MENU

Στη δεκαετία του '70 βρισκόταν σε πλήρη έξαρση στο ελληνικό ποδόσφαιρο το φαινόμενο των ελληνοποιήσεων, καθώς υπήρχε κανονισμός που επέτρεπε στις ομάδες χρησιμοποίηση μόνο δύο ξένων. Πρόκειται για μια κατάσταση που παρατηρείται και σήμερα -όχι στη δική μας χώρα- με τις εθνικές ομάδες μπάσκετ, οι οποίες βγάζουν σωρρηδόν διαβατήρια σε Αμερικανούς (και όχι μόνο) μπασκετμπολίστες ώστε να ενισχυθούν εν όψει των μεγάλων τουρνουά.

Μία τέτοια περίπτωση επρόκειτο να γίνει το καλοκαίρι του 1975 ο Χουάν Ραμόν Ρότσα, όταν ήταν ακόμα 20-21 ετών, ο Παναθηναϊκός τον έφερε στην Ελλάδα από τη Νιούελς Ολντ Μπόις προκειμένου να ενισχύσει τους «πράσινους». Ήταν μια τελείως διαφορετική περίοδος απ' αυτή που προέκυψε στο μέλλον, καθώς ακόμα δεν είχε εμπλακεί με τα κοινά του συλλόγου η οικογένεια Βαρδινογιάννη.

«Εγώ ήθελα να παίξω στην Ευρώπη και συμφώνησα να πάω στην Αθήνα. Στις 11.30 το βράδυ με περίμεναν τρεις άνθρωποι στο αεροδρόμιο. Ο Θεοφάνης μου συστήνει κάποιον Έλληνα που έμενε μόνιμα στην Αργεντινή, δεν θυμάμαι το όνομά του. Μου λέει επί λέξει «αυτός θα είναι ο αδερφός σου. Θα παίξεις σαν Έλληνας με το επίθετο Μπουμπλής». Το ρώτησα για ποιο λόγο και μου απάντησε ότι στην Ελλάδα επιτρέπονται μόνο δύο ξένοι και είναι συνηθισμένο το φαινόμενο να γίνονται ελληνοποιήσεις. Πρόεδρος στην ομάδα ήταν τότε ο Μαντζαβελάκης», δηλώνει σε παλαιότερες συνεντεύξεις του σε εφημερίδες, αλλά και σε πρόσφατες στην τηλεόραση ο Χουάν Ραμόν Ρότσα, κληθείς να θυμηθεί εκείνη την πρώτη απόπειρα να αγωνιστεί στον Παναθηναϊκό.

Τελικά, η τότε διοίκηση του Παναθηναϊκού, τον παράτησε σε ένα ξενοδοχείο και στη συνέχεια σε ένα άδειο σπίτι, όταν αναγκάστηκε να αποχωρήσει, αφού το δωμάτιο είχε μείνει απλήρωτο. Τελικά, επέστρεψε άρον-άρον στην Αργεντινή, καθώς εκτός των άλλων, σύμφωνα με Χουάν Ραμόν Ρότσα, ο τότε φυσικοθεραπευτής του Παναθηναϊκού, ονόματι Χριστοδούλου φρόντισε να του κάνει μεγαλύτερη ζημιά σε έναν τραυματισμό που είχε στον αστράγαλο.ΥΠΕΡΟΧΗ ΠΙΤΣΑ ΕΔΩΕπικυρώθηκε ως «Μπουμπλής»

Το 1979 πείστηκε από την οικογένεια Βαρδινογιάννη να επιστρέψει στον Παναθηναϊκό, μια διαδικασία δύσκολη από τη στιγμή που είχε φύγει με τον τρόπο που είχε φύγει πριν από 4 χρόνια. Στην Ελλάδα ήταν στα μητρώα του δήμου Αιγάλεω ως «Γιάννης Μπουμπλής» ο οποίος ήταν κάποτε δημότης της δυτικής συνοικίας, αλλά ο εν λόγω είχε φύγει από τη ζωή.

Με το επαγγελματικό ποδόσφαιρο να κάνει τα πρώτα του βήματα και αφού ολοκληρώνεται η μεταγραφή μετά την λήψη ενός εγγράφου από την Αργεντινή, αρχίζει η μεγάλη κόντρα ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό ή πιο σωστά ανάμεσα σε Νταϊφά και Βαρδινογιάννη που μέχρι τότε ήταν φίλοι.

Ο Ολυμπιακός πριν από ένα ματς κόντρα στους «πράσινους» κατέθεσε ένσταση για πλαστογραφία και παράνομη συμμετοχή του Ρότσα, αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε δεκτό. Με τους «ερυθρόλευκους» να κατακτούν συνεχόμενα πρωταθλήματα, η... σκόνη από τη συγκεκριμένη ιστορία κατακάθεται, αλλά μόνο για 2 χρόνια, αφού ο Γιώργος Βαρδινογιάννης παίρνει από τον Ολυμπιακό τους Γαλάκο και Κυράστα και ο Σταύρος Νταϊφάς ξέθαψε το τσεκούρι του μεταξύ τους πολέμου.

Στο χορό των ενστάσεων μπαίνουν κι άλλες ομάδες, όπως η ΑΕΛ. Ο Γιώργος Βαρδινογιάννης όμως νιώθει και είναι ισχυρός και μετά από έναν αγώνα Κυπέλλου το 1982 που ο Παναθηναϊκός νικάει τον Ολυμπιακό με 3-2, κάνοντας ανατροπή με τρία πέναλτι, απαντά στις σε όσους είχαν κινηθεί εναντίον του Ρότσα ότι «το κάνουν, επειδή μπορεί να τους "καρφώνει" σε κάθε αγώνα. 

Τελικά, μετά από ποινική διώξη του Νταϊφά προσωπικά εναντίον του παίκτη, αποδεικνύεται ότι το έγγραφο από την Αργεντινή ήταν πλαστό και ότι φυσικά ουδέποτε είχε συγγένεια με οποιοδήποτε «Μπουμπλή».

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής, περίπου 15.000 φίλοι του Παναθηναϊκού συγκεντρώθηκαν στο κέντρο τη Αθήνας για να διαμαρτυρηθούν για την ενδεχόμενη τιμωρία. Τελικά το ΑΣΕΑΔ αθώωσε τον Παναθηναϊκό, τιμώρησε τον Ρότσα με 10 μήνες και επιπλέον ο Αργεντινός είναι υποχρεωμένος να παρουσιάζεται στο αστυνομικό τμήμα ανά 15 μέρες ενώ του επιβάλλεται και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Το μπαράζ του Βόλου διεξήχθη κανονικά με τον Ολυμπιακό να κατακτά το ματς με 2-1. «Ημουν ο μόνος που πλήρωσε για κάτι που συνέβαινε επί πολλά χρόνια στην Ελλάδα», είναι το μόνιμο σχόλιό του για αυτή την ιστορία.

Βάσει αυτή της απόφασης, άνοιξε ο «Ασκός του Αιόλου» και αφαιρέθηκαν οι ελληνικές υποκοότητες από πολλούς παίκτες 

Τελικά, κανονικά και με τον νόμο ο Χουάν Ραμόν Ρότσα γίνεται Έλληνας στις 6 Ιουνίου του 1986 και αφού υπηρέτησε τον ελληνικό στρατό σε Ρέθυμνο, Σάμο και Αθήνα.

Όταν ο «Μπουμπλής» έγινε ο Έλληνας, Χουάν Ραμόν Ρότσα