MENU

Η διοργάνωση του League Cup «Νίκος Σαμαράς» έχει φέρει αρκετές εκπλήξεις στα πρώτα χρόνια διεξαγωγής της. Επειδή, όμως, έχουν αλλάξει αρκετά δεδομένα από τότε και κυρίως επειδή η διοργάνωση αυτή αποτελεί στόχο για τους ισχυρούς του πρωταθλήματος οι εκπλήξεις… αγνοούνται. Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ έδειξαν το καλό τους πρόσωπο και δεν έμπλεξαν σε περιπέτειες φανερώνοντας ότι θέλουν να βρεθούν στον τελικό και να διεκδικήσουν το τρόπαιο. Και η αλήθεια είναι πως δεν έχουν λόγο να «σαμποτάρουν» αυτό τον τίτλο οι δύο ομάδες και γενικότερα οποιαδήποτε ομάδα καθώς είτε μιλάμε για League Cup είτε για Κύπελλα είτε φυσικά για το σημαντικότερο πετράδι της χρονιάς, το πρωτάθλημα, αφού έτσι αφήνουν ένα κομμάτι της παρακαταθήκης τους για τα επόμενα χρόνια.

Ο ΠΑΟΚ είχε βρει δυσκολίες πριν από λίγες μέρες στο πέρασμά του από την Κηφισιά όταν και είχε επικρατήσει δύσκολα με 2-3. Το παιχνίδι εκείνο δεν έμοιαζε σε τίποτα με αυτό του League Cup με τους ασπρόμαυρους να έχουν μεγάλη αυτοπεποίθηση αλλά και θέληση για νίκη. Το γεγονός ότι ο ΠΑΟΚ ήταν πολύ καλός στο κομμάτι της υποδοχής σε συνδυασμό με την αποτελεσματικότητα στην επίθεση ήταν δύο βασικοί παράγοντας που οδήγησαν στη νίκη. Ο Μιλενκόσκι ήξερε ότι έχει απέναντί του μια ομάδα με ανοδική πορεία που στην έδρα της πιέζει πολύ από το σερβίς και αυτό οδήγησε τον έμπειρο κόουτς σε μηδαμινό ροτέισον. Αυτό άλλωστε τον δικαίωσε αφού η σταθερότητα του Κοκκινάκη για μία ακόμα φορά, η πληθωρική εμφάνιση του Τρούχτσεφ αλλά και η ικανότητα του Βαν Χάρντερεν να τελειώνει φάσεις και να αντέχει στην υποδοχή έδωσαν σε μεγάλο βαθμό τη νίκη στον ΠΑΟΚ.

Για μία ακόμα φορά, βέβαια, έγινε φανερό πως ο Ντερ Ντρις είναι ένας διαγώνιος με διακυμάνσεις και αστάθεια στην απόδοσή του αφού σε ένα απαιτητικό παιχνίδι δεν μπόρεσε να γίνει σημείο αναφοράς. Αυτό συχνά καλύπτεται από τον Τρούχτσεφ αλλά στην προκειμένη περίπτωση ο Γάλλος είχε πολλές χαμένες μπάλες στην επίθεση κάτι που ισορρόπησε από το καλό του μπλοκ και το καλό του σερβίς. Το πλεονέκτημα του ΠΑΟΚ είναι πως μοιάζει με… λερναάα ύδρα καθώς μπορεί να καλύπτει τις αδυναμίες του. Από τη στιγμή που ο Βαν Χάρντερεν έδωσε σιγουριά στην επίθεση, το μπλοκ σταματούσε τις προσπάθειες της Κηφισιάς και η μεγαλύτερη απειλή της αντίπαλης πλευράς, ο Οκοσάνοβιτς, δε βρήκε ποτέ ρυθμό τότε τα πράγματα έγιναν απλά.

Ο Παναθηναϊκός, με τη σειρά του, πραγματοποίησε ροτέισον τόσο στο αρχικό σχήμα όσο και κατά τη διάρκεια του αγώνα. Το 3-1 δεν ήρθε εύκολα. Άλλωστε ο Πήγασος δεν είναι μια ομάδα που τα παρατάει εύκολα. Υπήρξαν στιγμές που οι πράσινοι έδειξαν χαλάρωση και άλλες στιγμές που έμοιαζαν μπλοκαρισμένοι. Για αυτό το λόγο χρησιμοποιήθηκαν και οι δύο πασαδόροι, για αυτό ο Ανδρεόπουλος έριξε στο παιχνίδι όλους τους κεντρικούς του και για αυτό οδηγήθηκαν σε πολλά λάθη. Ακόμα και σε μια μέρα που δεν πιάνουν το άριστα, όμως, όταν το μπλοκ δίνει 14 πόντους και σπάει κάθε αντίπαλη μπαλιά και παράλληλα αξιοποιούνται οι κόντρα μπάλες και τα μεγάλα ράλι τότε έρχεται η λύση.

Οι πράσινοι είχαν, μεταξύ άλλων, να διαχειριστούν όλη την ευφορία και τον ενθουσιασμό μετά το νικηφόρο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Καμιά φορά τέτοιες νίκες δίνουν τόση αυτοπεποίθηση που καταλήγει να είναι και υπερβολική. Ενδεχομένως ο Ανδρεόπουλος μέσα σε όλα να ήθελε να ρίξει τους τόνους βάζοντας βασικό ακραίο τον Φράγκο, χρησιμοποίησε στο κέντρο τον Πετρέα αλλά και τον Παπαγγελόπουλο για ένα σετ αλλά και τον Ζήση ως λίμπερο. Όπως και να ‘χει, πάντως, η ποιότητα των πρασίνων είναι εμφανής και παρότι απέναντί τους είχαν μια ομάδα με θέληση και πάθος ήταν πολύ δύσκολο να χάσουν αυτό το παιχνίδι.

Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ συναντήθηκαν στους τελικούς του League Cup το 2022 με τον Παναθηναϊκό να προσθέτει τον δεύτερο τίτλο της χρονιάς, μετά το πρωτάθλημα. Οι τελικοί θα είναι πιο ανταγωνιστικοί αυτή τη φορά αφού και οι δύο ομάδες βρίσκονται σε καλή κατάσταση συνολικά το τελευταίο διάστημα. Βέβαια, η διοργάνωση αυτή συνοδεύεται, παραδοσιακά, από το… άγνωστο. Δεν είναι ακόμα γνωστό αν οι τελικοί θα γίνουν πριν ή μετά τα πλέι οφ, αν θα προηγηθεί ή όχι το Final 4 του Κυπέλλου και γενικώς κάθε φάση του League Cup μοιάζει «ξεκάρφωτη» από την επόμενη. Όταν πρωτοξεκίνησε πριν περίπου μια δεκαετία ήταν μια διοργάνωση για το πρώτο μισό της σεζόν, αργότερα έγινε μια διοργάνωση που ολοκληρώνεται μέχρι το Φεβρουάριο και τελικά κατέληξε απλά να γεμίζει τα κενά των υπόλοιπων διοργανώσεων. Επειδή, όμως, πάντα στο τέλος αποκτά ενδιαφέρον είναι καλό να αποκτήσει λίγο λάμψη παραπάνω και ενδεχομένως και μια πιο σταθερή μορφή.

Το κίνητρο του τελικού και η ανωτερότητα των φαβορί