MENU
Google Logo

Προσθέστε το sdna.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google.

Σημαντικές αναφορές στην υπόθεση που έχει προκαλέσει αναταράξεις στο ελληνικό μπάσκετ έκανε ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ως δικηγόρος της ΚΑΕ Αμαρουσίου, αναφερόμενος στις κακουργηματικές διώξεις, στα εντάλματα σύλληψης και στις ποινές που προβλέπει η αθλητική νομοθεσία.

Ο γνωστός ποινικολόγος υποστήριξε ότι το κατηγορητήριο στηρίζεται σε ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία και συγκεκριμένα σε γραπτά μηνύματα που έχουν ανταλλαγεί μεταξύ εμπλεκόμενων προσώπων, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι οι κατηγορούμενοι συνελήφθησαν με εντάλματα και δεν κλήθηκαν απλώς να απολογηθούν.

Αναλυτικά όσα ανέφερε:

«Θέλω να πω με αυτό ότι ασκήθηκε μια ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος με τον αθλητικό νόμο, στις ποινικές του διατάξεις, όπου προβλέπεται ποινή κάθειρξης έως μέχρι 10 χρόνια. Όταν κάποιοι επιχειρούν να χειραγωγήσουν τα αποτελέσματα σε αγώνες καλαθοσφαίρισης και γενικά σε αγώνες, όταν κάποιοι θέλουν και έχουν σκοπό πέρα από τη χειραγώγηση να υπάρχει και στοιχηματισμός».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη βαρύτητα των στοιχείων που, κατά την εκτίμησή του, οδήγησαν στην έκδοση ενταλμάτων σύλληψης:

«Ακριβώς επειδή τα στοιχεία αυτά είναι πολύ ισχυρά ασκήθηκε κακουργηματική δίωξη και οι κατηγορούμενοι δεν εκλήθησαν με απλή κλήση κατηγορουμένου αλλά με ένταλμα συλλήψεως».

Παράλληλα, ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος επανήλθε στις καταγγελίες που είχε κάνει τον περασμένο Απρίλιο η ΚΑΕ Αμαρουσίου σχετικά με τον πρόεδρο της ΕΟΚ, Βαγγέλη Λιόλιο, κάνοντας λόγο για ουσιαστικό ασυμβίβαστο λόγω της σχέσης του με ομάδα της Πάτρας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στα γραπτά μηνύματα που είχε παρουσιάσει τότε η πλευρά του Αμαρουσίου, υποστηρίζοντας ότι προέκυπτε προνομιακή ενημέρωση του προέδρου της ΕΟΚ για τους ορισμούς διαιτητών.

«Σε αυτή την υπόθεση είναι δομημένη η κατηγορία σε γραπτά μηνύματα τα οποία έχουν ανταλλαγεί ανάμεσα σε διάφορους ανθρώπους», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τέλος, υποστήριξε ότι η έκδοση ενταλμάτων σύλληψης συνδέεται, πέρα από τις σοβαρές ενδείξεις τέλεσης αδικημάτων, και με την εκτίμηση των δικαστικών αρχών για κίνδυνο τέλεσης νέων αδικημάτων ή φυγής.

«Ποιοι έκαναν τη σκευωρία; Ο δικαστής, η ανακρίτρια ή ο εισαγγελέας;»

Ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος απάντησε και στους ισχυρισμούς περί σκευωρίας, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι σέβεται απόλυτα το τεκμήριο αθωότητας των κατηγορουμένων.

«Δεν θέλω να πιστέψω ότι έγινε μια επιπόλαιη ενέργεια και ακούω τώρα ότι ομιλούν κάποιοι εκ των κατηγορουμένων για σκευωρία. Είναι σκευωρία; Ποιοι κάναν τη σκευωρία; Ο δικαστής; Η ανακρίτρια που εξέδωσε το ένταλμα σύλληψης; Ή ο εισαγγελέας που άσκησε την κακουργηματική δίωξη; Ή είναι τόσο αφελείς αυτοί οι άνθρωποι που κάποιοι μάρτυρες που μπορεί να υπάρχουν τεχνούργησαν μια σκευωρία και ξεγέλασαν αυτούς τους ανθρώπους;»

Μάλιστα, επανέλαβε ότι «η κατηγορία αυτή είναι δομημένη σε γραπτά μηνύματα. Και τα γραπτά μηνύματα δείχνουν την αλήθεια».

«Δεν μπορώ να ανεχθώ ότι υπάρχουν στημένα παιχνίδια και στα σχολικά πρωταθλήματα»

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του στα σχολικά πρωταθλήματα, εκφράζοντας την έντονη αγανάκτησή του για τις πληροφορίες που, όπως εξήγησε, περιήλθαν σε γνώση του μέσα από συζητήσεις με δημοσιογράφους.

«Δεν μπορώ να ανεχθώ ότι υπάρχουν στημένα παιχνίδια και στα σχολικά πρωταθλήματα. Δηλαδή η διαφθορά έχει φτάσει σε αυτό το επίπεδο. Και όταν λέω και αναρωτιέμαι στα σχολικά πρωταθλήματα, για ποιο λόγο να στήνονται τα παιχνίδια; Δεν υπάρχει στοίχημα εκεί πέρα».

Στη συνέχεια συνέδεσε τη φερόμενη χειραγώγηση σχολικών αγώνων με τα ευεργετήματα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που προβλέπονται για διακριθέντες αθλητές.

«Μου απάντησαν κάτι το οποίο πραγματικά μου προκάλεσε πολύ δυσάρεστα συναισθήματα. Ότι μέσα από τα σχολικά πρωταθλήματα, αυτοί οι οποίοι είναι πρωταθλητές, ακόμα και σε αυτά τα μικρά πρωταθλήματα, εισάγονται στα πανεπιστήμια χωρίς εξετάσεις».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η ενδεχόμενη εμπλοκή γονέων σε τέτοιες πρακτικές θα αποτελούσε ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη, διευκρινίζοντας πάντως ότι στο παρόν στάδιο υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις και όχι δικαστικά αποδεδειγμένη ενοχή.

«Να πάνε να πουν την αλήθεια – Θα έχουν ποινική ασυλία»

Ο δικηγόρος της ΚΑΕ Αμαρουσίου απηύθυνε παράλληλα κάλεσμα σε διαιτητές και παράγοντες που ενδεχομένως γνωρίζουν περισσότερα για την υπόθεση να συνεργαστούν με τις αρμόδιες Αρχές.

«Θέλω να ξέρετε, εάν με ακούνε τώρα άνθρωποι οι οποίοι, διαιτητές ή παράγοντες, έχουνε εμπλακεί σε αυτές τις ζοφερές ιστορίες, έχουν τη δυνατότητα, την προσφέρει αυτή τη δυνατότητα το αθλητικό δίκαιο, να συνεργαστούν και με την αστυνομία, γιατί ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι συνεχίζεται η έρευνα από την πλευρά της αστυνομίας ακόμα και για άλλες περιπτώσεις, αλλά και στην ανακρίτρια μπορούν να πάνε, να πουν την αλήθεια, να τη θεμελιώσουν και να τεκμηριώσουν με στοιχεία βέβαια, όχι μόνο με το λόγο τους και δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα. Θα έχουν ποινική ασυλία».

Η καταγγελία του Αμαρουσίου για τον Λιόλιο

Ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος αναφέρθηκε και στην καταγγελία που είχε πραγματοποιήσει η ΚΑΕ Αμαρουσίου τον περασμένο Απρίλιο σχετικά με τον πρόεδρο της ΕΟΚ, Βαγγέλη Λιόλιο, και τη σχέση του με ομάδα της Πάτρας, αλλά και στην ενημέρωση που φέρεται να λάμβανε για τους ορισμούς διαιτητών.

Όπως υποστήριξε, η πλευρά του Αμαρουσίου είχε παρουσιάσει γραπτά μηνύματα που δημιουργούσαν ερωτήματα για τη σχέση του προέδρου της Ομοσπονδίας με τη διαιτησία.

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι η ΚΑΕ Αμαρουσίου δεν είχε καταθέσει μήνυση κατά των σημερινών κατηγορουμένων, καθώς δεν διέθετε τότε τα στοιχεία που έχουν προκύψει στη συνέχεια της έρευνας.

«Εμείς δεν έχουμε καταθέσει ούτε μηνυτήρια αναφορά κατά των νυν κατηγορουμένων, γιατί δεν είχαμε τα στοιχεία. Αλλά κάναμε μια καταγγελία μόνο όπου δείξαμε ότι κάτι υπάρχει όσον αφορά στον πρόεδρο της ΕΟΚ, στη σχέση του με τη διαιτησία».

Κλείνοντας, εξέφρασε την οργή του για το πλήγμα που, όπως εκτιμά, έχει υποστεί η αξιοπιστία του ελληνικού μπάσκετ, ενώ επανέλαβε ότι η τελική κρίση για τις κατηγορίες ανήκει αποκλειστικά στη Δικαιοσύνη.

Το κείμενο ανανεώνεται...

Δημητρακόπουλος: «Ποινή κάθειρξης έως 10 χρόνια για χειραγώγηση αγώνων και παράνομο στοιχηματισμό»