MENU

Η συγκυρία φέρνει τον Παναθηναϊκό για τρίτη φορά τα τελευταία τέσσερα χρόνια να κάνει πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη και μάλιστα είναι η πρώτη φορά που το αποτέλεσμα ήταν νικηφόρο. Τη σεζόν 2020-2021 ο Άρης είχε ταρακουνήσει τον Παναθηναϊκό με 3-2 ενώ ο ΠΑΟΚ είχε κερδίσει την περασμένη σεζόν στην πρεμιέρα τον πρωταθλητή Παναθηναϊκό με 3-1. Σίγουρα τα δεδομένα δεν είναι ίδια αλλά η σκληρή αλήθεια είναι πως στον αθλητισμό ο καλύτερος πρέπει να αποδεικνύει τη δύναμή του στον αγωνιστικό χώρο.

Ο Παναθηναϊκός όχι απλά ήταν ανώτερος του Άρη αλλά είναι ομάδα με τελείως διαφορετικούς στόχους. Αυτό συχνά εγκυμονεί κινδύνους και κρύβει παγίδες στις οποίες δεν έπεσε η ομάδα του Γιάννη Καλμαζίδη. Το παιχνίδι με τις Θεσσαλονικείς δε χωράει πολύ ανάλυση αφού οι πράσινες είχαν την πλήρη κυριαρχία από την αρχή μέχρι το τέλος. Ακόμα και όταν ο Άρης προσπάθησε να αιφνιδιάσει στο ξεκίνημα του τρίτου σετ με το αρχικό 4-0 αυτό δεν είχε συνέχεια.

Η Μάρετ Γκρότους έμεινε στον πάγκο για να ξεκουραστεί κάτι που δεν επηρέασε καθόλου τον Παναθηναϊκό εν τέλει. Η Γενιτσαρίδη αποκτήθηκε ως «backup» πολυτελείας και αυτό φαίνεται και στην πράξη. Δεν είναι μόνο η 7 πόντοι της και η γενικότερη συνεισφορά σε σερβίς και μπλοκ αλλά κυρίως το 78% στην υποδοχή που μαρτυράει ότι ο Καλμαζίδης δεν έχει… πονοκέφαλο όταν αφήνει έξω μια ικανότατη υποδοχέα. Η Γενιτσαρίδη δεν είναι άπειρη ούτε rookie, είναι μια ακραία με παραστάσεις από υψηλό επίπεδο και ταυτόχρονα απόλυτα συνειδητοποιημένη με το ρόλο της στην ομάδα. Όποτε τη χρειάζεται ο Καλμαζίδης είτε ως βασική είτε ως αλλαγή μπορεί να δώσει στον Παναθηναϊκό ενέσεις ποιότητας.

Ένα σημαντικό στοιχείο που φάνηκε για μία ακόμα φορά είναι η πολύ καλή κατάσταση της Μεταξά. Η έμπειρη κεντρικός του Παναθηναϊκού κέρδισε ρόλο βασικής ουσιαστικά από το τελείωμα της περσυνής σεζόν και συνεχίζει να κάνει καλές εμφανίσεις δίνοντας στην ομάδα της μεγάλη σιγουριά στη μπροστά ζώνη. Σαφώς και η Σάμανταν αποτελεί το βασικό πυλώνα σε αυτή τη θέση, κάτι που φάνηκε από την πρώτη στιγμή, και σίγουρα η Χατζηευστρατιάδου με την Κελεσίδη είναι εξίσου καλές περιπτώσεις ως κεντρικές. Ωστόσο η Μεταξά μοιάζει να περνάει δεύτερη νεότητα και είναι τόσο φορμαρισμένη που ο Καλμαζίδης συνεχίζει να της δίνει προβάδισμα, τουλάχιστον όσον αφορά το αρχικό σχήμα αφού η Κελεσίδη πήρε και πάλι χρόνο συμμετοχής.

Η αδυναμία του Παναθηναϊκού στο παιχνίδι αυτό ήταν τα λάθη τα οποία ήταν αρκετά ακόμα και αν δεν κόστισαν. Ίσως γιατί το άκρως αποτελεσματικό μπλοκ σε συνδυασμό με το σερβίς ήταν αρκετά για να κάνουν τη διαφορά. Παιχνίδια σαν αυτό δείχνουν τη διάθεση ενός προπονητή όσον αφορά την αξιοποίηση των αθλητριών του και ο Γιάννης Καλμαζίδης χρησιμοποίησε όλες όσες είχε στη διάθεσή του, κάποιες περισσότερο και άλλες λιγότερο. Αυτό δείχνει από τη μία ότι θέλει να τις έχει όλες σε ετοιμότητα και κυρίως πως τις υπολογίζει και δεν τις χρησιμοποιεί μόνο για την προπόνηση.

Η αναμέτρηση με το Μαρκόπουλο την επόμενη εβδομάδα θα είναι ένα πιο αξιόπιστο τεστ ώστε να φανεί η ετοιμότητα του Παναθηναϊκού κόντρα σε μια ομάδα με φρεσκάδα και ταλέντο που φέτος μπορεί να κάνει ζημιές στους πρωτοπόρους. Το σημαντικότερο, βέβαια, είναι πως στο εσωτερικό του τριφυλλιού επικρατεί αισιοδοξία αλλά και απόλυτη εμπιστοσύνη προς τον προπονητή και όταν αυτό συμβαίνει από τις ίδιες τις αθλήτριες είναι το πιο ευχάριστο νέο για ένα σύλλογο.

Η κατάρα της πρεμιέρας έσπασε, η αισιοδοξία το μεγαλύτερο κέρδος