωτηρίας!

0

Η είδηση έπαιζε παντού. Δεν έχει περάσει ούτε μια εβδομάδα. «Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος θα πάει στο ΟΑΚΑ». «Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος είναι στο ΟΑΚΑ». Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος τιμωρήθηκε με πρόστιμο επί ήταν στο ΟΑΚΑ». Δεν μοιάζει μακρινό ένα σενάριο – παρότι είναι κάτι που οι… ιστορικοί του μέλλοντος θα αποφασίσουν – ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος να ΕΙΝΑΙ το ΟΑΚΑ!

Η Παναθηναϊκή Πολιτεία είναι το δικό του όραμα. Η ένωση όλων των τμημάτων στον ίδιο χώρο και η πρακτική συστέγασή τους στις εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Σταδίου, είναι κάτι που προτάθηκε το 2011 από τον Ανδρέα Βγενόπουλο και κάτι για το οποίο παλεύει ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος με πείσμα, επιμονή και με προσωπικό κόστος. Με κόστος να έρχεται σε ρήξη με τους οργανωμένους οπαδούς, με κόστος να μοιάζει ως πολέμιος της ανέγερσης γηπέδου στο Γουδί, με κόστος να αμφισβητούνται οι προθέσεις του.

Σήμερα, ωστόσο, η δικαίωσή του μοιάζει αυταπόδεικτη. Τα υπόλοιπα τμήματα μαραζώνουν και ο μόνος τρόπος που ενδεχομένως μπορούν να λυτρωθούν είναι αν… φωτοσυνθέσουν δίπλα στην ΚΑΕ. Δίπλα στο μοναδικό τμήμα, το οποίο με συνέπεια κάνει περήφανο τον κόσμο του Παναθηναϊκού και με συνέπεια διεκδικεί τίτλους και πρωταγωνιστεί σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Ο Κοντονής και ο ερασιτέχνης!

Δεν πάει περισσότερος από ένας χρόνος από τότε που το θέμα αναβίωσε. Αφορμή ήταν η κίνηση της κυβέρνησης Σύριζα να προχωρήσει το σχέδιο για το γήπεδο ποδοσφαίρου στο Γουδί, με παράλληλη εκμετάλλευση του χώρου στης Λεωφόρου. Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος κάνει παρέμβαση σε ραδιοφωνικό σταθμό, προκειμένου να ξεκαθαρίσει τη δική του θέση για το ζήτημα και, παράλληλα, αποκαλύπτει ότι η Παναθηναϊκή πολιτεία έχει ήδη συζητηθεί.

«Η θέση της ΚΑΕ διαχρονικά είναι η ίδια. Ενημερωθήκαμε για τις εξελίξεις στο Γουδή, μας έχει κάνει αρνητικές εντυπώσεις. Αρχές του 2016 βρεθήκαμε με τον τότε πρόεδρο του Ερασιτέχνη, τον κ. Μιχαλαριά, να κάνουμε από κοινού με τον Ερασιτέχνη και το ποδόσφαιρο για να δώσουμε την Λεωφόρο στο κράτος και να έχουμε το ΟΑΚΑ για 99 χρόνια. Αυτό τους βρήκε σύμφωνους. Συστάθηκε επιτροπή με πρόσωπα από ΠΑΕ, ΚΑΕ και ερασιτέχνη για την μελέτη. Θα βγει σε λίγη ώρα στον αέρα η συμφωνία με την Deloitte, η οποία ακόμα δεν μας έχει παραδώσει, γιατί είναι μεγάλο έργο. Ενημερωνόμαστε ότι κάποιοι από τον Ερασιτέχνη με την ΠΑΕ συναντήθηκαν με την Κυβέρνηση για γήπεδο στο Γουδή. Δηλαδή η επιτροπή τι είναι, κοροϊδία;»

Η ιστορία του 2016, όπως την είχε περιγράψει ο ισχυρός άνδρας της ΚΑΕ, είχε ξεκινήσει με προτροπή του τότε Υφυπουργού Αθλητισμού, Σταύρου Κοντονή. «Μου είχε πει κύριε Γιαννακόπουλε ελάτε με μία επίσημη πρόταση», είπε σχετικά στις δηλώσεις του προ έτους και κατέληξε οργισμένος. «Έχει μπει μπροστά η ΚΑΕ για να γίνουν όλοι πρωταθλητές, όπως το μπάσκετ διαχρονικά. Μπαίνει μπροστά η ΚΑΕ για Παναθηναϊκή Πολιτεία στο ΟΑΚΑ και τώρα εν αγνοία μας τραβούν το χαλί κάτω από τα πόδια μας ενώ τρέχει μια μελέτη. Ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι; Ο Παναθηναϊκός δεν είναι τσιφλίκι κανενός».

Βρισκόμασταν ακόμα μπροστά στις παρυφές μιας κόντρας, η οποία θα εξελισσόταν και θα κορυφωνόταν μέσα στους προσεχείς μήνες. Με επίκεντρο τον ερασιτέχνη Παναθηναϊκό και με το γηπεδικό ζήτημα πίσω από τις κουρτίνες, μέσα στις επόμενες 60 ημέρες υπήρξε μια διαρκής και κουραστική διαμάχη ανάμεσα στον Δημήτρη Μπαλτάκο και τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο. Ο ισχυρός άντρας της ΚΑΕ ήθελε τον ερασιτέχνη, αλλά υπό την προϋπόθεση να μην υπογραφεί τίποτα για το Γουδί, με τον τότε πρόεδρο της «μάνας του λόχου» να τον αγνοεί και να υπογράφει τα χαρτιά του Αλέξη Τσίπρα.

Στο τέλος Μαΐου, υπεγράφη η συμφωνία και το θέμα μπήκε στο ψυγείο, μέχρι να ανασυρθεί ξανά τον Σεπτέμβριο.

PAO Foundation και ΠΑΕ!

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος θα επέμενε. Δεν είχε πει την τελευταία του λέξη και ο λόγος είναι προφανής. Μετά από εκείνον, το χάος. Όσο ισοπεδωτικό κι αν ακούγεται, άλλο τόσο αληθινό είναι. Ο ερασιτέχνης βυθίστηκε στην ανυπαρξία του, με αρκετά τμήματα να αποσύρονται από τα πρωταθλήματα, άλλα τμήματα να κρατιούνται εν ζωή με μηχανική υποστήριξη και όσα ξεχωρίζουν από το βούρκο (βλ. βόλεϊ αντρών) να παίρνουν έκτακτη χρηματοδότηση από τον ισχυρό άντρα της ΚΑΕ.

Δεν ήταν, όμως, μόνο ο ερασιτέχνης. Όταν το πρόβλημα της ΠΑΕ άρχισε να γίνεται ολοένα και μεγαλύτερο, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος επανήλθε. Είχε διάθεση να βοηθήσει, είχε διάθεση ακόμα και να βγει μπροστά, αλλά ο όρος παρέμενε αδιαπραγμάτευτος. Παναθηναϊκή Πολιτεία στο ΟΑΚΑ και Pao Foundation, ώστε να αυτοχρηματοδοτούνται τα περισσότερα τμήματα. Πίστευε – καθότι είχε μείνει μόνος σωματοφύλακας – ότι το «όλοι για έναν» μπορεί αν έχει μεγαλύτερη επιτυχία από το «ένας για όλους». Και, πράγματι, πόσο καιρό θα μπορούσε ένας να εξασφαλίσει και ΠΑΕ και ΚΑΕ και ερασιτέχνη;

Στις 13 Σεπτεμβρίου κι ενώ είναι εξέλιξη οι συζητήσεις με τον Γιάννη Αλαφούζο, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος παρουσιάζει την πρότασή του. «Το PAO Foundation αποτελεί όχι απλά μια πρόταση για το παρόν και το μέλλον ολόκληρου του Συλλόγου αλλά, κατά την προσωπική μου άποψη, μονόδρομο για τη βιωσιμότητα του Παναθηναϊκού. Βασική προϋπόθεση για την επιτυχία του εγχειρήματος είναι η δημιουργία της Παναθηναϊκής Πολιτείας. Η συστέγαση δηλαδή όλων των τμημάτων του Συλλόγου. Ελπίζω ότι η παρούσα Κυβέρνηση, θα σταθεί αρωγός σε αυτή την προσπάθεια, παραχωρώντας μας με μακροχρόνια μίσθωση το ΟΑΚΑ», αναφέρει μεταξύ άλλων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι σε περίπτωση που δεν προχωρήσει το σχέδιο θα σκεφτεί να εγκαταλείψει ακόμα και την ΚΑΕ.

Όπως και στην περίπτωση του ερασιτέχνη έτσι και στην πιο πρόσφατη με την ΠΑΕ, το τέλος δεν ήταν ευτυχές για τον Παναθηναϊκό. Τα χρέη ξέφευγαν των προαπαιτούμενων, ο Γιάννης Αλαφούζος δεν είχε διάθεση να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος και παρά την επιθυμία του Δημήτρη Γιαννακόπουλου να ηγηθεί του PAO Foundation με ποσό που θα έφτανε τα 10 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, το εγχείρημα εκ νέου θα έπεφτε στο κενό. Τα σχέδια, τα όνειρα, οι μακέτες, το όραμα για έναν ενιαίο σε λειτουργία και εγκαταστάσεις Παναθηναϊκό, έμεναν στο μυαλό του «τρελού»…

Εκεί ακριβώς είναι το μυστικό. Στον επίλογο και στον πρόλογο. Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος δεν έχει σταματήσει να πιστεύει και να δουλεύει για το όνειρό του. Είναι ο «τρελός του χωριού». Και το ΟΑΚΑ είναι το χωριό του!

Ένα όνειρο ζωής, ένα σχέδιο διπλής σωτηρίας!