MENU

Η ονομασία του Π.Ο.Κ. προήλθε από τα αρχικά των τριών μεγάλων ομάδων της Αττικής, Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός και Κωνσταντινούπολη για την ΑΕΚ. Πολλοί έσπευσαν να μεταφράσουν το Π.Ο.Κ. ως «Ποδοσφαιρικός Όμιλος Κέντρου» ή «Ποδοσφαιρική Οργάνωση Κέντρου», κάτι που φυσικά δεν ισχύει.

Ο λόγος υπογράφηκε το σύμφωνο μεταξύ των τριών δημοφιλέστερων ποδοσφαιρικών ομάδων της Ελλάδας, αφορά μια τιμωρία που είχε επιβάλλει η ΕΠΟ στον Ολυμπιακό.

Συγκεκριμένα, τη σεζόν 1927-28 η ΕΠΟ ετοιμαζόταν να διοργανώσει το πρώτο Πανελλήνιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου με τη συμμετοχή των πρωταθλητριών ομάδων των τριών ιδρυτικών ποδοσφαιρικών ενώσεων, της Ε.Π.Σ. Αθηνών, της Ε.Π.Σ. Πειραιώς και της Ε.Π.Σ. Μακεδονίας. Λίγο πριν ξεκινήσουν οι αγώνες η ΕΠΟ ήρθε σε διένεξη με τον Ολυμπιακό και αποφάσισε να του επιβάλλει πολύμηνη τιμωρία, ενώ απαγόρευσε σε όλες τις υπόλοιπες ομάδες να αγωνίζονται μαζί του, ακόμα και σε φιλικά, υπό την απειλή της διαγραφής!

Παναθηναϊκός και ΑΕΚ δεν... θορυβήθηκαν, τάχθηκαν με το μέρος του Ολυμπιακό στη διαμάχη αυτή και διοργάνωσαν μαζί φιλικούς αγώνες. Η κίνησή τους αυτή ήταν το αποκορύφωμα της κόντρας που είχαν τότε και οι τρεις Σύλλογοι με την τότε διοίκηση της ΕΠΟ.

Λίγες μέρες νωρίτερα, στις 23 Οκτωβρίου 1927, η ΑΕΚ είχε αρνηθεί να αγωνιστεί με τον Απόλλωνα σε ένα παιχνίδι που θα γινόταν για την οικονομική ενίσχυση της ΕΠΟ. Τότε η Ένωση συντάχθηκε με Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό και ανακοίνωσαν από κοινού ότι αντί του αγώνα με τον Απόλλωνα, θα διεξαχθεί αγώνας μεταξύ δύο μικτών ομάδων αποτελουμένων από τους ποδοσφαιριστές των τριών Συλλόγων.

Η αποβολή από το πρωτάθλημα

Μετά από όλα αυτά, η Ε.Π.Σ.Α τιμώρησε με τετράμηνο αποκλεισμό τον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ, ενώ η ΕΠΟ διέγραψε και τις τρεις ομάδες την ίδια ημέρα με την ίδρυση του Π.Ο.Κ. (31 Οκτωβρίου 1927), διοργανώνοντας το πρωτάθλημα χωρίς την παρουσία τους. Από την Αθήνα μετείχε ο Ατρόμητος, από τον Πειραιά ο Εθνικός και από τη Θεσσαλονίκη ο Άρης.

Εμπνευστές της «συνεργασίας» αυτής ήταν ο Απόστολος Νικολαΐδης από τον Παναθηναϊκό, ο Αθανάσιος Μέρμηγκας από τον Ολυμπιακό και ο Κ. Κωνσταντάρας από την ΑΕΚ.

Παρότι η τιμωρία της ΕΠΟ είχε διάρκεια ενός έτους, το σύμφωνο ανάμεσα στις τρεις ομάδες κράτησε για αρκετά χρόνια, και συγκεκριμένα μέχρι 1963, όταν και διαλύθηκε.

Το σύμφωνο και η ποινική ρήτρα

Στο σύμφωνο αυτό υπήρχε μάλιστα και ποινική ρήτρα ύψους 50 χιλιάδων δραχμών για όποιον αθετούσε την υπόσχεση.

Διαβάστε παρακάτω την επιστολή που είχε στείλει το Π.Ο.Κ. στην ΕΠΟ, με την οποία ζητούσε να γίνουν δεκτοί οι όροι του:

«Προ μηνός ο Παναθηναϊκός, ο Ολυμπιακός και η Ε. Κων/πόλεως κατόπιν συμφωνιών υπέγραψαν συμβόλαιον φιλίας και συνεργασίας δημιουργήσαντες ούτω το γνωστόν τραστ (Π.Ο.Κ.), του οποίου σκοπός θα ήτο η εξυπηρέτησις των συμφερόντων των Σωματείων τούτων θέσαντες συνάμα και ποινικήν ρήτραν 50.000 δρ. δια τον αθετούντα την υπόσχεσίν του Σύλλογον... Η Π.Ο.Κ. δεν περιωρίσθη εις το ζήτημα της συνεργασίας μόνον αλλ' έκρινε σκόπιμον να αποστείλη και τελεσίγραφον εις την Ομοσπονδίαν και να ζητή την εφαρμογήν των όρων της όσον το δυνατόν ταχύτερον...»

Η συμπόρευση ΠΑΟ, ΟΣΦΠ και ΑΕΚ για το Π.Ο.Κ.