MENU
Χρόνος ανάγνωσης 5’

Futsal ΑΕΚ: To θέαμα, η τεχνική και ο... Γκουαρντιόλα

0

Πολλοί λανθασμένα έχουν την εντύπωση ότι κλοτσάμε την μπάλα μόνο για το... ποδόσφαιρο. Ειδικά αν βρεθείς σε έναν κλειστό χώρο πιθανότερο είναι να το «γυρίσεις» στο μπάσκετ. Ο Γιάννης Ζιάβας διαφωνεί. Ο προπονητής της πρωτοπόρου ΑΕΚ Futsal αναλύει στο SDNA κάθε άγνωστη πτυχή του ποδοσφαίρου σάλας και το κάνει με τρομερό πάθος, σε σημείο μάλιστα να σταματήσει το αυτοκίνητό του ώστε να μας δείξει βίντεο από αγώνες για να εξηγήσει μεθόδους και τεχνκές.

Ο τρεις φορές κορυφαίος Έλληνας προπονητής, έχει την ως αποστολή τον πρώτο τίτλο για το συγκεκριμένο τμήμα, πρώτα από όλα ωστόσο φροντίζει να εξηγήσει τι ακιρβώς είναι το περίφημο ποδόσφαιρο σάλας διαφοροποιώντας το από το οικείο σε όλους μας 5Χ5.

«Είναι ένα σπορ που παίζεται στα όρια γηπέδου του χάντμπολ (40Χ20), με τέσσερις παίκτες μέσα και ένα τερματοφύλακα. Το Futsal είναι διαφορετικό άθλημα, η μπάλα είναι μικρότερη σε μέγεθος, με 40% αναπήδηση, συνεπώς υποχρεωτικά παίζεται συνέχεια στο έδαφος. Το παιχνίδι αποκτά πολύ ρυθμό, χρειάζεται τεχνική να την ελέγξεις σε μικρό χώρο, σε συνδυασμό με την πίεση που ασκείται. Επιτρέπονται πέντε φάουλ σε κάθε ημίχρονο, στο έκτο τιμωρείται με το λεγόμενο δεκάμετρο πέναλτι.

Υπάρχει καθαρός χρόνος 20 λεπτών, απεριόριστες αλλαγές σε στυλ χάντμπολ χωρίς διακοπή του παιχνιδιού, σημαντικό εργαλείο. Πρόκειται για αναερόβιο άθλημα έντονου ρυθμού και κίνησης με περισσότερους από 170-180 σφυγμούς, επομένως οι αλλαγές είναι σημαντικό εργαλείο για να είναι φρέσκια η ομάδα. Με μέσο όρο 6-8 γκολ καθίσταται περισσότερο θεαματικό και η μπάλα είναι συνεχώς πάνω-κάτω».

«Το Futsal είναι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο σπορ σε κλειστή σάλα»

Αν ο αριθμός των τερμάτων σας ακούγεται εντυπωσιακός, στην Ευρώπη το προϊόν είναι ακόμα πιο θελκτικό, μιας και το Futsal στην χώρα βρίσκεται σε ερασιτεχνικό επίπεδο.

«Στην Ευρώπη είμαστε τέταρτη ταχύτητα. Σε ορισμένες χώρες οι παίκτες είναι επαγγελματίες, στην Κύπρο για παράδειγμα είναι ημιεπαγγελματικά. Μέσα στην κρίση δύσκολα να πάμε κόντρα και να ξεφύγουμε. Τα πρώτα χρόνια δημιουργίας στα τέλη της δεκαετίας '90, έγινε προσπάθεια. Δεν το επικοινωνήσαμε οργανωτικά, οικονομικά και σε θέμα προβολής. Για τις UEFA και FIFA πάντως είναι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο σπορ στην κλειστή σάλα», υπογραμμίζει ο Γιάννης Ζιάβας

Η χρήση του διαδικτύου πάντως το έχει φέρει σε περισσότερα σπίτια αρκεί αυτό να κεφαλαιοποιηθεί: «Μέσα από τα social media στην Ελλάδα κυκλοφορούν βίντεο με εντυπωσιακά γκολ από τον καλύτερο παίκτη του κόσμου τον Πορτογάλο Ρικαρντίνιο, καθώς και από τον Βραζιλιάνο Φαλκάο».

http://www.youtube.com/embed/zgM8_2v4ZXg?modestbranding=0&showinfo=0&playsinline=1

Φυσικά, για να αγαπήσεις ένα σπορ, οφείλεις να αντιληφθείς και τα οφέλη του. Στην χώρα μας άπαντες αναγνωρίζουν την σπουδαία συνδρομή του Πεπ Γκουαρντιόλα στο ποδόσφαιρο, κανείς ωστόσο δεν ξέρει πως «όπλο» στις τεχνικές μεθόδους του Καταλανού τεχνικού αποτελεί το Futsal.

«Υπάρχει πολύ μεγάλη πια σχέση του κανονικού ποδοσφαίρου με το Futsal. Έχει πάρει πάρα πολλά κομμάτια κυρίως χάρη στον Γκουαρντιόλα. Oι συνεργασίες τριών και τεσσάρων παικτών σε μικρό χώρο, πρέσινγκ εκεί που χάνεται η κατοχή, πολλές κομπίνες στα στημένα. Χαρακτηριστικά, πλέον κάποιος πασάρει και κάνει κίνηση προς τον παίκτη του, δεν συνέβαινε παλαιότερα αυτό. Μεγάλη 'αντιγραφή' στον τρόπο που ξεκινάει η μπάλα από τον τερματοφύλακα. Για παράδειγμα ο Έντερσον που παίζει στην Μάντσεστερ Σίτι έχει ξεκινήσει από το Futsal και υπάρχουν παιχνίδια με περισσότερες συνολικά εύστοχες πάσες. Θέλει να 'χτίζει' από πίσω. Δεν υπάρχουν θέσεις, αλλά συνεχής κίνηση».

«Ο μοντέρνος παίκτης είναι ο σκεπτόμενος, όχι ο ταχυδυναμικός»

Μάλιστα, συμβουλεύει ένα παιδί να ακολουθήσει τον δρόμο αυτό στα πρώτα βήματά του. Το τρίπτυχο «τεχνική-αντίληψη χώρου-άμεση και σωστή απόφαση» αποτελεί βάση για τον σύγχρονο ποδοσφαιριστή και συστατικά τα οποία ενισχύονται με το ποδόσφαιρο σάλας.

«Προκύπτουν σημαντικά οφέλη. Βραζιλία και Ισπανία, κορυφαίες χώρες έχουν σπουδαίες ομάδες στο Futsal. Ενδεικτικές περιπτώσεις και οι Κουτίνιο, Νεϊμάρ που ξεκίνησαν την καριέρα τους από αυτό».

Η μεθοδολογία αφορά παιχνίδια σε συγκεκριμένα μεγέθη, στα πρώτα χρόνια 5Χ5 και σταδιακά σε μεγαλύτερα γήπεδα. Η πραγματική απόφαση θα έρθει σε ηλικία 12-14 ετών. Στο μεσοδιάστημα εκπαιδεύεσαι τεχνικά-τακτικά. Άλλωστε, ο μοντέρνος παίκτης πλέον είναι ο σκεπτόμενος, όχι ο ταχυδυναμικός. Χρειάζεται αθλητικότητα φυσικά αλλά το σύγχρονο ποδόσφαιρο απαιτεί τεχνίτες με καλή αντίληψη», αναφέρει ο τρεις φορές κορυφαίος Έλληνας προπονητής.

Στην ΑΕΚ τα τελευταία δύο χρόνια καταβάλλεται μεγάλη και συντονισμένη πρωτοβουλία να έρθουν παιδιά μικρών ηλικιών κοντά στο ποδόσφαιρο σάλας, να το αγαπήσουν και να το χρησιμοποιήσουν ως εφόδιο για την μετέπειτα καριέρα τους.

«Έχουμε επτά τμήματα ακαδημιών με περίπου 350-400 παιδιά. Συνεργαζόμαστε με την ΠΑΕ και τους κυρίους Σαράντη, Σαμαρά και Ζήκο. Μάλιστα, μας έκανε την τιμή κατά την διάρκεια της παρουσίασης του πλάνου ανάπτυξης και προγράμματος, παρουσία και του κύριου Μελισσανίδη να μας ενσωματώσει στο πρόγεραμμά της. Είμαστε οικογενεια, το νιώθουμε. Πάντως, είναι δύσκολο να βιοποριστείς, ωστόσο υπάρχουν ηθικά και οικονομικά ανταλλάγματα που μπορείς να λάβεις».

Η Ένωση την δεδομένη στιγμή βρίσκεται στην ημιτελική φάση του πρωταθλήματος, με πρόκριση στους «8» του Κυπέλλου, έπειτα από επιβλητική νίκη στην έδρα του Παναθηναϊκού (0-4).

«Το τμήμα έχει δύο φάσεις ιστορικά. Από περσι καταβάλλεται προσπάθεια να πρωταγωνιστήσει, παίρνοντας την 3η θέση με συμμετοχή στον τελικό του κυπέλλου. Φέτος έχουμε μόλις μία ήττα και μόνο νίκες. Πλην της δημοσιότητας στα ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό η παρουσία του κόσμου δεν έχει αποτυπωθεί. Στο εντός έδρας παιχνίδι ήρθε και πέρα από μερικές στιγμές μικροεντάσεων λόγω και των δεδομένων ασφαλείας, μας έδωσε νέα δυναμική».

«Άνθρωποι που με έβλεπαν καθημερινά και δεν γνώριζαν την δουλειά μου, λόγω της ΑΕΚ πλέον με συγχαίρουν»

Οι επιτυχίες τονίζει ο Γιάννης Ζιάβας συνδυάζονται με την γενικότερη αναγέννηση του οργανισμού ΑΕΚ. Ο στόχος των ανθρώπων που τρέχουν το τμήμα οι διακρίσεις, βραχυπρόθεσμα και στο μέλλον.

«Υπάρχει μακροπρόθεσμο όραμα, να μεγαλώσουμε όχι μόνο στα ελληνικά αλλά και τα ευρωπαϊκά όρια. Να χτιστεί ενα οικοδόμημα και να μην λειτουργήσουμε ως φωτοβολίδα. Θέλουμε διάρκεια και στο μέλλον το δίκτυο ακαδημιών να χρηματοδοτεί την ανδρική ομάδα. Η ΑΕΚ ήταν σε αγωνιστικό λήθαργο τα τελευταία χρόνια. Παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα αθλητικοκοινωνικά σωματεία. Η συνολική αναγέννηση του οργανισμού και η θετική αύρα και διάθεση μας επηρεάζει, βοηθάει να προσπαθήσουμε περισσότερο με το δικό μας λιθαράκι. Υπάρχουν άνθρωποι που με έβλεπαν καθημερινά και δεν γνώριζαν την δουλειά μου στο Futsal, αλλά λόγω της συνολικής πορείας της ΑΕΚ με συγχαίρουν».

Για όσους πάλι αναρωτιούνται ποιο είναι το κίνητρο του Γιάννη Ζιάβα που «τρέφει» την επιμονή και την προσπάθεια αυτό κρύβεται στην αγάπη για το ποδόσφαιρο, η οποία συνεχώς ενισχύει την «αρρώστια» με το Futsal.

«Εγώ είχα το μεράκι και το 'μικρόβιο' σαν παίκτης σε 11Χ11. Λόγω των επαγγελματικών υποχρεώσεων και προκειμένου να μην σταματήσω άρχισα να παίζω σε κλειστό γήπεδο. Είχα την τύχη να βρεθώ με ανθρώπους που μετέφεραν εμπειρίες και παραστάσεις από το εξωτερικό. Συνεχίζουμε να προσπαθούμε μέσα από συνεχή μελέτη. Το οικοδόμημα έχει ανέβει και ελπίζουμε ότι φέτος και με τους πιθανούς τελικούς ανάμεσα σε δύο σπουδαία brand name, ΑΕΚ και Παναθηναϊκό, θα βοηθηθεί συνολικά το σπορ».

Futsal ΑΕΚ: To θέαμα, η τεχνική και ο... Γκουαρντιόλα