MENU

Ο πρώτος γύρος των δημοτικών εκλογών τελείωσε, ο συνδυασμός του Κωνσταντίνου Νιζάμη δεν τα κατάφερε. Για την ακρίβεια, με 301 από τα 302 εκλογικά τμήματα καταγεγραμμένα, ο «Πειραιάς σε τάξη» έλαβε 661 ψήφους, συγκεντρώνοντας το απογοητευτικό ποσοστό του 0,91%. Πιθανότατα θα προκύψει μία έδρα, αποκλείεται όμως να την καταλάβει ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Σταύρος Κοσκωτάς.

Ναι, ο αδελφός του «Τάμπυ», ο άλλοτε άρχοντας του management της ΠΑΕ Ολυμπιακός, έθεσε εαυτόν στην κρίση των συνδημοτών του. Είχατε διαβάσει τη συνέντευξη - ποταμό που αναδημοσίευσε το sdna, όπου μίλησε για τον Πειραιά, το Μαρινάκη, τις χρυσές μέρες του ίδιου και του αδελφού του πριν από τριάντα χρόνια στο τιμόνι της ερυθρόλευκης ΠΑΕ.

Ο Γιώργος Κοσκωτάς, μεγαλοεπιχειρηματίας - Τραπεζίτης εκείνη την εποχή, αγόρασε τον Ολυμπιακό από το Σταύρο Νταϊφά και επί της ουσίας έχρισε επικεφαλής του management τον αδερφό του. Τον Σταύρο. Καμία σχέση με τα σημερινά δεδομένα, ο Ολυμπιακός ψυχορραγούσε στις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας χωρίς νίκη, οι μεταγραφές είχαν αποτύχει, το μέλλον πριν εμφανιστούν τα αδέλφια φάνταζε το λιγότερο δυσοίωνο.

Η σεζόν 1987-88 μόνο και μόνο εξ αιτίας της αγοραπωλησίας γίνεται χρονιά ορόσημο στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Μόνο εκείνον Δεκέμβριο ο τυφώνας Κοσκωτάς πραγματοποίησε 15 μεταγραφές δαπανώντας απίστευτα ποσά για ποδοσφαιριστές και πληρώνοντας αδρότατα και συλλόγους: Κριεζής, Τσαλουχίδης, Τσιαντάκης, Πλίτσης, Σοφιανόπουλος, Χαντζίδης, Μπανιώτης, Μουστακίδης, Παχατουρίδης, Δρακόπουλος, Νεντίδης, Παπαθεοδώρου, Ταληκριάδης, είναι οι βόμβες από την εγχώρια αγορά.

Η μπάνκα σπάει με την επιλογή των ξένων: έρχονται στην Ελλάδα με το αζημίωτο δυο τρομερά ονόματα από τη Λατινική Αμερική: ο Ντιέγκο Αγκίρε και ο Χουάν Χιλμπέρτο Φούνες. Παρά τις εντυπωσιακές κινήσεις, στα μέσα Δεκεμβρίου, ο Ολυμπιακός είναι ακόμη στην ντροπιαστική προτελευταία θέση της βαθμολογίας με 5 βαθμούς (όλους από ισοπαλίες) και έχει μπροστά του το παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ, το θρυλικό παιχνίδι των Σερρών.

Δεν έχει σημασία πως, δεν έχει σημασία ποιος, έχει σημασία ότι με το έκτο γκολ που δέχτηκε ο Ολυμπιακός υπέστη την πιο βαριά ήττα στην ιστορία του επαγγελματικού πρωταθλήματος, ρεκόρ που κρατάει μέχρι σήμερα, 32 ολόκληρα χρόνια μετά και μάλλον θα κρατήσει πολλά χρόνια ακόμη. Η λήξη του αγώνα στο βουκολικό τοπίο του γηπέδου μοιάζει με λύτρωση για τον Ολυμπιακό και σταθμό στην ιστορία για τον «φτωχό» ΠΑΟΚ.

Εκείνο το 6-1 θα μεγαλώσει γενιές ΠΑΟΚτσήδων, θα ισχυροποιήσει τον ασπρόμαυρο μύθο στη Μακεδονία, θα γεννήσει νέους οπαδούς και ταυτόχρονα θα κάνει τον Κοσκωτά να το πάρει απόφαση και να δαπανήσει ακόμη πιο τρελά ποσά για τον Ολυμπιακό. Ήθελε πάση θυσία να κατακτήσει με το καλημέρα έναν τίτλο.

Στο πρωτάθλημα συνήλθε σχετικά γρήγορα με τα γκολ του Φούνες, αλλά ο τίτλος δεν υπήρχε περίπτωση να έρθει. Ο μεγάλος στόχος έγινε το Κύπελλο, όπου μετά τον αποκλεισμό των «εύκολων» Αγροτικού Αστέρα και Ολυμπιακού Βόλου, το εμπόδιο ήταν η ΑΕΚ.

Το πρώτο παιχνίδι διεξήχθη εκτάκτως στο Καραϊσκάκη (ο Ολυμπιακός χρησιμοποιούσε το ΟΑΚΑ σαν έδρα εκείνη τη σεζόν) και έληξε ισόπαλο 1-1 με την ΑΕΚ να προηγείται νωρίς με ένα φάουλ του Βασιλάκου και τον Ολυμπιακό να ισοφαρίζει με το Σάκη Μουστακίδη. Η ρεβάνς απέκτησε χαρακτήρα μητέρας των μαχών για τον Ολυμπιακό, ο οποίος όντας στα χέρια του «κροίσου» Κοσκωτά είναι ανεπίτρεπτο να τελειώσει τη χρονιά χωρίς τίτλο.

Ο Ολυμπιακός κερδίζει στη ρεβάνς με 1-3 μέσα στη Νέα Φιλαδέλφεια, ξεσπά το πολύκροτο σκάνδαλο «Μπαλή» με την υπόθεση δωροδοκίας στο σπίτι του Θεολόγη Παπαδόπουλου, αλλά εκείνο που μετράει για τον Κοσκωτά είναι ότι ο τελικός κόντρα στο Βαρδινογιάννη είναι ολοένα και πιο κοντά. Ο Ολυμπιακός αποκλείει και τον ΟΦΗ στον ημιτελικό και οι μέρες πριν τον «τελικό του αιώνα» με τον Παναθηναϊκό θυμίζουν βιομηχανικό πόλεμο.

Κανείς δεν ασχολήθηκε με τη μπάλα, όλο το ενδιαφέρον ήταν στραμμένο στη μετωπική σύγκρουση των δύο κολοσσών: Βαρδινογιάννης εναντίον Κοσκωτά. Στον παίζονται γόητρο, λεφτά, φιλοδοξίες, πολιτική, επενδύσεις και όχι απλώς «ποδόσφαιρο». Και ο Κοσκωτάς χρησιμοποιεί θεμιτά και αθέμιτα μέσα για να κατακτήσει εκείνο το τρόπαιο: δέκα μέρες πριν τον τελικό, ο μέσος του Παναθηναϊκού Κώστας Αντωνίου, λαμβάνει 35 εκατομμύρια δραχμές από τον Κοσκωτά προκειμένου να υπογράψει στον Ολυμπιακό.

Μοιραία ο Παναθηναϊκός τον αφήνει εκτός αποστολής, ενώ οι φημολογίες και για δωροδοκίες δίνουν και παίρνουν. Στα καφενεία όλοι «άκουσαν», «τους είπαν», «έμαθαν» ότι ο Κοσκωτάς έδωσε 20-30-70-150 εκατομμύρια στον τάδε παίκτη και ότι ο Βαρδινογιάννης θα συντριβεί και θα τελειώσει από τον Παναθηναϊκό.

Το βράδυ της Κυριακής 8 Μαΐου του 1988 θα στριμωχτούν στο ΟΑΚΑ 80 χιλιάδες άνθρωποι. Παναθηναϊκοί και Ολυμπιακοί, ο ένας δίπλα στον άλλον, χωρίς «νεκρές ζώνες» και δυνάμεις των ΜΑΤ να τους χωρίζουν. Το ΟΑΚΑ είναι ασφυκτικά γεμάτο, οι διαπιστεύσεις είναι τόσο πολλές που ακόμη και τα κουλουάρ είναι γεμάτα από κόσμο, ενώ πίσω από τις εστίες-κλουβιά με το λευκό πυκνοραμμένο δίχτυ συνωστίζονται δεκάδες φωτορεπόρτερ έτοιμοι να απαθανατίσουν «τη στιγμή».

Τόσο έντονη ατμόσφαιρα όσο εκείνο το βράδυ, δύσκολα θα ξαναζήσουμε σε τελικό κυπέλλου. Στο γήπεδο φτάνουν από πολύ νωρίς οι αδελφοί Κοσκωτά, συνοδευόμενοι από την υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Λόλα Νταϊφά και πλήθος «φουσκωτών». Λίγο μετά φτάνει και ο Γιώργος Βαρδινογιάννης, που κατεβαίνοντας τα σκαλιά της θύρας των επισήμων, διασταυρώνεται με τα αδέρφια και απαθανατίζεται στην πιο ιστορική χειραψία της αθλητικής ιστορίας της χώρας.

Ο τελικός έχει απίστευτη ένταση, λήγει ισόπαλος 2-2 και κρίνεται στα πέναλτι, με νικητή τον Παναθηναϊκό και ήρωα το Νίκο Σαργκάνη που όπως δήλωσε αργότερα, αρνήθηκε 170 εκατομμύρια δραχμές προκειμένου να έχει μειωμένη απόδοση. Ο Κοσκωτάς δεν τα κατάφερε, ο Ολυμπιακός έμεινε χωρίς τίτλο και με δεκάδες κηλίδες.

Το καλοκαίρι που ακολουθεί είναι ίσως το πιο θερμό και από μεταγραφικής και από πολιτικής άποψης στη χώρα. Ο Ολυμπιακός πραγματοποιεί τη δεύτερη πιο δαπανηρή μεταγραφή στον κόσμο εκείνο το καλοκαίρι, δαπανώντας 8 εκατομμύρια γερμανικά μάρκα για να αγοράσει τον Λάγιος Ντέταρι από την Άιντραχτ Φρανκφούρτης.

Ίσως και περισσότεροι από 50 χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν την κεντρική πλατεία στο Δημαρχείο του Πειραιά για να δουν έστω από μακριά το Λάγιος Ντέταρι, η παρουσίαση του οποίου είναι ακόμη και σήμερα η πιο εντυπωσιακή παρουσίαση ποδοσφαιριστή όλων των εποχών.

Δεν έχει πέσει η σκόνη από τη μεταγραφή του Λάγιος και διαρρέεται συμφωνία του Ολυμπιακού και με τον Πορτογάλο super star Πάολο Φούτρε έναντι τριών δισεκατομμυρίων δραχμών, ενώ φήμες κάνουν λόγο ότι έρχεται στην Αθήνα ο διεθνής Γερμανός επιθετικός Γιούργκεν Κλίνσμαν, που τα έχει βρει σε όλα με τον Κοσκωτά και έχει συμφωνήσει να φορέσει την ερυθρόλευκη έναντι 1,6 δισ.

Ο Κοσκωτάς όμως δεν σταματά εκεί. Το «μεγάλο κόλπο» ήταν άλλο και ονομαζόταν Δημήτρης Σαραβάκος. Ο Σαραβάκος είναι νέος, επιτυχημένος, στο απόγειο της ποδοσφαιρικής δόξας του και κυρίως είναι το σύμβολο του Παναθηναϊκού. Όλα αυτά τα στοιχεία παρακινούν τον Κοσκωτά να αποφασίσει το αδιανόητο προκειμένου να αλλάξει το status quo του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Προσεγγίζει το μεγάλο αστέρι του "αιώνιου" αντιπάλου και καταθέτει την υψηλότερη προσφορά από καταβολής επαγγελματικού ποδοσφαίρου μέχρι τότε. Ο Σαραβάκος τα χάνει και βρίσκεται ενώπιον μιας προσφοράς-σταθμό για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Συναντά τον Σταύρο Κοσκωτά Οκτώβρη μήνα, λίγους μήνες πριν εκπνεύσει η προθεσμία της λήξης του συμβολαίου του με τον Παναθηναϊκό, αφού προηγουμένως έχει φροντίσει μέσω τρίτων να καταστήσει σαφές ότι θα ζητήσει το πιο τρελό που μπορεί να σκεφτεί. Ο Κοσκωτάς όμως ξεπέρασε και τα πιο τρελά όνειρα του Σαραβάκου.

Το νούμερο και οι έξτρα παροχές που ακούει ο Δημήτρης Σαραβάκος από το στόμα του Κοσκωτά είναι πρωτόγνωρο ακόμη και για τα σημερινά δεδομένα: 600 εκατομμύρια δραχμές, 1 εκατομμύριο μισθό το μήνα, επαγγελματική αποκατάσταση όλων των οικογενειακών μελών, σπίτια, αυτοκίνητα, κάθε λογής πριμ και bonus σε ένα συμβόλαιο που όμοιό του έβρισκε κανείς μόνον στην Ιταλία.

Ο έκπληκτος Σαραβάκος ακούει εμβρόντητος την πρόταση, επικοινωνεί αμέσως μετά με το Γιώργο Βαρδινογιάννη ενημερώνοντάς τον για την προσφορά και ο Καπετάνιος του απαντά ότι μόνο τρελός θα αρνιόταν τόσα λεφτά. Κι έτσι ορίζεται νέο μυστικό ραντεβού.

Ο Σαραβάκος συναντά το Σταύρο Κοσκωτά στο Άλσος της Νέας Σμύρνης. Ο Σταύρος έχει μαζί του δύο μαύρους φουσκωμένους χαρτοφύλακες, ανοίγει το φερμουάρ και του λέει ότι κάθε τσάντα έχει μέσα από 50 εκατομμύρια μετρητά, ενώ συνάμα βγάζει και ένα κλειδί από την τσέπη. Είναι το περίφημο κλειδί της θυρίδας 202Α της Τράπεζας Κρήτης, η οποία περιείχε επιταγή ημέρας ύψους 500 εκατομμυρίων δραχμών στο όνομα του Δημήτρη Σαραβάκου.

Ο ποδοσφαιριστής ήταν αδύνατον να αντιδράσει μπροστά στο σοκ, παραλαμβάνει απλώς τα χρήματα της προκαταβολής μαζί με το κλειδί της θυρίδας και πηγαίνει στο σπίτι του. Τη μεταγραφή όπως και τις υπόλοιπες επιθετικές κινήσεις του Κοσκωτά ανακόπτει ένα βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών που δημοσιεύεται την επομένη συγκλονίζοντας το πανελλήνιο.

Το Δικαστικό Συμβούλιο αποφάνθηκε ότι προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις ενοχής από μηνυτήρια αναφορά του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και ασκείται δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για πλαστογραφία και υπεξαίρεση. Οι εξελίξεις παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας.

Η εσπευσμένη εκποίηση των επιχειρήσεων του άλλοτε παντοδύναμου τραπεζίτη, γίνεται πλέον μονόδρομος και οι Αρχές προχωρούν σε κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων του Κοσκωτά για να καλυφθεί το έλλειμμα. Οι μετοχές του Ολυμπιακού είναι ονομαστικές, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να πουληθούν, δεν είναι όμως τόσο «ευκίνητες» και είναι πιο εύκολη η κατάσχεσή τους.

Η περίπτωση κατάσχεσης αντιμετωπίζεται σαν το πιθανότερο σενάριο, αφού οι μετοχές αποτελούν περιουσιακό στοιχείο του Κοσκωτά και πώλησή τους δεν προέκυπτε από πουθενά. Όλος αυτός ο θόρυβος και η πιθανότητα κήρυξης της ΠΑΕ σε χρεοκοπία, έχει αναστατώσει και τους ποδοσφαιριστές, με πρώτο τον σταρ Ντέταρι, που έχει μαζί του και τον Ελληνοελβετό Αγάπιο Καλτεβερίδη.

Οι δυο τους είναι οι πρώτοι που απέχουν από τις προπονήσεις, επισήμως δηλώνεται ότι «ο Ντέταρι έχει ίωση» και βγαίνει μπροστά ο Σταύρος Κοσκωτάς που δηλώνει ότι δεν έχει καμία πρόθεση να παρατήσει το σύλλογο και το μόνο που απασχολεί τον Ολυμπιακό είναι το επερχόμενο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό.

Οι οργανωμένοι οργανώνουν πορεία διαμαρτυρίας για συμπαράσταση στον Κοσκωτά, η οποία ματαιώνεται μετά από επίσημη ανακοίνωση της ΠΑΕ που αναφέρει ότι «Ο Ολυμπιακός και ο πρόεδρός του προσωπικά ευχαριστούν θερμά τους συνδέσμους φιλάθλων του Ολυμπιακού, την Πανελλήνια Ένωση Φιλάθλων - ΠΕΦΟ -, τα παιδιά της Θύρας 7, καθώς και τις χιλιάδες των αγνών φιλάθλων της ομάδας μας για τη συγκινητική πανελλαδική συμπαράσταση και την αφοσίωσή τους. Όμως, παρακαλούμε θερμά να μη γίνει καμιά διαμαρτυρία και κανενός είδους πορεία απόψε - ακόμη και ειρηνική - όπως είχε προαναγγείλει η συντονιστική επιτροπή φιλάθλων του Ολυμπιακού. Η δύναμη του Ολυμπιακού είναι ο υπέροχος κόσμος του και μαζί με την ακτύπητη ομάδα μας θα συναντηθούμε στο γήπεδο της Καλογρέζας την Κυριακή 6 Νοεμβρίου. Μια μέρα που ελπίζουμε να είναι πολύ ευχάριστη για την ερυθρόλευκη οικογένεια».

Στο μεταξύ ο έλεγχος που συνεχίζεται στην Τράπεζα Κρήτης, εντόπισε νέα υπεξαίρεση ύψους 8 εκατομμυρίων μάρκων, τα οποία ο Κοσκωτάς δανείστηκε από την Irving Trust, μετέφερε σε άλλη εταιρεία και εν συνεχεία τα χρησιμοποίησε για την αγορά του Λάγιος Ντέταρι. Ο εισαγγελέας κάνει δεκτή την πρόταση του επιτρόπου για συντηρητική κατάσχεση των μετοχών της ΠΑΕ και ο Ολυμπιακός είναι στον αέρα.

Στην πλάτη του προέδρου του είναι ήδη φορτωμένα τέσσερα κακουργήματα και έξι πλημμελήματα συνολικού ύψους 17 δισεκατομμυρίων δραχμών και η ΠΑΕ δεν μπορεί να αναζητήσει καινούργιο ιδιοκτήτη αν η δικαιοσύνη δεν αποφανθεί για το ύψος της ζημιάς που προκάλεσε ο Κοσκωτάς στην Τράπεζα Κρήτης.

Ο Ολυμπιακός παραμένει μετέωρος, δεσμεύονται οι μετοχές της ΠΑΕ κι ακόμη κι αν βρισκόταν τρελός να ενδιαφερθεί, πρώτα έπρεπε να αποζημιώσει την Τράπεζα και μετά να αναλάβει την ομάδα. Μια ομάδα που είχε μπροστά της το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. Αυτό το ματς των αιωνίων το Νοέμβριο του 1988 θα μείνει στην ιστορία για το θρυλικό «Στη θυρίδα διακόσια δύο είναι του Μητσάρα το δελτίο» που φώναζαν οι οπαδοί του Ολυμπιακού στους οπαδούς του Παναθηναϊκού.

Ο Σαραβάκος προσπάθησε να μείνει ανεπηρέαστος και μάλιστα πέτυχε και με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι το νικηφόρο 2-1 υπέρ του Παναθηναϊκού. Όρεξη για δηλώσεις δεν υπήρχε μετά το παιχνίδι, αντιθέτως έγιναν «αυθόρμητες κινητοποιήσεις οπαδών του Ολυμπιακού» που είχαν σαν αποτέλεσμα να καεί πούλμαν που μετέφερε οπαδούς του Παναθηναϊκού και να καταστραφεί αυτοκίνητο της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος».

Είχαμε πολλά μικροεπεισόδια και ανά την επικράτεια, με πιο σοβαρά εκείνα στα Τρίκαλα και μια ταραχώδη πορεία 150 θερμόαιμων από την Ομόνοια ως το Σύνταγμα και τη Βουλή. Το μεγαλύτερο πρόβλημα του Ολυμπιακού όμως δεν ήταν ο κόσμος του, αλλά τα χρέη. Και πρώτα απ’ όλα τα χρέη στους παίκτες.

Όλοι οι ποδοσφαιριστές της ομάδας διέθεταν βιβλιάρια με καταθέσεις σε λογαριασμούς της Τράπεζας Κρήτης, στους οποίους πιστώνονταν μισθοί, δόσεις συμβολαίων, πριμ και οποιαδήποτε άλλη οικονομική συναλλαγή. Το ντόμινο των εξελίξεων παρασύρει τους πάντες και το πήρε επάνω του ο ερασιτέχνης που οδήγησε την ΠΑΕ στο Πρωτοδικείο.

Ακολουθεί ένα απίστευτο γαϊτανάκι με Σαλιαρέλη, επεισόδια, κρατητήρια, φυλακές, στοιχεία που εάν δεν υπήρχε το πολιτικό σκάνδαλο, πιθανόν θα είχαν κλείσει πολλά σπίτια. Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι τον καιρό της παράνοιας Κοσκωτά στο ελληνικό ποδόσφαιρο, πάρα μα πάρα πολύς κόσμος χρηματίστηκε και πάρα πολλά χρήματα άλλαξαν χέρια. Πλήρη εικόνα δεν πρόκειται να έχουμε ποτέ γιατί και ο Κοσκωτάς δεν μίλησε ποτέ γι’ αυτό το ζήτημα.

Το σκάνδαλο Κοσκωτά συγκλόνισε τη χώρα, βύθισε τον Ολυμπιακό σε αυτό που λέμε «πέτρινα χρόνια», οδήγησε σε πολιτικές εξελίξεις και ειδικά δικαστήρια που έχουν γράψει τη σύγχρονη ιστορία της χώρας. Ο Γιώργος Κοσκωτάς μετά τις φυλακές του Σάλεμ εκδόθηκε και στην Ελλάδα, σήμερα προσπαθεί να επαναδραστηριοποιηθεί στις επιχειρήσεις και αρκετοί λένε ότι τα καταφέρνει καλά.

Για τον Σταύρο είχαμε πολλά χρόνια να μάθουμε νέα του, μέχρι που προέκυψε η υποψήφιότητά του για το δήμο Πειραιά. Και προφανώς για να έγινε δεκτή, σημαίνει ότι το ποινικό του μητρώο είναι «καθαρό». Θα είχε τεράστιο ενδιαφέρον να μιλούσε κάποια στιγμή για όλα όσα έγιναν εκείνα τα χρόνια, θα αρκούσαν και τα μισά. Προτιμά όμως να διαδίδει ότι ξαναφέρνει το Ντέταρι στον Πειραιά. Ίσως επειδή δεν κατάφερε ποτέ να αποτινάξει το παρελθόν από πάνω του.

Πειραιάς σε τάξη