MENU

Κάθε κλισέ που περιέχει τη λέξη «θηρίο» θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην περίπτωσή του. Ο Αμερικανός έμοιαζε στην Media Day από την μία με ένα «πληγωμένο θηρίο», καθώς απείχε για καιρό από τις αγωνιστικές υποχρεώσεις της ομάδας του και από την άλλη με ένα... θηρίο στο κλουβί, έτοιμο να ανοίξει την πόρτα και να κατασπαράξει όποιον βρει μπροστά του.

Λέξεις που θα μπορούσαν να χαρακτηρίσουν την νέα... version ενός εκ των αγαπημένων παιδιών της «πράσινης» εξέδρας; Μετανιωμένος, αποφασισμένος, αλλαγμένος, έτοιμος, ήρεμος και άγριος μαζί! Ο Γκιστ αφήνει πίσω του την τιμωρία του και τα λάθη του παρελθόντος και ετοιμάζεται για την νέα σεζόν με το «τριφύλλι», που ξεκινάει με το μεγάλο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό (8/10, 21:00).

Ωστόσο, τα όσα έγιναν αυτούς τους μήνες στη ζωή του 29χρονου πάουερ φόργουορντ, οι σκέψεις του και τα συναισθήματά του, έχουν το δικό τους ξεχωριστό ενδιαφέρον. Στην «πράσινη» Media Day η πρώτη φράση που του είπαμε ήταν «James Gist is back» για να πάρει εκείνος την ασίστ και να... φύγει στο ανοιχτό γήπεδο.

«Ναι, αυτό είναι σίγουρο. Αυτό είναι μήνυμα για όλους. Δεν θέλω να βάλω, βέβαια, τον εαυτό μου πάνω από την ομάδα. Δεν λειτουργούν έτσι τα πράγματα. Είμαι πραγματικά πολύ χαρούμενος που επιστρέφω στο ρόστερ και που θα παίξω και πάλι μπάσκετ σε επίσημα παιχνίδια. Πέρασε πολύς καιρός. Μου φάνηκε σαν μια αιωνιότητα. Γι' αυτό και είμαι ενθουσιασμένος που επιστρέφω και θα μπορώ να παλεύω με την ομάδα», δήλωσε αρχικά.

Αλήθεια, όταν έγινε γνωστή η τιμωρία του, τι περίμενε ο ίδιος να γίνει; Ποια πίστευε πως θα ήταν η εξέλιξη των πραγμάτων; «Όταν μου επιβλήθηκε η τιμωρία μου δεν ήξερα τι να περιμένω. Δεν γνώριζα αν θα είμαι στον Παναθηναϊκό, αν θα αγωνίζομαι στην Ευρώπη, αν θα μπορέσω γενικότερα να ξαναπαίξω μπάσκετ! Δεν ήξερα τι θα ερχόταν. Είχα πολλή πίεση. Μέσα σε όλα, είχα και μερικά προβλήματα στο σπίτι μου, στις ΗΠΑ, τα οποία έπρεπε να αντιμετωπίσω», λέει και προσθέτει για την μεγάλη του αγάπη, το μπάσκετ:

«Το μπάσκετ είναι τα πάντα για εμένα. Ακόμα και όταν αντιμετωπίζω άσχημες στιγμές εκτός παρκέ, στη ζωή μου, έρχομαι να παίξω μπάσκετ. Για δυο – τρεις ώρες δεν σκέφτομαι τίποτα, είναι σαν διακοπές για εμένα. Πέρυσι το μπάσκετ ήταν μακριά μου και πέρασα δύσκολες στιγμές».

Φυσικά, όπως γίνεται αντιληπτό, η στήριξη του Παναθηναϊκού στο πρόσωπό του, τον έκανε να δεθεί ακόμα περισσότερο με τον σύλλογο, να νιώσει αυτή την ομάδα σαν μια οικογένεια. «Αγαπούσα από την αρχή αυτή την ομάδα. Μου αρέσει που βρίσκομαι εδώ, αυτή η ομάδα ήταν πάντα μια οικογένεια για εμένα. Ήταν όλοι κοντά μου από την μέρα που ήρθα από την Μάλαγα. Αυτό είναι το καλύτερο μέρος για εμένα. Όλοι πέρυσι ήταν απογοητευμένοι, χάσαμε το πρωτάθλημα. Ήταν δύσκολα τα πράγματα. Οπότε εκείνη τη στιγμή δεν ήξερα τι να περιμένω. Αλλά εκείνοι με στήριξαν. Και ο κόσμος και η διοίκηση μου έδειξε πως με θέλουν πίσω όταν είμαι ξανά διαθέσιμος. Το να γνωρίζω κάτι τέτοιο ήταν αρκετό, το να ξέρω πως κάποιος πραγματικά νοιάζεται για εμένα».

«Ο πρόεδρος καταλαβαίνει, εγώ θα δίνω και την... καρδιά μου»

Ο Γκιστ πρόσεχε καθ' όλη τη διάρκεια της συζήτησης πολύ καλά όσα έλεγε. Εννοούσε 100% αυτά που έλεγε. Από τον τρόπου μιλούσε, από τον τρόπο που κοιτούσε, καταλάβαινε κανείς πως δεν αστειεύεται. Η στήριξη των ανθρώπων του «τριφυλλιού» ήταν εκείνη που τον «ανάγκασε» να... σοβαρευτεί και να κόψει τα λάθη. Μεταξύ άλλων, ο ίδιος θέλησε να σταθεί στην κατανόηση που είχε από τον πρόεδρο της ομάδας.

«Το ενδιαφέρον των ανθρώπων ήταν πάνω από το μπάσκετ. Αυτό είναι ένα πράγμα που μου αρέσει πολύ σε αυτή την ομάδα. Ο πρόεδρος καταλαβαίνει καταστάσεις που συμβαίνουν στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Η ζωή είναι πιο πάνω από το μπάσκετ. Shit happens man, shit happens, αυτό είναι το θέμα».

Πολλοί είπαν πως στις «πράσινες» προπονήσεις αυτού του διαστήματος που μεσολάβησε, ο Αμερικανός άσος έδειχνε πως του λείπει πολύ το μπάσκετ, πως θέλει να γυρίσει όσο πιο γρήγορα γίνεται. Άλλοι, μάλιστα, ανέφεραν πως υπήρξαν φορές που έβαλε τα κλάματα, σαν μικρό παιδί και έγινε πιο δυνατός από όλο αυτό. Ύστερα από τόσες αλλαγές συναισθημάτων, σε τι φάση βρίσκεται τώρα;

«Είμαι έτοιμος να παλέψω. Είμαι ο τύπος του παίκτη που θέλει να κερδίζει με κάθε κόστος. Όποτε μπαίνω στο παρκέ θα δίνω και την καρδιά μου! Αυτό είναι ένα μήνυμα για τον καθένα, αν κάποιος θέλει να το εκλάβει έτσι. Αλλά και μόνο που μου δίνεται η δυνατότητα να παίξω και πάλι μπάσκετ, για εμένα είναι αρκετό. Δεν έχει σχέση κόντρα σε ποιον παίζουμε. Θα έχω μεγάλο κίνητρο, ακόμα μεγαλύτερο από πριν», αναφέρει και συμπληρώνει με νόημα:

«Για τόσο καιρό δεν έπαιζα μπάσκετ και όλο αυτό με έκανε να εκτιμήσω κάποια πράγματα. Υπάρχουν πολλοί παίκτες που δουλεύουν καθημερινά, αλλά δεν μπορούν να φτάσουν στο κορυφαίο επίπεδο. Έχω σεβασμό προς εκείνους. Οφείλω να δουλέψω σκληρά και να παίξω σε αυτή την ομάδα, είναι ευλογία να βρίσκομαι εδώ. Θέλω να κερδίζω τίτλους κάθε χρονιά δεν παίρνω τίποτα πλέον ως δεδομένο».

«Δεν έχουμε... ταβάνι φέτος»

Αφού αφήσαμε στην άκρη τα όσα έγιναν, ήταν καιρός να μιλήσουμε για το «αύριο». Ή για την ακρίβεια, για την Κίνα, την Μόσχα και το... αύριο.

«Το ταξίδι στην Κίνα και μετά στην Μόσχα ήταν μεγάλο, πολύ μεγάλο! Αλλά από την άλλη αν το δεις, έτσι είναι το μπάσκετ, αυτό κάνουμε, αυτό είναι η ζωή μας. Μέσα στη σεζόν θα ταξιδεύουμε συχνά και θα έχουμε λίγο χρόνο για ξεκούραση. Πρέπει να είσαι έτοιμος για κάθε κατάσταση που θα παρουσιαστεί μπροστά σου. Δεδομένων όλων των προκλήσεων που είχαμε μπροστά μας, νομίζω πως τα πήγαμε καλά», είπε ο Γκιστ για την προετοιμασία του Παναθηναϊκού.

«Νέος προπονητής, νέοι παίκτες, νέα φιλοσοφία. Ο φετινός Παναθηναϊκός έχει και νέους στόχους», τον ρωτάμε, για να πει:«Αν κοιτάξεις γύρω σου στο ΟΑΚΑ και δεις τα λάβαρα καταλαβαίνεις πως αυτή η ομάδα είναι πολύ μεγάλη και πρέπει μόνο να κερδίζει. Αυτός είναι ο στόχος μας. Θέλουμε να κερδίσουμε φέτος. Έχουμε ποιότητα και τα υλικά που χρειαζόμαστε για να κερδίσουμε. Το θέμα πλέον είναι να τα βάλουμε όλα μαζί. Τώρα είναι ακόμα νωρίς, θα γινόμαστε καλύτεροι όσο περνάει ο καιρός. Πιστεύω πως δεν έχουμε... ταβάνι στο πόσο καλοί μπορεί να είμαστε. Όλα θα κριθούν από εμάς».

Γκιστ στο SDNA: «Sh*t happens»