92 χρόνια Ερασιτέχνης ΠΑΟΚ, 21 χρόνια Θανάσης Κατσαρής ως πρόεδρος. Τι έχει κάνει στον «ασπρόμαυρο» σύλλογο και ποιος είναι στην ζωή του;
«Εργατικός, ταπεινός, αποφασιστικός αλλά και πεισματάρης» λένε οι άνθρωποι που τον γνωρίζουν αρκετά καλά. Μπορεί η δουλειά του όλα αυτά τα χρόνια να… μιλάει από μόνη της, ωστόσο δεν θα τον ακούσεις τόσο εύκολα στα ραδιόφωνα ή σε άλλα ΜΜΕ.
Το SDNA καταγράφει τις δυο δεκαετίες και πλέον του Θανάση Κατσαρή, του ανθρώπου που με σημαντικές κινήσεις γιγάντωσε τον Ερασιτέχνη ΠΑΟΚ και τον κράτησε ψηλά, την ώρα που η οικονομική κρίση, «χτυπούσε» το ένα σωματείο μετά το άλλο σε όλη την Ελλάδα…
Μάλιστα, ο Δικέφαλος κατάφερε να έχει τα περισσότερα τμήματα στην ανώτερη κατηγορία από κάθε άλλο σωματείο, διεκδικώντας και κατακτώντας τίτλους. Όλα αυτά, την ώρα που σταματούσαν οι επιχορηγήσεις από την ΓΓΑ και τις κατά τόπους Ομοσπονδίες. Μέσω της χρηστής διοίκησης, ο Α.Σ. ΠΑΟΚ κατάφερε να στέκεται στα πόδια του και να μην χρωστάει πουθενά ούτε ένα ευρώ, αποτελώντας τον… παράδεισο για κάθε αθλητή.
Μέλος στον Ερασιτέχνη το 1973, πρόεδρος από το 1997!
Γεννημένος το 1949 στο Λάκκωμα Χαλκιδικής, πραγματοποίησε την εγγραφή του ως μέλος στον Ερασιτέχνη το 1973, τότε που όπως λένε οι άνθρωποι των «ασπρόμαυρων» με χιούμορ: «για να γραφτείς στον ΠΑΟΚ εκείνη την εποχή, έπρεπε να… πεθάνει κάποιο παλιό μέλος αλλά και πάλι ήσουν στην ουρά..».
Αρκετοί θεωρούν πως είναι πρόεδρος για 20 χρόνια, ωστόσο είναι λίγο παραπάνω. Και αυτό διότι, πρώτη φορά ανέλαβε στις 30 Δεκεμβρίου του 1997, αντικαθιστώντας τον Απόστολο Αλεξόπουλο (σ.σ. παραιτήθηκε ο τελευταίος) και το 1998 έγινε για πρώτη φορά εκλεγμένος πρόεδρος του Ερασιτέχνη. Έτσι, φέτος συμπληρώνει τα 21 χρόνια!
Την ίδια χρονιά, θα ιδρύσει με τους Βασίλη Οικονομίδη, Τάκη Πανελούδη και Απόστολο Αλεξόπουλο, το ΤΑΚ ΠΑΟΚ, την μετεξέλιξη δηλαδή από Ερασιτέχνη σε ΚΑΕ αργότερα.
Από οκτώ τμήματα στα 20 και… βάλε!
Όταν ανέλαβε ως εκλεγμένος πρόεδρος το 1998 την διοίκηση του Ερασιτέχνη, ο ΠΑΟΚ είχε οκτώ τμήματα ως σύλλογος: στίβο, πυγμαχία, ποδηλασία, κολυμβητικό, μπάσκετ ανδρικό, βόλεϊ ανδρών και γυναικών, το οποίο τμήμα τότε ήταν υπό διάλυση (σ.σ. αμφότερα ιδρύθηκαν μετά). Πλέον ο ΠΑΟΚ έχει πάνω από 20 τμήματα (χωρίς τα έξτρα τρία που ανακοίνωσε στην πρόσφατη ΓΣ), με δεκάδες μικρά παιδιά να μαθαίνουν το «φίλαθλο πνεύμα» αλλά και την έννοια του «ευ αγωνίζεσθαι», φορώντας την «ασπρόμαυρη» φανέλα με τον Δικέφαλο.
Παράλληλα το πόλο του ΠΑΟΚ κατάφερε το 1999 να το φέρει στην πρώτη κατηγορία, ξεκινώντας από τις χαμηλότερες κατηγορίες κανονικά και το οποίο παραμένει μέχρι και σήμερα στην Α1. Άλλωστε οι «ασπρόμαυροι» ουδέποτε αγόρασαν τμήμα από την Α1, όπως έγινε με άλλες ομάδες.
Πάντα το μυαλό στα μικρά παιδιά και στο μαζικό αθλητισμό
Πρόκειται για έναν παράγοντα που πέρα από τα πρωταθλήματα και τα κύπελλα, όπως κοιτάζουν όλοι, είχε και έχει μεγάλη έγνοια ώστε τα παιδιά να γίνουν πρώτα απ’όλα σωστοί άνθρωποι μέσα από τα τμήματα του ΠΑΟΚ, γι’αυτό και είναι πάντα σκληρός στις επιλογές του αναφορικά με προπονητές. Υπέρμαχος του δόγματος του μαζικού αθλητισμού, έχει καταφέρει ο ΠΑΟΚ στις ακαδημίες του να έχει περί του 5.000 αθλητές, οι οποίοι ασχέτως των αθλητικών τους επιδόσεων, θα γίνουν οι αυριανοί υποστηρικτές του. Δεν είναι τυχαίο ότι επί προεδρίας του, λειτούργησε η πισίνα εκμάθησης κολύμβησης στην Θύρα 6 του γηπέδου της Τούμπας, στην οποία κάθε χρόνο 500 μικρά παιδιά μαθαίνουν τα μυστικά του υγρού στίβου.
Τα… μπετά στο Παλατάκι
Μια από τις πλέον σημαντικές στιγμές του, είναι το Παλατάκι, για το οποίο φέρει μεγάλη ευθύνη για την δημιουργία του. Η έκταση του γηπέδου, παραχωρήθηκε με δωρεά της οικογένειας Δεδέογλου. Οι εργασίες ξεκίνησαν το 1991 (σ.σ. ολοκληρώθηκαν το 2000), με αρχικό πλάνο ένα γήπεδο γύρω στις 4000-4500 θέσεις.
Στην πορεία αναδείχθηκε η ανάγκη δημιουργίας ενός μεγαλύτερου γηπέδου, οπότε προέκυψε το νέο πλάνο κατασκευής ενός γηπέδου 8000 και πλέον θέσεων, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο ιδιόκτητο γήπεδο στην Ελλάδα. Ο αγώνας κατασκευής του ήταν επίμονος, γιατί στην Ελλάδα της γραφειοκρατίας είναι λίγα τα παραδείγματα της κατασκευής ιδιόκτητων γηπέδων.
Η κίνηση… ματ
Η κίνηση ματ του Θανάση Κατσαρή ήταν η επιτυχία ορισμού του PAOK SPORTS Arena ως έδρα του Final 4 του Κυπέλλου Πρωταθλητριών της FIBA το 2000, το οποίο αποτέλεσε κίνητρο για την επίσπευση των εργασιών αποπεράτωσης. Έτσι, το σωτήριο έτος 2000, το «Παλατάκι» δόθηκε στη διάθεση των τμημάτων του ΠΑΟΚ και γενικότερα της ΠΑΟΚτσήδικης αθλητικής νεολαίας.
«Επί προεδρίας μας έγινε το Παλατάκι. Ξεκίνησε από τον κ. Βεζυρτή, τον κ. Οικονομίδη και τον κ. Αλεξόπουλο, αλλά στην ουσία στα μπετά ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε από εμένα και το ΔΣ το δικό μου» τόνισε ο Θανάσης Κατσαρής από την πλευρά του λίγο μετά την πρόσφατη ΓΣ.
Η Τούμπα και η κόντρα με Μπατατούδη
Η μεγάλη κόντρα μεταξύ Μπατατούδη και Κατσαρή. Ο πρώτος πήγε να πάρει τον έλεγχο του Ερασιτέχνη και κατ’ επέκταση τον έλεγχο της Τούμπας, όταν ήταν υπό τον έλεγχό του η ΠΑΕ. Ωστόσο ο Κατσαρής μαζί με παλαιά μέλη αντιστάθηκαν, κλείνοντας τις κερκόπορτες σε όποιους ήταν δίπλα στον τότε ισχυρό άντρα της ΠΑΕ. «Η προίκα του ΠΑΟΚ είναι η Τούμπα» τονίζει όταν τον ρωτάνε κάθε φορά, καθώς όπως έχει υπογραμμίσει, αυτός που θα εκμεταλλευτεί το γήπεδο, θα πρέπει να δώσει διαπιστευτήρια με κατακτήσεις τίτλων αλλά πάνω απ’όλα, οικονομική υγεία της ΠΑΕ και συνεχόμενες πράξεις.
Τα χρέη της ΚΑΕ ΠΑΟΚ
Το 2004 και ως πρόεδρος του Ερασιτέχνη, πρωτοστάτησε στην ειδική εκκαθάριση του νόμου Βενιζέλου, για την οικονομική εξυγίανση της ΚΑΕ ΠΑΟΚ. Ήταν ο μόνος που είχε τις αντιρρήσεις του στην έλευση Δρόσου στην ΚΑΕ ΠΑΟΚ το 2008 και τελικά δικαιώθηκε πολύ σύντομα. Το 2009 με πρόεδρο τον Μιλτιάδη Κανώτα στην ΚΑΕ, έβαλαν τον Δικέφαλο στο άρθρο 99, για την εκ νέου οικονομική εξυγίανση της εταιρείας.
Αξίζει να σημειωθεί, πως το Παλατάκι λειτουργεί από την αρχή μέχρι και σήμερα με προσωπικό τριών ατόμων, όταν μέχρι πριν λίγα χρόνια το Παλέ ντε Σπορ είχε από 30 ως 50 άτομα.
«Κυματοθραύστης» σε... περίεργες περιπτώσεις επενδυτών για την ΠΑΕ
Όλα αυτά τα χρόνια που βρίσκεται στο τιμόνι, στάθηκε ουκ ολίγες φορές απέναντι σε... περίεργες περιπτώσεις επενδυτών για την ΠΑΕ ΠΑΟΚ, όπως ο Παπαδόπουλος με τα... μαγιό από την Σουηδία, ο Καμπάνης, ο Φλωρίδης και άλλοι και στο τέλος δικαιώθηκε πάντα, προστατεύοντας τα συμφέροντα της ΠΑΕ ΠΑΟΚ.
Η έλευση Ζαγοράκη
Το 2007 έφερε στην προεδρία της ΠΑΕ τον Θοδωρή Ζαγοράκη, πετυχαίνοντας την απόλυτη συσπείρωση του κόσμου του ΠΑΟΚ. Απόδειξη για αυτό είναι το γεγονός πως στην πενταετία Ζαγοράκη (2007-12), διατέθηκαν συνολικά 85.850 κάρτες. Το αποκορύφωμα ήταν την σεζόν 2009-10, όταν ο Δικέφαλος με το σύνθημα «εμείς μαζί για μια ζωή», έφτασε στο απόλυτο ρεκόρ (21.100) και η Τούμπα των 28.703 καθισμάτων είχε 73% πληρότητα μόνο από διαρκείας!
Οι υπογραφές με τον Ιβάν Σαββίδη
Μια από τις πιο μεγάλες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας του ΠΑΟΚ, έγινε το 2012, όταν διαπραγματεύτηκε την είσοδο του Ιβάν Σαββίδη στο μετοχικό κεφάλαιο της ΠΑΕ, το οποίο αποτέλεσε βάση εκτόξευσης του συλλόγου στα σημερινά στάνταρ, με προσδοκίες ακόμα μεγαλύτερες.
Ο… πλανητάρχης του ΠΑΟΚ
Λίγο πολύ, όλοι κάποτε στη ζωή τους είχαν ένα ψευδώνυμο. Το παρατσούκλι για τους… παροικούντες την Ιερουσαλήμ, είναι ο… «πλανητάρχης» του ΠΑΟΚ, λόγω της μακρόχρονης ενασχόλησης του με τα κοινά του συλλόγου και της εμπιστοσύνης που έχει κερδίσει από τους συνεργάτες του.
Πυγμάχος του Δικεφάλου
Διοικητικά όλοι γνωρίζουν τον πρόεδρο του Ερασιτέχνη ΠΑΟΚ, ωστόσο λίγοι είναι αυτοί που ξέρουν μακριά, πως υπήρξε πυγμάχος του συλλόγου, όταν και έβγαλε το δελτίο του σε ηλικία 14 ετών, το 1963.
Το… κίνητρο, η δουλειά και οι… παίκτες
Ένας απλός άνθρωπος που έβαλε… βαθιά το χέρι στην τσέπη του για τον ΠΑΟΚ, που στα 69 του χρόνια με τρία παιδιά και τρία εγγόνια, συνεχίζει να βρίσκει χρόνο για την αγαπημένη του ομάδα. Όμως, όπως λέει και ο ίδιος: «Το βασικό κίνητρο για να ασχοληθείς με τον Ερασιτέχνη ΠΑΟΚ, είτε σαν διοίκηση, έφορος ή μέλος, είναι η διάθεση για εθελοντική… προσφορά» .
Βέβαια κανείς δεν ξέρει το ακριβές ποσό που δαπάνησε από την περιουσία του, καθώς ουδέποτε… διαφήμισε τα ποσά που χρειάστηκαν σε διάφορες στιγμές να βάλει, προκειμένου να μην έχει θέμα ο Α.Σ. ΠΑΟΚ.
Η μέρα του ξεκινάει στις 5 τα ξημερώματα, όταν παίρνει το δρόμο για το γραφείο του που ασχολείται με εκκλησιαστικά άμφια, αν και έχει τελειώσει την βιομηχανική της Θεσσαλονίκης. Με ένα μολύβι και ένα στυλό στο χέρι όλη μέρα, έχοντας άποψη για όλα τα λογιστικά του Δικεφάλου, δεν είναι τυχαία η ατάκα που… βγήκε ότι: «ο Κατσαρής ξέρει μέχρι πόσο πλήρωσε ο ΠΑΟΚ ακόμα και για τους πιο ασήμαντους παίκτες που ξέχασε ο κόσμος...».
Όσο για το κλείσιμο;
Ο συγκινητικός λόγος του στο τέλος της ΓΣ του Ερασιτέχνη ΠΑΟΚ με τα μέλη να τον χειροκροτούν ρυθμικά, ο οποίος όμως αρκεί για να μεταφερθεί ο προβληματισμός που έχει για την επόμενη ημέρα του συλλόγου και στα τμήματα που δίνουν τις δικές τους μάχες.
«Εγώ έκανα το αυτονόητο, όπως θα το έκανε ο καθένας. Πάντα, πάνω από όλα είχα το συμφέρον του ΠΑΟΚ. Ανεξάρτητα από τι γνωρίζετε, ήρθα σε πολλές κόντρες με πολλούς. Τα γήπεδα θέλανε, τον Ερασιτέχνη θέλανε, είμαι χαμηλών τόνων αλλά με υψηλές αντιστάσεις. Για τον λόγο αυτό, όλα αυτά τα ξεπέρασα.
Με την συμβολή των διοικήσεων και πολλών ΠΑΟΚτσήδων, κρατήσαμε το σωματείο υγιές με όλα τα περιουσιακά στοιχεία ανέγγιχτα. Εκείνο που με προβληματίζει, είναι ότι πρέπει να βρεθεί ο αντικαταστάτης. Είναι πάρα πολλά τα χρόνια και χρειάζεται καθημερινή δουλειά ο ΠΑΟΚ. Μια ΠΑΕ έχει 30 παίκτες και εμείς έχουμε 300-400 προπονητές, οι οποίοι μισθοδοτούνται. Οι αντοχές όσες και αν είναι, φτάνουν στο τέλος. Όλοι μαζί πρέπει να βρούμε ανθρώπους και την επόμενη τριετία να αναλάβουν.
Θέλω να ευχαριστήσω όλους για όσα είπανε, αλλά εγώ τα έκανα για τον ΠΑΟΚ και όχι για τα… ευχαριστώ».