MENU
Χρόνος ανάγνωσης 16’

Το τέλος (;) μιας ολόχρυσης εποχής: Η χρονιά που Γιαννακόπουλος και Παναθηναϊκός χώρισαν

0

Το 2020 ήταν μια χρονιά που πολλοί θέλουν να ξεχάσουν, καθώς συνδυάστηκε με ιστορικές ειδήσεις, οι οποίες ως επί το πλείστον είχαν αρνητική χροιά. Οι σημαντικές εξελίξεις της χρονιάς που ολοκληρώνεται δεν αφορούσαν μόνο την παγκόσμια «μάχη» με τον κορωνοϊό, την οικονομιά ή τις οριακές σχέσεις μεταξύ κρατών.

Βλέπετε, ακόμα και στον μικρόκοσμο του αθλητισμού υπήρξαν γεγονότα που στο μέλλον θα αποτελούν σημεία - αναφοράς. Σε ό,τι αφορά τον ελληνικό αθλητισμό και δη τον Παναθηναϊκό, η αποχώρηση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου από τα κοινά του «τριφυλλιού» ήταν μία εξέλιξη που λίγοι περίμεναν. Ο ίδιος σημείωνε πως θα κρατήσει τον λόγο του και θα τηρήσει όσα είχε πει στην παρουσίαση του «PAO Alive», όμως ο κόσμος θεωρούσε πως η αγάπη του για τον σύλλογο θα ήταν αρκετή για να τον κρατήσει στο «τιμόνι» του κλαμπ. 

Ένα γεμάτο παλμαρέ 450 εκατομμύρια ευρώ και αμέτρητες στιγμές

Το τι έκανε η οικογένεια Γιαννακόπουλου για τους «πράσινους» είναι γνωστό σε όλη την Ευρώπη. Όπως ανέφερε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος στη συνέντευξη Τύπου της 9ης Ιουνίου 2020, ο πατέρας του, Παύλος και οι θείοι του, Θανάσης και Κώστας, είχαν βάλει στον Παναθηναϊκό πάνω από 372 εκατομμύρια ευρώ. Αν προσθέσει κανείς τα χρήματα του μέχρι πρότινος ισχυρού άνδρα της ομάδας από το 2012 μέχρι το καλοκαίρι του '20, αλλά και εκείνα της πολυμετοχικότητας και αυτά που έχουν δοθεί στον Ερασιτέχνη, τότε το νούμερο που προκύπτει είναι εξωπραγματικό: 450+ εκατομμύρια ευρώ. 

Για την ακρίβεια, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος είχε πει επί του θέματος: «Λίγες μέρες πριν και γνωρίζοντας ότι σήμερα θα δώσω αυτή τη συνέντευξη Τύπου ένας από τους πιο πιστούς συνεργάτες του πατέρα μου Παύλου, ο Μιχάλης Γεωργαντής, μου έδωσε έναν φάκελο στον οποίο υπάρχουν μέσα με κάθε λεπτομέρεια όλα τα ποσά που έχει βάλει η οικογένεια μου, είτε προσωπικά, είτε μέσω της ΒΙΑΝΕΞ,  στον Παναθηναϊκό από το 1987 μέχρι το 2012 όταν ανέλαβα προσωπικά την ομάδα. Το ποσό αυτό πέρα από κάθε αμφισβήτηση είναι 372.800.000 ευρώ. Αγοράζεις τρεις φορές το Χίλτον και δύο φορές τον Σκορπιό.

Aπό το 2012 και μετά, είτε μέσω προσωπικών χρημάτων, είτε μέσω χορηγιών της ΒΙΑΝΕΞ αλλά και άλλων εταιριών μου, έχουν μπει στον Παναθηναϊκό ακόμη 63 εκατομμύρια και για αυτό υπάρχουν αποδείξεις. Σε αυτά τα χρήματα προσθέστε τα 15 εκατομμύρια ευρώ της Πολυμετοχικότητας αλλά και περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ που έχουμε βάλει ως οικογένεια στον Ερασιτέχνη.

Κι όλα αυτά χωρίς να υπολογίζω τα χρήματα της μεταγραφής του Ντε Μέλο το 1972. Γιατί από τότε βάζουμε λεφτά… Άρα έχουμε και λέμε: Η οικογένεια μου έχει βάλει στον Παναθηναϊκό πάνω από 450 εκατομμύρια ευρώ ή αν προτιμάτε 170 δισεκατομμύρια δραχμές. Αυτά δεν είναι προς συζήτηση. Είναι δεδομένα».

Αυτή τη στιγμή, με το 2021 να είναι προ των πυλών ο μπασκετικός Παναθηναϊκός μετράει 6 ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, 39 πρωταθλήματα Ελλάδας και 19 Κύπελλα και τουλάχιστον ένα τίτλο για 25 σερί χρόνια. Οι οπαδοί του έχουν ζήσει στιγμές απόλυτης... ανύψωσης και έχουν δει ουκ ολίγους παίκτες πρώτης γραμμής να φορούν τη φανέλα με το τριφύλλι.

Η προσφορά της οικογένειας Γιαννακόπουλου στην εξέλιξη του Παναθηναϊκού σε «γίγαντα» της... πορτοκαλί Γηραιάς ηπείρου δεν αμφισβητείται από κανέναν, ούτε και από εκείνους που είχαν ανοιχτές αντιπαρεθέσεις με τον «DPG». 

Οι λόγοι που τον έφεραν στην πόρτα της εξόδου

Φυσικά, για να φτάσουμε στην 9η Ιουνίου και το «αντίο» του Δημήτρη Γιαννακόπουλου προηγήθηκε μία αλληλουχία γεγονότων. Τα όσα έγιναν τα τελευταία χρόνια, κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, αποτέλεσαν τους κρίκους στην αλυσίδα που οδήγησε σε αυτή την απόφαση.

  • PAO Alive & Βοτανικός

Ένα από τα κυριότερα θέματα της ατζέντας ήταν το γηπεδικό. Το πλάνο του Γιαννακόπουλου για την «παναθηναϊκή πολιτεία» στο ΟΑΚΑ δεν προχώρησε, αλλά η σκέψη για τον ενιαίο και αδιαίρετο Παναθηναϊκό δεν έμεινε στο συρτάρι. Στη συνέχεια ήρθε το «PAO Alive» και το κάλεσμα προς όλους να κρατήσουν την ομάδα «ζωντανή». Ο κόσμος ανταποκρίθηκε με εντυπωσιακό τρόπο σε αυτό το κάλεσμα τον πρώτο καιρό, όμως δεν συνέβη το ίδιο και από τους «επιφανείς Παναθηναϊκούς». Ο Γιαννακόπουλος δεν βρήκε στην αγορά τους συμπαίκτες που θα περίμενε, οι οποίοι θα έβαζαν το... λιθαράκι τους, για να εδραιωθεί η κυριαρχία της ομάδας και για τα επόμενα χρόνια, ώστε μελλονικά να δημιουργηθεί και ο αυτοδύναμος Παναθηναϊκός. 

Προχωρώντας, λοιπόν, στον Βοτανικό η ομάδα που «έτρεχε» τα εν λόγω θέματα συμφώνησε με την κυβέρνηση σε πρώτη φάση να παραχωρήσει το γήπεδο στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας, τη μεγαλύτερην έκταση-φιλέτο στο κέντρο της Αθήνας, της οποίας η αξία φτάνει κοντά στα 300εκατ. ευρώ. Ως αντάλλαγμα ο Παναθηναϊκός θα έπαιρνε στο Βοτανικό ένα γήπεδο ποδοσφαίρου 28.000 θέσεων, ένα γήπεδο μπάσκετ 12.500 θέσεων, ένα κλειστό γήπεδο για τα τμήματα του Ερασιτέχνη 3.000 θέσεων, πισίνα, έκταση για την κατασκευή Παναθηναϊκού Μουσείου, Γραφείων της ΠΑΕ της ΚΑΕ και του Ερασιτέχνη αλλά και περίπου 17.000 τμ για εμπορικές χρήσεις που θα είχε στην διάθεση του ο Ερασιτέχνης να εκμεταλλευτεί (συνολικής αξίας 125 εκατ. ευρώ) και 40 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα έμπαιναν στα ταμεία της ομάδας για τα λειτουργικά έξοδα των εγκαταστάσεων.

Όπως υποστήριξε ο Γιαννακόπουλος: «Ο Δήμος Αθηναίων ως ο Ιδιοκτήτης των εγκαταστάσεων του Βοτανικού θα τα παραχωρούσε δωρεάν για ισόβια χρήση στον Παναθηναϊκό. Αυτά είχαν συμφωνηθεί με τις Ομάδες Εργασίας του Δήμου και της Πολιτείας πέρυσι. Και όλα αυτά παρόλο που όλοι ξέρουμε ότι η περιοχή του Βοτανικού δεν είναι η καλύτερη επιλογή για τον Παναθηναϊκό. Το έχω τονίσει πάρα πολλές φορές».

Ωστόσο, στο ζήτημα του Βοτανικού παρουσιάστηκαν μεγάλες καθυστερήσεις. Ο Γιαννακόπουλος στη συνέντευξη Τύπου που ανακοίνωσε το πωλητήριο της ΚΑΕ (25εκατ. ευρώ) έβαλε σε μία σειρά το... καυτό «θέμα Βοτανικός», εξηγώντας μέσα σε λίγες γραμμές όσα συνέβησαν:

«Βλέποντας ότι το PAO ALIVE δεν πάει καλά, την καθυστέρηση στο θέμα Βοτανικός, τη συνεχή κατρακύλα και το ξεπούλημα της ομάδας ποδοσφαίρου κι έχοντας επίσης στο μυαλό μου την τελευταία συνάντηση με τον Γιάννη Αλαφούζο, που μου είπε ξεκάθαρα: "Δημήτρη έχω πάρει την απόφαση να ρίξω το μπάτζετ στα τάρταρα ώστε να αποπληρώσω τα χρέη που δημιούργησα", αποφάσισα να τον ξανασυναντήσω. Η πρόταση μου ήταν να συνεισφέρουμε εγώ τις μετοχές της ΚΑΕ, εκείνος της χρεωμένης ΠΑΕ και να πάμε 50-50 στο όλο πρότζεκτ ΕΝΑΙΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΣΤΟ ΒΟΤΑΝΙΚΟ. Η απάντηση του ήταν η εξής: "Δεν πιστεύω ότι θα γίνει ο Βοτανικός αλλά και να γίνει, στο μεσοδιάστημα θα χρειαστούν πολλά χρήματα, τα οποία δεν είμαι διατεθειμένος να βάλω". Του εξήγησα ότι υπάρχει η δέσμευση για τα 40 εκατομμύρια ευρώ και αν προκύψει ανάγκη επιπλέον χρηματοδότησης θα την καλύψω εγώ χωρίς μάλιστα να αλλάξει το 50-50 στο πρότζεκτ. Η απάντηση του ήταν: "Παρόλο που δεν πιστεύω στο εγχείρημα στείλε μου το business plan". Προτού προλάβω καλά -καλά να φύγω από το σημείο συνάντησης μας, όλη μας η συζήτηση είχε διαρρεύσει σε media και συγκεκριμένα σε site δημοσιογράφου που δουλεύει στον ΣΚΑΪ.

Μετά από αυτό κατάλαβα τι παίζεται και δεν επικοινώνησα ξανά με τον Αλαφούζο. Κατάλαβα δηλαδή ότι ο Αλαφούζος θέλει ξεκάθαρα με το όποιο αγωνιστικό κόστος να ρίξει τα χρέη της ΠΑΕ στο μηδέν και να πουλήσει εν συνεχεία πανάκριβα… Είναι αναφαίρετο δικαίωμα του αλλά θα τον κρίνει και αυτόν η Παναθηναϊκή Ιστορία. Όπως όλους μας. Εγώ είμαι ήσυχος με τον εαυτό μου, διότι εκτός όλων των άλλων που κάνω για τον Σύλλογο, θα έχω κάνει και τέσσερις προσπάθειες για να αναγεννηθεί το χιλιοταλαιπωρημένο ποδοσφαιρικό τμήμα. Κατάλαβα όμως ότι εκεί στην ΠΑΕ δεν έχουν ούτε διάθεση απεμπλοκής αλλά ούτε και διάθεση επένδυσης. Αυτή ήταν η πορεία του θέματος Βοτανικός τον τελευταίο χρόνο…».

  • Η «κόντρα» με την Euroleague

Η «διαμάχη» που ξέσπασε μεταξύ του Παναθηναϊκού και της Euroleague τα τελευταία χρόνια ήταν σφοδρή. Οι «πράσινοι» έφτασαν δύο φορές «μια ανάσα» από το να φύγουν από την κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση. Τελικά, επέλεξαν να παραμείνουν βάζοντας ως πρώτο γνώμονα το καλό της ομάδας μελλοντικά, καθώς θεώρησαν πως το BCL παρά τους γοργούς ρυθμούς ανάπτυξής του δεν ήταν ακόμα σε θέση να ανταγωνιστεί την λίγκα του Τζόρντι Μπερτομέου. Ο Γιαννακόπουλος μίλησε με κολακευτικά λόγια για τη διοργάνωση της FIBA και... εξαπέλυσε τα πυρά του για την Euroleague. 

Όσο ο Παναθηναϊκός «φώναζε» δημόσια για τα κακώς κείμενα της λίγκας, τόσο η Euroleague του έδειχνε το σκληρό της πρόσωπο σε όλα τα επίπεδα απέναντι στους έξι φορές πρωταθλητές Ευρώπης. Ο Γιαννακόπουλος στάθηκε κατά καιρούς σε θέματα χορηγιών και σε άλλες αποφάσεις οικονομικής φύσεως, στη διαιτησία, στη δομή της διοργάνωσης, αλλά και στις ποινές που επιβλήθηκαν στην ομάδα του τα προηγούμενα χρόνια. Είναι ο «ορισμός της αποτυχίας σε όλα τα επίπεδα», δήλωσε. 

Αναλυτικά όσα είχε αναφέρει στη συνέντευξη Τύπου για την Euroleague:

«Η συγκεκριμένη διοργάνωση, με αποκλειστική ευθύνη του κυρίου Μπερτομέου έχει φτάσει στο σημείο «μηδέν». Κι αυτό πλέον το αντιλαμβάνονται όλοι. Το γεγονός ότι μόνο ο κακός Παναθηναϊκός και ο κακός Γιαννακόπουλος το φωνάζει δεν αλλάζει την πραγματικότητα. Ποιος να φωνάξει άλλωστε; Ομάδες που ζουν από το Κράτος τους, ομάδες που παίρνουν θαλασσοδάνεια από κρατικές τράπεζες ή αυτές που τους αρκεί το 2% από το μπάτζετ των ποδοσφαιρικών τους ομάδων! Financial Fair Play σου λέει μετά ο Ζόρντι και κουνάει το δάχτυλο… Είναι να γελάει κανείς… Η Ευρωλίγκα είναι ένα μαύρο κουτί…

Οι ομάδες δεν γνωρίζουν πόσα είναι και που πάνε τα χρήματα από τις χορηγίες αλλά και από όλες τις άλλες πηγές εσόδων της. Μαθαίνουν κάθε χρόνο μόλις 15 μέρες πριν την έναρξη της διοργάνωσης πόσα χρήματα θα πάρουν, χωρίς να ξέρουν από πού και γιατί τόσα; Και για όσους πουν ότι «τώρα τα θυμήθηκες Γιαννακόπουλε;» να υπενθυμίσω ότι το 2002 απειλήσαμε να μην κατέβουμε στον τελικό της Μπολόνια γιατί ο Μπερτομέου δεν μας έλεγε τα ποσά. Ενώ από το 2009 και μετά πότε ο Παύλος, πότε ο  Θανάσης και πότε ο Δημήτρης ωρύονταν για το που πάνε τα έσοδα της διοργάνωσης.   Θα σας πω λοιπόν εγώ το που πάνε;

Η Μακάμπι, ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός είναι οι τρεις ομάδες που συντηρούν την Ευρωλίγκα. Μας το παίζει μάγκας ο Ζόρντι στο απόλυτο προτεκτοράτο του, λέγοντας ότι πήγε τη νίκη από τις 10.000 ευρώ στις 37.500… Θέλετε να μάθετε από που είναι τα λεφτά του περίφημου pool; Από το τηλεοπτικό συμβόλαιο των τριών το 52% το λαμβάνουν οι ομάδες και το υπόλοιπο 48% κοντά στα 10 εκατομμύρια είναι το ποσό που μοιράζονται οι ομάδες για τις νίκες. Εμείς συντηρούμε την Ευρωλίγκα.

Πάμε τώρα και στα φετινά. Είναι δυνατόν ένας οργανισμός που αποτελείται από τα ισχυρότερα χαρτιά του Ευρωπαϊκού μπάσκετ να μην έχει απαντήσεις για τίποτα; Είναι δυνατόν να μην μπορείς να πεις στις ομάδες ποιες θα είναι οι συνέπειες από τη διακοπή της σεζόν; Είναι δυνατόν να συμφωνείς με τους παίκτες για την καταβολή του 80%  των συμβολαίων τους αν δε συνεχιστεί η σεζόν και το 85% αν συνεχιστεί; Ποιος είσαι εσύ και με ποιο δικαίωμα έρχεσαι ανάμεσα σε δύο αντισυμβαλλόμενους να πεις τι θα πληρωθεί και τι όχι και να μας απειλείς ότι αν δεν συμμορφωθούμε θα έχουμε επιπτώσεις! Ωμός εκβιασμός δηλαδή… Και όλα αυτά χωρίς να έχεις φροντίσει να δεις τι θα γίνει με τα έσοδα των ομάδων; Ας το πάρουμε απλά: όταν ο αθλητής έχει παίξει για το 65% κι ενώ οι ομάδες έχουν χάσει το 50% των εσόδων τους,  εσύ πας και του προσφέρεις το 80% χωρίς να μπει ξανά στο γήπεδο και το 85% για να μπει στο παρκέ, θα πρέπει να πιστεύεις ότι οι αθλητές είναι ανόητοι για να ρισκάρουν τη σωματική τους ακεραιότητα ή έναν πιθανό τραυματισμό για ένα επιπλέον 5%; Μα ποιος θα το έκανε αυτό;

Στην τελευταία Γενική Συνέλευση της διοργάνωσης άκουσα τον εκπρόσωπο της Ρεάλ Μαδρίτης να λέει: «Ευρωλίγκα χωρίς Παναθηναϊκό δεν υπάρχει». Πολύ τιμητικό και απόλυτα ειλικρινές! Απλά ας το πει και στον Μπερτομέου που έχει αποδείξει ότι δεν έχει την ίδια άποψη. Και στις δηλώσεις του αλλά και στην πράξη.

Η Ευρωλίγκα αντιμετωπίζει σε όλα τα μέτωπα τον Παναθηναϊκό με τον χειρότερο τρόπο. Οι ποινές που μας επιβάλλονται είναι όχι απλά αυστηρές αλλά εξοντωτικές. Φτάσαμε στο σημείο να κλείνουν το ΟΑΚΑ, παραμονές ενός αγώνα και μάλιστα με αντίπαλο τη Φενέρ, δείχνοντας την ύψιστη ασέβεια όχι μόνο στον Παναθηναϊκό ως οργανισμό αλλά και στον κόσμο που είχε αγοράσει εισιτήρια για το ματς.

Στο κυνήγι του Παναθηναϊκού και προκειμένου να βγει αληθινός κάποιος που το 2011 είχε απειλήσει ότι θα κάνουμε να δούμε FINAL 4 για  δέκα χρόνια, είδαμε μέχρι και την τελευταία αγωνιστική της κανονικής περιόδου του 2016-17 με πάρα πολλά περίεργα αποτελέσματα σε σημείο που όλοι σχολιάζατε ότι έγιναν ώστε ο Παναθηναϊκός να πέσει πάνω πάνω στην πιο φορμαρισμένη ομάδα της Ευρώπης και εν συνεχεία πρωταθλήτρια Ευρώπης Φενέρ, αντί της Εφές που θα ήταν ο αντίπαλος μας στη φάση των «8» αν δεν έρχονταν τα πάνω-κάτω.  Αν δεν γινόταν το μαγείρεμα του αιώνα!

Και φυσικά η αγαπημένη μας διαιτησία… Αμέτρητες οι σφαγές του Παναθηναϊκού, ειδικά όταν η ομάδα βρισκόταν ένα βήμα πριν το FINAL 4. Τι να πρωτοθυμηθούμε; Τον τελικό του 2009 που μόνο καλάθι δεν έβαλαν οι διαιτητές για την ΤΣΣΚΑ, τον ημιτελικό του 2012 όταν νομίζαμε ότι βλέπαμε στο γήπεδο τον Καλόπουλο, τον Ευθυμιάδη και τον Παπουτσέλη μαζί; Την Μπαρτσελόνα το 2013 όταν ο Διαμαντίδης φορτώθηκε με 3 φάουλ στο 2ο λεπτό; Τη μνημειώδη σειρά με την ΤΣΣΚΑ όταν μας απαγόρευσαν να κάνουμε το μπρέικ στο πρώτο ματς; Τους καμικάζι στη σειρά με τη Φενέρ;  Τον ματωμένο Καλάθη στη Μαδρίτη και τις διαδοχικές σφαγές πριν από δύο χρόνια όταν ήμασταν σε ανοικτή κόντρα με την Ευρωλίγκα; Δεν υπάρχει ομάδα που να έχει υποστεί τόσες πολλές αδικίες, τόσο μεγάλες σφαγές, επειδή αποφάσισε να πάει κόντρα στο ρεύμα και να διεκδικήσει το δίκιο της… Που πλήρωσε τόσο ακριβά την απόφαση της να είναι γενναία απέναντι σε ένα ολόκληρο σύστημα. Πιστεύουν ότι μπορούν να μας εκβιάσουν; Πιστεύουν ότι μπορούν να στερούν από τον Παναθηναϊκό ότι του άξιζει;

Είναι υποχρέωση όλων μας να δείξουμε ότι ο Παναθηναϊκός δεν εκβιάζεται. Να συνεχίσουμε να κρατάμε ψηλά τις Παναθηναϊκές αξίες έναντι οποιοδήποτε τιμήματος… Πόσο μάλλον δε σε μια διοργάνωση που διαρκώς υποτιμάει το προϊόν της. Υποτιμάει και δεν σέβεται τους ανθρώπους που βάζουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για να υπάρχει η Ευρωλίγκα. Για να υπάρχει ο Ζόρντι να μας κουνάει τα δάχτυλο όπου και όποτε γουστάρει… Μια διοργάνωση που μέσα σε 20 χρόνια έχει αποτύχει παταγωδώς να κεφαλαιοποιήσει το προϊόν της. Μια διοργάνωση που κάθε χρόνο ενημερώνει τις ομάδες για το πόσα χρήματα θα λάβουν Σεπτέμβριο μήνα, ακυρώνοντας κάθε προσπάθεια σοβαρού προγραμματισμού… Μια διοργάνωση που είναι ο ορισμός της αποτυχίας σε όλα τα επίπεδα…».

  • «Φεύγω γιατί αηδίασα, δεν με έδιωξε η 13»

Παράλληλα, τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε και μία δημόσια «κόντρα» του με τη Θύρα 13. Τα «επεισόδια» αυτής της κόντρας έχουν γραφτεί πολλές φορές και είχαν πάρει μεγάλη έκταση. Ο Γιαννακόπουλος, πάντως, τόνιζε και τονίζει πως δεν ήταν αυτή η αιτία της αποχώρησής του από το «τριφύλλι». 

Οι λόγοι που τον έφεραν στην πόρτα της εξόδου αφορούν ανυπέρβλητα εμπόδια που αναλύθηκαν στις παραπάνω γραμμές τόσο σε πλάγιο λόγο, όσο και μέσω των δηλώσεών του: η οικονομική στήριξη που δεν υπήρχε από άλλους επιχειρηματίες, η αδυναμία εύρεσης μιας «χρυσής τομής» μεταξύ ΚΑΕ και ΠΑΕ, η καθυστέρηση στο θέμα του Βοτανικού, η αποτυχία του «PAO Alive», ο «πόλεμος» από την μεριά της Euroleague και άλλα. 

«Πωλείται για 25 εκατ. ευρώ η ΚΑΕ»

Στη συνέντευξη Τύπου της 9ης Ιουνίου, λοιπόν, ο «DPG» είχε βάλει πωλητήριο στην ΚΑΕ Παναθηναϊκός έναντι 25 εκατομμυρίων ευρώ. «Πέρυσι επίσης είχα πει ότι αν δεν μπει στις ράγες το πρότζεκτ Βοτανικός και αν δεν είχε ανταπόκριση το κάλεσμα μου για έναν αδιαίρετο, αυτάρκη, αυτοχρηματοδοτούμενο και αυτοδύναμο Παναθηναϊκό, την 1η Ιουλίου θα παραδιδόταν το μάνατζμεντ της ΚΑΕ σε άνθρωπο εμπιστοσύνης και δεν θα ασχολούμουν ξανά με την ομάδα. Είχα πει μάλιστα να το γράψετε στην πέτρα. Από αυτή την στιγμή λοιπόν η ΚΑΕ Παναθηναϊκός είναι προς πώληση. Είναι προς πώληση για 25 εκατομμύρια ευρώ. Όπως λάθος δεσμεύτηκα πέρυσι. Βλέπετε, στα 33 αυτά χρόνια δεν είχαμε μπει ποτέ στη διαδικασία να αποτιμήσουμε την αξία αυτού του πανίσχυρου brand. Της καλύτερης ομάδας που έβγαλε ποτέ αυτός ο τόπος. Αυτής που σύμφωνα με τους ειδικούς εκτιμητές η αξία της φτάνει τα 75 εκατομμύρια ευρώ. 34 το σήμα και 75 η συνολική επιχειρηματική αξία. Αλλά δεν θα πάρω τα λόγια μου πίσω… Δεν θα αλλάξω ούτε λέξη. 25 είπα και δεν το αλλάζω», ανέφερε στην τοποθέτησή του. 

Αν πατήσουμε το κουμπί του fast forward και προχωρήσουμε τέσσερις μήνες αργότερα, τα ξημερώματα της 9ης Οκτωβρίου μιλώντας στην εκπομπή «Tik Talk» του «Alpha», είχε πει για τις εξελίξεις στο εν λόγω ζήτημα και το κατά πόσο υπάρχουν ενδιαφερόμενοι αγοραστές για τον «εξάστερο»: «Γίνονται πάρα πολλές συζητήσεις, σοβαρές και όχι. Υπάρχουν μια - δύο που ίσως προχωρήσουν. Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες και ονόματα. Ίσως έχουμε μια αλλαγή μέσα στο 2020 ή μέσα στο 2021».

Υπάρχει παράθυρο επιστροφής του;

Όπως κάνουμε σε όλο το κείμενο, έτσι θα πράξουμε και εδώ: δεν θα προσπαθήσουμε να μπούμε στο μυαλό του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, ούτε θα κοιτάξουμε τη γυάλινη σφαίρα του 2021. Αντιθέτως, θα μεταφέρουμε τις ατάκες του, που δείχνουν και τις σκέψεις του και το σημείο που θα είναι εκείνο που θα τον κάνει να κάτσει πρώτο στο τραπέζι της συζήτησης, δηλαδή τις εξελίξεις στο γηπεδικό...

9 Ιουνίου 2020, συνέντευξη Τύπου, σε ερώτηση για το αν υπάρχει περίπτωση να αναθεωρήσει: «Σας ανέφερα γιατί ανακοινώνω την αποχώρησή μου από τον σύλλογο. Ο ένας λόγος είναι γιατί δεν προχώρησε ο Βοτανικός. Ο δεύτερος λόγος είναι γιατί όπως είπα και πέρυσι έχω κουραστεί να είμαι ο μοναδικός που βάζει χρήματα. Περίμενα να έχουν μαζευτεί τα χρήματα του PAO Alive. Στην ευτυχή περίπτωση που βγει η Πολιτεία και ανακοινώσει πως θα προχωρήσει η παναθηναϊκή πολιτεία, ο αδιαίρετος Παναθηναϊκός κάτω από κοινή στέγη δεν θα με αφήσει ασυγκίνητο. Θα είμαι ο πρώτος που θα κάτσει στο τραπέζι της συζήτησης. Αλλά αυτό δεν μπορεί να είναι για πάντα».

9 Οκτωβρίου 2020, τηλεοπτική συνέντευξη, σε ερώτηση για το αν υπάρχει παράθυρο επιστροφής του: «Στα 45 μου έχω μάθει να μην λέω ποτέ. Όμως, αυτή τη στιγμή δεν είναι μέσα στη σκέψη μου».

Τα παραπάνω άρχισαν να παίρνουν σάρκα και οστά, όταν τον τελευταίο μήνα του '20 ξεκίνησε να μπαίνει στις ράγες από την πλευρά της Πολιτείας το πλάνο του Βοτανικού. Ο Γιαννακόπουλος συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, στις 18/12 για να συζητήσουν για το γηπεδικό. Κατά την άφιξή του στο δημαρχείο υπογράμμισε: «Όλα προχωράνε κανονικά, γιατί να μην είμαι αισιόδοξος από τη στιγμή που είμαστε εδώ;», ενώ μετά το τέλος της συζήτησης είπε: 

«Είναι γνωστό από τον περασμένο Ιούνιο ότι ένας από τους πιο γνωστούς λόγους της αποχώρησης μου από τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό ήταν η εξέλιξη στο θέμα της Διπλής Ανάπλασης. Όπως επίσης και ότι ο κύκλος μου στην ΚΑΕ Παναθηναϊκός έχει κλείσει. Εύλογα θα με ρωτήσετε: Τι δουλειά έχεις εδώ; Γιατί ήρθες; Ήρθα πρωτίστως για να δω τι έχει αλλάξει στη συμφωνία που είχα κάνει με τον πρώην πρωθυπουργό και με τον νυν πρωθυπουργό, με τον δήμαρχο και με όλους τους φορείς γύρω από το θέμα του Βοτανικού. Ήρθα γιατί με ενδιαφέρει το καλό του Παναθηναϊκού και των Παναθηναϊκών τμημάτων.

Ήρθα για να ακούσω και την πρόταση για την ΚΑΕ Παναθηναϊκός, ώστε να είναι μπει η ΚΑΕ σε όλο αυτό το πρότζεκτ που πάει να γίνει. Ανάλογα με τους όρους αυτής της συμφωνίας ο Παναθηναϊκός ή θα μεγαλουργήσει και θα επανέλθει στα πρωταθλήματα ή θα είναι ταφόπλακα ή θα είναι κάτι που θα υποθηκεύει το μέλλον του Παναθηναϊκού για πάντα. Είναι μια απόφαση ζωής για τον Παναθηναϊκό ο Βοτανικός και για τα τμήματα του και τη βιωσιμότητα του. Ως εκ τούτου θεωρώ ότι κανένα από τα πρόσωπα που διοιηκούν τον Παναθηναϊκό ή που εμπλέκονται στον Παναθηναϊκό ούτε πρέπει ούτε μπορούν να πάρουν τόσο σημαντικές αποφάσεις. Ο ένας έχει κατ΄ επανάληψη διασύρει το όνομα του Παναθηναϊκού και την ιστορία του εντός και εκτός γηπέδων και έχει αποδείξει ότι το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι το οικονομικό συμφέρον του αλλά και η εξυπηρέτηση τρίτων. Ο άλλος δεν έχει την εμπειρία και το ειδικό βάρος να διαχειριστεί τέτοιες καταστάσεις και σίγουρα δεν θα μπορούσα να ήμουνα εγώ.Ειδικά όταν είμαι υπό ένα καθεστώς αποχώρησης και εύρεσης αγοραστεί.

Οι μοναδικοί που θα μπορούσανε και θα έπρεπε να πάρουν αυτή την απόφαση είναι ο κόσμος του Παναθηναϊκού. Αυτοί, οι οποίοι αποδεδειγμένα αγαπάνε το σύλλογο.Αυτοί οι οποίοι πηγαίνουν και πληρώνουν τη συνδρομή τους. Αυτοί που ενδιαφέρονται για τα κοινά. Άρα για μένα την απόφαση για το σύνολο του πρότζεκτ Βοτανικός θα πρέπει να πάει απαραιτήτως στη συνέλευση των μελών και αυτοί να είναι οι άνθρωποι που θα αποφασίσουν για το καλό. Σας ενημερώνω ότι έχουν αλλάξει πάρα μα πάρα πολύ οι όροι και είναι χειρότεροι και από τους όρους που με αναγκάσανε να φύγω από τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό, διότι δεν ήθελα να είμαι ο άνθρωπος που θα υπογράψει την ταφόπλακα του Παναθηναϊκού. Πρέπει αυτή την απόφαση να την πάρει ο ενεργός κόσμος, δηλαδή αυτός που πηγαίνει και πληρώνει τη συνδρομή του στον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό. Μόνο αυτοί έχουν το δικαίωμα να πάρουν τέτοια απόφαση. Ούτε εγώ, ούτε ο κ. Αλαφούζος ούτε ο κ. Μαλακατές».

Το 2020 μας αποχαιρέτησε με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο να παραμένει ιδιοκτήτης της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, όμως η σεζόν 2020-2021 είναι η πρώτη που «ξημερώνει» μετά από 33+ χρόνια και 450+ εκατομμύρια ευρώ, που δεν βρίσκει ένα μέλος της οικογένειάς του να ασχολείται ενεργά με τα κοινά των «πρασίνων».

Το τέλος (;) μιας ολόχρυσης εποχής: Η χρονιά που Γιαννακόπουλος και Παναθηναϊκός χώρισαν