MENU

Η ζωή στο ΝΒΑ είναι σκληρή... Ακόμα και το καλοκαίρι δεν υπάρχει καιρός για χαλάρωση. Ούτε για χάσιμο. Ο Νίκολα Βούτσεβιτς κατευθυνόταν στο γήπεδο της πόλης Μπαρ του Μαυροβουνίου για το βραδινό τρέξιμό του. Κάθε πρωί το πρόγραμμα περιλαμβάνει μπάσκετ. Τώρα τι σχέση έχουν όλα αυτά με το θέμα μας; Φυσικά κι έχουν. Ο Νίκολα Βούτσεβιτς, ένας από τους κορυφαίους ριμπάουντερ του ΝΒΑ, ένας παίκτης που γοήτευσε φέτος με τις εμφανίσεις φορώντας τη φανέλα του Ορλάντο, δεν είναι κάποιος που απλά γνωρίζει τον Σάσα Πάβλοβιτς.

Είναι ο άνθρωπος που γνώριζε καλύτερα απ'όλους την κατάσταση, έζησαν μαζί τις τελευταίες ημέρες πριν τη συμφωνία κι από την ημέρα που έφτασε η πρόταση. Η σχέση τους δεν είναι φιλική... (Μπορεί να) Είναι οικογενειακή. Πριν αρκετά χρόνια, ο Νίκολα Βούτσεβιτς γνώρισε τη Γιοβάνα και την ερωτεύτηκε. Η Γιοβάνα Πάβλοβιτς είναι η αδελφή του Σάσα, του νέου παίκτη του Παναθηναϊκού και η σχέση του διατηρείται μέχρι και σήμερα. Οπως φυσικά κι αυτή του Σάσα με τον Νίκολα.

«Είναι αστείο αυτό που συνέβη με εμένα και τον Σάσα» μας είπε ο Νίκολα Βούτσεβιτς από το αυτοκίνητό του, πηγαίνοντας για προπόνηση... «Το Μπαρ είναι μία μικρή πόλη. Το Μαυροβούνιο είναι μία μικρή χώρα. Ετσι, όταν βλέπεις έναν παίκτη που κατάγεται από τον τόπο σου, από την πόλη σου, να ξεκινάει στο αρχικό σχήμα μίας ομάδας η οποία παίζει στους τελικούς του ΝΒΑ , είναι λογικό να αισθάνεσαι πολύ όμορφα, πολύ ιδιαίτερα. Ημουν 12-13 ετών είδα για πρώτη φορά τον Σάσα να παίζει στο ΝΒΑ και μετά να ξεκινάει στην πεντάδα των Καβαλίερς στους τελικούς του ΝΒΑ. Αμέσως έγινε το πρότυπό μου».

Ο Σάσα και ο Νίκολα, μαζί φυσικά με τη Γιοβάνα βίωσαν μαζί το ενδιαφέρον του Παναθηναϊκού και του Σάσα Τζόρτζεβιτς για την απόκτησή του. Μετά την υπογραφή του συμβολαίου όλα ήταν πια δεδομένα...

«Είμαι πραγματικά χαρούμενος για τον Σάσα. Είναι μία πολύ μεγάλη στιγμή για αυτόν. Ο Παναθηναϊκός είναι μία ομάδα που κουβαλάει τεράστια ιστορία. Γνωρίζω πολύ καλά το παρελθόν και το παρόν του. Εχει κατακτήσει πάρα πολλά πρωταθλήματα και τίτλους στην Ευρώπη. Επιπλέον η Αθήνα είναι μία θαυμάσια πόλη» τόνισε ο σέντερ των Ορλάντο Μάτζικ, που την επόμενη σεζόν θα έχει προπονητή τον Σκοτ Σκάιλς, τον πρώην παίκτη-κόουτς του ΠΑΟΚ.

«Εκτός των άλλων, θεωρώ ότι ο Σάσα θα συναντήσει μία μεγάλη ευκαιρία εξαιτίας και της παρουσίας του Σάσα Τζόρτζεβιτς στον πάγκο του Παναθηναϊκού. Είναι μία μεγάλη προσωπικότητα κι ένας εξαιρετικός κόουτς».

Το μεγαλύτερο μέρος των καλοκαιρινών διακοπών του ο Πάβλοβιτς το ξοδεύει στο Μπαρ του Μαυροβουνίου, την πόλη από την οποία κατάγεται και την πόλη στην οποία... «Θα γυρίσω να μείνω όταν σταματήσω το μπάσκετ» όπως έχει πει χαρακτηριστικά στο παρελθόν. Στην ίδια πόλη καταγωγής και του Βούτσεβιτς... «Είναι πολύ μεγάλη υπόθεση ξέρεις να βλέπεις δίπλα σου, στα πόδια σου, έναν άνθρωπο που τον παρακολουθείς στην τηλεόραση να παίζει στον καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου και να διεκδικεί τίτλους. Κάθε φορά που ερχόταν στη πόλη δεν τον αφήναμε σε ησυχία. Του κάναμε του κόσμου τις ερωτήσεις για το ΝΒΑ, για τις ομάδες που έπαιζε, για τα πάντα. Θυμάμαι μάλιστα πως όταν έφυγα για να παίξω στο κολέγιο, το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να πεταχτώ μέχρι το Λος Αντζελες για να τον δω να αγωνίζεται» υπογραμμίζει ο Νίκολα και προσθέτει πως... «Οσο περνούσε ο καιρός και γνωριζόμασταν καλύτερα, η δική του εμπειρία έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλος στην καριέρα μου. Με βοήθησε πάρα πολύ να προσαρμοστώ όταν έκανα τα πρώτα βήματά μου. Δεν υπήρξε ούτε μία ερώτηση που να μην μου απάντησε και η γνώση που μου πρόσφερε τη στιγμή που την είχα ανάγκη για να προσαρμοστώ πιο εύκολα ήταν ανεκτίμητη».

Ηρθαν έτσι τα πράγματα όμως, που οι δυο τους, από την μικρή πόλη Μπαρ, βρέθηκαν αντίπαλο σε γήπεδο του ΝΒΑ. Μία μεγάλη στιγμή για τον τόπο και για τη χώρα ολόκληρη.

«Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε πολλές κοινές μπασκετικές εμπειρίες, διότι δεν παίξαμε ποτέ μαζί. Μάλιστα, κάναμε και καλαμπούρι κάποια στιγμή και είχε μεγάλη πλάκα όταν βρεθήκαμε για πρώτη φορά αντίπαλοι σε γήπεδο του ΝΒΑ. Ηταν δύσκολο να το πιστέψεις ότι συνέβαινε. Κι όμως ήταν αλήθεια. Ηταν μία πραγματικά ωραία εμπειρία και είχε μεγάλη πλάκα. Θυμάμαι ότι ήταν ένα παιχνίδι Βοστώνη-Φιλαδέλφεια και περάσαμε πάρα πολύ ωραία εκείνο το βράδυ».

Φυσικά τον ρωτήσαμε και για τα στοιχεία που ξεχωρίζουν τον αδελφικό φίλο του, αλλά και αυτά που θα φέρει να καταθέσει στο σύνολο του Παναθηναϊκού.

«Πρέπει να ξέρουν οι Ελληνες φίλαθλοι ότι είναι ένας πολύ μεγάλος παίκτης. Μέσα στο γήπεδο μπορεί να κάνει πάρα πολλά πράγματα. Εχει ένα εξαιρετικά γρήγορο κι εκρηκτικό πρώτο βήμα όταν βάζει τη μπάλα στο παρκέ, είναι πολύ καλός σουτέρ και πολύ αθλητικός. Είμαι σίγουρος ότι στον Παναθηναϊκό θα φέρει την μεγάλη εμπειρία του και θα δώσει τεράστια ώθηση στην ομάδα και τους συμπαίκτες του. Κουβαλάει τεράστια ποιότητα ως παίκτης και αυτό δε χρειάζεται να το αποδείξει. Το έχει δείξει στην πολυετή καριέρα του στο ΝΒΑ, φτάνοντας μέχρι και στους τελικούς του ΝΒΑ».

Τον καλέσαμε να ξεχωρίσει και ποιο είναι το πιο βασικό όπλο του... «Νομίζω ότι ακόμα περισσότερο από το σουτ, το μεγαλύτερο όπλο του είναι το πρώτο βήμα του. Επίσης γνωρίζει πολύ καλά το μπάσκετ και πως να κάνει καλύτερους τους συμπαίκτες του. Ανά πάσα στιγμή ξέρει τι να κάνει με την μπάλα στα χέρια, που βρίσκεται ο ανοιχτός παίκτης, πότε πρέπει να πάει η επίθεση στους ψηλούς... Είναι άρτιος».

Ηδη πάντως στην Αθήνα υπάρχουν κάποια σχόλια που αναφέρουν ότι βρίσκεται σε μία περίεργη ηλικία (είναι 32 ετών) που σε συνδυασμό με την τελευταία διετία στην Παρτιζάν προκαλούν έναν μικρό σκεπτικισμό...

«Ο Σάσα βρίσκεται στην καλύτερη ηλικία. Διαθέτει ένα πακέτο ικανοτήτων πολύ σπάνιο. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι έμεινε τόσα πολλά χρόνια στο ΝΒΑ. Ασφαλώς και μπορεί να παίξει στον Παναθηναϊκό και σε αυτό το επίπεδο» κατέληξε ο Βούτσεβιτς που τελειώνοντας είπε ότι... «Μακάρι να τον είχαμε στο Ορλάντο. Είμαι σίγουρος ότι θα μας βοηθούσε πάρα πολύ. Και ειδικά τη δική μου αφού ξέρει να κάνει τη ζωή και των ψηλών πολύ εύκολη». 

Ο «αδελφός» μου ο Σάσα!