MENU

Για ακόμη μία ημέρα υπήρξε ανταλλαγή σκληρών δηλώσεων μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας, με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου να καταφέρεται κατά του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου με προκλητικότατους χαρακτηρισμούς.

Τα «εκατέρωθεν» πυρά μέσω δηλώσεων κορυφαίων στελεχών των δύο χωρών έχουν χτυπήσει «κόκκινο». Ενώ όπως έχει διαφανεί από ελληνικής πλευράς, αλλάζει η στάση και δεν θα μένει τίποτα αναπάντητο. Πάντως, η Αθήνα προετοιμάζεται σε πολιτικό, διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο, για «καυτό» δίμηνο στο Αιγαίο, καθώς η τουρκική προκλητικότητα δεν αντιμετωπίζεται μόνο ως πολιτική «εσωτερικής κατανάλωσης» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενόψει του συνταγματικού δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου, αλλά και ως μέρος ενός σχεδίου για την προώθηση των διεκδικήσεων της Τουρκίας στο Αιγαίο.

Σκληρή απάντηση σε Τσαβούσογλου από Κοτζιά – Καμμένο

Σκληρή απάντηση στις προκλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου που υποστήριξε χθες ότι «αν θέλαμε να ανέβουμε στα Ίμια θα το κάναμε», έδωσε ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης, Πάνος Καμμένος. «Άμα θέλουν να έρθουν, να δούμε. Θα φύγουν από εκεί; Να δούμε πως θα φύγουν μετά!», ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του Υπουργού.

Ο κ. Καμμένος μιλώντας στον ΣΚΑΪ και ερωτηθείς κατά πόσο θα πρέπει να ανησυχούμε, ξεκαθάρισε, «δεν πρέπει να ανησυχεί ο ελληνικός λαός. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι σε άριστη κατάσταση, με υψηλό ηθικό και έτοιμες να απαντήσουν σε οποιαδήποτε πρόκληση. Οποιοδήποτε αεροσκάφος αναχαιτίζεται άμεσα και οποιοδήποτε πλοίο παραβιάζει τα εθνικά μας ύδατα αντιμετωπίζεται άμεσα».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας χτες σε εκδήλωση για το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στην Τουρκία τον Απρίλιο, δήλωσε, «αν το καθήκον του τούρκου αρχηγού ήταν να ανέβει στα Ίμια θα το είχε κάνει». Συμπλήρωσε δε υπενθυμίζοντας την κρίση του 1996,«μην ξεχνάμε ότι εμείς ανεβήκαμε οποτεδήποτε χρειάστηκε».

Η αναφορά του Τούρκου ΥΠΕΞ, επί της ουσίας ήταν απάντηση στα όσα είχε πει ο Νίκος Κοτζιάς στην εκπομπή «Ιστορίες» του ΣΚΑΪ, ερωτηθείς για το περίφημο tour του Τούρκου ΓΕΕΘΑ στην περιοχή των Ιμίων. Ο κ. Κοτζιάς είχε πει πως και να ήθελε, ο Τούρκος Αρχηγός του Στρατού δεν θα μπορούσε να ανέβει στα Ίμια «γιατί είχαμε πάρει τα μέτρα μας» καθώς «προστατεύουμε τους χώρους της Ελλάδας με πολύ μεγαλύτερη προσοχή απ' ότι γινόταν στο παρελθόν» επισημαίνοντας ότι η Τουρκία κάνει μεγάλο λάθος αν νομίζει «ότι επειδή έχουμε την οικονομική κρίση, ότι είμαστε αδύναμοι όσον αφορά την προστασία της ασφάλειας της χώρας και της κυριαρχίας μας» που «είναι μεγαλύτερη απ' ότι στο παρελθόν».

Η Αθήνα απάντησε σε ιδιαίτερα σκληρούς τόνους, δια του υπουργείου Εξωτερικών το οποίο τόνισε ότι «όταν κάποιος αδυνατεί να απαντήσει πολιτικά στα γεγονότα, πιθανόν, να μην τα κατανοεί. Ίσως να μην αντιλαμβάνεται τις τεχνικές, νομικές και πολιτικές πλευρές των ζητημάτων και γι’ αυτό επιλέγει τις προσωπικές επιθέσεις. Επιθέσεις που δεν προάγουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και είναι ξένες στον πολιτικό πολιτισμό μας. Ο καθείς και το μέτρο του».

Ωστόσο ο Τσαβούσογλου σήμερα επανήλθε κατά του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου και σε εξόχως προκλητικό τόνο, κάλεσε την Αθήνα να «μαζέψει» τον υπουργό Εθνικής Άμυνας. Απαντώντας στον κ. Καμμένο, τον χαρακτήρισε ως το «κακομαθημένο παιδί» της ελληνικής κυβέρνησης, και κάλεσε την Αθήνα να τον θέσει υπό έλεγχο ώστε να μην εμποδίζει την βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ο κ. Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε πως ο κ. Καμμένος είναι άνθρωπος με συμπλέγματα και ότι δεν προτίθεται να τον λάβει υπόψη του, κατηγορώντας μάλιστα τον έλληνα υπουργό ότι με τη συμπεριφορά του προσπαθεί να βλάψει τον ελληνοτουρκικό διάλογο.

Τι ακριβώς είπε ο Τσαβούσογλου:

«Δίνουμε σημασία στις σχέσεις μας με την Ελλάδα. Σε διάφορα θέματα, για το θέμα νησιών στο Αιγαίο, την υφαλοκρηπίδα, το FIR κτλ, σκεφτόμαστε διαφορετικά (έχουμε διαφορετικές θέσεις). Αλλά γι αυτά έχουμε μηχανισμούς, διερευνητικές επαφές. Αυτό το κάνουμε για να μην κλιμακώνεται η ένταση. Αλλά αυτός ο εταίρος της κυβέρνησης συνασπισμού , (Πάνος Καμμένος), κάνει συνεχώς βήματα που δοκιμάζουν την κατανόησή μας. Προκαλεί. Μας λένε “ Κατά βάθος είναι καλό παιδί, μην δίνετε σημασία (ας το παραβλέψουμε)”. Ναι αλλά μέχρι πού θα πάει; Τον πήρατε αναγκαστικά στην κυβέρνηση (συνασπισμού), κι εμείς να παραβλέπουμε; Κι η υπομoνή μου έχει όρια. Δεν είναι ανεξάντλητη. Δείχνουμε ωριμότητα αλλά...Γι αυτό επειδή κάποια πολιτικά πράγματα είναι μεταξύ μας δεν θέλω να τα πώ. Βασικά γνωρίζουμε ότι και η νυν κυβέρνηση είναι ενοχλημένη από αυτό το κακομαθημένο παιδί που είναι υπουργός...

...Τί θα γίνει λοιπόν; Θα ανεχόμαστε τους κακομαθημένους; Η δουλειά μας είναι να απασχολούμε αυτούς; Η Ελλάδα με την Τουρκία είναι δύο γείτονες. Αυτό δεν αλλάζει. Υπάρχουν και προβλήματα. Έχουμε και την βούληση για την επίλυσή τους. Στην ιστορία είχαμε πολέμους... Αλλά τα τελευταία χρόνια έχουμε μια προσέγγιση μεταξύ των λαών μας. Οι δικοί μας πάνε στην Ελλάδα, στα ελληνικά νησιά και οι Έλληνες έρχονται στην Τουρκία. Όταν το παρατηρούμε, έχουμε πολλά κοινά, αλλά και η Ελλάδα δεν πρέπει να επιτρέπει σε ένα κακομαθημένο παιδί να επισκιάζει όλα αυτά. Εμείς δεν μπαίνουμε σε μια κούρσα με τέτοια λογική. Δεν χρειάζεται να κάνουμε επίδειξη ισχύος. Το τί μπορεί να κάνει ο τουρκικός στρατός όταν πρέπει, το ξέρουν καλύτερα εκείνοι. Η κυβέρνηση. Να τα πούν (εξηγήσουν) και σε εκείνο το κακομαθημένο (παιδί) και να μην δοκιμάζουν την υπομονή μας».

Πηγή: newpost

Σε τεντωμένο σκοινί οι σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας: Η Άγκυρα συνεχίζει τις προκλήσεις, στοχοποιεί τον Καμμένο και απειλεί