MENU

Καλύτερο είναι σε αυτή την φάση της προετοιμασίας να βλέπουμε πολύ και να μιλάμε λίγο. Το αναφέραμε και μετά το ματς με τους Ούγγρους ότι δεν μπορείς να πεις πολλά πράγματα για την ετοιμότητα της Εθνικής, όταν είναι δεν είναι οι παίκτες 15 μέρες μαζί.

«Στο τουρνουά "Ακρόπολις" θα δούμε σε ποιο στάδιο βρισκόμαστε» είπε πριν από λίγο ο Κώστας Παπανικολάου και κάπως έτσι έχει η κατάσταση. Τότε θα έχουν περάσει κάτι παραπάνω από τρεις εβδομάδες από την αρχή των προπονήσεων, θα είμαστε 13 μέρες πριν από το τζάμπολ της Κίνας και συν τοις άλλοις θα παίξουμε με κανονικούς αντιπάλους. Άλλο Τουρκία, Σερβία, Ιταλία και άλλο Ουγγαρία και Ιράν. Συμπαθητικές καθόλα και οι δύο ομάδες, που αντιμετωπίσαμε, αλλά το δυναμόμετρό μας είναι για άλλα κυβικά.

Αλήθεια, πάντως, είναι ότι αυτό, που είδαμε πριν από λίγο μας άρεσε πολύ. Οι συνεργασίες ήταν και πολλές και εξαιρετικές, θα λέγαμε μάλιστα ότι ήταν ένα τεστ, που ουδείς υστέρησε: «Είχαμε καλό passing game και καλά ποσοστά ευστοχίας στα σουτ» είπε μεταξύ άλλων ο προπονητής της επίσημης αγαπημένης, Θανάσης Σκουρτόπουλος, και στις λίγες αυτές λέξεις εμπεριέχεται η αλήθεια του τρίτου φιλικού της ομάδας μας.

Για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, τι να πούμε. «Μιλάει» ο ίδιος στο παρκέ, «μιλάνε» τόσα χρόνια τα έργα του, «μιλάει» ο τίτλος του MVP, που πήρε στο ΝΒΑ. «Πλέον όμως πρόκειται για ένα διαφορετικό μπάσκετ και εκεί πρέπει να δούμε τον Γιάννη σε σχέση με την υπόλοιπη ομάδα και τους αντιπάλους» θα πει κάποιος ή μάλλον λένε πολλοί και έχουν δίκιο.

Κατ’ αρχάς, πάντως, ο Giannis το έχει παίξει αυτό το μπάσκετ. Το έχει παίξει σε άλλες εποχές. Το έπαιξε όταν ο ίδιος δεν ήταν στην κατάσταση, που είναι τώρα. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ακόμη δεν έχουν έρθει τα καλύτερα για αυτόν. Σίγουρα, όμως, τώρα είναι σε εξαιρετική κατάσταση. Σε ετοιμότητα, που για την ηλικία του αγγίζει το τέλειο.

Όταν δε ξεκινάει το… τριπλούν, τότε δεν έχει αντίπαλο. Το μπάσιμό του δύσκολα αντιμετωπίζεται και δεν χρειαζόταν βέβαια να δούμε τα ματς με το Ιράν και την Ουγγαρία για να το καταλάβουμε. Στο ΝΒΑ τόσα χρόνια τι κάνει άλλωστε;

Δύσκολα αντιμετωπίζεται, λοιπόν, αυτό το... τριπλούν και δύσκολα δεν θα δούμε τον Giannis να περνάει αρκετό καιρό στην Κίνα, στη γραμμή της φιλανθρωπίας.

Από κει και πέρα ναι μεν ο Αντετοκούνμπο είναι έτοιμος όσο ποτέ, αλλά ενσωματώθηκε και σε μία στρωμένη κατάσταση. Σε μία Εθνική, που μέσω των «παραθύρων» μπήκε σε μία κανονικότητα. Πήρε τα αποτελέσματα, που ήθελε, αλλά κυρίως απέκτησε λειτουργία, που μάλλον δεν είχε τα προηγούμενα χρόνια. Πάντα ή σχεδόν πάντα είχαμε ταλέντο, αλλά η ποιότητα από μόνη της δεν παίζει μπάσκετ. Δεν φέρνει νίκες και τρόπαια.

Αυτή, λοιιπόν, η Εθνική βγάζει ωραία ατμόσφαιρα, καλά αποδυτήρια, ηρεμία, μία πίεση για την υλοποίηση του στόχου μέχρι εκεί, που πρέπει.

Τι είπατε; Δεν αναφερθήκαμε καθόλου στο 40%, που είχαμε στο τρίποντο; Δεν το κάναμε ούτε προχθές με τους Ούγγρους, που είχαμε σχεδόν στο μισό. Δεν έχουμε τους πολύ μεγάλους σουτέρ, αλλά δεν έχουμε και... τουβλαδόρους. Μην τρελαθούμε κιόλας. Αυτό, που θέλουμε είναι στην Κίνα να έχουμε κάτι λίγο περισσότερο από 30%. Μπορούμε να βάζουμε 1 στα 3; Δεν είναι το ιδανικό, αλλά για τα δεδομένα τα δικά μας θα είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητικό.

Αν φτάσουμε κάπου εκεί το ποσοστό μας, τότε οι πιθανότητες μας για κάτι καλό ή μάλλον για αυτό, που θέλουμε όλοι, σίγουρα θα αυξηθούν. Τι λέτε εσείς;

Όταν αρχίσει το… τριπλούν του Giannis, τότε καληνύχτα!
EVENTS