MENU

Ακόμα μια προσπάθεια της Εθνικής ομάδας ξεκίνησε και οι προσδοκίες παραμένουν σε πολύ υψηλό επίπεδο. Η παρουσία του Γιάννη Αντετοκούνμπο έχει ανεβάσει το hype ακόμα περισσότερο, με την «γαλανόλευκη» να έχει στις τάξεις της τον -κατά γενική ομολογία- καλύτερο παίκτη του κόσμου αυτή τη στιγμή.

Στην προσπάθεια αυτή ο Greek Freak δεν θα είναι μόνος. Και ένα από τα στηρίγματά του θα είναι ο μεγάλος αδερφός του, Θανάσης Αντετοκούνμπο. Όπως όλα αυτά τα χρόνια άλλωστε. Ο «Thanasty» ετοιμάζεται να φέρει την αύρα του, το μαχητικό προφίλ του και την γεμάτη ενέργεια παρουσία του στις υπηρεσίες της «γαλανόλευκης».

Ένας συνδυασμός εξαιρετικός, από κάθε άποψη. Άλλωστε και ο ίδιος νιώθει την αύρα και μιλώντας στο SDNA αναφέρθηκε σε όσα του αρέσουν στην φετινή προσπάθεια, εστίασε στο κλίμα που υπάρχει, αλλά και στο κίνητρο που έχουν όλοι οι παίκτες στην προετοιμασία.

Για τον Θανάση η Εθνική δεν είναι μια διεκπεραίωση ή κάτι που το κάνει για να γεμίσει το καλοκαιρινό πρόγραμμά του. Η Εθνική ομάδα είναι κάτι το σπουδαίο. Μια παρουσία την οποία ζει με την καρδιά του και δίνει όλο του το είναι. Όπως κάνει και στους Μπακς, μόνο που εδώ πρόκειται για την εκπροσώπηση ενός ολόκληρου λαού. Και αυτό είναι πάνω από κάθε επαγγελματική υποχρέωση.

Το συναίσθημά του κάθε φορά που ακούει τον Εθνικό Ύμνο μιλάει από μόνο του. Φρόντισε να το περιγράψει και ο ίδιος. «Αυτή είναι πολύ ωραία ερώτηση, γιατί σε πάει πίσω. Όταν είσαι μικρό παιδί και βλέπεις διοργανώσεις και βλέπεις παίκτες που θαυμάζεις και κόσμο που είναι εκεί. Και τώρα σκέφτεσαι "Είμαι και εγώ εδώ τώρα και εκπροσωπώ. Και τώρα κάποιο παιδί βλέπει εμένα που ετοιμάζομαι να παίξω».

Η λέξη «εκπροσωπώ» έχει ιδιαίτερη αξία στο ελληνικό λεξιλόγιο. Για πάρα πολλούς λόγους. Το ρήμα αυτό δεν το χρησιμοποίησε τυχαία άλλωστε. Με την παρουσία του στο παρκέ έχει τη δική του στάση και «λέει» τη δική του ιστορία με τον τρόπο που ξέρει εκείνος.

«Σκληρή δουλειά», αυτές ήταν οι δύο πρώτες λέξεις που είπε επί του θέματος. Δύο λέξεις που περιγράφουν απόλυτα τον χαρακτήρα και το mindset του διεθνή φόργουορντ όλα αυτά τα χρόνια. 

Δεν έμεινε όμως μόνο εκεί «Είμαι ένας άνθρωπος που στη ζωή μου δεν έχω πει ότι θέλω να κάνω αυτό, είναι το όνειρό μου και να μην τα δώσω όλα για να το πετύχω. Τα δίνω πάντα όλα για να το πετύχω».

Η φετινή προσπάθεια της Εθνικής έχει ξεκινήσει με ένα vibe διαφορετικό στην ατμόσφαιρα. Η παρουσία τόσο του Γιάννη, όσο και των υπόλοιπων αδερφών του, αλλά και μερικών εκ των καλύτερων παικτών στην Ευρώπη (Σλούκας, Καλάθης, Παππαέτρου, Παπανικολάου, Παπαγιάννης) έχουν τοποθετήσει πολύ ψηλά τον πήχη. Σε τέτοιο βαθμό ώστε οι συζητήσεις για μετάλλιο να παραμένουν στον αέρα. 

Παρά το hype που υπάρχει όμως, ο Θανάσης έθεσε τα πράγματα σε συγκεκριμένη βάση. «Δεν το βλέπω έτσι, αλλά καταλαβαίνω τι εννοείς. Αυτό που βλέπω είναι ότι φέτος, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, θα προσπαθήσουμε να είμαστε όλοι μαζί, να μάθουμε ο ένας τον άλλο. Να μάθουν τα παιδιά και τον Γιάννη. Να μάθουμε και εμείς τον Γιάννη, γιατί η Εθνική είναι κάτι άλλο σε σχέση με τους Μπακς. Το πιο σημαντικό είναι να είμαστε όλοι μαζί. Και είμαστε κοντά ηλικιακά και είναι πολύ καλό αυτό. Σαν Θανάσης πιστεύω στην καλή εξέλιξη και νομίζω θα είμαστε καλοί».

Έχοντας σταθερή παρουσία στην Εθνική ομάδα όλα αυτά τα χρόνια έχει δει πρόσωπα και πράγματα. Τον ρωτήσαμε τι είναι αυτό που του αρέσει περισσότερο στη φετινή ομάδα της Εθνικής, με την απάντηση να έρχεται αβίαστα από εκείνον.

«Και οι άλλες version μου άρεσαν, αλλά επειδή μιλάμε για το τώρα είμαστε όλοι μαζί, έχει 23 άτομα η Εθνική. Αυτό σημαίνει κάτι για το μέλλον. Και φυσικά είναι εδώ και τα αδέρφια μου, κάτι που δεν θα ξεχάσω ποτέ στη ζωή μου».

Στην προετοιμασία πέραν του Γιάννη και του Θανάση βρίσκονται ο Κώστας και ο Άλεξ Αντετοκούνμπο. Όλη η οικογένεια μαζί, με τα χρώματα της Εθνικής. Μια εικόνα πολύ όμορφη και μια κατάσταση που ιδίως για την οικογένεια Αντετοκούνμπο είναι ξεχωριστή.

Πόσω μάλλον εάν συνδυαστεί και με μετάλλιο στο Eurobasket. «Θα είναι κάτι ονειρικό. Είναι και ένα από τα όνειρά μας αυτό. Τα δίνουμε όλα και πραγματικά θα τα δώσουμε όλα».

Όλα αυτά τα χρόνια είχε τον ρόλο του glue guy. Έναν ρόλο που τον υπηρέτησε, τον υπηρετεί και τον εξελίσσει με την στάση του. Μέσα κι έξω από το παρκέ. Φροντίζει να «πορώνει» τους συμπαίκτες του, να τους κρατάει σε εγρήγορση και να βγάζει ενέργεια κάθε στιγμή.

Αυτό θα κάνει και στην φετινή προσπάθεια της Εθνικής ομάδας, ξέροντας τη σημασία της παρουσίας. «Όχι μόνο στην Εθνική, αλλά και σε κάθε ομάδα. Φέτος θα είμαι το λιγότερο vocal που μπορώ. Δεν χρειάζεται να δώσεις κίνητρο, όλοι είναι ενθουσιασμένοι. Όλοι θέλουν να είναι εδώ και να στηρίζουν», είπε, ενώ στο ερώτημα εάν ο Γιάννης είναι vocal μέσα στην ομάδα ήταν ξεκάθαρος.

«Είναι, αλλά ο Γιάννης μιλάει περισσότερο στο παρκέ!»

Για το τέλος ο εκρηκτικός φόργουορντ έδωσε την δική του υπόσχεση προς τους Έλληνες φιλάθλους. Υπόσχεση που ξεπερνάει το αποτέλεσμα, καθώς δεν εστιάζει σε αυτό. 

«Θα τα δώσουμε όλα και θα είστε περήφανοι για εμάς, ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Θα δείτε παιδιά να δαγκώνουν σίδερα. Και με λίγο τύχη, κάτι μπορούμε να πετύχουμε», είπε. Με την ελπίδα να επιστρέψει η αποστολή στις 18 Σεπτεμβρίου με κάτι πολύ καλό στις αποσκευές της...

Θανάσης Αντετοκούνμπο στο SDNA: «Θα δείτε μια ομάδα που θα μασάει σίδερα»
EVENTS